Тушонка в домашніх умовах – 10 покрокових рецептів приготування

Тушонка в домашніх умовах – це страва, на приготування якої йде чимало часу, але результат напевно того вартий. Після того, як ви скуштуєте домашню тушонку, ви ніколи не захочете купувати її в магазині. Лише з пари інгредієнтів у вас вийде чудова заготівля, яку можна буде використовувати для приготування різноманітних страв.

Тушонка зі свинини в домашніх умовах

Свинина нарізається великими шматками, засипається сіллю, перемішується та залишається на 15-20 хвилин. Далі м’ясо перекладається в стерилізовані банки, прикривається кришками, ставиться в каструлю, придавлюється вантажем і заливається туди вода. Після кипіння все гаситься 5 годин на мінімальному вогні.

Домашня тушонка з яловичини у банках

Яловичина нарізається середніми шматочками та перекладається у глибоку ємність. До неї додається сіль із сумішшю перців, все перемішується і розкладається по банкам. Вони закриваються кришками, ставляться в каструлю, заливаються водою, і тушонка вариться на середньому вогні протягом 5-6 годин.

Час приготування: 6 год. 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 5.

Складові:

  • Яловичина – 1 кг.
  • Сіль – 11-15 гр.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Лист лавровий – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичина добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо невеликими кубиками по 1-2 см. Перекладаємо м’ясо в глибоку ємність.

Крок 2. Далі засипаємо його сіллю, чорним меленим перцем, при бажанні додаємо лавровий лист і ретельно перемішуємо.

Крок 3. Банки ретельно вимиваємо під гарячою водою, а кришки стерилізуємо. Щільно розкладаємо на них шматочки яловичини, залишаючи трохи місця зверху. Банки закриваємо кришками, що загвинчуються.

Крок 4. Дно глибокої каструлі застилаємо рушником або іншою тканиною, ставимо туди банки і заливаємо воду так, щоб вона була вищою за м’ясо.

Крок 5. Доводимо до кипіння і варимо тушонку протягом 5-6 годин, дотримуючись температури води в 80-85оС. При необхідності доливаємо окріп.

Крок 6. Дістаємо банки з тушкованою водою, даємо їм повністю охолонути і відправляємо на зберігання в холодильник. Використовуємо такі заготовки для різних страв. Смачного!

Як зробити домашню тушонку в автоклаві?

Свинина нарізається шматочками, змішується із сіллю і розкладається по стерильним банкам до плічок. Далі банки закочуються, ставляться в автоклав та заливаються водою. Автоклав закривається, накачується до 1 атмосфери і на ньому вмикається 110 градусів на 50 хвилин. Тушонка залишається на ніч.

Час приготування: 13 годин.

Час приготування: 40 хв.

Порції – 5.

Складові:

  • Свинина – 1 кг.
  • Сіль – 12-14 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику та нарізаємо невеликими кубиками. Перекладаємо м’ясо в глибоку ємність, додаємо сіль і ретельно перемішуємо. Банки стерилізуємо будь-яким зручним способом і наповнюємо їх свининою до плічок. Потім закочуємо їх стерильними кришками.

Крок 2. Встановлюємо банки в автоклав і заливаємо туди воду так, щоб банки були покриті нею на 2 див. Залишаємо таким чином на ніч. Коли вранці автоклав охолоне до 30оС, акуратно стравлюємо повітря.

Крок 3. Акуратно дістаємо банки, насухо обтираємо їх і відправляємо в холодне місце до охолодження.

Крок 4. Коли ми відкриємо банку, зверху буде шар жиру. Його можна прибрати та додавати в каші чи картопляне пюре.

Крок 5. Готову тушонку використовуємо у приготуванні різних страв або як самостійну страву з гарніром. Смачного!

Тушонка з курки в домашніх умовах на зиму

Курка нарізається, посипається сіллю і розкладається банками. У кожну додається лавровий лист та перець горошком. Далі банки ставляться в чашу мультиварки, накриваються кришками, туди наливається вода і все готується в режимі «Гасіння» протягом 2-3 годин. Виходить дуже смачна тушонка.

Час приготування: 3 год. 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 6.

Складові:

  • Курка – 1.2-1.3 кг.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Сіль – 1 ст.
  • Перець чорний горошком – 9-15 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку обробляємо тушку курки. На тушонку беремо грудку, стегна та гомілки.

Крок 2. Ретельно промиваємо м’ясо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику та перекладаємо у глибоку ємність. Посипаємо курку сіллю та ретельно все перемішуємо.

Крок 3. Банки попередньо стерилізуємо будь-яким зручним способом та розкладаємо по них м’ясо. Лавровий лист ділимо на три частини і кладемо їх у кожну банку разом із парою горошин перцю. Також заповнюємо банки водою на 4/5, щоб тушонка не була сухою.

Крок 4. Встановлюємо банки у чашу мультиварки або каструлі. Прикриваємо їх кришками і наливаємо туди воду, щоб банки були накриті нею наполовину.

Крок 5. Закриваємо мультиварку, вибираємо режим «Гушіння» і готуємо тушковане протягом 3-3.5 годин. Якщо є мультиварка-скороварка, то гасимо під тиском протягом двох годин. Банки з готовою тушонкою ретельно закручуємо, даємо їй повністю охолонути і відправляємо на зберігання у холодне місце. Використовуємо її для приготування різноманітних страв. Смачного!

Тушонка в каструлі в домашніх умовах

М’ясо нарізається шматочками, солиться і добре перемішується. На дно банок кладеться лавровий лист, перець, а зверху щільно викладається м’ясо. Банки прикриваються кришками, ставляться в каструлю, куди наливається вода по плічка. Після закипання тушонка готується 5:00 на мінімальному вогні.

Час приготування: 6 годин.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 10.

Складові:

  • Свинина жирна – 2 кг.
  • Сіль – 25 гр.
  • Перець запашний горошком – 8 шт.
  • Перець чорний горошком – 12 шт.
  • Лист лавровий – 4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику та нарізаємо шматочками середнього розміру. Посипаємо сіллю сіллю і ретельно все перемішуємо, щоб вона добре розподілилася. Даємо полежати так 15 хвилин.

Крок 2. У цей час стерилізуємо банки будь-яким зручним способом. Окремо кип’ятимо кришки. На дно банок кладемо по одному лавровому листку і парою запашного і чорного перцю горошком.

Крок 3. Далі щільно викладаємо свинину з сіллю до плічок, щоб не було вільного простору.

Крок 4. Тепер беремо велику каструлю, за бажання на дно стелимо рушник або силіконовий килимок, встановлюємо туди банки і прикриваємо їх кришками. Далі заливаємо в каструлю воду по плічка банок, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Потім гасимо свинину на мінімальному вогні протягом 5-5.5 годин.

Крок 5. Акуратно дістаємо банки з каструлі, закочуємо їх, накриваємо пледом або ковдрою і залишаємо добу до повного остигання. Потім відправляємо все на зберігання холодильник або погріб. Готову тушонку додаємо в різні страви або їмо його як самостійне. Смачного!

Як приготувати домашню тушковку в духовці?

М’ясо нарізається невеликими шматочками, солиться і добре перемішується. Далі воно розкладається по стерильним банкам разом із лавровим листом та перцем. Банки ставляться на лист, накриваються кришками і вирушає в духовку. Тушонка готується три години.

Час приготування: 4 години.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 18.

Складові:

  • Сало – 400 гр.
  • Яловичина – 4 кг.
  • Сіль – 3 ст.
  • Перець чорний горошком – 10 гр.
  • Лист лавровий – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику та нарізаємо невеликими шматочками разом із салом. Далі посипаємо м’ясо сіллю та ретельно перемішуємо.

Крок 2. Банки стерилізуємо будь-яким зручним способом, після чого в кожну кладемо лавровий лист на смак і пару горошин чорного перцю.

Крок 3. Тепер щільно наповнюємо банки яловичиною із салом і добре все утрамбовуємо. Наповнювати їх до країв не потрібно, тому що там утворюватиметься бульйон.

Крок 4. Накриваємо банки кришками і встановлюємо їх на деко, що присипає сіллю. Ставимо все в холодну духовку, після чого вмикаємо температуру на 200оС. Після того, як все закипить, зменшуємо температуру до 150оС або нижче і гасимо протягом 3 годин. Через необхідний час дістаємо банки та закочуємо їх стерильними кришками.

Крок 5. Зберігаємо тушковану тушку, приготовлену в духовці, в холодному місці. Вживаємо її як самостійну страву або використовуємо для приготування інших. Смачного!

Як зробити тушонку зі свинячої голови?

Свиняча голова чиститься, промивається та вариться 4 години з цибулею та спеціями. Далі звідти знімається все м’ясо, до нього додаємо часник, перець і добре перемішується. Далі м’ясо розкладається банками, заливається бульйоном, і тушонка кип’ятиться на водяній бані 30 хвилин.

Час приготування: 6 год. 40 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порції – 4.

Складові:

  • Голова свиняча – 5 кг.
  • Сіль – 3 ст.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Перець запашний – 10 шт.
  • Перець чорний мелений – 1 ч.л.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 4 зубчики.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячу голову розрізаємо на 4 частини та замочуємо її у теплій воді на 30 хвилин. Далі чистимо шкуру, вуха та промиваємо під проточною водою. Не забуваймо видалити очі. Перекладаємо все в каструлю, заливаємо водою та доводимо до кипіння. Кип’ятимо 10 хвилин, після чого зливаємо воду і промиваємо м’ясо.

Крок 2. Повертаємо свинину в каструлю, заливаємо її водою і додаємо очищену цибулю. Доводимо до кипіння і варимо протягом 4 годин. За годину до кінця дістаємо цибулю і додаємо запашний перець, лавровий лист і сіль.

Крок 3. Через необхідний час дістаємо м’ясо. Кістки складаємо окремо, а бульйон проціджуємо і даємо йому трохи охолонути. Перебираємо все від кісток і жив, дістаємо лавровий листок і дрібно подрібнюємо. Перекладаємо свинину в глибоку ємність, додаємо натертий часник, мелений перець і добре перемішуємо.

Крок 4. Розкладаємо все за попередньо простерилізованими банками, залишаючи пару сантиметрів зверху. Потім заливаємо бульйоном, залишаючи сантиметр до верху. Ставимо банки на дно каструлі і заливаємо воду по плічка. Доводимо до кипіння і кип’ятимо протягом 30 хвилин.

Крок 5. Тепер банки закочуємо стерильними кришками, даємо тушонці охолонути і прибираємо її в холодне місце на зберігання. Подаємо до столу з улюбленим гарніром. Смачного!

Смачна домашня тушонка з качки у банках

До качки додається сіль, спеції та все добре перемішується. На дно банок кладеться перець горошком, лавровий листок і зверху щільно викладається м’ясо. Далі туди заливається вода, банки накриваються фольгою та вирушають у духовку на 2-3 години. Гарячі банки закочуються та остуджуються.

Час приготування: 3 год. 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 5.

Складові:

  • Качка домашня – 1 шт.
  • Лист лавровий – за смаком.
  • Перець чорний горошком – до смаку.
  • Спеції для курки – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Вода – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку знімаємо з качки шкіру. Далі добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і рубаємо на невеликі шматочки.

Крок 2. Перекладаємо м’ясо в окрему ємність, додаємо сіль із приправою для курки до смаку і ретельно все перемішуємо.

Крок 3. На дно попередньо простерилізованих банок кладемо гороховий перець і лавровий лист. Зверху нещільно викладаємо шматочки качки у спеціях.

Крок 4. Далі заливаємо м’ясо водою так, щоб до шийки залишалося ще відстань в 1-2 пальці.

Крок 5. Щільно накриваємо фольгою банки. Її можна скласти вдвічі. Ставимо все на лист і відправляємо в холодну духовку. Далі нагріваємо до 200оС та після того, як тушонка закипить, зменшуємо температуру до 160-180оС. Гасимо все протягом 2-3 годин. Також якщо вода википіла, необхідно підлити ще.

Крок 6. Акуратно дістаємо гарячі банки, закочуємо їх стерильними кришками, даємо охолонути повністю і відправляємо на зберігання в прохолодне місце. Використовуємо заготівлю для приготування різноманітних страв. Смачного!

Тушенка із кролика в домашніх умовах

Кролик нарізається шматочками, посипається сіллю, перцем, до нього додається лавровий лист і ретельно перемішується. Через 30 хвилин все розкладається по стерилізованих банках, прикривається кришками і гаситься в духовці 2.5 години. Тушонка закочується і ставиться на зберігання у холодне місце.

Час приготування: 3 год. 25 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порції – 6.

Складові:

  • Кролик – 1 тушка.
  • Сіль – 1 ст.
  • Лист лавровий – 2-3 шт.
  • Перець чорний мелений – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком приготування обробляють кролика на великі шматки і вимочуємо його у воді. Далі нарізаємо його невеликими шматочками розміром 3х3 см.

Крок 2. Посипаємо сіллю сіллю, чорним меленим перцем, додаємо розламаний лавровий лист і все ретельно перемішуємо. Далі даємо кролику полежати таким чином за кімнатної температури протягом 30 хвилин.

Крок 3. Скляні банки стерилізуємо будь-яким зручним способом, а згодом викладаємо туди м’ясо кролика. Залишаємо пару сантиметрів біля шийки, щоб звідти не витікав сік, що утворюється.

Крок 4. Залізні кришки кип’ятимо у воді протягом 4 хвилин, після чого накриваємо банки.

Крок 5. Відправляємо все в холодну духовку та виставляємо температуру 160оС. Через півгодини збільшуємо її до 180оС. Після того, як там закипить сік, гасимо все ще 2.5 години.

Крок 6. Далі акуратно дістаємо банки, закочуємо їх і перевертаємо догори дном. Після того, як вони повністю охолонуть, забираємо заготовки в холодне місце. Подаємо тушонку до столу разом із улюбленим гарніром. Смачного!

Домашня тушонка з лосятини

Лосятина вимочується у воді та нарізається невеликими шматочками разом зі свининою. Сало трохи обсмажується. М’ясо з салом розкладається по банкам разом зі спеціями та часником. Потім все заливається водою і тушкується в духовці близько 5 годин. Виходить дуже смачна та ароматна заготівля.

Час приготування: 5 год. 50 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порції – 6.

Складові:

  • Лосятина – 3 кг.
  • Свинина – 1 кг.
  • Смалець – 300 гр.
  • Перець чорний горошком – до смаку.
  • Сіль – 6 ч. л.
  • Часник – 2 голівки.
  • Лист лавровий – 7 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком приготування вимочуємо лосятину у воді, щоб звідти вийшла зайва кров.

Крок 2. Свинину нарізаємо невеликими шматочками, а смалець подрібнюємо і обсмажуємо на сковороді, щоб там ще залишилися невеликі шматочки сала.

Крок 3. Банки попередньо стерилізуємо будь-яким зручним способом. Далі кладемо на дно пару горошин чорного перцю, додаємо ложку смальцю та викладаємо шар лосятини. Далі солимо, кладемо шматочки свинини і наприкінці – знову м’ясо лося. Зверху ще має залишитись 1.5-2 см.

Крок 4. Далі заливаємо у кожну банку воду рівня м’яса.

Крок 5. Прикриваємо банки кришками, встановлюємо їх на лист і ставимо в холодну духовку. Включаємо температуру 180оС. Після того, як вода закипить, зменшуємо її до 150оС і варимо тушонку протягом 5 годин. Якщо все зробити правильно, воду не потрібно буде підливати.

Крок 6. За півгодини до готовності кладемо в кожну банку лавровий листок і по два зубчики часнику. Готову тушонку закочуємо, залишаємо до повного остигання і прибираємо на зберігання холодильник. Виходить дуже смачно та ароматно. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал