Добош (угор. dobostorta) – традиційний угорський торт, що складається з шести шарів бісквіту з шоколадним кремом і карамельною глазур’ю. Це дуже смачний та ароматний десерт, який дуже сподобається, тим кому подобається поєднання шоколаду і карамелі. Простий у приготуванні, а на смак просто неймовірний!
Список потрібних інгредієнтів:
Тісто:
- Яйця – 6 штук
- Цукрова пудра – 100 гр
- Борошно – 100 гр
- Вершкове масло – 30 гр
Приготування:
- Розтопіть вершкове масло.
- Обережно відокремте білки від жовтків.
- Збийте білки в пишну піну. Додайте 50 г цукрової пудри і продовжуйте збивати. Маса повинна вийти щільна.
- В іншій ємності збийте жовтки з 50 г цукрової пудри. Маса має стати світло-жовтого кольору.
- До жовтків додати борошно, ретельно перемішати міксером, потім розтоплене вершкове масло. Також перемішати.
- У масу додавайте частинами збиті білки, кожен раз дуже акуратно, але ретельно перемішуючи лопаткою. Але не міксером!
- Для випікання потрібні або форми розміром 21-22 см (форми треба обов’язково змастити маслом та посипати борошном), або намалюйте круги такого діаметру на папері для випічки та розподіліть по них рівномірно тісто.
- Треба спекти 6 однакових коржів. На кожний корж приблизно 100 гр тіста.
- Нагрійте духовку до 180° С. Випікайте кожен корж 15 хвилин.
- Готові коржі викладайте на пергамент та охолодіть.
Для крему:
- Яйця – 4 шт
- Цукрова пудра – 200 гр
- Вершкове масло – 235 гр
- Шоколад – 200 гр
- Какао масло – 35 гр
- Какао – 35 гр
- Екстракт ванілі – 1 чайна ложка
Приготування:
- Яйця перемішайте вінчиком із цукром і поставте на водяну баню. Варіть суміш, постійно помішуючи, поки вона не загусне (може зайняти 15-20 хвилин). Залишіть охолоджуватись.
- Розтопіть шоколад разом із какао маслом. Трохи охолодіть.
- Вершкове масло кімнатної температури збийте міксером у пишну білу масу.
- Додайте розтоплену шоколадну масу, екстракт ванілі та какао. Ретельно збийте міксером.
- Поступово додайте яєчну масу, кожного разу перемішуючи міксером.
Складання торта без карамелі:
- На кожен корж викладайте близько 130 г крему, розподіляйте рівним шаром.
- Залишками крему змастіть боки і добре вирівняйте.
- Крем у холодильнику застигає у камінь. Після цього можна прикрашати торт на свій смак.
Якщо ви хочете зробити торт з карамеллю як на фото, тоді тримайте рецепт!
Для торта з карамеллю:
- Зберіть 5 коржів з кремом, змастіть боки і викладіть 8 квіточок з крему зверху на однаковій відстані. Задля карамелі в сотейник (краще з нержавійки) складіть 150 гр цукру і 30 гр води.
- Поставте на повільний вогонь і розтоплюйте не помішуючи! При перемішуванні карамель буде зацукровуватись. Коли маса почне закипати, включіть вогонь на максимум і варіть до карамельного відтінку.
- Зніміть з вогню. Додайте 10 гр вершкового масла і ретельно перемішайте. Покладіть 6-ий корж на пергамент. Вилийте на нього карамель і відразу ж ножем, змазаним вершковим маслом, розріжте на 8 частин.
- Дочекайтеся поки карамель застигне і прикрасьте цими сегментами торт.
П. С. У мене карамель вийшла тільки з 4 разу. Перепробувала 2 різних сотейника і 3 види цукру.