Тісто для самси – основа для смачної та ароматної страви, що прийшла до нас із узбецької кухні. Там ця страва користується величезною популярністю, що й не дивно, адже що може бути смачніше ніж тонке листкове тісто з соковитою м’ясною начинкою? Таку випічку приготувати нескладно, однак, існують нюанси в готуванні «правильного» тіста, саме з цієї причини ми рекомендуємо вам ознайомитися і підібрати варіант у нашій добірці рецептів з покроковими фото.
Листкове тісто для самси в домашніх умовах
Лише раз, приготувавши самсу своїми руками, та ще й з домашнього листкового тіста, ви назавжди забудете про покупну альтернативу, бо смак і аромат випічки, приготовленої вдома, не зрівняється ні з чим більше. А соковита начинка з баранини та цибулі ідеально розбавить нейтральне тісто.
Листкове тісто без дріжджів для узбецької самси
Самса – це соковитий і ситний «пиріжок» із листкового тіста та начинки з рубаного м’яса. Така страва готується досить просто, єдина, з чим доведеться повозитися – це з домашнім листковим тістом, однак, дотримуючись детального рецепту, у вас обов’язково все вийде!
Час приготування – 2 год. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 6.
Складові:
Для тіста:
- Борошно – 500 гр.
- Вода – 250 мл.
- Сіль – 1 год.
- Масло вершкове – 150 гр.
Для начинки:
- Фарш м’ясний – 500 гр.
- Цибуля – 500 гр.
- Жир курдючний – 100 гр.
- Зіра – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Для посипання та змащування:
- Кунжут – 1 ст.
- Жовток яєчний – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. У глибокому посуді змішуємо борошно, воду та сіль – замішуємо м’яке прісне тісто. Формуємо кулю, накриваємо рушником і даємо відпочити 20-30 хвилин при кімнатній температурі.
Крок 2. Через півгодини розгортаємо борошняну основу в пласт товщиною близько півсантиметра і рясно змащуємо розтопленим вершковим маслом – згортаємо в тугий рулет.
Крок 3. Нарізаємо ковбаску на 16-18 частин однакового розміру. Заготовки ставимо зрізом вниз і на годину забираємо в холод.
Крок 4. Для начинки в окремій тарілці змішуємо фарш з дрібними шматочками курдючного жиру і цибулі, доповнюємо спеціями і сіллю – перемішуємо. Кожен сегмент тіста розгортаємо в коржик, кладемо м’ясну складову і защипуємо краї у формі трикутника. «Пиріжки» викладаємо на лист швом вниз.
Крок 5. Змащуємо заготовки збитим жовтком, присмачуємо кунжутом і відправляємо в духовку на 30-45 хвилин при температурі 160-180 градусів. Смачного!
Пишне дріжджове тісто для самси
Найчастіше, трикутні східні «пиріжки» – самсу, готують із найпростішого прісного тіста, однак, можна спробувати приготувати цю страву і на основі дріжджового тіста. Смакові характеристики залишаться колишніми, але пшенична основа буде більш повітряною і пишною.
Час готування – 1 год. 15 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10-14.
Складові:
- Борошно – 5 ст.
- Кефір – 1,5 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 1,5 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Дріжджі (сухі) – 1 ч. л.
- Жовток яєчний – 1 шт.
- Кунжут – 1-2 ст.
- М’ясо (баранина чи яловичина із салом) – 600 гр.
- Цибуля – 4 шт.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Зіра – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. У посуді з високими бортами поєднуємо кефір кімнатної температури, цукор, сіль, дріжджі та яйце.
Крок 2. Добре перемішуємо компоненти і поступово підсипаємо борошно.
Крок 3. Замішуємо тісто, прикриваємо його бавовняним рушником і забираємо на 10 хвилин у тепле місце без протягів.
Крок 4. Коли тісто «підніметься», розрізаємо грудку на дві однакові частини і розгортаємо прямокутні пласти.
Крок 5. Змащуємо один пласт вершковим маслом кімнатної температури та накриваємо другим листом, знову промазуємо олією.
Крок 6. Згортаємо тісто в щільний рулет і ділимо на дві половинки – забираємо в холодильник.
Крок 7. Для начинки дрібно рубаємо м’ясо та цибулю, змішуємо в окремому посуді, солимо і приправляємо (для більшої соковитості, за бажанням, можна додати кілька ложок холодної води)
Крок 8. Виймаємо тісто з холоду та розрізаємо на сегменти (приблизно 10-14).
Крок 9. Кожен шматочок тіста розгортаємо в коржик і викладаємо в центр начинку – формуємо трикутник, щільно скріплюючи краї.
Крок 10. Деко застилаємо пергаментом і викладаємо заготовки швом вниз, змащуємо збитим жовтком і присипаємо кунжутом.
Крок 11. Випікаємо східні пиріжки 40 хвилин при 180-200 градусах. Смачного!
Як приготувати тісто на кефірі?
Будь-яка випічка, приготована на основі кефіру – це неймовірно ніжно та смачно і самса, звичайно ж, не є винятком. Для того щоб ця страва вийшла смачною не тільки всередині, але й зовні, приготуємо повітряне тісто з дріжджів з найпростіших компонентів.
Час приготування – 1 год. 15 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Складові:
- Борошно – 300 гр.
- Кефір – 1 ст.
- Дріжджі (пресовані) – 9 гр.
- Сіль – 1/3 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Сметана – 1 ст.
- Олія – 2 ст.л.
- Кунжут – до смаку.
Для начинки:
- Фарш із відвареної яловичини – 180 гр.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Готування починаємо з приготування опари: у великій мисці змішуємо дві столові ложки борошна, столову ложку цукру, дріжджі та кефір – залишаємо в теплому місці до появи бульбашок на поверхні, дана реакція означатиме, що дріжджі активовані. Після цього додаємо сметану, сіль, яйце, розтоплене вершкове масло і порціями всипаємо борошно.
Крок 2. Замішуємо м’яке і податливе тісто, прикриваємо харчовою плівкою або рушником і прибираємо тепло на 50 хвилин.
Крок 3. Тісто, що піднялося, обминаємо і розгортаємо в пласт товщиною близько 3-4 міліметрів.
Крок 4. Займемося начинкою: фарш із відвареної яловичини приправляємо сіллю і меленим перцем згідно з своїми перевагами і ретельно перемішуємо.
Крок 5. Пласт тіста розрізаємо на квадрати однакового розміру та в центр кожного кладемо начинку.
Крок 6. Закриваємо начинку тістом, утворюючи трикутник, а краї щільно притискаємо зубцями вилки для надійного скріплення.
Крок 7. В окремій піалі збиваємо яйце.
Крок 8. Жароміцний посуд застилаємо пергаментом і змащуємо тонким шаром рослинної олії – викладаємо самсу і кожен «пиріжок» промазуємо збитим яйцем для утворення рум’яної скоринки. Посипаємо кунжутом.
Крок 9. Відправляємо страву в духовку при 180 градусах на 25-30 хвилин. Смачного!
Пісочне тісто для самси в домашніх умовах
Коли хочеться здивувати гостей та рідних – готуємо класику східної кухні – трикутні пиріжки з м’ясною начинкою під назвою «самса». Хоча процес приготування домашнього тіста кілька трудомісткий і вимагає часу, результат явно того вартий!
Час приготування – 1 год. 25 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 10-12.
Складові:
Для тіста:
- Борошно – 500 гр.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Сіль – 1 год.
- Розпушувач тіста – 1 год.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Сметана – 200 мл.
- Яйце – 1 шт.
Для начинки:
- Яловичина – 400 гр.
- Цибуля – 3 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Додатково:
- Жовток яєчний – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. У глибокій ємності об’єднуємо борошно, розпушувач, цукровий пісок, сіль та вершкове масло кімнатної температури – розтираємо до дрібної крихти.
Крок 2. До сухої суміші підливаємо сметану та вбиваємо яйце.
Крок 3. Чистими та сухими руками замішуємо еластичне тісто. Пшеничний грудку накриваємо харчовою плівкою і забираємо в холод на 20 хвилин.
Крок 4. Не гаючи часу, готуємо начинку: м’якоть яловичини нарізаємо дрібними шматочками або прокручуємо через м’ясорубку.
Крок 5. До отриманого фаршу додаємо дрібно нашатковану цибулю, сіль і перець за смаком – перемішуємо.
Крок 6. Охолоджене тісто виймаємо з холодильної камери і ділимо на рівні частини.
Крок 7. Скачуємо кулі.
Крок 8. Одну кулю розгортаємо в пласт.
Крок 9. Розрізаємо на два прямокутники.
Крок 10. А кожен прямокутник навпіл для отримання рівних квадратів.
Крок 11. Беремо одну заготівлю та приступаємо до формування: верхній лівий кут загинаємо до центру.
Крок 12. Також робимо з верхнім правим куточком.
Крок 13. Аналогічно підгинаємо нижній правий.
Крок 14. І лівий нижній.
Крок 15. Конвертик перевертаємо згинами вниз.
Крок 16. У серединку кладемо одну столову ложку яловичої начинки.
Крок 17. По центру (над начинкою) з’єднуємо верхній та нижній краї.
Крок 18. А також правий і лівий, щоб фарш із цибулею було видно лише у прорізах.
Крок 19. Потім, знизу огинаємо краї конвертика.
Крок 20. З усіх чотирьох сторін.
Крок 21. Готуємо спеціальну форму для декору.
Крок 22. І з обрізків тіста видавлюємо прикраси (це можуть бути квіточки, листочки тощо).
Крок 23. По центру кожної заготовки прикріплюємо декор та перекладаємо на лист. Змащуємо збитим жовтком і випікаємо протягом 40 хвилин|мінути| при 180 градусах.
Крок 24. Смачного!
Смачне тісто для самси на сметані
При готуванні тіста з додаванням сметани готовий продукт завжди має неповторну ніжну текстуру з вершковим відтінком, яка так і тане в роті. А ще й при поєднанні з м’ясною начинкою та спеціями, будьте певні, що страва – самса, розлетиться з тарілок миттєво.
Час приготування – 2 год. 30 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 12.
Складові:
- Фарш – 600 гр.
- Борошно – 600 гр.
- Цибуля – 1-2 шт.
- Сметана 15% – 200 мл.
- Вода – 100 мл.
- Сіль – 1 год.
- Жовток яєчний – до смаку.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Кунжут – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо тісто: об’єднуємо сметану з кип’яченою водою і сіллю – додаємо в борошно, що просіює, і замішуємо тісто. Даємо настоятися близько півгодини, а потім розгортаємо в тонкий пласт і згортаємо в рулет – забираємо на 60 хвилин у холодильну камеру.
Крок 2. Не гаючи часу, займемося начинкою: з цибулі знімаємо лушпиння і за допомогою блендера або кухонного комбайна подрібнюємо до стану пюре.
Крок 3. Отриману кашку відправляємо до фаршу разом із сіллю, перцем та парою ложок холодної води.
Крок 4. Добре перемішуємо компоненти.
Крок 5. Охолоджений рулет пшеничний розрізаємо на порційні шматочки. Кожен шматочок ставимо зрізом вниз і притискаємо долонею до робочої поверхні для одержання коржика.
Крок 6. Злегка розгортаємо і в середину кладемо фарш.
Крок 7. Вологими пальцями щільно защипуємо краєчки, формуючи трикутник.
Крок 8. Деко застилаємо пергаментом і викладаємо заготовки швом донизу.
Крок 9. Верхівки щедро промазуємо збитим жовтком і присипаємо кунжутом.
Крок 10. Випікаємо в заздалегідь розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20-25 хвилин.
Крок 11. Самсу подаємо до столу, як самостійне страва або доповнюємо нею наваристий м’ясний бульйон. Смачного!
Домашнє тісто для самси на маргарині
Приготуємо соковиті пиріжки з домашнього тіста на маргарині з запашною начинкою з картоплі – узбецьку самсу. Така страва чудово підійде для повноцінного та ситного перекушування, яке дуже зручно брати з собою на роботу чи навчання.
Час приготування – 1 год. 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 10.
Складові:
Для тіста:
- Маргарін – 150 гр.
- Борошно – 600-800 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сметана/кефір – 1 ст.
- Сода (гашена) – ½ ч.л.
- Сіль – 1 щіпка.
Для начинки:
- Картопля (відварена) – 800 гр.
- Цибуля – 5 шт.
- Олія – 2-4 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Молоко – 2 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Маргарин розтоплюємо на водяній бані або мікрохвильовій печі і злегка остуджуємо. Потім, додаємо гашену соду, яйце, щіпку солі – збиваємо за допомогою вінчика.
Крок 2. У яєчно-маргаринову масу підливаємо кефір або сметану і знову розмішуємо, потім поступово вводимо борошно, що просіює.
Крок 3. Замішуємо тісто і формуємо брусок, укладаємо в пакет і прибираємо щонайменше на годину в холодильну камеру (можна і на ніч).
Крок 4. Для начинки розминаємо відварену картоплю в пюре і змішуємо з дрібно нарізаною і обсмаженою на олії цибулею, приправляємо сіллю і меленим перцем відповідно до ваших уподобань.
Крок 5. Охолоджене тісто розрізаємо на рівні шматочки і розгортаємо в коржики. У центр кожного пшеничного «млинця» кладемо ароматну начинку.
Крок 6. Защипуємо краї пиріжка у формі трикутника.
Крок 7. Укладаємо заготовки на пергамент швом донизу і випікаємо 20 хвилин|мінути| при 230 градусах. Наприкінці промазуємо молоком і подаємо до столу. Смачного!
Тісто для самси на молоці
Витративши всього дві години, ви з легкістю можете приготувати ароматну та неймовірно смачну самсу із найпростіших інгредієнтів. Найзатратніше за часом в даному рецепті – це настойка і охолодження тіста, все інше робиться досить швидко і без особливих зусиль, особливо, якщо чітко слідувати покроковим підказкам з фото.
Час приготування – 120 хв.
Час приготування – 35 хв.
Порції – 18 прим.
Складові:
Для тіста:
- Молоко – 250мл.
- Борошно – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – ½ ст.л.
- Маргарін – 150-200 гр. для змащування тіста.
Для начинки:
- Яловичина – 400-500 гр.
- Цибуля (велика) – 2-3 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Помідори – 1 шт.
- Зелень – до смаку.
- Зіра – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний – до смаку.
Додатково:
- Кунжут – 1 ст.
- Яйця – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо тісто: у тарілці з високими бортами змішуємо молоко, яйце та сіль.
Крок 2. Порційно вводимо муку|борошно| і замішуємо тісто, накриваємо рушником і даємо «відпочити» близько півгодини. За цей час клейковина розійдеться, і маса стане набагато еластичнішою.
Крок 3. Через 30 хвилин розділяємо пшеничну грудку на три рівні частини і залишаємо ще на півгодини.
Крок 4. Після закінчення часу розгортаємо заготовки в максимально тонкі прямокутні пласти.
Крок 5. Змащуємо тісто маргарином та згортаємо у щільний рулет.
Крок 6. Кожну ковбаску розрізаємо на 6 частин.
Крок 7. Ставимо шматочки зрізом нагору і прибираємо на 20 хвилин у морозилку.
Крок 8. У цей час займемося приготуванням начинки: м’ясо і цибулю дрібно нарізаємо і змішуємо, злегка розминаючи руками, щоб цибуля пустила сік – даємо постояти пару хвилин і потім додаємо дрібно нарізаний болгарський перець, помідор, зелень, сіль і спеції. Компоненти ретельно перемішуємо (за бажанням додаємо курдючний жир для більшої соковитості).
Крок 9. Охолоджені шматочки пшеничні розгортаємо в коржики, розміром близько 10-13 сантиметрів.
Крок 10. У центр кожної заготовки кладемо приблизно дві столові ложки начинки і щільно защипуємо краї вологими пальцями.
Крок 11. Надаємо форму трикутника і викладаємо на лист швом вниз.
Крок 12. Змащуємо пиріжки збитим яйцем і посипаємо кунжутом, випікаємо протягом 20-30 хвилин|мінути| при 200 градусах. Смачного!