Рецептура безе має на увазі збиту суміш з яєчних білків і цукру, яку запікають у духовці. Блюдо придумали у Франції в XVII в. За рахунок простих і доступних компонентів десерт став широко затребуваним у всьому світі. На його основі в домашніх умовах можна створювати торти, доповнюючи фруктами, ягодами, горіхами і шоколадом. В результаті частування виходить повітряним, легким і ніжним.
Загальні принципи приготування торта
Безе вважається відносно низькокалорійним продуктом, в якому відсутні жири. У зв’язку з цим його можна їсти тим, хто дотримується дієтичного харчування, але в обмеженому обсязі. Цукровий пісок вважається швидкими вуглеводами, які легко засвоюються і насичують організм енергією.
При цьому він виступає джерелом глюкози. Однак корисні властивості десерту обумовлені вмістом яєчного білка, який дозволяє поліпшити травну діяльність, підвищити стійкість до стресів, знизити показник холестерину в крові, а також поліпшити концентрацію уваги і пам’яті.
Загальні принципи виготовлення торта:
- Спочатку готують безе, яке в подальшому використовується при формуванні десерту. При цьому основу добре промазують кремом, який виготовляють заздалегідь.
- Для додання страві більшої ситності частування формують на піщаному або бісквітному коржі.
- Коржі з кремом можуть бути будь-якими. При цьому в їх склад можна включати різноманітні добавки у вигляді крекеру, горіхів, кави, шоколаду, сушених фруктів, карамелі і вершкового сиру.
- В якості прикраси підходять свіжі ягоди або фрукти, шоколадна стружка, а також глазур.
Рецепт класичний
Торт безе в домашніх умовах (рецепт задіє мінімальний набір з доступних і недорогих компонентів) можна виготовити з використанням бісквітного коржа, на який зверху наноситься крем. Десерт виходить дуже повітряним і досить поживним. При подачі до столу частування можна задекорувати за допомогою шоколадної стружки.
Інгредієнти, необхідні для самостійного створення торта безе, описані в наступних етапах:
- масло вершкове – 100 г + 300 г;
- молоко – 70 мл;
- борошно – 80 г;
- цукровий пісок – 100 г + 600 г + 50 г;
- сода – щіпка;
- сіль – 1 щіпка;
- шоколад – для прикраси;
- яєчний білок – 90 г;
- яєчний жовток – 120 г.
Для збивання безе рекомендується використовувати цукровий пісок дрібної фракції. Це необхідно для того, щоб він за короткий проміжок часу зміг розчинитися в яєчних білках на етапі виготовлення крему.
Покроковий процес створення торта на основі масла вершкового і молока описаний в наступних пунктах:
- Яєчний білок в кількості 1 шт. необхідно змішати з 100 г цукрового піску, після ретельно збити масу в піну.
- Потім потрібно ввести 100 г масла вершкового і вимісити інгредієнти до однорідного стану.
- Далі буде потрібно додати просіяне борошно і соду , вимісити тісто.
- Форму для випікання потрібно промазати маслом вершковим, застелити пергаментом, а після викласти на нього готове тісто.
- Корж слід випікати протягом 15 хв. при температурі 180 ° C. Після закінчення випічки основу необхідно остудити, після відокремити від паперу.
- Далі 5 яєчних білків потрібно змішати з дрібкою солі і ретельно збити інгредієнти до твердих піків.
- Після потрібно ввести 600 г цукрового піску, продовживши збивати суміш до отримання щільної маси.
- На даному етапі на деко потрібно укласти промаслений папір, зверху розмістити заготовки з яєчних білків в формі безе.
- Після деко слід помістити в духову шафу, розігрітий до 110 ° C, а через 1 год 20 хв. вийняти і остудити.
- Для створення заварного крему жовтки необхідно об’єднати з цукровим піском, додати молоко і добре все перешкодити, проварити на малому вогні до загустіння.
- Потім масу потрібно остудити до кімнатної температури і ввести 300 г масла вершкового, розмішавши міксером до однорідності .
- Готовий корж потрібно промазати заварним кремом, зверху розмістити готові білкові безе, після подавши десерт до столу.
З горіхами
Торт Безе можна виготовити з додаванням смаженого фундука, який додасть готовому частування насичений лісовий аромат і присмак. Десерт виходить дуже повітряним, легким і тане в роті. Його можна готувати для повсякденного вжитку і подавати до столу на день народження, ювілей або інше свято.
Торт безе з додаванням горіхів слід готувати з продуктів, відображених в наступній таблиці:
Необхідні компоненти | Потрібне кількість |
Білки | 90 г |
Горіхи | 270 г |
Цукрова пудра | 300 г |
Цукровий пісок | на свій смак |
Вершки для збивання | 600 мл |
Сіль | 1 щіпка |
Шоколад | 100 г |
Шоколадні дропси | 100 г |
Горіхи можна взяти абсолютно будь-які, які більше подобаються за смаком. Однак в такому десерті з іншими інгредієнтами відмінно поєднується фундук.
Шоколадні дропси не є основним інгредієнтом страви, тому їх можна виключити зі складу.
Рідкі вершки необхідно використовувати з високим відсотком жирності, щоб крем мав щільну і густу консистенцію. Пропорції компонентів розраховані на виготовлення приблизно 8 порцій десерту.
Створення торта безе на основі вершків і горіхів можливо при дотриманні наступних кроків:
- Горіхи необхідно викласти на деко, потім помістити їх в духову шафу і підсушити протягом 15 хв.
- Після компонент потрібно очистити, подрібнити ножем і відставити убік.
- Білки потрібно об’єднати з сіллю і ретельно збити міксером.
- Далі в масу поступово потрібно вводити цукрову пудру і продовжити збивати інгредієнти до утворення щільних піків.
- На даному етапі слід ввести горіхи, обережно перешкодивши продукти лопаткою.
- Шоколад необхідно розтопити на водяній бані, остудити і змішати з дропсами.
- Отриману масу потрібно об’єднати з білково-горіховою сумішшю, після лопаткою викласти кругом на деко, застелене пергаментом.
- Випікати коржі потрібно протягом 2 год 30 мн. при температурі близько 100 ° C.
- Для виготовлення крему потрібно ретельно збити вершки з цукровим піском.
- Після основу слід промазати вершковим кремом, повторивши дії з усіма коржами.
- У кінці останній корж необхідно промазати кремом, а зверху нанести ламаний шоколад або горіхи, відправивши на ніч в холодильну камеру.
З ягодами
Торт безе в домашніх умовах (рецепт дозволяє застосувати свіжі ягоди малини) буде готовий після 1 ч. Для цього достатньо збиті яєчні білки спекти в печі, а потім промазати безе і прикрасити лісовими ягодами з подрібненими фісташками. В результаті десерт буде мати дуже гарний зовнішній вигляд, що дозволяє його приготувати на святковий стіл.
Торт безе з додаванням ягід потрібно готувати з продуктів, відображених в наступному списку:
- білок – 45 г;
- ванільний екстракт – 5 г + 2 г;
- крохмаль – 14 г;
- сік лимона – 5 мл;
- фісташки – для прикраси;
- малина або полуниця – 200 г;
- пудра цукрова – 50 г;
- цукровий пісок – 150 г.
Для збивання крему обов’язково потрібно використовувати жирні рідкі вершки. Якщо відсоток жирності буде менше 33%, кремова маса буде недостатньо щільною і густий. У підсумку сформувати торт не вдасться.
Створити ароматний десерт з ягодами можна при дотриманні наступних етапів:
- Білки потрібно помістити в посуд і збити в стійку піну, потім додавши цукровий пісок і ретельно розмішати.
- Далі буде потрібно додати лимонний сік , ввести ванільний екстракт в кількості 5 г з крохмалем, збивши масу до однорідного стану.
- Після деко потрібно застелити папером для випікання, попередньо намалювавши на ній кола діаметром до 18 см.
- Далі папір слід присипати цукровою пудрою, потім укласти на неї масу у вигляді двох кіл.
- Випікати основу необхідно при температурі 130 ° C протягом 50 хв., після потрібно збільшити температуру до 170 ° C і продовжити випікати близько 7 хв.
- Для створення крему потрібно ретельно збити вершки до густоти, потім додати, що залишився ванільний екстракт , цукрову пудру і знову перешкодити.
- На даному етапі один корж потрібно промазати ½ частиною крему, укласти зверху ½ частину ягід і накрити все другим коржем.
- На другу заготовку потрібно нанести крем, що залишився з ягодами, посипати рубаними фісташками, цукровою пудрою і подати частування до столу .
Торт безе. Рецепт приготування з ягодами.
Готово.
З карамеллю
В домашніх умовах шоколадний торт безе можна доповнити карамеллю. Рецептура крему на основі пудингу, згущеного молока та вершків надає готовому ласощів дуже приємний солодкий смак і насичений молочний аромат.
Самостійно створення десерту з карамеллю можливо при наявності продуктів з наступного списку:
- карамель – на свій розсуд;
- полуниця – для прикраси;
- лимон – 75 г;
- пудинг – 1 пакетик;
- цукровий пісок – 400 г;
- молоко згущене – банку;
- вершки – 500 мл;
- шоколад – 50 г;
- яєчний білок – 150 г.
Крем для торта можна виготовити без використання карамелі. Для цього потрібно відварити молоко згущене, а після збити його разом з пудингом і жирними вершками. Смакові якості десерт не зіпсуються. Для коржів необхідно брати темну шоколадну плитку. Однак якщо не подобається її смак, можна задіяти молочний варіант продукту.
Створення торта з карамеллю засноване на виконанні наступних кроків:
- Сирі білки необхідно збити в міцну піну, потім поступово додати цукровий пісок, лимонний сік і продовжити перемішувати інгредієнти міксером.
- на пергаментному папері потрібно накреслити 2 кола середнього розміру, викласти на них безе і випекти протягом 2 год 30 хв. при температурі 110 ℃.
- Далі на водяній бані потрібно розтопити темний шоколад, після нанести його на поверхню коржів.
- Для створення крему потрібно зварити карамель з цукрового піску і малої кількості води, після остудити і ретельно змішати з вершками, згущеним молоком і пудингом.
- На даному етапі ½ частину крему за допомогою лопатки слід нанести на поверхню одного коржа, потім накрити його другим.
- Далі на нього і боки необхідно нанести крем, присипати крихтою від обрізків коржів і, прикрасивши полуницею, подати частування до столу.
З чорносливом
Торт безе в домашніх умовах (рецепт можна доповнити сушеними сливами) виходить досить солодким, але не надмірно нудотним, завдяки тому, що в складі присутній помірний обсяг цукрового піску і згущеного молока. Для красивої подачі до столу десерт можна додатково задекорувати будь-якими свіжими ягодами і листям м’яти. Ласощі прийнято подавати на полуденок разом з чаєм або кавою.
Виготовлення торта з додаванням чорносливу можливо при наявності компонентів з наступного списку:
- волоський горіх – 120 г;
- масло вершкове – 210 г;
- молоко згущене – 120 мл;
- цукровий пісок – 410 г;
- чорнослив – 200 г;
- шоколад – на свій смак;
- яйця – 440 г.
Для виготовлення глазурі можна застосувати молочний або гіркий шоколад. У будь-якому варіанті частування буде смачним.
Чорнослив можна замінити курагою. Смак при заміні інгредієнтів буде не менше апетитним.
Самостійне виготовлення десерту з чорносливом можливо при виконанні наступних пунктів:
- Яєчний білок слід збити в щільну масу, потім додати цукровий пісок і продовжити збивання протягом 7 хв.
- Потім на лист пергаменту за допомогою кондитерського шприца необхідно викласти безе і випікати виріб протягом 2 годин при температурі 100 ° C.
- Після температуру потрібно збільшити до 120 ° C і, витримавши ще 30 хв., Остудити.
- Чорнослив потрібно промити і перекрутити через м’ясорубку разом з горіхами.
- Далі масло вершкове потрібно змішати зі згущеним молоком, ретельно збити і змішати з сумішшю на основі чорносливу і горіхів.
- На даному етапі безе слід викласти на тарілку і промазати кремом, і полив блюдо шоколадом, попередньо розтопленим на водяній бані .
З рікоттою
Торт безе в домашніх умовах, рецепт якого включає до складу вершковий сир Рікотта, має приємний шоколадно-мигдальним присмаком і хрусткою меренгою, яка доповнена вишнею, просоченої лікером. Харчова цінність частування сягатиме приблизно 260 ккал на 100 г порції.
Продукти, які необхідно придбати для самостійного виготовлення торта з рікоттою, відображені в наступному списку:
- вишня – 400 г;
- вода – 50 мл;
- какао-порошок – 50 г;
- кориця – щіпка;
- лікер – 50 мл;
- мигдаль – 70 г;
- пудра цукрова – 100 г;
- рікотта – 170 г;
- цукровий пісок – 200 г;
- вершки жирні – 150 мл;
- сіль – щіпка;
- шоколад – 70 г;
- яєчний білок – 60 г.
Для виготовлення начинки можна застосувати заморожені вишневі ягоди, які спочатку слід піддати розморожуванні.
Жирність рідких вершків повинна бути не менше 33%. Для кращого збивання продукт разом з тарою і віночком рекомендується на 10 хв. помістити в холодильну відсік. Перерахованих вище продуктів вистачить на виготовлення 8 порцій ласощі.
Виготовлення торта безе з рікоттою потрібно виконувати, відповідно до наступних пунктів:
- У яєчний білок потрібно ввести сіль, потім збити інгредієнти на малій швидкості, а після на середньої до міцної піни.
- Далі потрібно поступово ввести цукровий пісок і продовжити збивання.
- Какао-порошок слід просіяти, потім ввести його і корицю в білкову суміш і продовжити збивання компонентів.
- На папері для випікання необхідно накреслити 2 кола діаметром 20 см, потім викласти на них безе і поруч насадкою зірочка 10 шт. безе для прикраси.
- Випікати заготовку потрібно при 120 ° C протягом 1 год, після остудити.
- Вишню потрібно перекласти в каструлю, додати воду з лікером і довести до кипіння, після знявши з вогню, наполігши і процідивши через друшляк.
- На даному етапі потрібно збити вершковий сир з цукровою пудрою і окремо жирні вершки.
- Шоколад слід розтопити на водяній бані, а мигдаль подрібнити в блендері.
- У вершкову масу необхідно додати розтоплений і охолоджений шоколад, мелений мигдаль і вершки в 2 прийоми.
- Після на нижній корж безе потрібно нанести шар крему, помістити частину вишні, потім укласти другий корж і промазати кремом.
- Зверху потрібно розмістити фігурні безе, а в середині – вишню.
- Посипавши частування цукровою пудрою, десерт можна подати до столу.
Корисні поради і рекомендації
Корисні поради з рекомендаціями допоможуть починаючому кулінарові при готуванні:
- безе зіб’ється набагато краще при додаванні в яєчний білок трохи солі або соку лимона;
- збивати яєчну масу необхідно тільки в чистому посуді, виготовленої з міді або іншого металу, для рівномірного розподілу тепла;
- щоб зрозуміти готове безе чи ні, на нього досить злегка натиснути і подивитися тримає виріб форму чи ні;
- відокремлювати білки від жовтків слід акуратно, оскільки при попаданні другого інгредієнта до складу, безе може не вийти.
Апетитне і повітряне безе задіють при виготовленні ніжних, легких і не нудотно-солодких тортів. Зробити в домашніх умовах детальний десерт можна при дотриманні простої рецептури, для якої не потрібні дорогі компоненти і професійна побутова техніка.
Відео про приготування торта безе
Як робити коржі безе для торта: