Рецепт зі старих запасів, старенький, перевірений. А “Золотим Ключиком” цей торт називається тому, що в його складі, причому і в складі бісквіта, і в складі крему – варене згущене молоко. В результаті торт за смаком частково нагадує відомі іриски «Золотий ключик». Це дуже смачно і ароматно, готується просто, тому раджу і Вам приготувати цей смаколик!
Для рецепту вам знадобиться:
Для бісквіта на форму 24 см:
- 150 г вареного згущеного молока
- 240 г борошна
- 2 яйця
- 200 г сметани
- 200 г цукру
- щіпка соди
- 5 г розпушувача для тіста
Для крему:
- 220 г вареного згущеного молока
- 250 г вершків 33-35%
- 100 г вершкового масла
- 50 г волоських горіхів
Для просочення:
- 50 г вершків
Вага торта – 1,3 кг
Покроковий рецепт приготування:
Борошно змішуємо з розпушувачем.
До сметани додаємо дрібку негашеної соди. Сода потрібна для того, щоб погасити кислоту, що міститься в сметані. Якщо у вас сметана некисла, то можете соду пропустити.
Яйця збиваємо з цукром в легку повітряну масу. Сюди ж кладемо варену згущенку і розмішуємо міксером, щоб згущене молоко розійшлося. Додаємо сметану і опрацьовуємо міксером до однорідності. В останню чергу вмішуємо в тісто борошно з розпушувачем. Спочатку розмішуємо тісто лопаткою і в кінці коротко пробиваємо міксером до однорідності. В результаті виходить негусте, що ллється тісто.
Я випікала бісквіт в роз’ємній формі для тортів діаметром 24 см. Низ форми застелила папером для випічки, борти змастила вершковим маслом і просипала борошном.
Виливаємо тісто в форму, розрівнюємо. Випікаємо в попередньо розігрітій до 170-180 ° С духовці приблизно 30-40 хвилин до готовності.
Свіжоспечений бісквіт прямо в формі ставимо на грати і залишаємо на 15-20 хвилин, щоб бісквіт злегка охолонув. Потім форму знімаємо, повертаємо бісквіт на грати і залишаємо на 3-4 години, щоб він повністю охолонув і вистоявся.
Такий бісквіт, як правило, виходить горбком, і за всіма правилами, для того щоб торт вийшов рівним, цей горбок потрібно просто зрізати. Але я так не роблю. Спочатку розрізаю бісквіт в тому місці, де починається горбок, а потім зрізаю саму верхівку. В результаті виходить нехай не ідеальний, але досить рівний корж. Цей корж піде на самий низ торта. Що залишився рівний корж розрізаємо рівно навпіл.
Зрізану верхівку розрізаємо на шматочки і підсушуємо в духовці до сухариків. Даємо охолонути і подрібнюємо в крихту, її ми будемо використовувати для прикраси торта.
Горіхи злегка підсушуємо в духовці і дрібно нарізаємо.
В окремій ємності збиваємо вершки до стійкого стану. При цьому дуже бажано вершки не перебити, вони повинні добре тримати форму, але залишитися м’якими. Окремо збиваємо варене згущене молоко і вершкове масло. Вершкове масло має бути кімнатної температури, його потрібно заздалегідь дістати з холодильника. І далі поступово змішуємо збиті вершки і підготовлену згущенку з вершковим маслом. В результаті виходить дуже ніжний, повітряний і дуже смачний крем.
Просочуємо коржі тими ж вершками, які ми використовували для збивання. Можна звичайно приготувати стандартний цукровий сироп, але торт і так виходить досить солодким, тому я вважаю за краще вершки.
На корж розподіляємо приблизно 1/3 всього підготовленого крему, посипаємо рубаними горіхами.
Зверху кладемо наступний корж, шар крему, горіхів і викладаємо верхній корж. Верхнім я, як правило, викладаю той корж, що був внизу форми. Верх і боки торта промазуємо кремом, боки прикидаємо підготовленою раніше крихтою.
Для прикраси торта я залишила приблизно 3 столові ложки крему. Переклала крем в кондитерський мішок і за допомогою насадки виклала завитки.
Додатково прикрасила рубаними горіхами.
Ставимо торт в холодильник на 3-4 години, щоб торт просочився і стабілізувався крем, і тортик готовий!
Приємного вам чаювання!
Відео рецепт:
Автор рецепту: Готовим с Ириной Хлебниковой