Мій фірмовий рецепт медовика, але з дуже цікавою добавкою. Соковитий, в міру солодкий, із легкою кислинкою. Тут рецепт з покроковими фотографіями.
До будь-якого свята, чи на вихідні – це чудова нагода приготувати медовик. Але не звичайний, а з яблуками. Адже це райське поєднання смаків: мед, яблука з корицею і сметанний крем з ваніллю. До того ж, яблука є невід’ємним атрибутом нового року.
Рецепт медовика – мій фірмовий, який я готую у своїй кондитерській. З яблуками роблю вперше і хочу сказати вам, що торт вийшов дуже смачний. Ось аж до непристойності смачний! Соковитий, в міру солодкий, із легкою кислинкою. Тане в роті.
Метушні і ним чимало, але загалом – все дуже просто. Якщо у вас виникнуть питання – звертайтесь. Я завжди там і з радістю допоможу.
Зберігайте собі рецепт!
Продукти:
Для форми 24 см додайте ще чверть інгредієнтів, для 26 – додайте половину!
Коржі:
- 1 яйце
- 70 гр цукру
- 2 ложки меду
- 25 гр вершкового масла
- 1 чайна ложечка порошку соди
- 250-280 гр борошна
Сметанний крем:
- 450 мл густої та жирної сметани (18% жирності)
- 250 згущеного молока
- Ваніль
Яблука:
- 3 яблука
- 4 ложки цукру
- 3 яблука
- 5-6 ложки води
- 1 столова ложка вершкового масла
- 1/4 чайної ложечки кориця
- Ваніль
- 1 ложка лимонного соку
- 2 ложки лікеру Лимончелло або віскі
Приготування:
- Коржі. У миску розбити яйце, додати цукор, мед та олію. Миску поставити на водяну баню (каструлю з окропом).
- Помішувати вінчиком, поки олія та цукор повністю не розтануть. Додати порошок соди і добре розмішати. Продовжувати мішати на водяній бані ще хвилину. Маса стане пишною.
- Миску зняти з водяної лазні. Медовій масі дати трішки охолонути, але щоб вона залишалася гарячою. Додати борошно і замісити гладке тісто. Краще руками, але довго місити не треба.
- Тісту не потрібен відпочинок у холодильнику. Можна одразу розкочувати коржі. Попередньо поділити тісто на 7 частин.
- Тісто готове. Тісто має бути досить еластичним, м’яким і злегка липким.
- Розкачувати можна на столі з борошном, на аркуші пекарського паперу або між двома аркушами. Як вам зручно.
Кожен шматочок тіста розкотити завтовшки 2-3 мм. Вирізати коло необхідного діаметру. З обрізків потім розкочуємо окремий шматок, який піде на крихту. - Якщо коло не на папері, акуратно перекласти його на пекарський папір і на деко. У кількох місцях проколоти вилкою.
- Я готую одразу кілька аркушів паперу. На кожний викладаю коло. Посипаю його трохи борошном і кладу на нього наступний. Потім по черзі викладаю листи з тістом на лист і випікаю.
- Тісто, що залишилося, розкочуємо 3-5 мм товщиною і теж укладаємо на деко з папером.
- Випікати пару хвилин на 180 градусів. Корж повинен добре підрум’янитися.
- Яблука. Яблука очистити від шкірки та дрібно нарізати. Помістити їх у каструльку, додати олію, цукор та воду. Довести до кипіння і тушити на маленькому вогні, помішуючи. Можна під кришкою. Приблизно 10 хвилин.
- Яблука повинні стати м’якими та прозорими. Якщо треба, додайте трішки води, щоб яблука не підгоріли і суміш була досить вологою.
- Вимкнути вогонь, додати трішки ванілі та кориці. Розтерти за допомогою тиску для пюре. Але не гладко, як пюре. Так, щоб вийшла кашка зі шматочками яблук.
- Дати охолонути, додати лікер і розмішати.
- Якщо торт будуть їсти діти, лікер можна додати до гарячих яблук, тоді він випарується, а залишиться тільки смак.
- Крем. У мисці змішати вінчиком сметану зі згущеним молоком. Додати трішки ванілі.
- Збираємо торт. Потрібна кругла форма, в якій збиратимемо коржі і вони стоятимуть у ній. Я використовувала кондитерське кільце.
- Викладаємо корж. Рясно змащуємо його кремом. На нього кладемо другий і його змащуємо кремом. Третій корж змащуємо половиною кількості яблук. Четвертий і п’ятий – кремом, шостий яблуками, сьомий останній – кремом.
- Ставимо торт у холодильник на ніч.
- Я дістала його із форми. Тепер його можна прикрашати.
- Бортики торта посипаємо крихтою від коржів, що залишилися. Зверху я посипала тільки з обох боків. Ще можна прикрасити яблуками та гранатовими зернами. Щоб яблука не почорніли, змастіть лимонним соком.