Томатний соус з помідорів на зиму – 7 смачних рецептів у домашніх умовах з покроковими фото

7991a92c7b166a93f53c1de43b7f55aa

Томатний соус з помідорів на зиму — це затребувана приправа, яка підходить для заправок, маринадів та підлив. Приготування домашнього томатного соусу в деяких випадках потребує чималих зусиль, але це вартує всіх енергетичних витрат. Смакові якості не зможуть конкурувати з магазинною консервацією. У сьогоднішній статті зібрані популярні варіанти заготівлі, які стануть гарною підмогою у домашній кулінарії.

Соус з помідорів та часнику на зиму в домашніх умовах

Соус з помідорів і часнику на зиму в домашніх умовах має насичений томатний смак і трохи вловимий часниковий аромат. Для яскравіших смакових характеристик збільшують кількість часнику або додають гранульовану спецію. Кожен може інтерпретувати рецепт під себе.

Час приготування – 2 год. 15 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 7*0,75 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 5 кг.
  • Олія рослинна – 150 мл.
  • Сіль – 1,5 ст.
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Лавровий лист подрібнений – 1 ч.л.
  • Перець чорний горошком – 10-15 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Визрілі томати перебираємо та добре промиваємо. Розрізавши навпіл, позбавляємося плодоніжок.

384162be7541be80d88c0a8b064348b0

Крок 2. Підготовлені овочі подрібнюємо за допомогою кухонної техніки. Можна використовувати як м’ясорубку, і кухонний комбайн. Подрібнену масу виливаємо в товстостінну каструлю чи таз.

ffa03f0ba8e431ea647279871f92b7be

Крок 3. Розміщуємо вміст на плиті. Включаємо помірне нагрівання.

1bfcb6e4835239ea96640a5629604e65

Крок 4. Проварюємо 10 хвилин із того моменту, як маса закипить. Потім приправляємо соус сіллю і цукром, присмачуємо олією без запаху і добре розмішуємо.

61b98f7ebed30039d5d70315ecea5312

Крок 5. Продовжуємо готувати, доки не утворюються великі бульбашки.

3e34954f22956b33249ffc4a39945f33

Крок 6. Досягши результату, приправляємо горошками перцю та давленим часником.

fad28cfc4f064847ebe84214c77b1c40

Крок 7. Кладемо подрібнений лавровий лист для аромату.

c2afd3d2ad1f9bb9c03c05ec4980646c

Крок 8. Перемішуємо.

3f0a9fa6943cc39b46a1e50fbce07e35

Крок 9. Варимо соус півгодини, доки він не почне густіти.

f71580d35323f6a2652638c22b453df2

Крок 10. Не гаючи часу, ґрунтовно промиваємо скляні ємності невеликого розміру.

d38b6fadee86cb341284e1a27fce32f6

Крок 11. Закрутки, обов’язково нові, обполіскуємо, а потім закидаємо в киплячу воду і проварюємо 2-3 хвилини.

c58aed6d37249fe0f63f8e8de94ac76a

Крок 12. Акуратно розділимо киплячий томатний соус за підготовленими банками.

ebaf9b1b1fab66f19d170d53a95fb1c6

Крок 13. Якщо використовуємо кришки “під ключ”, стерилізуємо їх, перш ніж закривати. Використовуємо закаточний ключ та закриваємо заготовки.

c3535c06e6e2f4b665b56a3fd8abba5a

Крок 14. Охолоджуємо закрутка в перевернутому стані, накривши теплою ковдрою. Після чого переміщаємо в прохолодне місце, потім використовуємо за необхідності. Смачного!

07fcc4c8754f0aeaca777bf56eec1086

Заготівля соусу з помідорів та болгарського перцю

Заготівля соусу з помідорів та болгарського перцю – рецепт середньої складності, який не завдасть клопоту. Якщо все робити згідно з описаними кроками, результат порадує вас. Густа приправа ідеально підходить для макаронів, пельменів, лазаньї та інших страв.

Час приготування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Помідори – 700 гр.
  • Томатна паста – 1 ст.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Болгарський перець – 100 гр.
  • Перець чорний мелений – 1/3 ч.л.
  • Олія – 3 ст.л.
  • Оцет 9% – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Вибираємо стиглі та м’ясисті плоди та змиваємо сильним натиском води забруднення.

7a0dc5330838ddc362186fd119198c4d

Крок 2. Овочі позбавляємо плодоніжок і розрізаємо на частини. Розрізавши навпіл чи четвертинки, зробити це буде простіше.

b3629ebb5ff3a766f760e1512f6a25ef

Крок 3. Підготовлені томати завантажуємо в ємність електроприладу та пробиваємо до гладкого стану. Можна ошпарити окропом та видалити шкірку. Щоб не перевантажувати техніку, подрібнюємо складові порціями.

0989bcf67a192e32a8441510b4d1b5e1

Крок 4. Овочі пробиваємо разом чи окремо. У болгарському перці вичищаємо перетинки та насіннєву коробку, розрізавши надвоє Часник очищаємо та обполіскуємо. Допустимо застосувати гранульований часник. Овочі закладаємо в агрегат та перебиваємо до гладкості.

cdc6869f321a178f65be61d1e67fe7a6

Крок 5. У сотейник із товстим дном вивантажуємо подрібнені овочі. Здобрюємо натуральною томатною пастою та олією. Поставивши на середнє нагрівання, чекаємо закипання. При необхідності видаляємо піну шумівкою. Проварюємо соус трохи більше 50 хвилин.

eb0bd7b89677e4a7042cbd4bcec1b090

Крок 6. Через 50 хвилин, коли маса увариться, кладемо приправи та уварюємо ще чверть години. Потім додаємо оцет. Перевіряємо на смак, за потреби додаємо спеції, щоб врівноважити.

eb570b510e78b5e5c70107368fd1368b

Крок 7. Півлітрові або меншого обсягу ємності миємо і прожарюємо над парою або в духовці. Стерилізовані баночки наповнюємо запашним томатом. Для зручності беремо вирву з широким горлом і ополоник. Дотримуємо рушником, щоб не обпалити руки.

dce3471a853850441843ee22cff68707

Крок 8. Герметично закриваємо прокип’яченими кришками та ставимо охолоджуватися кришками вниз. Як охолонуть, переносимо в льох чи шафу з консервацією. Смачного!

d79c70296f0ea4c48aba0b02cca6b56a

Соус сацебелі на зиму

Соус сацебелі на зиму принесе яскравих фарб у повсякденну їжу. Особливо оцінять заготівлю любителі гострих та пікантних закусок. Запашний соус поєднує в собі весь спектр смаків. Усі компоненти у складі дивовижно гармонують, тому кількість краще не міняти.

Час приготування – 2 год. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 20

Інгредієнти:

  • Помідори – 5 кг.
  • Яблука – 500 гр.
  • Сіль – 3 ст.
  • Цукор-пісок – 5 ст.
  • Часник – 200 гр.
  • Перець стручковий гострий – 3 шт.
  • Болгарський перець – 3 кг.
  • Коріандр – 3 ст.
  • Куркума – 1,5 ч.л.
  • Кінза – 50 гр.
  • Хмелі-сунелі – 2 ст.
  • М’ята – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо інгредієнти. Детально промиваємо томати, перці та яблука. Фрукти використовуємо переважно кисло-солодкі. У болгарських перцях виймаємо нутрощі. Помідори позбавляємо плодоніжок. З яблука очищаємо шкірку та видаляємо насіннєву коробку. У пекучому перці зрізаємо лише хвостик. Компоненти ріжемо на сегменти.

4ea66b62cb6759bf4818dbada9bf2dde

Крок 2. У часнику знімаємо лушпиння і перекручуємо через м’ясорубку. Зелень гарненько обполіскуємо. Ароматні трави можна замінити петрушкою, базиліком чи кропом. Зелень подрібнюємо.

b467837a2f36f6dd95e03246a75fd21b

Крок 3. Овочі перекладаємо в прилад та перемелюємо в гладку масу. Після цього суміш виливаємо в каструлю з товстим дном.

9b73812e8f7574453882b369c616fd25

Крок 4. Розміщуємо каструлю на вогні та варимо, поки маса не почне кипіти. Зменшуємо нагрівання та готуємо, поки соус не почне густіти. Приблизно за годину соус увариться вдвічі. Весь процес необхідно уважно контролювати і іноді перемішувати.

f880a4429fb91283a4b6aa410ad9e7a7

Крок 5. Далі кладемо часник та зелень. Розмішуємо та після закипання проварюємо 5 хвилин.

de0abf11bac845da4cbf509ae522e56f

Крок 6. В окрему ємність відливаємо літр гарячого соусу, а потім приправляємо перерахованими в рецептурі спеціями. Їхню кількість визначаємо самостійно. Ретельно вимішуємо, щоб не залишалося грудочок. Повертаємо масу назад у каструлю і чекаємо на закипання. Після чого проварюємо кілька хвилин.

1c54519aeda1d6b0519caf69344ab083

Крок 7. Для розфасовки необхідно підготувати пляшки чи банки. Детально промивши ємності, стерилізуємо звичним способом. Кришки стерилізуємо окремо. Розфасовуємо киплячий соус по баночках або пляшках. Герметично закриваємо. Перевіряємо, не підтікає або соус, перевернувши на кришки. Охолоджуємо у такому положенні, не накриваючи.

3968b4e7873848e2b9b16ffb01d15107

Крок 8. Після чого прибираємо до підвалу. Смачного!

b37d21483edc9e82071a326192b2bf45

Гострий томатний соус на зиму

Гострий томатний соус на зиму є ядреною приправою, яка дивовижно вписується до м’ясних та овочевих закусок. Заготівля стане гарним доповненням до картоплі та макаронів, якщо хтось не їсть м’ясні страви. Гострі компоненти додадуть пікантності мантам та пельменям.

Час приготування – 3 год. 00 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 10

Інгредієнти:

  • Помідори – 700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Сіль – до смаку.
  • Перець болгарський – 400 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Мелений червоний перець – 1 ч.л.
  • Морква –150 гр.
  • Оцет столовий 9% – 2 дес.л.
  • Чорний перець мелений – 0,5 ч.л.
  • Олія – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Ретельно промиваємо овочі. Очищаємо часник і цибулю. У помідорів вирізаємо плодоніжки. З моркви зчищаємо шкірку овочечисткою або накопичимо ножем. У болгарському перці видаляємо насіннєву коробку разом із перетинками. Овочі розрізаємо на частини.

6b8c1a07c70112e6b9a29f47fd089b05

Крок 2. Овочеву нарізку перемелюємо через м’ясорубку. Для великої кількості інгредієнтів беремо електричний агрегат. За відсутності електром’ясорубки використовуємо інший пристрій.

6e3aaeb457639f2c0999a7dbee40e99b

Крок 3. Масу переливаємо в каструлю із подвійним дном. Здобрюємо спеціями та наливаємо олію, розміщуємо на вогні. Кількість гострого перцю, як і кількість часнику, визначаємо на смак. Можна взяти свіжі стручки. Вичищати насіння чи ні, те саме вирішуємо самостійно.

90e1df9a84c3534436121fd6a2e10a11

Крок 4. Довівши до кипіння та мінімізуючи нагрівання, уварюємо соус до бажаної густоти. Часу може знадобитися від однієї години до двох годин. Процес уваріння ще залежить від рідкості овочів.

39de0a67f1fb6c6005f535d3b084020a

Крок 5. Тим часом детально промиваємо баночки, краще взяти півлітрові ємності. А потім стерилізуємо, прожарюємо звичним методом і не забуваємо прокип’ятити кришки. Наприкінці варіння в соус наливаємо оцет. Перемішавши, вимикаємо газ.

e2a97236fd9339ee0e07fa50d000f426

Крок 6. Наповнюємо стерилізовані банки киплячим соусом, для безпеки надягаємо рукавички-прихватки. Для зручності беремо половник та лійку з широким горлом.

7be770e7a2b83608c45493147ce167d9

Крок 7. Закупорюємо соус прокип’яченими кришками. Перевертаємо заготовки вгору дном і остуджуємо в такому положенні під ковдрою.

ff23b6a865552d2913a32e120ea22cc9

Крок 8. Гострий соус домашнього приготування зберігаємо у прохолоді. Після розтину переміщуємо у холодильник. Соус користується популярністю та з’їдається швидко, незважаючи на свою гостроту. Смачного!

3dea5991cde556cfb3d2006e82bdc9f1

Томатний соус на зиму до м’яса

Томатний соус на зиму до м’яса має дивовижний аромат. Приготування запашної приправи досить просте. В міру гостра заготівля підходить не тільки до м’яса, але і для просочення основи для піци, приготування пасти як соус до напівфабрикатів з тіста.

Час приготування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2 баночки по 0,75 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1,5 кг.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Сіль – 1 ст.
  • Цукор пісок – 70 гр.
  • Часник – 5 зубчиків.
  • Гострий стручковий перець – 1/2 шт.
  • Прованські трави/Італійські трави – 2 ч.л.
  • Базилік – 1 пучок.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Оцет 9% – 30мл.

Процес приготування:

Крок 1. Збираємо потрібні продукти для томатного соусу до м’яса. Моєму помідори, солодкий та гострий перець, а також зелень. Очищаємо часник.

82ebdf07cf01fcb993e2682ba6b0c190

Крок 2. Томати позбавляємо плодоніжок і ріжемо на половинки, в гострому перці відрізаємо хвостик і ріжемо на частини. У солодкому перці вичищаємо насіннєву коробку та перегородки, ріжемо на довільні шматки.

3f6735f755cb2cd30ed1910e3b5d856a

Крок 3. У ємність подрібнювача порційно вивантажуємо підготовлені овочі та пробиваємо до однорідної субстанції.

5d228c5f7743a508622f4d21342f4f35

Шок 4. Подрібнену суміш переливаємо у широку каструлю з подвійним дном.

0c97336cbb175c6c8dedb2d30ef57a61

Крок 5. Ставимо на плиту. Довівши до кипіння, уварюємо 25 хвилин, не закриваючи, щоб волога швидше випаровувалась.

c6ffc341e03c6e35fb81cd2d69fcbd39

Крок 6. Через вказаний час соус значно увариться. Тепер кладемо прованські чи італійські трави. Регулюємо на власний смак. Можна взяти готову суміш або прянощі окремо – розмарин, базилік, майоран, чебрець, шавлія, материнка, чабер. Пропорції визначаємо на власний розсуд.

04be0a7c6306324a975cd8ed359734c1

Крок 7. Здобрюємо сіллю, цукром і додаємо оцет.

d5a63ec3bc975c4b0189e24bf8dc1916

Крок 8. Ґрунтовно перемішавши, готуємо 5 хвилин.

e4c694df850c02e8923f35fbfc41874a

Крок 9. Тим часом ароматні трави та часник вивантажуємо у чашу блендера.

47ba136049837b23a95ec4a2658ecfb8

Крок 10. Перекручуємо до однорідності.

953d435921f1df9bfb7d4ce12df733ef

Крок 11. Суміш, що вийшла, вивантажуємо в киплячий томатний соус і перемішуємо.

739ad08b865a3a9751a4bb1f35ed4bdc

Крок 12. Закипівши, варимо пару хвилин.

2a040d0dc89c1aeec48b2cdffbc882c3

Крок 13. Невеликі скляні банки ретельно обполіскуємо та стерилізуємо. Кришки кип’ятимо окремо.

e1da5a6b191aabc9609721ba000cf8e3

Крок 14. Простерилізовані судини наповнюємо ароматним соусом догори.

bf5514bdee28024601da1e1e01f251ba

Крок 15. Закриваємо за допомогою машинки. Перевіряємо на герметичність, перевернувши на кришки та залишаємо охолоджуватися під пледом.

08a7f023fdfd0b42984cc3335e1cf880

Крок 16. Після цього переміщаємо у прохолодне приміщення. Використовуємо соус за потребою. Смачного!

6989dbba62b8b6d42763dc32db17e1c8

Соус з помідорів та сливи на зиму

Соус з помідорів і сливи на зиму має оригінальний смак. Консистенція заготівлі виходить досить густою з допомогою тривалої термічної обробки. Сливи наділяють особливою родзинкою і трохи вловимою фруктовою кислинкою. Соус чудово вписується до м’ясних та рибних виробів.

Час приготування – 2 год. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції –500 мл.

Інгредієнти:

  • Помідори – 400 гр.
  • Сливи –400 гр.
  • Сіль – 0,25 ч.л.
  • Цукор-пісок – 1,5 ст.
  • Часник – 2-3 зубчики.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Оцет 6% – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти для приправи. Визрілі сливи та помідорки ретельно миємо. Цибулю та часник позбавляємо лушпиння.

442592df9f7ff36eb544f3dc8645b3cf

Крок 2. Томати ріжемо на часточки, попутно видаляємо плодоніжки. Цибулю нарізаємо четвертинками.

11d80930f4a3c9b13874068af38830eb

Крок 3. Сливи розрізаємо навпіл і дістаємо кісточки.

ac7a5c0291774acf322950c39b7fe0df

Крок 4. Підготовлені компоненти перемелюємо за допомогою м’ясорубки або застосовуємо іншу електротехніку. Шкірку знімати не обов’язково, все одно масу потрібно буде подрібнити. Але якщо є бажання, то ніхто не забороняє.

44f923275247bb2b62ca2228b2b1685e

Крок 5. Масу виливаємо в товстостінний сотейник. Для великої кількості використовуємо емальований таз. Додаємо спеції, лавровий лист.

ef025d1285ba898878d573d21b91263f

Крок 6. Розмішавши та довівши до кипіння, варимо 15-20 хвилин.

6f45682be53f3ef5f9a56d640e5b4820

Крок 7. Застосувавши блендер, доводимо до гладкості, присмачуємо олією та вливаємо оцет.

c89e190f7e70b146ee223b9c8c98e711

Крок 8. Перемішавши, повертаємо сотейник на плиту і продовжуємо варіння протягом півгодини. Не забуваємо прикрити, при уварюванні маса почне сильно булькати та стріляти. Зрідка помішуємо і наприкінці приготування знімаємо пробу.

8ba16cdc3bc305ead3e42f9ab6caa95f

Крок 9. Поки маса вариться, готуємо банки для розфасовки. Ретельно промиваємо банки чи пляшки. Кип’ятимо кришки. Акуратно притримуючи рушником, заповнюємо стерилізовані соусом ємності, при цьому видаляючи лаврушку.

642ce8240e0e526850d1a9d61ce8aec4

Крок 10. Закриваємо ключем.

05b1104cc3597124c998d0f2d811474f

Крок 11. Встановивши вгору дном, даємо охолонути під ковдрою.

ab75ebb17adcfc1fd101386e8ee98524

Крок 12. Закрутки переміщуємо на зберігання. Томатну заготовку використовуємо так, як подобається. Смачного!

5e4b93f01b4886da424f6d7e482fd3ce

Соус з помідорів та яблук на зиму

Соус з помідорів та яблук на зиму стане чудовим доповненням до будь-яких страв. Приправу використовують так само, як і кетчуп. Яблука рекомендую використовувати з кислинкою. Смак виходить яскравішим. Гострі компоненти кладемо відповідно до своїх уподобань.

Час приготування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Помідори – 1,5 кг.
  • Яблука – 400-500 гр.
  • Сіль – 1 ст.
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Часник – 8-10 зубчиків.
  • Гострий стручковий перець – 1 шт.
  • Паприка – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготувавши інгредієнти, переходимо до цікавого процесу. Ґрунтовно обполіскуємо томати, ділимо на великі шматки, витягуючи плодоніжку. Добре миємо яблука, вичищаємо насіннєву коробку і при бажанні видаляємо шкірку за допомогою овочечистки. Ділимо на сегменти.

fd53bfb575537c0d43e8e9c91dc43ef9

Крок 2. Складові соусу перекручуємо за допомогою м’ясорубки або використання кухонного комбайна. Виливаємо в посуд із товстим дном. Скляні банки добре промиваємо та стерилізуємо. Кришки стерилізуємо у окропі.

27594a3fddc2183eefc656b8c3d95aab

Крок 3. Часник очищаємо від лушпиння, пекучий перець промиваємо та обрізаємо хвостик. Інгредієнти подрібнюємо та відправляємо до перекручених томатів з яблуками.

3bfa8214d324281fc088492465193906

Крок 4. Об’єднуємо. Кладемо сіль, цукор та паприку. Розмішуємо та встановлюємо на вогонь.

1d943d4f73497027f473364365116d98

Крок 5. Довівши до кипіння, мінімізуємо нагрівання та проварюємо соус півгодини, не забуваючи перемішувати. Соус можна уварювати і більше, все залежить від того, яку консистенцію хочемо отримати. Чим довше вариться соус, тим він густіший буде. Гарячий соус розділимо по простерилізованих банках та закриваємо за допомогою ключа або гвинтовими закрутками.

9ee69a9e6ae61151b30361185bf30525

Крок 6. Гарячі ємності перевертаємо догори дном, щоб перевірити герметичність. У такому положенні накриваємо пледом і залишаємо остуджуватись. Після чого прибираємо баночки в льох або шафу із зимовою консервацією. Смачного!

5d4302b1b5689791ee23a63adec90302

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал