Смачний торт Шварцвальд – це німецький десерт з шоколадно-вишневим смаком і м’якою консистенцією. Класичний рецепт десерту з’явився в Німеччині в 30-х рр. XX ст. Назва торта перекладається на українську мову як чорний ліс.
Загальні принципи приготування торта
Шварцвальдський торт має кілька версій історії походження. Згідно з однією з них, десерт придумав Йозеф Келлер, який працює кондитером в кафе “Аренд” в Бад-Годесберге. Одного разу він вирішив поліпшити популярний німецький десерт – шоколадний торт. Для цього кухар використовував просочення з вишневою настоянки і вишні в якості прикраси.
Такий десерт припав до смаку відвідувачам кафе і став користуватися попитом. Також існує версія, що спочатку даний торт був створений в місті Тюбінгені. Там вже давно була відома основна ідея цього десерту до його винаходу. Консервовані вишні з вершками були популярним місцевим десертом. Іноді в нього додавали вишневий шнапс. Таким чином з’явилася начинка торта, а пізніше він сам.
Назва торта може бути пов’язано з гірським регіоном Шварцвальд в Німеччині. Він відомий густим чорним лісом. Шоколадна стружка в торті нагадувала непрохідну темну гущавину. Також торт з вишневим бренді могли назвати на честь однойменного регіону, тому що саме там виробляли цей алкогольний напій. Ще десерт міг отримати таку назву, тому що асоціювався з національним костюмом дівчат з села Шварцвальд.
Шоколадна стружка символізувала чорне плаття, збиті вершки – білу блузку, а вишневі ягоди – солом’яний капелюх з червоними кулями, виготовленими з вовни.
Класичний десерт готується на основі шоколадного бісквіту, просоченого вишневим шнапс. Тісто збивають міксером для насичення киснем. Бісквіт випікають, а після ділять на коржі. Для начинки і прикраси використовують свіжі, консервовані або заморожені вишні. Ягоди можуть замочувати в лікері або коньяку, щоб вони придбали особливий аромат.
Також Чорний ліс прикрашають вершковим кремом, шоколадною стружкою, кокосовою стружкою, цукровою пудрою або шоколадним кремом. Десерт зазвичай змащують вершковим кремом з усіх боків, зверху розміщують вишні, а простір, що залишився покривають шоколадкою стружкою. Торт випікають в різних формах. Чорний ліс також можуть подавати у вигляді рулету або в келихах.
Класичний рецепт
Торт Шварцвальд, класичний рецепт якого припав до душі багатьом, готується в домашніх умовах протягом 3-4 ч. Для приготування торта можна використовувати магазинний або саморобний бісквіт. Краще зробити його самостійно.
Інгредієнти
Для десерту знадобиться форма, діаметр якої становить 20 см, а глибина – 6 см.
Класичний рецепт торта Шварцвальд
Для приготування бісквіта буде потрібно:
- 90 г пшеничного борошна;
- 4 яйця;
- 120 г цукрового піску;
- 15 г порошкоподібної какао;
- 20 г крохмалю;
- 1/4 ч. л. кориці;
- 30 г вершкового масла.
Важливим компонентом в начинці торта є кіршвассер – міцний німецький алкоголь, виготовлений з нудотно чорної черешні з маленькими кістками.
Склад начинки:
- 50-60 мл кіршвассер;
- 400 г свіжої або мороженої вишні;
- 200 мл води;
- 200 г цукру.
До складу крему входить 250 г 33-35% вершків, 10 г цукру з ваніллю і 80 г гіркого шоколаду. Для прикраси торта потрібно взяти 150 г шоколаду, 1 ч. Л. цукрової пудри і 250 г 33% вершків.
Покроковий процес приготування
Торт Шварцвальд за класичним рецептом готується наступним чином:
- Спочатку потрібно поділити яйця на жовтки і білки. Після необхідно всипати до жовтків 60 г цукру і збивати, поки маса не стане густішим і посвітлішає.
- Потім слід збити віночком білки, покласти ще 60 г цукру і повторно збити. Маса повинна вийти густуватої і блискучою. Збиті білки потрібно з’єднати з жовткова сумішшю.
- Далі необхідно ввести в суміш какао, корицю, крохмаль, борошно і все перемішати. Після в тісто слід покласти холодний розтоплене вершкове масло і розмішати.
- Тепер можна розігріти духовку до 200 ° С, змастити форму для випікання маслом, присипати борошном і викласти тісто. Бісквіт в духовці потрібно випікати протягом 30 хв. Визначити готовність бісквіта можна зубочисткою. Якщо вона залишиться сухою після проколу бісквіта, то корж готовий.
- Потім потрібно влити в ємність вершки і нагріти разом з ванільним цукром. При цьому суміш не можна доводити до кипіння. У нагріті вершки з цукром необхідно додати шоколад і перемішати. Готовий крем потрібно відправити в морозильну камеру на 3-4 години, а після витягнути і збивати на високих оборотах, поки він не загусне і посвітлішає.
- На цьому етапі можна розпочати складання торта. Бісквіт необхідно порізати на 3 коржа, з сиропу витягнути вишні, 10 ягід залишити для прикраси. Перший корж потрібно полити 6-7 ст. л. сиропу. Кондитерським мішком, наповненим кремом, слід намалювати 2 кола і зробити точку в центрі коржа. Місце, що залишилося між колами потрібно заповнити вишнями, а зверху покрити кремом.
- Після потрібно просочити другий корж сиропом, накрити їм перший і виконати ті ж самі дії. Останній корж також необхідно полити сиропом і завершити їм збірку торта.
- До залишилися вершкам слід додати цукрову пудру, ретельно перемішати і відкласти 1/3 суміші для прикраси. Залишилася масою потрібно обмазати торт. З охолодженого шоколаду необхідно зробити стружку і покласти її в холодильник. Залишок шоколаду натерти на тертці. Боки торта потрібно обсипати тертим шоколадом, в центр десерту помістити шоколадну стружку, а по краях зробити вершкові розетки і покласти в них вишні.
Чорний ліс потрібно підтримати в холодильнику 2 ч. Ягоди для прикраси можна покрити цукром, розтертим в ступці.
З кремом з рікотти
Торт Шварцвальд, класичний рецепт якого видозмінений, в даному випадку подається в скляній ємності або порційних келихах.
Основні складові десерту:
- 350 г свіжої вишні;
- 300 г рікотти;
- 150 г шоколадного печива;
- 125 мл 33 % вершків;
- 50 г шоколаду;
- 100 г цукру;
- 50 г цукрової пудри;
- 25 мл вишневого кирша;
- 1 ч. л. емульгатора для вершків;
- екстракт ванілі.
Покрокова інструкція:
- Насамперед потрібно помити вишні, позбавити від кісток і хвостів. Очищені ягоди слід покласти в сотейник і кілька з них залишити для прикраси.
- Далі потрібно змішати цукровий пісок з ягодами в сотейнику і прокип’ятити, а після зменшити вогонь і готувати ще 7 хв.
- Потім слід покришити шоколадне печиво. Ягоди потрібно охолодити і додати до них вишневий Кірш.
- Далі необхідно змішати вершки з загущувачем, а рікотту з цукровою пудрою.
- У другу суміш потрібно додати трохи екстракту ванілі. Все збиті компоненти слід з’єднати і перемішати.
- Тепер можна зібрати десерт, виклавши на дно ємності половину покришеного печива, полив його вишневим Кіршем, виклавши зверху ягоди і покривши 1/2 крему з рікотти. В кінці десерт потрібно прикрасити залишилися печивом, кремом, тертим шоколадом і свіжими вишнями.
Десерт необхідно охолоджувати протягом 1-2 ч в холодильнику. Замість вишневого кирша можна використовувати коньяк або вишневий лікер.
З сметанним кремом
Список необхідних інгредієнтів:
- 100 г пшеничного борошна;
- 6 яєць;
- 400 г цукру;
- 2 ст. л. порошкоподібного какао;
- 50 мл рослинного масла;
- 1 ч. Л. розпушувача;
- 600 мл сметани;
- 500 мл вишні в сиропі;
- 50 г темного шоколаду.
Поетапна схема створення десерту:
- Для початку слід викласти сметану в сито, покрите марлею, і прибрати в холодильну камеру на 3 год.
- Після в просіяне борошно потрібно додати какао і розпушувач для тіста, підготувати водяну баню, заповнивши водою каструлю і нагрів її.
- Потім необхідно розбити у велику ємність яйце і покласти 200 г цукру. Цю ємність потрібно поставити на водяну баню і збити яйце з цукром на низьких оборотах.
- Далі слід зняти з вогню отриману суміш і збити на максимальній швидкості до збільшення маси в 2 рази.
- Потім потрібно додати в масу 1/3 частину борошна, перемішати, покласти борошно, що залишилося, влити рослинне масло і ще раз перемішати до однорідності.
- Тепер можна взяти форму, що має діаметр 25 см, і застелити її пергаментом. Після потрібно викласти тісто і відправити випікатися в духовку при температурі 180 ° С на 35 хв.
- Поки бісквіт випікається, необхідно злити сік з вишень, збити сметану з 200 г цукру до його повного розчинення. Готовий бісквіт потрібно витягнути з духовки, дати йому охолонути і порізати на 3 коржа, які потім слід просочити соком з вишні.
- Тепер потрібно змастити коржі сметанним кремом, розмістити на них вишні і зібрати торт. Верхню частину торта і його боки слід покрити кремом, засипати тертим шоколадом і прикрасити вишнями. Готовий десерт потрібно відправити в холодильник на 3 ч.
Від Ектора Хіменеса Браво
Торт Шварцвальд, класичний рецепт якого трохи змінив Ектор Хіменес Браво, складається з наступних інгредієнтів:
- борошно – 125 г;
- розпушувач тіста – 2 ч. л.;
- какао-порошок – 3 ст. л.;
- 200 г м’якого масла;
- цукор – 200 г;
- 5 курячих яєць;
- 2 ч. л. еспресо охолодженого;
- 100 г гіркого шоколаду від 70% какао;
- 0,5 кг вишні без кісток;
- 50 мл вишневого лікеру;
- 0,4 л вершків високої жирності;
- 3-4 ст. л. цукрової пудри;
- 4-5 ст. л. вишневого компоту;
Основні етапи готування:
- Насамперед потрібно розігріти духовку до 150 ° C. Потім слід підготувати форму для випікання, змастивши її борту і дно маслом. Діаметр форми повинен бути не менше 23 см.
- Далі слід змішати розпушувач з какао і борошном. Потім потрібно відокремити яєчні білки від жовтків, збити білки в глибокій мисці. Отримана маса повинна бути дуже густою.
- Тепер потрібно взяти іншу миску і збивати в ній масло з цукром до тих пір, поки суміш не вийде повітряної. Слідом потрібно відправити жовтки по одному, еспресо і попередньо розтоплений шоколад.
- Потім слід невеликими порціями додавати суміш борошна, какао і збитих білків в масло. Отримане тісто необхідно помістити на дно форми для випікання і розрівняти шпателем. Випікати потрібно 45-55 хв., А після викласти на блюдо.
- Наступним кроком буде очищення вишні від кісточок і черешків. Потрібно залишити кілька Вишеньок для прикраси торта. Далі потрібно покласти вишні в каструлю, влити вишневий лікер, додати цукор, довести суміш до кипіння і варити на повільному вогні поки вишні не стануть м’якими, а рідина не придбає консистенцію сиропу. Потім необхідно перелити все в миску і дати повністю охолонути.
- На даному етапі необхідно збити вершки з цукром. Цукор повинен розчинитися лише наполовину.
- За допомогою довгого тонкого ножа потрібно розрізати торт по горизонталі, просочити кожну частину вишневим лікером. Нижній корж потрібно змастити кремом, зверху викласти вишні і полити сиропом. Далі потрібно накрити другим коржем, рівномірно розподілити залишився крем зверху, посипати тертим шоколадом і прикрасити вишнями.
Від Юлії Смолл
Інгредієнтів вистачить на торт діаметром 16 см і вагою 1600 г. Для випічки десерту з даного рецепту потрібно наступне:
- борошно – 160 г;
- какао – 30 г;
- розпушувач тіста – 10 г;
- 5 курячих яєць;
- цукор – 300 г;
- молоко – 100 мл;
- рослинне масло – 70 г;
- вишня – 300 г;
- вершки – 300 г;
- цукрова пудра – 50г;
- 1/4 ч. л. солі;
- 1 ч. л. желатину і 5 ч. л. води;
- крем для вирівнювання
Торт Шварцвальд, класичний рецепт якого видозмінила Юлія Смолл, готується наступним чином:
- Спочатку слід змішати всі сухі інгредієнти: в просіяне борошно додати какао розпушувач для тіста і змушують, використовуючи віночок.
- Далі за допомогою міксера необхідно збити яйця, сіль і цукор. Збивати потрібно на високій швидкості до тих пір, поки маса не посвітлішає і не набуде пишність. Слідом потрібно додати молоко, рослинне масло і перемішати на низькій швидкості до отримання однорідності. Потім слід всипати борошно з какао і продовжувати перемішувати на низькій швидкості.
- Отримане тісто можна поділити на 2 рівні частини і помістити в форми для випікання. Форми слід попередньо обернути фольгою. Духова шафа потрібно розігріти до 180 ° C і випікати тісто. Готовність тіста можна перевірити за допомогою зубочистки. Для цього потрібно проткнути їй тісто. Вона повинна залишитися сухою.
- Готовому бісквіту потрібно дати постояти 5 хв. після випікання, витягти його з форми і дати повністю охолонути.
- Далі, використовуючи ніж, потрібно горизонтально розрізати обидва коржа на рівні частини.
- Тепер потрібно взяти заморожену вишню, промити і розморозити. Потім слід помістити вишню в сотейник разом з соком і додати 150 г цукру. Отриману суміш потрібно довести до кипіння на середньому вогні. Після закипання необхідно злити сироп в інший сотейник або каструлю, всипати цукор, що залишився і прокип’ятити до повного розчинення. Потім сиропу потрібно охолонути до кімнатної температури.
- Наступним кроком буде приготування крему. За допомогою міксера необхідно збити жирні вершки на середніх оборотах. Вершки повинні бути дуже холодними. Далі, коли вершки загустіють, слід додати 30 г цукрової пудри і продовжувати збивати, а через 1 хв. додати решту цукрову пудру. Тепер потрібно розтопити і нагріти желатин, дати йому трохи охолонути, додати 2 ложки збитих вершків і перемішати до однорідності. Отриману суміш слід влити тонким струменем в вершки і продовжити збивати до сильної густоти.
- Тепер необхідно приступити до складання торта. Всі коржі потрібно просочити сиропом і між ними викласти крем і вишню. Верхній корж необхідно обмазати кремом і відправити торт в холодильник. Після того, як торт охолоне, слід використовувати більш щільний крем для вирівнювання.
Від Олександра Селезньова
Інгредієнти:
Для бісквіта | Для крему | Для сиропу | Для прикраси | Для начинки |
5 курячих яєць | 600 мл жирних вершків | 150 г цукру | 100 г гіркого шоколаду | 400 г замороженої вишні |
125 г цукру | 2 ст. л. цукру | 150 мл води | 100 г цукру | |
125 г борошна | 30 мл вишневого сиропу | 1 ст. л. крохмалю | ||
2 ст. л. какао | 3 ст. л. води | |||
1 ч. л. розпушувача |
Покрокова інструкція:
- Для початку потрібно розігріти духовий шафа до 180 ° С. На дно форми слід постелити пергамент, а боковини змастити олією.
- Далі потрібно збивати курячі яйця і цукор протягом 10 хвилин. Просіяне борошно і какао необхідно змішати з розпушувачем для тіста до однорідності, додати до збитих яєць і ще раз перемішати до однорідної маси.
- Потім необхідно помістити тісто в підготовлену форму діаметром 23 – 24 см і випікати в розігрітій духовці протягом 30 хв.
- Тепер можна приступити до готування начинки. Для цього буде потрібно заморожену вишню змішати в каструлі з цукром. Потім її потрібно поставити на вогонь і довести суміш до кипіння, а після варити ще 2 – 3 хв. У разі, якщо рідини буде дуже багато, її можна додати в сироп.
- Після потрібно розвести крохмаль з прохолодною водою і обережно залити в гарячу вишню. Коли суміш стане густою, її необхідно зняти з плити і дати їй охолонути.
- Потім потрібно зробити сироп для просочення коржів. Для цього потрібно налити в каструлю 150 мл води і додати до неї цукор. Отриману суміш потрібно закип’ятити, а після цього зняти з вогню і залити вишневим соком, що залишився після варіння вишні.
- У якості крему слід використовувати збиті вершки. За допомогою міксера необхідно збити вершки з цукром до сильної густоти.
- Далі потрібно за допомогою довгого ножа розрізати бісквіт горизонтально на 3 рівні частини. Кожен корж слід просочити сиропом. На нижній корж необхідно викласти третину збитих вершків, вишню, рівномірно розподілити по всій поверхні коржа і накрити наступним коржем, змазаним тією ж кількістю вершків. Останній корж потрібно помістити на торт, рівномірно розподілити залишок вершків зверху і з боків торта.
- Тепер торт потрібно прикрасити. Для цього слід розплавити темний шоколад, злити на холодну рівну поверхню і остудити. За допомогою ложки необхідно зняти з шоколаду стружку і обсипати їй верх і боки торта.
Корисні поради і рекомендації
Корисні рекомендації допоможуть поліпшити десерт. Основні з них:
- Борошно для тіста потрібно просіяти 2 рази.
- Торт слід готувати в приміщенні, яке не перебуває під прямими сонячними променями. В іншому випадку крем розтечеться.
- Сливки, віночок і миску необхідно охолодити перед збиваємо. Це дозволить прискорити процес.
- З шоколадної стружки можна зробити фігури дерев. Це додасть торту оригінальності.
- Для прикраси випічки можна використовувати не тільки вишню, а також смородину, малину, чорницю та інші ягоди.
Популярний торт Шварцвальд – це відмінний десерт для святкового столу. Його можна готувати не тільки за класичним, але і по іншим рецептами. Подача торта може бути різноманітною.
Відео про приготування торта Шварцвальд – ЧОРНИЙ ЛІС
Торт ЧОРНИЙ ЛІС ☆ ТОРТ Шварцвальд ☆ Вишня-Шоколад: