Тушонка в домашніх умовах – 10 покрокових рецептів приготування

bb1aef4f88e01ab3f90291830ab3f2a8

Тушонка в домашніх умовах – це страва, на приготування якої йде чимало часу, але результат напевно того вартий. Після того, як ви скуштуєте домашню тушонку, ви ніколи не захочете купувати її в магазині. Лише з пари інгредієнтів у вас вийде чудова заготівля, яку можна буде використовувати для приготування різноманітних страв.

Тушонка зі свинини в домашніх умовах

Свинина нарізається великими шматками, засипається сіллю, перемішується та залишається на 15-20 хвилин. Далі м’ясо перекладається в стерилізовані банки, прикривається кришками, ставиться в каструлю, придавлюється вантажем і заливається туди вода. Після кипіння все гаситься 5 годин на мінімальному вогні.

1e1774532be3c15491db594858a990d2

Домашня тушонка з яловичини у банках

Яловичина нарізається середніми шматочками та перекладається у глибоку ємність. До неї додається сіль із сумішшю перців, все перемішується і розкладається по банкам. Вони закриваються кришками, ставляться в каструлю, заливаються водою, і тушонка вариться на середньому вогні протягом 5-6 годин.

Час приготування: 6 год. 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 5.

Складові:

  • Яловичина – 1 кг.
  • Сіль – 11-15 гр.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Лист лавровий – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичина добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і нарізаємо невеликими кубиками по 1-2 см. Перекладаємо м’ясо в глибоку ємність.

16dc24342469b11e9ecab8b8d85b0282

Крок 2. Далі засипаємо його сіллю, чорним меленим перцем, при бажанні додаємо лавровий лист і ретельно перемішуємо.

7700dcfb802a53175dd68509b437c99f

Крок 3. Банки ретельно вимиваємо під гарячою водою, а кришки стерилізуємо. Щільно розкладаємо на них шматочки яловичини, залишаючи трохи місця зверху. Банки закриваємо кришками, що загвинчуються.

7500e0b80859862870fd7d2ca66a99d0

Крок 4. Дно глибокої каструлі застилаємо рушником або іншою тканиною, ставимо туди банки і заливаємо воду так, щоб вона була вищою за м’ясо.

869152f412da84c7c38878912e220732

Крок 5. Доводимо до кипіння і варимо тушонку протягом 5-6 годин, дотримуючись температури води в 80-85оС. При необхідності доливаємо окріп.

192756c0b97cc4622f70651f519fb641

Крок 6. Дістаємо банки з тушкованою водою, даємо їм повністю охолонути і відправляємо на зберігання в холодильник. Використовуємо такі заготовки для різних страв. Смачного!

dbcb7d057af44b518cfd5c0737245e14

Як зробити домашню тушонку в автоклаві?

Свинина нарізається шматочками, змішується із сіллю і розкладається по стерильним банкам до плічок. Далі банки закочуються, ставляться в автоклав та заливаються водою. Автоклав закривається, накачується до 1 атмосфери і на ньому вмикається 110 градусів на 50 хвилин. Тушонка залишається на ніч.

Час приготування: 13 годин.

Час приготування: 40 хв.

Порції – 5.

Складові:

  • Свинина – 1 кг.
  • Сіль – 12-14 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику та нарізаємо невеликими кубиками. Перекладаємо м’ясо в глибоку ємність, додаємо сіль і ретельно перемішуємо. Банки стерилізуємо будь-яким зручним способом і наповнюємо їх свининою до плічок. Потім закочуємо їх стерильними кришками.

f304b87789932959dd6a9a2d128e062d

Крок 2. Встановлюємо банки в автоклав і заливаємо туди воду так, щоб банки були покриті нею на 2 див. Залишаємо таким чином на ніч. Коли вранці автоклав охолоне до 30оС, акуратно стравлюємо повітря.

63e45b9d35ab1c52a417cb109817143c

Крок 3. Акуратно дістаємо банки, насухо обтираємо їх і відправляємо в холодне місце до охолодження.

902949bf3f7d080df0cc991a4f892f1a

Крок 4. Коли ми відкриємо банку, зверху буде шар жиру. Його можна прибрати та додавати в каші чи картопляне пюре.

efa7c79c6bad38ee0d4bac75c3c36073

Крок 5. Готову тушонку використовуємо у приготуванні різних страв або як самостійну страву з гарніром. Смачного!

43d1feaf033501256360aa91d0a290ef

Тушонка з курки в домашніх умовах на зиму

Курка нарізається, посипається сіллю і розкладається банками. У кожну додається лавровий лист та перець горошком. Далі банки ставляться в чашу мультиварки, накриваються кришками, туди наливається вода і все готується в режимі «Гасіння» протягом 2-3 годин. Виходить дуже смачна тушонка.

Час приготування: 3 год. 30 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 6.

Складові:

  • Курка – 1.2-1.3 кг.
  • Лист лавровий – 1 шт.
  • Сіль – 1 ст.
  • Перець чорний горошком – 9-15 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку обробляємо тушку курки. На тушонку беремо грудку, стегна та гомілки.

a78f28e88e69454dfa78309fa8f1775e

Крок 2. Ретельно промиваємо м’ясо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику та перекладаємо у глибоку ємність. Посипаємо курку сіллю та ретельно все перемішуємо.

d0cbd131d2958b99fac883d41478fa6e

Крок 3. Банки попередньо стерилізуємо будь-яким зручним способом та розкладаємо по них м’ясо. Лавровий лист ділимо на три частини і кладемо їх у кожну банку разом із парою горошин перцю. Також заповнюємо банки водою на 4/5, щоб тушонка не була сухою.

740757218cb372937548bc6e1439ff1f

Крок 4. Встановлюємо банки у чашу мультиварки або каструлі. Прикриваємо їх кришками і наливаємо туди воду, щоб банки були накриті нею наполовину.

e2b5dec6ea1ba046c04365c556f619e6

Крок 5. Закриваємо мультиварку, вибираємо режим «Гушіння» і готуємо тушковане протягом 3-3.5 годин. Якщо є мультиварка-скороварка, то гасимо під тиском протягом двох годин. Банки з готовою тушонкою ретельно закручуємо, даємо їй повністю охолонути і відправляємо на зберігання у холодне місце. Використовуємо її для приготування різноманітних страв. Смачного!

ea15c0280f53d6e415540df9c387520c

Тушонка в каструлі в домашніх умовах

М’ясо нарізається шматочками, солиться і добре перемішується. На дно банок кладеться лавровий лист, перець, а зверху щільно викладається м’ясо. Банки прикриваються кришками, ставляться в каструлю, куди наливається вода по плічка. Після закипання тушонка готується 5:00 на мінімальному вогні.

Час приготування: 6 годин.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 10.

Складові:

  • Свинина жирна – 2 кг.
  • Сіль – 25 гр.
  • Перець запашний горошком – 8 шт.
  • Перець чорний горошком – 12 шт.
  • Лист лавровий – 4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Свинину ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику та нарізаємо шматочками середнього розміру. Посипаємо сіллю сіллю і ретельно все перемішуємо, щоб вона добре розподілилася. Даємо полежати так 15 хвилин.

017bcce2838f8ec5ac3e9d09ee057435

Крок 2. У цей час стерилізуємо банки будь-яким зручним способом. Окремо кип’ятимо кришки. На дно банок кладемо по одному лавровому листку і парою запашного і чорного перцю горошком.

da111ea112442461a4027bec1bccf97d

Крок 3. Далі щільно викладаємо свинину з сіллю до плічок, щоб не було вільного простору.

da3947dfbdc096e48d719d58afed88bc

Крок 4. Тепер беремо велику каструлю, за бажання на дно стелимо рушник або силіконовий килимок, встановлюємо туди банки і прикриваємо їх кришками. Далі заливаємо в каструлю воду по плічка банок, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Потім гасимо свинину на мінімальному вогні протягом 5-5.5 годин.

0d915a84de27f84e2f8ca943127898fa

Крок 5. Акуратно дістаємо банки з каструлі, закочуємо їх, накриваємо пледом або ковдрою і залишаємо добу до повного остигання. Потім відправляємо все на зберігання холодильник або погріб. Готову тушонку додаємо в різні страви або їмо його як самостійне. Смачного!

4d1610da1a1e7db9655189ccc7a5e500

Як приготувати домашню тушковку в духовці?

М’ясо нарізається невеликими шматочками, солиться і добре перемішується. Далі воно розкладається по стерильним банкам разом із лавровим листом та перцем. Банки ставляться на лист, накриваються кришками і вирушає в духовку. Тушонка готується три години.

Час приготування: 4 години.

Час приготування: 30 хв.

Порції – 18.

Складові:

  • Сало – 400 гр.
  • Яловичина – 4 кг.
  • Сіль – 3 ст.
  • Перець чорний горошком – 10 гр.
  • Лист лавровий – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику та нарізаємо невеликими шматочками разом із салом. Далі посипаємо м’ясо сіллю та ретельно перемішуємо.

383d3031814ea2301ae2864a552b6b6e

Крок 2. Банки стерилізуємо будь-яким зручним способом, після чого в кожну кладемо лавровий лист на смак і пару горошин чорного перцю.

42fb0c532c2428b11a6bdbc75d0d106b

Крок 3. Тепер щільно наповнюємо банки яловичиною із салом і добре все утрамбовуємо. Наповнювати їх до країв не потрібно, тому що там утворюватиметься бульйон.

da553efd8a55b346189b3022e2f40c48

Крок 4. Накриваємо банки кришками і встановлюємо їх на деко, що присипає сіллю. Ставимо все в холодну духовку, після чого вмикаємо температуру на 200оС. Після того, як все закипить, зменшуємо температуру до 150оС або нижче і гасимо протягом 3 годин. Через необхідний час дістаємо банки та закочуємо їх стерильними кришками.

e89ae35266a7f79ec07a5930d6bd7be8

Крок 5. Зберігаємо тушковану тушку, приготовлену в духовці, в холодному місці. Вживаємо її як самостійну страву або використовуємо для приготування інших. Смачного!

fe3fdc7fbe3a2572a83054d6f39d5a54

Як зробити тушонку зі свинячої голови?

Свиняча голова чиститься, промивається та вариться 4 години з цибулею та спеціями. Далі звідти знімається все м’ясо, до нього додаємо часник, перець і добре перемішується. Далі м’ясо розкладається банками, заливається бульйоном, і тушонка кип’ятиться на водяній бані 30 хвилин.

Час приготування: 6 год. 40 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порції – 4.

Складові:

  • Голова свиняча – 5 кг.
  • Сіль – 3 ст.
  • Лист лавровий – 3 шт.
  • Перець запашний – 10 шт.
  • Перець чорний мелений – 1 ч.л.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 4 зубчики.

Процес приготування:

Крок 1. Свинячу голову розрізаємо на 4 частини та замочуємо її у теплій воді на 30 хвилин. Далі чистимо шкуру, вуха та промиваємо під проточною водою. Не забуваймо видалити очі. Перекладаємо все в каструлю, заливаємо водою та доводимо до кипіння. Кип’ятимо 10 хвилин, після чого зливаємо воду і промиваємо м’ясо.

8b96b5259a68ceb4c50c7c0f8773bd5e

Крок 2. Повертаємо свинину в каструлю, заливаємо її водою і додаємо очищену цибулю. Доводимо до кипіння і варимо протягом 4 годин. За годину до кінця дістаємо цибулю і додаємо запашний перець, лавровий лист і сіль.

f5cc69ddef870dc5e8354a9d93adf994

Крок 3. Через необхідний час дістаємо м’ясо. Кістки складаємо окремо, а бульйон проціджуємо і даємо йому трохи охолонути. Перебираємо все від кісток і жив, дістаємо лавровий листок і дрібно подрібнюємо. Перекладаємо свинину в глибоку ємність, додаємо натертий часник, мелений перець і добре перемішуємо.

3439e93f3589b7cfcb6907bb595e1e3a

Крок 4. Розкладаємо все за попередньо простерилізованими банками, залишаючи пару сантиметрів зверху. Потім заливаємо бульйоном, залишаючи сантиметр до верху. Ставимо банки на дно каструлі і заливаємо воду по плічка. Доводимо до кипіння і кип’ятимо протягом 30 хвилин.

2a07e3cf1d44ab08209d88b7645c4e12

Крок 5. Тепер банки закочуємо стерильними кришками, даємо тушонці охолонути і прибираємо її в холодне місце на зберігання. Подаємо до столу з улюбленим гарніром. Смачного!

cba5c5bbf38351b1a99495c3502b0d0d

Смачна домашня тушонка з качки у банках

До качки додається сіль, спеції та все добре перемішується. На дно банок кладеться перець горошком, лавровий листок і зверху щільно викладається м’ясо. Далі туди заливається вода, банки накриваються фольгою та вирушають у духовку на 2-3 години. Гарячі банки закочуються та остуджуються.

Час приготування: 3 год. 20 хв.

Час приготування: 20 хв.

Порції – 5.

Складові:

  • Качка домашня – 1 шт.
  • Лист лавровий – за смаком.
  • Перець чорний горошком – до смаку.
  • Спеції для курки – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Вода – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Для початку знімаємо з качки шкіру. Далі добре промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперовому рушнику і рубаємо на невеликі шматочки.

e5b59e243c149d95662e6dcb850f4843

Крок 2. Перекладаємо м’ясо в окрему ємність, додаємо сіль із приправою для курки до смаку і ретельно все перемішуємо.

591cd5ef98226f46613e089fd9f75898

Крок 3. На дно попередньо простерилізованих банок кладемо гороховий перець і лавровий лист. Зверху нещільно викладаємо шматочки качки у спеціях.

9bc0cce8004c20bbb3d4f29f183dc71c

Крок 4. Далі заливаємо м’ясо водою так, щоб до шийки залишалося ще відстань в 1-2 пальці.

60210fbe4d08a0332404023b7e8249e5

Крок 5. Щільно накриваємо фольгою банки. Її можна скласти вдвічі. Ставимо все на лист і відправляємо в холодну духовку. Далі нагріваємо до 200оС та після того, як тушонка закипить, зменшуємо температуру до 160-180оС. Гасимо все протягом 2-3 годин. Також якщо вода википіла, необхідно підлити ще.

93bdd4bdebdd4ca1d133e65af723bc45

Крок 6. Акуратно дістаємо гарячі банки, закочуємо їх стерильними кришками, даємо охолонути повністю і відправляємо на зберігання в прохолодне місце. Використовуємо заготівлю для приготування різноманітних страв. Смачного!

f3f5c7b6f639ff8404f6b78e6a91ccc5

Тушенка із кролика в домашніх умовах

Кролик нарізається шматочками, посипається сіллю, перцем, до нього додається лавровий лист і ретельно перемішується. Через 30 хвилин все розкладається по стерилізованих банках, прикривається кришками і гаситься в духовці 2.5 години. Тушонка закочується і ставиться на зберігання у холодне місце.

Час приготування: 3 год. 25 хв.

Час приготування: 25 хв.

Порції – 6.

Складові:

  • Кролик – 1 тушка.
  • Сіль – 1 ст.
  • Лист лавровий – 2-3 шт.
  • Перець чорний мелений – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком приготування обробляють кролика на великі шматки і вимочуємо його у воді. Далі нарізаємо його невеликими шматочками розміром 3х3 см.

e9455092b75dcacaeedd4d7febea0663

Крок 2. Посипаємо сіллю сіллю, чорним меленим перцем, додаємо розламаний лавровий лист і все ретельно перемішуємо. Далі даємо кролику полежати таким чином за кімнатної температури протягом 30 хвилин.

71f978ed10b90d8091c6f95faf36f49c

Крок 3. Скляні банки стерилізуємо будь-яким зручним способом, а згодом викладаємо туди м’ясо кролика. Залишаємо пару сантиметрів біля шийки, щоб звідти не витікав сік, що утворюється.

b98223b4fba0fca1e5e507f622427424

Крок 4. Залізні кришки кип’ятимо у воді протягом 4 хвилин, після чого накриваємо банки.

2339e0dbf9e2dc75bf2839980ebc8e42

Крок 5. Відправляємо все в холодну духовку та виставляємо температуру 160оС. Через півгодини збільшуємо її до 180оС. Після того, як там закипить сік, гасимо все ще 2.5 години.

84d0883a01b8ea287a91c135099ca7b8

Крок 6. Далі акуратно дістаємо банки, закочуємо їх і перевертаємо догори дном. Після того, як вони повністю охолонуть, забираємо заготовки в холодне місце. Подаємо тушонку до столу разом із улюбленим гарніром. Смачного!

e397c830103a064db70be5773df09ca2

Домашня тушонка з лосятини

Лосятина вимочується у воді та нарізається невеликими шматочками разом зі свининою. Сало трохи обсмажується. М’ясо з салом розкладається по банкам разом зі спеціями та часником. Потім все заливається водою і тушкується в духовці близько 5 годин. Виходить дуже смачна та ароматна заготівля.

Час приготування: 5 год. 50 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порції – 6.

Складові:

  • Лосятина – 3 кг.
  • Свинина – 1 кг.
  • Смалець – 300 гр.
  • Перець чорний горошком – до смаку.
  • Сіль – 6 ч. л.
  • Часник – 2 голівки.
  • Лист лавровий – 7 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком приготування вимочуємо лосятину у воді, щоб звідти вийшла зайва кров.

efdbbacaefb164e448dadf54862d4da6

Крок 2. Свинину нарізаємо невеликими шматочками, а смалець подрібнюємо і обсмажуємо на сковороді, щоб там ще залишилися невеликі шматочки сала.

7f4e8809cb76ce1b16e5107d938cb19b

Крок 3. Банки попередньо стерилізуємо будь-яким зручним способом. Далі кладемо на дно пару горошин чорного перцю, додаємо ложку смальцю та викладаємо шар лосятини. Далі солимо, кладемо шматочки свинини і наприкінці – знову м’ясо лося. Зверху ще має залишитись 1.5-2 см.

ac91b956dfe6bb5328ab3164f9d0ef4c

Крок 4. Далі заливаємо у кожну банку воду рівня м’яса.

5d73bd1bc428cd2d367ad8ca7e5e6b55

Крок 5. Прикриваємо банки кришками, встановлюємо їх на лист і ставимо в холодну духовку. Включаємо температуру 180оС. Після того, як вода закипить, зменшуємо її до 150оС і варимо тушонку протягом 5 годин. Якщо все зробити правильно, воду не потрібно буде підливати.

dfcab1f818af91a10751002f70024f86

Крок 6. За півгодини до готовності кладемо в кожну банку лавровий листок і по два зубчики часнику. Готову тушонку закочуємо, залишаємо до повного остигання і прибираємо на зберігання холодильник. Виходить дуже смачно та ароматно. Смачного!

3f82c75d1472e165caf84a00f0e04760

ТУШОНКА В ДОМАШНІХ УМОВАХ / БЕЗ АВТОКЛАВА – ВІДЕО

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал