Томатний соус з помідорів на зиму — це затребувана приправа, яка підходить для заправок, маринадів та підлив. Приготування домашнього томатного соусу в деяких випадках потребує чималих зусиль, але це вартує всіх енергетичних витрат. Смакові якості не зможуть конкурувати з магазинною консервацією. У сьогоднішній статті зібрані популярні варіанти заготівлі, які стануть гарною підмогою у домашній кулінарії.
Соус з помідорів та часнику на зиму в домашніх умовах
Соус з помідорів і часнику на зиму в домашніх умовах має насичений томатний смак і трохи вловимий часниковий аромат. Для яскравіших смакових характеристик збільшують кількість часнику або додають гранульовану спецію. Кожен може інтерпретувати рецепт під себе.
Час приготування – 2 год. 15 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 7*0,75 л.
Інгредієнти:
- Помідори – 5 кг.
- Олія рослинна – 150 мл.
- Сіль – 1,5 ст.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Часник – 5 зубчиків.
- Лавровий лист подрібнений – 1 ч.л.
- Перець чорний горошком – 10-15 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Визрілі томати перебираємо та добре промиваємо. Розрізавши навпіл, позбавляємося плодоніжок.
Крок 2. Підготовлені овочі подрібнюємо за допомогою кухонної техніки. Можна використовувати як м’ясорубку, і кухонний комбайн. Подрібнену масу виливаємо в товстостінну каструлю чи таз.
Крок 3. Розміщуємо вміст на плиті. Включаємо помірне нагрівання.
Крок 4. Проварюємо 10 хвилин із того моменту, як маса закипить. Потім приправляємо соус сіллю і цукром, присмачуємо олією без запаху і добре розмішуємо.
Крок 5. Продовжуємо готувати, доки не утворюються великі бульбашки.
Крок 6. Досягши результату, приправляємо горошками перцю та давленим часником.
Крок 7. Кладемо подрібнений лавровий лист для аромату.
Крок 8. Перемішуємо.
Крок 9. Варимо соус півгодини, доки він не почне густіти.
Крок 10. Не гаючи часу, ґрунтовно промиваємо скляні ємності невеликого розміру.
Крок 11. Закрутки, обов’язково нові, обполіскуємо, а потім закидаємо в киплячу воду і проварюємо 2-3 хвилини.
Крок 12. Акуратно розділимо киплячий томатний соус за підготовленими банками.
Крок 13. Якщо використовуємо кришки “під ключ”, стерилізуємо їх, перш ніж закривати. Використовуємо закаточний ключ та закриваємо заготовки.
Крок 14. Охолоджуємо закрутка в перевернутому стані, накривши теплою ковдрою. Після чого переміщаємо в прохолодне місце, потім використовуємо за необхідності. Смачного!
Заготівля соусу з помідорів та болгарського перцю
Заготівля соусу з помідорів та болгарського перцю – рецепт середньої складності, який не завдасть клопоту. Якщо все робити згідно з описаними кроками, результат порадує вас. Густа приправа ідеально підходить для макаронів, пельменів, лазаньї та інших страв.
Час приготування – 1 ч. 10 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5
Інгредієнти:
- Помідори – 700 гр.
- Томатна паста – 1 ст.
- Сіль – 1 ч.л.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Часник – 5 зубчиків.
- Болгарський перець – 100 гр.
- Перець чорний мелений – 1/3 ч.л.
- Олія – 3 ст.л.
- Оцет 9% – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Вибираємо стиглі та м’ясисті плоди та змиваємо сильним натиском води забруднення.
Крок 2. Овочі позбавляємо плодоніжок і розрізаємо на частини. Розрізавши навпіл чи четвертинки, зробити це буде простіше.
Крок 3. Підготовлені томати завантажуємо в ємність електроприладу та пробиваємо до гладкого стану. Можна ошпарити окропом та видалити шкірку. Щоб не перевантажувати техніку, подрібнюємо складові порціями.
Крок 4. Овочі пробиваємо разом чи окремо. У болгарському перці вичищаємо перетинки та насіннєву коробку, розрізавши надвоє Часник очищаємо та обполіскуємо. Допустимо застосувати гранульований часник. Овочі закладаємо в агрегат та перебиваємо до гладкості.
Крок 5. У сотейник із товстим дном вивантажуємо подрібнені овочі. Здобрюємо натуральною томатною пастою та олією. Поставивши на середнє нагрівання, чекаємо закипання. При необхідності видаляємо піну шумівкою. Проварюємо соус трохи більше 50 хвилин.
Крок 6. Через 50 хвилин, коли маса увариться, кладемо приправи та уварюємо ще чверть години. Потім додаємо оцет. Перевіряємо на смак, за потреби додаємо спеції, щоб врівноважити.
Крок 7. Півлітрові або меншого обсягу ємності миємо і прожарюємо над парою або в духовці. Стерилізовані баночки наповнюємо запашним томатом. Для зручності беремо вирву з широким горлом і ополоник. Дотримуємо рушником, щоб не обпалити руки.
Крок 8. Герметично закриваємо прокип’яченими кришками та ставимо охолоджуватися кришками вниз. Як охолонуть, переносимо в льох чи шафу з консервацією. Смачного!
Соус сацебелі на зиму
Соус сацебелі на зиму принесе яскравих фарб у повсякденну їжу. Особливо оцінять заготівлю любителі гострих та пікантних закусок. Запашний соус поєднує в собі весь спектр смаків. Усі компоненти у складі дивовижно гармонують, тому кількість краще не міняти.
Час приготування – 2 год. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 20
Інгредієнти:
- Помідори – 5 кг.
- Яблука – 500 гр.
- Сіль – 3 ст.
- Цукор-пісок – 5 ст.
- Часник – 200 гр.
- Перець стручковий гострий – 3 шт.
- Болгарський перець – 3 кг.
- Коріандр – 3 ст.
- Куркума – 1,5 ч.л.
- Кінза – 50 гр.
- Хмелі-сунелі – 2 ст.
- М’ята – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо інгредієнти. Детально промиваємо томати, перці та яблука. Фрукти використовуємо переважно кисло-солодкі. У болгарських перцях виймаємо нутрощі. Помідори позбавляємо плодоніжок. З яблука очищаємо шкірку та видаляємо насіннєву коробку. У пекучому перці зрізаємо лише хвостик. Компоненти ріжемо на сегменти.
Крок 2. У часнику знімаємо лушпиння і перекручуємо через м’ясорубку. Зелень гарненько обполіскуємо. Ароматні трави можна замінити петрушкою, базиліком чи кропом. Зелень подрібнюємо.
Крок 3. Овочі перекладаємо в прилад та перемелюємо в гладку масу. Після цього суміш виливаємо в каструлю з товстим дном.
Крок 4. Розміщуємо каструлю на вогні та варимо, поки маса не почне кипіти. Зменшуємо нагрівання та готуємо, поки соус не почне густіти. Приблизно за годину соус увариться вдвічі. Весь процес необхідно уважно контролювати і іноді перемішувати.
Крок 5. Далі кладемо часник та зелень. Розмішуємо та після закипання проварюємо 5 хвилин.
Крок 6. В окрему ємність відливаємо літр гарячого соусу, а потім приправляємо перерахованими в рецептурі спеціями. Їхню кількість визначаємо самостійно. Ретельно вимішуємо, щоб не залишалося грудочок. Повертаємо масу назад у каструлю і чекаємо на закипання. Після чого проварюємо кілька хвилин.
Крок 7. Для розфасовки необхідно підготувати пляшки чи банки. Детально промивши ємності, стерилізуємо звичним способом. Кришки стерилізуємо окремо. Розфасовуємо киплячий соус по баночках або пляшках. Герметично закриваємо. Перевіряємо, не підтікає або соус, перевернувши на кришки. Охолоджуємо у такому положенні, не накриваючи.
Крок 8. Після чого прибираємо до підвалу. Смачного!
Гострий томатний соус на зиму
Гострий томатний соус на зиму є ядреною приправою, яка дивовижно вписується до м’ясних та овочевих закусок. Заготівля стане гарним доповненням до картоплі та макаронів, якщо хтось не їсть м’ясні страви. Гострі компоненти додадуть пікантності мантам та пельменям.
Час приготування – 3 год. 00 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10
Інгредієнти:
- Помідори – 700 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Сіль – до смаку.
- Перець болгарський – 400 гр.
- Часник – 1 головка.
- Мелений червоний перець – 1 ч.л.
- Морква –150 гр.
- Оцет столовий 9% – 2 дес.л.
- Чорний перець мелений – 0,5 ч.л.
- Олія – 3 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Ретельно промиваємо овочі. Очищаємо часник і цибулю. У помідорів вирізаємо плодоніжки. З моркви зчищаємо шкірку овочечисткою або накопичимо ножем. У болгарському перці видаляємо насіннєву коробку разом із перетинками. Овочі розрізаємо на частини.
Крок 2. Овочеву нарізку перемелюємо через м’ясорубку. Для великої кількості інгредієнтів беремо електричний агрегат. За відсутності електром’ясорубки використовуємо інший пристрій.
Крок 3. Масу переливаємо в каструлю із подвійним дном. Здобрюємо спеціями та наливаємо олію, розміщуємо на вогні. Кількість гострого перцю, як і кількість часнику, визначаємо на смак. Можна взяти свіжі стручки. Вичищати насіння чи ні, те саме вирішуємо самостійно.
Крок 4. Довівши до кипіння та мінімізуючи нагрівання, уварюємо соус до бажаної густоти. Часу може знадобитися від однієї години до двох годин. Процес уваріння ще залежить від рідкості овочів.
Крок 5. Тим часом детально промиваємо баночки, краще взяти півлітрові ємності. А потім стерилізуємо, прожарюємо звичним методом і не забуваємо прокип’ятити кришки. Наприкінці варіння в соус наливаємо оцет. Перемішавши, вимикаємо газ.
Крок 6. Наповнюємо стерилізовані банки киплячим соусом, для безпеки надягаємо рукавички-прихватки. Для зручності беремо половник та лійку з широким горлом.
Крок 7. Закупорюємо соус прокип’яченими кришками. Перевертаємо заготовки вгору дном і остуджуємо в такому положенні під ковдрою.
Крок 8. Гострий соус домашнього приготування зберігаємо у прохолоді. Після розтину переміщуємо у холодильник. Соус користується популярністю та з’їдається швидко, незважаючи на свою гостроту. Смачного!
Томатний соус на зиму до м’яса
Томатний соус на зиму до м’яса має дивовижний аромат. Приготування запашної приправи досить просте. В міру гостра заготівля підходить не тільки до м’яса, але і для просочення основи для піци, приготування пасти як соус до напівфабрикатів з тіста.
Час приготування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2 баночки по 0,75 л.
Інгредієнти:
- Помідори – 1,5 кг.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Сіль – 1 ст.
- Цукор пісок – 70 гр.
- Часник – 5 зубчиків.
- Гострий стручковий перець – 1/2 шт.
- Прованські трави/Італійські трави – 2 ч.л.
- Базилік – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Оцет 9% – 30мл.
Процес приготування:
Крок 1. Збираємо потрібні продукти для томатного соусу до м’яса. Моєму помідори, солодкий та гострий перець, а також зелень. Очищаємо часник.
Крок 2. Томати позбавляємо плодоніжок і ріжемо на половинки, в гострому перці відрізаємо хвостик і ріжемо на частини. У солодкому перці вичищаємо насіннєву коробку та перегородки, ріжемо на довільні шматки.
Крок 3. У ємність подрібнювача порційно вивантажуємо підготовлені овочі та пробиваємо до однорідної субстанції.
Шок 4. Подрібнену суміш переливаємо у широку каструлю з подвійним дном.
Крок 5. Ставимо на плиту. Довівши до кипіння, уварюємо 25 хвилин, не закриваючи, щоб волога швидше випаровувалась.
Крок 6. Через вказаний час соус значно увариться. Тепер кладемо прованські чи італійські трави. Регулюємо на власний смак. Можна взяти готову суміш або прянощі окремо – розмарин, базилік, майоран, чебрець, шавлія, материнка, чабер. Пропорції визначаємо на власний розсуд.
Крок 7. Здобрюємо сіллю, цукром і додаємо оцет.
Крок 8. Ґрунтовно перемішавши, готуємо 5 хвилин.
Крок 9. Тим часом ароматні трави та часник вивантажуємо у чашу блендера.
Крок 10. Перекручуємо до однорідності.
Крок 11. Суміш, що вийшла, вивантажуємо в киплячий томатний соус і перемішуємо.
Крок 12. Закипівши, варимо пару хвилин.
Крок 13. Невеликі скляні банки ретельно обполіскуємо та стерилізуємо. Кришки кип’ятимо окремо.
Крок 14. Простерилізовані судини наповнюємо ароматним соусом догори.
Крок 15. Закриваємо за допомогою машинки. Перевіряємо на герметичність, перевернувши на кришки та залишаємо охолоджуватися під пледом.
Крок 16. Після цього переміщаємо у прохолодне приміщення. Використовуємо соус за потребою. Смачного!
Соус з помідорів та сливи на зиму
Соус з помідорів і сливи на зиму має оригінальний смак. Консистенція заготівлі виходить досить густою з допомогою тривалої термічної обробки. Сливи наділяють особливою родзинкою і трохи вловимою фруктовою кислинкою. Соус чудово вписується до м’ясних та рибних виробів.
Час приготування – 2 год. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції –500 мл.
Інгредієнти:
- Помідори – 400 гр.
- Сливи –400 гр.
- Сіль – 0,25 ч.л.
- Цукор-пісок – 1,5 ст.
- Часник – 2-3 зубчики.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Олія – 2 ст.л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Оцет 6% – 2 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти для приправи. Визрілі сливи та помідорки ретельно миємо. Цибулю та часник позбавляємо лушпиння.
Крок 2. Томати ріжемо на часточки, попутно видаляємо плодоніжки. Цибулю нарізаємо четвертинками.
Крок 3. Сливи розрізаємо навпіл і дістаємо кісточки.
Крок 4. Підготовлені компоненти перемелюємо за допомогою м’ясорубки або застосовуємо іншу електротехніку. Шкірку знімати не обов’язково, все одно масу потрібно буде подрібнити. Але якщо є бажання, то ніхто не забороняє.
Крок 5. Масу виливаємо в товстостінний сотейник. Для великої кількості використовуємо емальований таз. Додаємо спеції, лавровий лист.
Крок 6. Розмішавши та довівши до кипіння, варимо 15-20 хвилин.
Крок 7. Застосувавши блендер, доводимо до гладкості, присмачуємо олією та вливаємо оцет.
Крок 8. Перемішавши, повертаємо сотейник на плиту і продовжуємо варіння протягом півгодини. Не забуваємо прикрити, при уварюванні маса почне сильно булькати та стріляти. Зрідка помішуємо і наприкінці приготування знімаємо пробу.
Крок 9. Поки маса вариться, готуємо банки для розфасовки. Ретельно промиваємо банки чи пляшки. Кип’ятимо кришки. Акуратно притримуючи рушником, заповнюємо стерилізовані соусом ємності, при цьому видаляючи лаврушку.
Крок 10. Закриваємо ключем.
Крок 11. Встановивши вгору дном, даємо охолонути під ковдрою.
Крок 12. Закрутки переміщуємо на зберігання. Томатну заготовку використовуємо так, як подобається. Смачного!
Соус з помідорів та яблук на зиму
Соус з помідорів та яблук на зиму стане чудовим доповненням до будь-яких страв. Приправу використовують так само, як і кетчуп. Яблука рекомендую використовувати з кислинкою. Смак виходить яскравішим. Гострі компоненти кладемо відповідно до своїх уподобань.
Час приготування – 1 ч. 00 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3
Інгредієнти:
- Помідори – 1,5 кг.
- Яблука – 400-500 гр.
- Сіль – 1 ст.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Часник – 8-10 зубчиків.
- Гострий стручковий перець – 1 шт.
- Паприка – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготувавши інгредієнти, переходимо до цікавого процесу. Ґрунтовно обполіскуємо томати, ділимо на великі шматки, витягуючи плодоніжку. Добре миємо яблука, вичищаємо насіннєву коробку і при бажанні видаляємо шкірку за допомогою овочечистки. Ділимо на сегменти.
Крок 2. Складові соусу перекручуємо за допомогою м’ясорубки або використання кухонного комбайна. Виливаємо в посуд із товстим дном. Скляні банки добре промиваємо та стерилізуємо. Кришки стерилізуємо у окропі.
Крок 3. Часник очищаємо від лушпиння, пекучий перець промиваємо та обрізаємо хвостик. Інгредієнти подрібнюємо та відправляємо до перекручених томатів з яблуками.
Крок 4. Об’єднуємо. Кладемо сіль, цукор та паприку. Розмішуємо та встановлюємо на вогонь.
Крок 5. Довівши до кипіння, мінімізуємо нагрівання та проварюємо соус півгодини, не забуваючи перемішувати. Соус можна уварювати і більше, все залежить від того, яку консистенцію хочемо отримати. Чим довше вариться соус, тим він густіший буде. Гарячий соус розділимо по простерилізованих банках та закриваємо за допомогою ключа або гвинтовими закрутками.
Крок 6. Гарячі ємності перевертаємо догори дном, щоб перевірити герметичність. У такому положенні накриваємо пледом і залишаємо остуджуватись. Після чого прибираємо баночки в льох або шафу із зимовою консервацією. Смачного!