Всім привіт, сьогодні хочу запропонувати Вам приготувати новий тортик, який називається “Фантазія”. Він сподобається всім: хто любить шоколадні тортики чи фруктові – все це тут є. Його можна готувати з різними смаками, і тут я розповім Вам, які його варіанти можна приготувати.
Список потрібних інгредієнтів:
Для желе:
- Вишня – 400 гр
- Вода – 200 мл
- Цукор – 3-4 ст. л.
- Желатин – 6 пластинок (10 гр)
Для крему:
- Яйця – 3 шт
- Жовтки – 3 шт
- Цукор – 90 гр
- Ваніль
- Вершкове масло – 200 гр
- Борошно – 3 ст. ложки
- Молоко – 100 мл
Маковий корж:
- Борошно – 130 гр
- Яйця – 2 шт
- Сметана – 1 скл.
- Цукровий пісок – 160 гр
- Дрібка солі
- Мак – 150 гр
- Розпушувач – 1. 5 ч. ложки
Помадка:
- Какао – 2 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Сметана – 2 ст. л.
- Олія – 2 ст. л. або 25-30 гр масла
Покроковий рецепт приготування з фото:
- Для прошарку желе я буду використовувати вишню, в мене свіжозаморожена. Вона вже розморозилась, сок не зливаємо!
У своєму торті Ви можете використовувати будь-які ягоди, які у Вас є в морозильній камері (ваші літні заготовки на зиму: малину, полуницю, чорницю…) – експериментуйте зі смаками! - В невеличкій сотейник або каструльку з товстим дном відправляємо всі ягоди, у мене вишенька. Сюди ж додаємо склянку 250 мл води, обов’язково дрібку солі і 3-4 столові ложки цукру, якщо вишня у Вас занадто кисленька – то можете добавити навіть 5 ст. л. Ставимо це все на вогонь, щоб проварилось, вишня повинна закипіти 2-3 хвилини і знімаємо з вогню.
- Приготуємо крем. Для крему я беру 3 яйця, готовити я буду в сковороді з товстим дном, так буде швидше, і ще до цих 3 яєць я додаю 3 жовтки – крем виходить просто неймовірним, але Ви можете і зекономити якщо хочете, тоді берети тільки 3 яйця без додаткових ще жовтків (але я рекомендую робити по рецепті-так смачніша структура крему виходить). Сюди добавляємо весь цукор, додаємо ванільний цукор і все гарненько перемішуємо.
До речі, передчасно витягніть пачку вершкового масла і хай стоїть при кімнатній температурі, для того, щоб воно було м’яке, і коли крем буде готовий ми зіб’ємо його з маслом. - Висипаємо сюди 3 ст. л. борошна, все ретельно перемішуємо. Додаємо молоко і ставимо це все на плиту – будемо варити крем, готовиться він близько 15 хвилин, все залежить від Вашої плити +/- 5 хвилин.
- Зразу ставимо на великий вогонь, як тільки почне іти пар, відразу зменшуємо вогонь, помішувати силіконовою або дерев’яною лопаткою. Крем буде готовий, як тільки почне густіти.
- Як тільки крем почне звертатись, густіти, збиваємо вогонь, постійно помішуючи крем до загустіння. Слідкуйте, щоб крем не підгоряв. Як тільки крем застигне – забирайте з вогню. Відкладаємо в сторону до охолодження.
- Беремо форму діаметром 22 см, більше ніж 24 діаметр брати не варто, і 20 см буде малувато! Дно форми застеляємо пергаментом.
Попередньо потрібно розігріти духовку до 180 градусів. - Для коржа. Беремо 2 яйця, добавляємо дрібку солі і блендером начинайте збивати. Коли яйця добре збиті, додаємо до них увесь цукор. Збиваємо яйці з цукром приблизно 2-3 хвилинки.
- Всю цю масу переливаємо у якусь глибоку тарілку в якій будемо готувати все тісто, сюди ж додаємо сметану, у мене сметана 20%, додаємо мак, борошно і розпушувач. Все гарненько перемішуємо силіконовою лопаткою. До цього часу духовка повинна вже бути розігріта.
- Перекладаємо все тісто у форму і відправляємо у духовку. Випікати приблизно 30-35 хвилин, готовність перевіряти дерев’яною шпажкою, випікаємо до сухої палички.
- Готовий корж дістаємо з духовки і відставляємо охолоджуватись.
- В міксер ставимо збиватись м’яке вершкове масло, а блендером трішки перебиваємо крем, який ми з Вами готували на плиті.
- В масло відправляємо приблизно половину крему, начинаємо збивати, як тільки маса стане однорідною, додаємо іншу половину крему. Крем готовий.
- Тепер приготуємо желе. Вишня в нас вже повністю охолола, хвилин на 5 замочуємо желатин, я використовую листовий.
З вишні відливаємо трішки сиропу, де ми розведемо основну масу желатину.
Дістати із води желатин, трохи його віджати і ставимо у термостійку чашку, і розігріваємо в мікрохвильовій печі. Сайт kolizhanka.net.ua також рекомендує розтопити желе можна і на парові бані, якщо немає мікроволновки. У розведене желе переливаємо по трохи вишневий сироп, помішуючи. Виливаємо желе до вишеньки, пермішуємо і чекаємо, щоб це все почало густіти, хоча б трішки. Можна поставити на пару хвилин в холодильник. Але не упустіть момент, слідкуйте, щоб воно повністю не загустіло! - Гостим ножом проходимось по краю форми, для того, щоб її зняти. Забираємо з форми і відкладаємо її на сторону. Корж розділяємо на 2 частини (горизонтально).
- На дно форми застелаємо новий пергамент, по краю форми також ставимо смужку із пергаментом, висотою вище ніж сама форма. Викладаємо на дно верхній корж нашого бісквіта, нижню частину поставимо на верх! Просочувати нічим не потрібно, корж і так досить вологий. Далі на корж викладаємо наш крем, розрівнюємо його повністю по поверхні коржа – рівномірно. Чайною ложкою пройдіться по краях форми, щоб крем рівномірно був і по краях, щоб коли Ви залиєте желе воно гарно лягло і не протикало під крем.
- З холодильника дістаємо ягідне желе, воно повинно бути не застиглим повністю, але і не водяним!
- Заливаємо желе разом з вишнями у форму зверху на крем, розрівнюємо.
- Беремо наш нижній корж і ставимо його на желе, трішки придавлюючи серединку.
- Відправляємо на ніч у холодильник.
- На наступний день дістаємо торт із холодильника.
- Приступаємо до приготування помадки. У сотейник відправляємо 2 повні столові ложки какао, 2 столові ложки цукру, і 2 столові ложки сметани у мене 20%, 25-30 гр вершкового масла.
- Ставимо на вогонь і розігріваємо помішуючи, до розчинення вершкового масла, це приблизно 2-3 хвилини. Виставіть на плиті таку температуру, щоб не підгоряло і заварювалось!
- Ставимо помадку трішки охолодитись, можна сотейник поставити у холодну воду – так помадка швидше охолоне.
- Знімаємо роз’ємну форму із торта, обережно не поспішаючи знімаємо з боків пергамент.
- Перекладаємо торт на тарілку або тортницю і покриваємо помадкою. Можна покрити увесь торт, а можна тільки верхівку. Тут уже за Вашим бажанням.
Смачного приготування друзі! Не забувайте залишити свій відгук, якщо рецептик сподобався і Ви будете готувати його для своїх рідних.
Автор тексту і фото: kolizhanka.net.ua
Фото з відео: Ольги Матвій