Сьогодні хочу запропонувати Вам торт «Чорнослив у шоколаді». Я дуже люблю поєднання чорносливу і шоколаду і впевнена, що не я одна – таке поєднання люблять багато ласунів. Є цукерки «Чорнослив у шоколаді», є безліч варіантів тортів на основі чорносливу та шоколаду. У складі цього торта – шоколадний бісквіт, вершковий крем із додаванням чорносливу, волоських горіхів та тертого шоколаду. Зверху торт покривається шоколадною глазур’ю та прикрашається чорносливом. Це справді дуже смачно. Я дуже люблю цей торт.
Для рецепту вам знадобиться:
Для бісквіту на форму 24 см:
- 180 г борошна
- 180 г цукру
- 4 середні яйця
- 25 г какао-порошку
- 5 г розпушувача для тіста
- 70 мл води
- дрібка солі
Для крему:
- 300 мл вершків 35% (можна замінити на сметану)
- 160 г згущеного молока
- 200 г чорносливу
- 50 г волоських горіхів
- 20 г шоколаду
- 7 г желатину
- 50 мл води
Для просочення:
- 3 ст. ложки води
- 2 ст. ложки цукру
- 1 ст. ложка коньяку (за бажанням)
Для глазурі:
- 100 г шоколаду
- 60 г вершкового масла
Для прикрас:
- 50 г чорносливу
- 50 г волоських горіхів
Вага торта – 1,6 кг
Рецепт приготування:
- Курячі яйця поділяємо на білки та жовтки.
Борошно змішуємо з какао-порошком та розпушувачем для тіста. Змішуємо дуже ретельно, щоб сухі інгредієнти рівномірно розподілилися за обсягом. А потім просіюємо. - До білків всипаємо дрібку солі і збиваємо спочатку без цукру до м’яких піків, потім додаємо приблизно столову ложку цукру (цукор беремо із загальної норми) і збиваємо до стійких піків.
- Воду доводимо до кипіння. Злегка збиваємо яєчні жовтки і потім, не припиняючи збивання, поступово вливаємо гарячу воду, потім поступово додаємо цукор.
- Збиваємо до легкого повітряного стану. Жовтки повинні посвітлішати, збільшитися в обсязі. Слід, залишений на поверхні, не повинен стікатися одразу, він повинен бути видимим протягом кількох секунд.
- У збиті жовтки вмішуємо збиті білки і потім дуже акуратно вмішуємо суміш борошна і какао. Вмішуємо в 3-4 прийоми, лопаткою рухаємося знизу вгору, від країв до центру. Намагаємося вмішати борошно якнайшвидше, з мінімальною кількістю рухів, але водночас слідкуємо, щоб тісто було однорідним, без непромісу, щоб у тісті не залишилися сухі борошняні грудки. Ось таке за густотою тісто виходить у результаті.
- Я випікала бісквіт у роз’ємній формі для тортів діаметром 24 см, низ форми застелила папером для випічки, борти нічим не змащувала. Форму можна кілька разів прокрутити, щоб бісквіт був рівним. Випікаємо в попередньо розігрітій до 180 С духовці, печеться бісквіт приблизно 30-35 хвилин. Готовність бісквіту визначаємо або легким натисканням на середину – палець не повинен провалюватися, або за допомогою дерев’яної палички – з центру бісквіту вона повинна виходити чистою, без слідів тіста. Свіжоспечений бісквіт прямо у формі ставимо на решітку і даємо охолонути.
- Коли бісквіт охолоне, його можна буде вирізати із форми. Тонким ножем проходимося вздовж стінок форми та акуратно її знімаємо. Бісквіт повертаємо на решітку і залишаємо на кілька годин вистоятись. Розрізати бісквіт бажано не раніше ніж через 3-4 години після випічки.
- Я розрізала бісквіт на 3 коржі, але за бажання його можна розрізати просто навпіл.
- Бісквіт поки що відкладаємо.
- Я просочувала коржі цукровим сиропом. Всипаємо цукор у воду та прогріваємо, щоб цукор повністю розчинився. Даємо охолонути до кімнатної температури, вливаємо коньяк, розмішуємо, і наше просочення готове.
- Готуємо крем. Желатин всипаємо у воду, розмішуємо і залишаємо на якийсь час набрякнути. Чорнослив дрібно нарізаємо.
- Як варіант, чорнослив можна прокрутити на м’ясорубці. Чорнослив має бути м’яким, зараз він зазвичай таким і продається, але якщо у вас чорнослив сухий, тоді його потрібно замочити у воді. І, звичайно ж, чорнослив має бути без кісточок.
- Нарізаємо горіхи.
- Горіхи я попередньо злегка підсушила, не засмажувала, а трохи підсушила. Як варіант, горіхи можна прокрутити на м’ясорубці. Ті горіхи, що у нас підуть у крем, я нарізала дуже дрібно, а для обсипання трохи більше.
- Набряклий желатин акуратно прогріваємо, щоб він повністю розчинився. У желатиновий розчин вливаємо згущене молоко і розмішуємо.
- Згущене молоко повинно бути не прямо з холодильника, воно має бути кімнатної температури, тому його потрібно дістати заздалегідь і дати зігрітися. Якщо будете вливати желатин в холодне згущене молоко, то він може схопитися нитками.
- Дістаємо з холодильника вершки та збиваємо їх до стійкого стану. Вершки не перебийте, вони повинні добре тримати форму, але залишитися м’якими. У збиті вершки акуратно вмішуємо згущене молоко з желатином.
- Я вимішувала міксером, але дуже швидко, коротко, на малих оборотах міксера.
- Обережно лопаткою вмішуємо чорнослив, рубані горіхи та шоколад. І наш крем готовий. Ось такий він виходить за консистенцією. Він досить м’який, але водночас не рідкий.
- Я збирала торт за допомогою кільця кондитерського виключно для того, щоб торт був рівніший. Якщо у вас кондитерського кільця немає, то можна обійтися і без нього.
- Корж добре просочуємо, викладаємо половину крему, розрівнюємо, зверху кладемо другий корж.
- Його також просочуємо, викладаємо другу половину крему, розрівнюємо.
- Просочуємо третій корж, що залишився, викладаємо його зверху.
- Забираємо торт на 2-3 години у холодильник. За цей час крем стабілізується, стане щільнішим, і торт добре триматиме форму.
- Проходимо ножем вздовж стінок форми і акуратно її знімаємо.
- Для глазурі шоколад і вершкове масло акуратно нагріваємо будь-яким зручним для вас способом. Ідеально нагрівати на водяній бані, але я зазвичай нагріваю в мікрохвильовій печі. Але нагріваю дуже акуратно, включаю мікрохвильову піч пульсами, тобто, буквально ввімкнула та вимкнула, щоб не перегріти шоколад. Нагріваємо до однорідного стану.
- Виливаємо шоколадну глазур на торт, розрівнюємо.
- Боки торта просипаємо рубаними горіхами.
- Прикрашаємо верх торта половинками чорносливу.
- Ставимо торт ще хвилин на 30 у холодильник, щоб глазур повністю застигла, і наш торт «Чорнослив у шоколаді» готовий.
Приємного вам чаювання!
Автор рецепту: Готовим с Ириной Хлебниковой