Ткемалі – це пікантний соус зі слив або аличі, який прекрасно підкреслює смак м’ясних страв. Його самостійно можна заготовити на зиму.
Простий рецепт ткемалі з сливи без стерилізації на зиму
Відчути всі фарби кавказької кухні допоможуть ароматні соуси, яких в ній налічується безліч. Один з найпопулярніших – ткемалі зі слив, він відмінно підходить для м’яса і курки, а також вегетаріанських страв.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6-8.
Інгредієнти:
- Сливи – 2 кг.
- Зелень – за смаком.
- Часник – 1 головка.
- Перець гострий – 1-2 шт.
- Коріандр – 2 ч.л.
- Сіль – за смаком.
- Оцет винний – 1 ст.л.
Процес приготування:
- Часник очистіть і пропустіть через прес. Гострий перець помийте, очистіть від насіння і дрібно наріжте. Зелень помийте і дрібно порубати ножем. Зерна коріандру розітріть в ступці.
- Сливи переберіть і помийте, пересипте їх у формі і запікайте в духовці 30 хвилин.
- З слив вийміть кісточки і подрібніть їх в пюре. Перекладіть сливову масу в каструлю, додайте зелень, спеції, сіль і перець, перемішайте, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин.
- В кінці додайте винний оцет, перемішайте і розкладіть по стерилізованим банкам, щільно закрийте кришками. Зберігайте соус в прохолодному місці.
Смачного!
Ткемалі з аличі (жовтої сливи) в домашніх умовах
Соус ткемалі з аличі готується дуже просто і прекрасно зберігається в холодильнику або прохолодному погребі. Соус розкриє смак звичайних страв і додасть їм колорит грузинської кухні.
Час готування: 120 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 4 6.
Інгредієнти:
- Айва – 1 кг.
- Часник – 5 зуб.
- Сіль – 1 ч.л.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Цукор – 2 ст .л.
- Кинза – 1 пучок.
Процес приготування:
- Аличу помийте, перекладіть в каструлю, залийте водою і поставте на вогонь. Доведіть вміст каструлі до кипіння і варіть ягоди 30-40 хвилин.
- Протріть аличу через сито, це дозволить вам позбавитися від кісточок і залишків шкурок.
- Часник очистіть від лушпиння і пропустіть через прес. Додайте часник у фруктове пюре і перемішайте.
- Поставте каструлю з пюре на слабкий вогонь і варіть 1 годину при слабкому кипінні.
- Кінзу помийте і дрібно порубати ножем, можна подрібнити її блендером. Додайте в пюре сіль, цукор, приправи і зелень, перемішайте. Доведіть соус до кипіння і зніміть його з вогню.
- Ткемалі з аличі розкладіть по сухим стерилізованих банках і герметично закрийте кришками. Зберігайте соус в прохолодному місці.
Смачного!
Покроковий рецепт приготування ткемалі з синьої сливи
Існує велика кількість рецептів ткемалі, його готують з аличі, агрусу, червоної смородини та інших плодів. Однак, сині сливи найкраще підходять для приготування цього соусу. Відбирайте для соусу щільні злегка недозрілі ягоди.
Час готування: 90 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 8-10
Інгредієнти:
- Сливи сині – 1,5 кг.
- Часник – 1 головка.
- Цукор – 8-10 ст.л.
- Сіль – 2 ст.л.
- Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
- Оцет – 50 гр.
Процес приготування:
- Сливу ретельно помийте в холодній воді. Вийміть з ягід кісточки.
- Головку часнику розберіть на зубчики, очистіть їх від лушпиння і обмийте. Сливу і часник пропустіть через м’ясорубку. В отриману суміш додайте цукор, сіль і спеції.
- Перекладіть ягідну масу в каструлю і поставте її на повільний вогонь. Гасіть соус 50-60 хвилин, періодично помішуючи, щоб він не пригоріла. За кілька хвилин до кінця варіння влийте оцет і розмішайте соус.
- Банки для закачування соусу помийте з содою і простерилізуйте будь-яким зручним способом. Кришки прокип’ятіть. Розкладіть гарячий ткемалі по банкам, закатати кришки і залиште закачування остигати при кімнатній температурі. Зберігайте соус в прохолодному місці.
Смачного!
Як приготувати ткемалі з сливи і помідор на зиму
За цим рецептом у вас вийде абсолютно універсальний соус, він підходить для риби, м’яса і курки, його можна додавати до вегетаріанським страв. За смаком він практично не відрізняється від класичного ткемалі, проте в ньому є одна родзинка – стиглі солодкі томати, ви відчуєте різницю.
Час готування: 120 хв.
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Сливи – 1,5 кг.
- Помідори – 2 кг.
- Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- Цукор – 100 гр.
- Часник – 100 гр.
- Сіль – 2 ст.л.
- Кріп – 1 пучок.
- Базилік – 1 пучок.
- Кинза – 1 пучок.
- Паприка червона – 1 ч.л.
Процес приготування:
- Помідори і сливи помийте, з ягід видаліть кісточки. Цибулю і часник очистіть від лушпиння. Часник пропустіть через прес.
- Сливи, помідори і цибулю пропустіть через м’ясорубку. Отриману масу перекладіть в каструлю, посоліть і додайте цукор.
- Зелень помийте, дрібно порубати ножем або пропустіть разом з помідорами і сливами через м’ясорубку, додайте її в каструлю.
- Поставте каструлю спочатку на великий вогонь, доведіть її вміст до кипіння, потім зменшіть температуру і продовжуйте варити 1,5 години. За 10 хвилин до готовності додайте подрібнений часник і паприку. Гарячий соус ткемалі розкладіть по стерилізованим банкам і щільно закрийте кришками. Закачування остудіть при кімнатній температурі і потім помістіть в прохолодне місце на зберігання.
Смачного!
Грузинське ткемалі зі слив, приготоване в мультиварці
Ткемалі є одним з найпопулярніших соусів грузинської кухні, його традиційно готують зі слив або аличі, від сорту цих ягід залежить смак і колір соусу. У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як легко можна приготувати ткемалі будинку в мультиварці.
Час готування: 60 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Сливи – 500 гр.
- Часник – 0,5 головки.
- Кинза – 0, 5 пучка.
- Базилік – 0,5 пучка.
- М’ята – 1 жменю.
- Коріандр – 0,5 ч.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Перець червоний – 0,25 ч.л.
- Соняшникова олія – 100 мл.
Процес приготування:
- Сливи ретельно помийте під проточною водою і помістіть їх в чашу мультиварки, залийте водою так, щоб вона злегка покривала ягоди і поставте режим «суп» на 5-10 хвилин.
- Сливи відкиньте на друшляк, дайте їм охолонути, потім видаліть з них кісточки. Відвар не виливайте.
- Зелень помийте і обсушіть її на паперових рушниках. Часник очистіть від лушпиння і подрібніть на дрібній тертці або Часничниці. Складіть зелень і часник в чашу блендера, додайте туди спеції, сливову м’якоть і півсклянки відвару. Подрібніть всі інгредієнти до однорідного стану. Спробуйте соус на смак і при необхідності додайте сіль або цукор.
- Ягідну масу перекладіть в чашу мультиварки, включіть режим «суп» і варіть 10-15 хвилин, періодично перемішуйте.
- Для того, щоб ткемалі зберігся на зиму, розкладіть його по стерилізованим банкам, зверху влийте трохи соняшникової олії, щоб під кришкою не залишилося повітря і щільно закрийте банки. Зберігайте в прохолодному місці.
Смачного!
Дуже смачний рецепт ткемалі зі слив з аджикою
Щоб зробити соус ткемалі гострішим, додайте в нього аджику. Крім того, пекучі спеції сприяють більш довгому зберіганню соусу.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 10.
Інгредієнти:
- Сливи – 2 кг.
- Часник – 1 головка.
- Цукор – 200 гр.
- Сіль – 4 ст.л.
- Аджика – 400 мл.
Процес приготування:
- Сливи помийте і вийміть з них кісточки. Часник розділіть на зубчики і очистіть їх від лушпиння.
- Часник і сливи пропустіть через м’ясорубку, а потім протріть отриману масу через дрібне сито.
- Перекладіть сливово-часникову масу в каструлю, додайте сіль і цукор, перемішайте. Доведіть соус до кипіння і продовжуйте варити 10-15 хвилин. Потім додайте аджику, перемішайте, доведіть до кипіння і зніміть каструлю з вогню.
- Розкладіть соус по сухим стерилізованих банках і щільно закрийте їх кришками. Остудіть закачування в перевернутому стані під теплим пледом, зберігайте в прохолодному місці.
Смачного!
Грузинське ткемалі з додаванням кінзи
Грузинська кухня не обходиться без пряних трав. Вони наповнюють соуси неймовірним ароматом і розкривають смак інших інгредієнтів. Будь-які страви, заправлені соусом ткемалі з кінзою, подарують вам справжнє смакове насолоду.
Час готування: 13 годин.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 8.
Інгредієнти:
- Сливи – 2 кг.
- Перець чилі – 2 шт.
- Кинза – 150 гр.
- М’ята – 100 гр.
- М’ята сушена – 1 ст.л.
- Часник – 2 головки.
- Цукор – 6 ст.л.
- Сіль – 2 ст.л.
- Хмелі-сунелі – 20 гр.
Процес приготування:
- Сливи помийте, складіть їх у велику каструлю або металевий тазик, додайте склянку води, сушену м’яту, поставте на вогонь, доведіть до кипіння, варіть 3 хвилини. Потім зніміть ємність з вогню і залиште на ніч.
- Знову поставте сливи на вогонь, варіть 20-25 хвилин після кипіння. Варені сливи остудіть і протріть через дрібне сито, кісточки видаліть. Сливове пюре знову поставте на вогонь і проваріть 20 хвилин.
- Зелень і перець чилі помийте і просушіть на паперових рушниках, часник очистіть від лушпиння. Пропустіть всі ці інгредієнти через м’ясорубку і додайте до сливового пюре. Далі додайте хмелі-сунелі і сіль, розмішайте і варіть соус 15 хвилин після кипіння.
- Гарячий ткемалі розкладіть по стерилізованим банкам і закатати кришки. Остудіть закачування в перевернутому стані під теплою ковдрою і потім перенесіть в прохолодне місце на зберігання.
Приємного апетиту!
Ткемалі зі слив з приправою хмелі-сунелі
З слив готують не тільки смачні десерти, цю ягоду активно використовую на Кавказі в приготуванні соусу ткемалі. Сливи варять разом з пряними травами, спецією хмелі-сунелі, часником і гострим перцем. Цей рецепт можна сміливо додавати в список заготовок на зиму і тоді у вас на столі завжди буде натуральний соус для будь-яких страв.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Сливи – 1 кг.
- Хмелі-сунелі – 10 гр. (1 ч.л.)
- Часник – 100 гр.
- Перець чилі – 1-3 шт.
- Цукор – 3 ст.л.
- Сіль – 1 ст.л.
- Перець запашний – 3 шт.
- Коріандр – 1 ч.л.
- Лист лавровий – 2 -3 шт.
- Оцет бальзамічний – 1 ст.л.
Процес приготування:
- Сливи ретельно помийте під проточною водою, розріжте навпіл і вийміть кісточки. Гострий перець помийте і очистіть від насіння. Часник очистіть від лушпиння.
- Окремо через м’ясорубку пропустіть часник.
- А потім разом перейдіть сливи і перець чилі. Додайте в цю масу цукор, сіль, запашний перець, коріандр і хмелі-сунелі, перемішайте і перекладіть суміш у каструлю. Поставте заготовку на вогонь, при варінні соусу буде утворюватися піна, яку необхідно прибирати.
- Після того, як соус закипить, варіть 10 хвилин, постійно помішуючи. Потім додайте часник і оцет, продовжуйте варити ще 10 хвилин.
- Банки для закачування ткемалі помийте з содою і простерилізуйте. Гарячий соус розкладіть по банках і закатати їх. Зберігайте ткемалі в прохолодному місці.
Смачного!
Дуже смачне ткемалі зі слив з яблуками
Ароматні стиглі фрукти ідеально підходять для приготування соусів. Ткемалі з поєднання слив і яблук виходить ніжнішим і менш кислим, ніж сливовий.
Час готування: 70 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порцій: 6.
Інгредієнти:
- Сливи – 1,5 кг.
- Яблука – 1,5 кг.
- Цукор – 600 гр.
- Гвоздика – 10 шт.
- Кориця – 2 ч.л.
- Перець чилі – 1 ч.л.
- Оцет 9% – 150 мл.
- Вода – 200 мл.
Процес приготування:
- Сливи ретельно помийте і вийміть з них кісточки. Потім подрібніть їх у блендері до стану пюре.
- Яблука помийте і виріжте з них серцевину з насінням. Наріжте яблука тонкими часточками і також подрібніть їх у блендері.
- У каструлю влийте воду, всипте цукор, корицю, гвоздику, доведіть рідину до кипіння і варіть 10 хвилин. Після цього дістаньте суцвіття гвоздики, влийте оцет, додайте перець і викладіть сливове і яблучне пюре. Варіть соус 40 хвилин після закипання, періодично помішуючи.
- Соус розкладіть по стерилізованим банкам, щільно закрийте кришками. Переверніть банки догори дном і укрийте пледом до повного охолодження. Зберігайте ніжний ткемалі зі слив і яблук в прохолодному місці.
Смачного!