«Чорний ліс» — один із найпопулярніших і улюблених тортів. Смачний, вологий, шоколадний пиріг з ніжним кремом із збитих вершків, з додаванням вишневого джему та все вкрите ароматним шоколадом – одне з найсмачніших смакових поєднань, які варто приготувати вдома своїм рідним.
Торт “Чорний ліс” або Шварцвальд
Інгредієнти:
Для коржів:
- 4 яйця
- 200 г цукру
- 150 г пшеничного борошна
- 50 г какао (приблизно 3 столові ложки)
- 1/3 склянки олії
- 5 столових ложок теплої води (приблизно 40 мл)
- 1 повна чайна ложка розпушувача
- ванільний цукор
Вишневий шар:
- 100 мл вишневого сиропу
- 50 мл води
- приблизно 2 столові ложки цукрової пудри
- чайна ложка картопляного борошна з гіркою
- 250- 300 г вишні без кісточок (можна замороженої)
Шоколадний крем:
- 400 мл вершків 30-36%
- приблизно 3 столові ложки цукрової пудри
- 250 г сиру маскарпоне
- 2 столові ложки какао
- фікс для збивання вершків
Крем:
- 300 мл вершків 30-36%
- фікс для збивання вершків
- приблизно 50 г темного шоколаду
- 50 мл сиропу для пропітки коржів (можна додати вишневої горілки)
Покроковий рецепт приготування:
- Для коржа. Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
- Застелити форму пергаментним папером, боки змастити вершковим маслом (форма прибл. 20 х 28 см).
- Просійте борошно, какао і розпушувач. Відокремлюємо білки від жовтків. Білки збити на великій швидкості до міцної піни, а потім повільно, бажано по одній столовій ложці, всипати цукор і ванільний цукор. Змінюючи швидкість міксера на найнижчий рівень, поступово додавайте по одному жовтку.
- Потім партіями всипати борошно какао і розпушувач по черзі з водою і олією, намагаючись перемішувати якомога акуратніше, щоб маса не втратила свою пишність.
- Готову масу вилити у форму і поставити в розігріту до температури приблизно 180 °С духовку.
- Випікати близько 25-30 хвилин до «сухої палички».
- Переверніть корж догори дном відразу після випікання (особливо якщо корж піднялося в середині). Повністю охолоджуємо. Розріжте тісто вздовж на дві частини.
- Вишнева маса: Нагрійте сироп. В окремій посудині ретельно всипте у воду картопляне борошно (не повинно бути грудочок – при необхідності додайте ще трохи води) – дуже повільно все всипте в киплячий сироп. Продовжуємо помішувати до загустіння, а потім додаємо вишню. Відставте трохи охолонути.
- Помістіть нижній бісквіт у форму, в якій ми його випікали, і викладіть на нього вишневу масу – дайте йому повністю охолонути.
- Змішайте маскарпоне з какао до пишної маси.
- Збиваємо вершки в окремій посудині (це потрібно робити з великою чутливістю, оскільки при довгому збиванні вершкове масло може вийти в осад). Як тільки крем почне густіти, поступово додаємо цукрову пудру і закріплюємо (за бажанням) і ще хвилинку збиваємо вершки.
- Додайте вершки до маскарпоне і обережно перемішайте до однорідності.
- На холодну вишню викласти какао-масу – розрівняти. Накриваємо все це зверху бісквітом.
- Просочіть коржі вишневим лікером (тільки з сиропом або з горілкою, змішаною з вишневим сиропом).
- Кремова маса: Вершки збити. Як тільки крем почне густіти, поступово додаємо цукрову пудру і закріплюємо (за бажанням) і збиваємо якусь мить, поки крем не загусне.
- Викласти крем на торт. Посипте все це тертим шоколадом.
Торт Чорний ліс можемо додатково прикрасити вишнями.
Перед подачею охолоджуємо не менше 4 годин!
Гарного та приємного Вам приготування і смачного!