Ткемалі з сливи на зиму – 9 рецептів класичного ткемалі з покроковими фото

Ткемалі – це пікантний соус зі слив або аличі, який прекрасно підкреслює смак м’ясних страв. Його самостійно можна заготовити на зиму.

Простий рецепт ткемалі з сливи без стерилізації на зиму

Відчути всі фарби кавказької кухні допоможуть ароматні соуси, яких в ній налічується безліч. Один з найпопулярніших – ткемалі зі слив, він відмінно підходить для м’яса і курки, а також вегетаріанських страв.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6-8.

Інгредієнти:

  • Сливи – 2 кг.
  • Зелень – за смаком.
  • Часник – 1 головка.
  • Перець гострий – 1-2 шт.
  • Коріандр – 2 ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Оцет винний – 1 ст.л.

Процес приготування:

  • Часник очистіть і пропустіть через прес. Гострий перець помийте, очистіть від насіння і дрібно наріжте. Зелень помийте і дрібно порубати ножем. Зерна коріандру розітріть в ступці.

  • Сливи переберіть і помийте, пересипте їх у формі і запікайте в духовці 30 хвилин.

  • З слив вийміть кісточки і подрібніть їх в пюре. Перекладіть сливову масу в каструлю, додайте зелень, спеції, сіль і перець, перемішайте, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин.

  • В кінці додайте винний оцет, перемішайте і розкладіть по стерилізованим банкам, щільно закрийте кришками. Зберігайте соус в прохолодному місці.

Смачного!

Ткемалі з аличі (жовтої сливи) в домашніх умовах

Соус ткемалі з аличі готується дуже просто і прекрасно зберігається в холодильнику або прохолодному погребі. Соус розкриє смак звичайних страв і додасть їм колорит грузинської кухні.

Час готування: 120 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 4 6.

Інгредієнти:

  • Айва – 1 кг.
  • Часник – 5 зуб.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Цукор – 2 ст .л.
  • Кинза – 1 пучок.

Процес приготування:

  1. Аличу помийте, перекладіть в каструлю, залийте водою і поставте на вогонь. Доведіть вміст каструлі до кипіння і варіть ягоди 30-40 хвилин.

  2. Протріть аличу через сито, це дозволить вам позбавитися від кісточок і залишків шкурок.

  3. Часник очистіть від лушпиння і пропустіть через прес. Додайте часник у фруктове пюре і перемішайте.

  4. Поставте каструлю з пюре на слабкий вогонь і варіть 1 годину при слабкому кипінні.

  5. Кінзу помийте і дрібно порубати ножем, можна подрібнити її блендером. Додайте в пюре сіль, цукор, приправи і зелень, перемішайте. Доведіть соус до кипіння і зніміть його з вогню.

  6. Ткемалі з аличі розкладіть по сухим стерилізованих банках і герметично закрийте кришками. Зберігайте соус в прохолодному місці.

Смачного!

Покроковий рецепт приготування ткемалі з синьої сливи

Існує велика кількість рецептів ткемалі, його готують з аличі, агрусу, червоної смородини та інших плодів. Однак, сині сливи найкраще підходять для приготування цього соусу. Відбирайте для соусу щільні злегка недозрілі ягоди.

Час готування: 90 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 8-10

Інгредієнти:

  • Сливи сині – 1,5 кг.
  • Часник – 1 головка.
  • Цукор – 8-10 ст.л.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Оцет – 50 гр.

Процес приготування:

  1. Сливу ретельно помийте в холодній воді. Вийміть з ягід кісточки.

  2. Головку часнику розберіть на зубчики, очистіть їх від лушпиння і обмийте. Сливу і часник пропустіть через м’ясорубку. В отриману суміш додайте цукор, сіль і спеції.

  3. Перекладіть ягідну масу в каструлю і поставте її на повільний вогонь. Гасіть соус 50-60 хвилин, періодично помішуючи, щоб він не пригоріла. За кілька хвилин до кінця варіння влийте оцет і розмішайте соус.

  4. Банки для закачування соусу помийте з содою і простерилізуйте будь-яким зручним способом. Кришки прокип’ятіть. Розкладіть гарячий ткемалі по банкам, закатати кришки і залиште закачування остигати при кімнатній температурі. Зберігайте соус в прохолодному місці.

Смачного!

Як приготувати ткемалі з сливи і помідор на зиму

За цим рецептом у вас вийде абсолютно універсальний соус, він підходить для риби, м’яса і курки, його можна додавати до вегетаріанським страв. За смаком він практично не відрізняється від класичного ткемалі, проте в ньому є одна родзинка – стиглі солодкі томати, ви відчуєте різницю.

Час готування: 120 хв.

Час приготування: 40 хв.

Порцій: 8.

Інгредієнти:

  • Сливи – 1,5 кг.
  • Помідори – 2 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
  • Цукор – 100 гр.
  • Часник – 100 гр.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Базилік – 1 пучок.
  • Кинза – 1 пучок.
  • Паприка червона – 1 ч.л.

Процес приготування:

  1. Помідори і сливи помийте, з ягід видаліть кісточки. Цибулю і часник очистіть від лушпиння. Часник пропустіть через прес.

  2. Сливи, помідори і цибулю пропустіть через м’ясорубку. Отриману масу перекладіть в каструлю, посоліть і додайте цукор.

  3. Зелень помийте, дрібно порубати ножем або пропустіть разом з помідорами і сливами через м’ясорубку, додайте її в каструлю.

  4. Поставте каструлю спочатку на великий вогонь, доведіть її вміст до кипіння, потім зменшіть температуру і продовжуйте варити 1,5 години. За 10 хвилин до готовності додайте подрібнений часник і паприку. Гарячий соус ткемалі розкладіть по стерилізованим банкам і щільно закрийте кришками. Закачування остудіть при кімнатній температурі і потім помістіть в прохолодне місце на зберігання.

Смачного!

Грузинське ткемалі зі слив, приготоване в мультиварці

Ткемалі є одним з найпопулярніших соусів грузинської кухні, його традиційно готують зі слив або аличі, від сорту цих ягід залежить смак і колір соусу. У цьому рецепті ви дізнаєтеся, як легко можна приготувати ткемалі будинку в мультиварці.

Час готування: 60 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Сливи – 500 гр.
  • Часник – 0,5 головки.
  • Кинза – 0, 5 пучка.
  • Базилік – 0,5 пучка.
  • М’ята – 1 жменю.
  • Коріандр – 0,5 ч.л.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Перець червоний – 0,25 ч.л.
  • Соняшникова олія – ​​100 мл.

Процес приготування:

  1. Сливи ретельно помийте під проточною водою і помістіть їх в чашу мультиварки, залийте водою так, щоб вона злегка покривала ягоди і поставте режим «суп» на 5-10 хвилин.

  2. Сливи відкиньте на друшляк, дайте їм охолонути, потім видаліть з них кісточки. Відвар не виливайте.

  3. Зелень помийте і обсушіть її на паперових рушниках. Часник очистіть від лушпиння і подрібніть на дрібній тертці або Часничниці. Складіть зелень і часник в чашу блендера, додайте туди спеції, сливову м’якоть і півсклянки відвару. Подрібніть всі інгредієнти до однорідного стану. Спробуйте соус на смак і при необхідності додайте сіль або цукор.

  4. Ягідну масу перекладіть в чашу мультиварки, включіть режим «суп» і варіть 10-15 хвилин, періодично перемішуйте.

  5. Для того, щоб ткемалі зберігся на зиму, розкладіть його по стерилізованим банкам, зверху влийте трохи соняшникової олії, щоб під кришкою не залишилося повітря і щільно закрийте банки. Зберігайте в прохолодному місці.

Смачного!

Дуже смачний рецепт ткемалі зі слив з аджикою

Щоб зробити соус ткемалі гострішим, додайте в нього аджику. Крім того, пекучі спеції сприяють більш довгому зберіганню соусу.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 10.

Інгредієнти:

  1. Сливи – 2 кг.
  2. Часник – 1 головка.
  3. Цукор – 200 гр.
  4. Сіль – 4 ст.л.
  5. Аджика – 400 мл.

Процес приготування:

  • Сливи помийте і вийміть з них кісточки. Часник розділіть на зубчики і очистіть їх від лушпиння.

  • Часник і сливи пропустіть через м’ясорубку, а потім протріть отриману масу через дрібне сито.

  • Перекладіть сливово-часникову масу в каструлю, додайте сіль і цукор, перемішайте. Доведіть соус до кипіння і продовжуйте варити 10-15 хвилин. Потім додайте аджику, перемішайте, доведіть до кипіння і зніміть каструлю з вогню.

  • Розкладіть соус по сухим стерилізованих банках і щільно закрийте їх кришками. Остудіть закачування в перевернутому стані під теплим пледом, зберігайте в прохолодному місці.

Смачного!

Грузинське ткемалі з додаванням кінзи

Грузинська кухня не обходиться без пряних трав. Вони наповнюють соуси неймовірним ароматом і розкривають смак інших інгредієнтів. Будь-які страви, заправлені соусом ткемалі з кінзою, подарують вам справжнє смакове насолоду.

Час готування: 13 годин.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 8.

Інгредієнти:

  • Сливи – 2 кг.
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Кинза – 150 гр.
  • М’ята – 100 гр.
  • М’ята сушена – 1 ст.л.
  • Часник – 2 головки.
  • Цукор – 6 ст.л.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Хмелі-сунелі – 20 гр.

Процес приготування:

  1. Сливи помийте, складіть їх у велику каструлю або металевий тазик, додайте склянку води, сушену м’яту, поставте на вогонь, доведіть до кипіння, варіть 3 хвилини. Потім зніміть ємність з вогню і залиште на ніч.

  2. Знову поставте сливи на вогонь, варіть 20-25 хвилин після кипіння. Варені сливи остудіть і протріть через дрібне сито, кісточки видаліть. Сливове пюре знову поставте на вогонь і проваріть 20 хвилин.

  3. Зелень і перець чилі помийте і просушіть на паперових рушниках, часник очистіть від лушпиння. Пропустіть всі ці інгредієнти через м’ясорубку і додайте до сливового пюре. Далі додайте хмелі-сунелі і сіль, розмішайте і варіть соус 15 хвилин після кипіння.

  4. Гарячий ткемалі розкладіть по стерилізованим банкам і закатати кришки. Остудіть закачування в перевернутому стані під теплою ковдрою і потім перенесіть в прохолодне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Ткемалі зі слив з приправою хмелі-сунелі

З слив готують не тільки смачні десерти, цю ягоду активно використовую на Кавказі в приготуванні соусу ткемалі. Сливи варять разом з пряними травами, спецією хмелі-сунелі, часником і гострим перцем. Цей рецепт можна сміливо додавати в список заготовок на зиму і тоді у вас на столі завжди буде натуральний соус для будь-яких страв.

Час готування: 50 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Сливи – 1 кг.
  • Хмелі-сунелі – 10 гр. (1 ч.л.)
  • Часник – 100 гр.
  • Перець чилі – 1-3 шт.
  • Цукор – 3 ст.л.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Перець запашний – 3 шт.
  • Коріандр – 1 ч.л.
  • Лист лавровий – 2 -3 шт.
  • Оцет бальзамічний – 1 ст.л.

Процес приготування:

  1. Сливи ретельно помийте під проточною водою, розріжте навпіл і вийміть кісточки. Гострий перець помийте і очистіть від насіння. Часник очистіть від лушпиння.

  2. Окремо через м’ясорубку пропустіть часник.

  3. А потім разом перейдіть сливи і перець чилі. Додайте в цю масу цукор, сіль, запашний перець, коріандр і хмелі-сунелі, перемішайте і перекладіть суміш у каструлю. Поставте заготовку на вогонь, при варінні соусу буде утворюватися піна, яку необхідно прибирати.

  4. Після того, як соус закипить, варіть 10 хвилин, постійно помішуючи. Потім додайте часник і оцет, продовжуйте варити ще 10 хвилин.

  5. Банки для закачування ткемалі помийте з содою і простерилізуйте. Гарячий соус розкладіть по банках і закатати їх. Зберігайте ткемалі в прохолодному місці.

Смачного!

Дуже смачне ткемалі зі слив з яблуками

Ароматні стиглі фрукти ідеально підходять для приготування соусів. Ткемалі з поєднання слив і яблук виходить ніжнішим і менш кислим, ніж сливовий.

Час готування: 70 хв.

Час приготування: 30 хв.

Порцій: 6.

Інгредієнти:

  • Сливи – 1,5 кг.
  • Яблука – 1,5 кг.
  • Цукор – 600 гр.
  • Гвоздика – 10 шт.
  • Кориця – 2 ч.л.
  • Перець чилі – 1 ч.л.
  • Оцет 9% – 150 мл.
  • Вода – 200 мл.

Процес приготування:

  1. Сливи ретельно помийте і вийміть з них кісточки. Потім подрібніть їх у блендері до стану пюре.

  2. Яблука помийте і виріжте з них серцевину з насінням. Наріжте яблука тонкими часточками і також подрібніть їх у блендері.

  3. У каструлю влийте воду, всипте цукор, корицю, гвоздику, доведіть рідину до кипіння і варіть 10 хвилин. Після цього дістаньте суцвіття гвоздики, влийте оцет, додайте перець і викладіть сливове і яблучне пюре. Варіть соус 40 хвилин після закипання, періодично помішуючи.

  4. Соус розкладіть по стерилізованим банкам, щільно закрийте кришками. Переверніть банки догори дном і укрийте пледом до повного охолодження. Зберігайте ніжний ткемалі зі слив і яблук в прохолодному місці.

Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал