Суп харчо по-грузинськи – класичний покроковий рецепт з яловичини і ще 3 варіанти приготування

33ff67a8ce42c7edb0a7c844b597015d

Суп харчо – це класика грузинської кухні, яка досить давно завоювала свою популярність і на наших широтах. Наваристий м’ясний або курячий бульйон, нарізані соковиті овочі і ароматні спеції, завдяки яким ситний супчик набуває неповторний запах, який заповнить весь ваш будинок і змусить рідних просити добавки. Тому заздалегідь рекомендується готувати цю страву з запасом!

Справжній харчо по-грузинськи з волоськими горіхами

Рецепт присвячується всім любителям гострих страв і кухні атмосферної Грузії – ситний і ароматний суп «Харчо» з такими цікавими добавками, як колоті ядра волоських горіхів, шафран, кінза і навіть традиційний соус «ткемалі».

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Вода – 2 л.
  • Яловичина – 700 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Перець гострий зелений – 1 шт.
  • Горіхи волоські ( ядра ) – 100 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Томати – 4 шт.
  • Кінза – ½ пучка.
  • Петрушка – ½ пучка.
  • Базилік фіолетовий – 2 гілочки.
  • Соус « ткемалі » – 2 ст.л.
  • Рис кругло-зернистий – 2 ст.л.
  • Шафран імеретинський – 1,5 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – 1,5 ч.л.
  • Перець червоний мелений – 1 щіпка.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Коріандр – ½ ч.л.
  • Олія – 1-2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1.  М’якоть яловичини нарізаємо шматочками невеликого розміру і укладаємо в каструлю відповідного розміру, додаємо листочки лавра, заливаємо водою і відварюємо до готовності ( варіння займе близько двох годин ).

ead1125ae88c381403d680f0b514f823

Крок 2. Тим часом в глибокій піалі змішуємо шафран, хмелі-сунелі, коріандр, червоний перець – ретельно перемішуємо. Від отриманої приправи нам буде потрібно не більше ніж повна столовий ложка.

2e91e5b7060987c3c03d11b11e37f792

Крок 3. Наваристий бульйон проціджуємо через дрібне сито і повертаємо в жароміцний посуд, додаємо відварне м’ясо і рис – ставимо на помірний вогонь.

246c4caf37be38558c82ee63d72b73e0

Крок 4. Волоські горіхи подрібнюємо в кавомолці і об’єднуємо з саморобною приправою і зубком часнику, пропущеним через прес.

d5c1cedb27380f5c2b7074105d8af2fd

Крок 5. Цибулю дрібно шинкуємо і обсмажуємо на олії до прозорості. До моменту, коли овоч змінить свій колір – додаємо в сковороду горіхово-часникову суміш і смажимо всі разом 2-3 хвилини.

1a77fb343bf5f6ac97687247f3d1f391

Крок 6. Після, відправляємо в ту ж сковорідку подрібнений гострий перець і помідори, які попередньо потрібно очистити від шкірки і нарізати дрібними кубиками. Весь вміст посуду інтенсивно перемішуємо і тушкуємо ще близько 5 хвилин.

31603277c75828c04fa5892a1e0eb4cb

Крок 7. Отриману «кашицю» вливаємо в бульйон і проварюємо 3-4 хвилини.

43dbd1b7a258c49e2720ed6da59d3786

Крок 8. Потім, додаємо в каструлю, дрібно нарубану кінзу і петрушку, часник – варимо 60 секунд. Після закінчення часу, вливаємо соус «ткемалі», приправляємо сіллю і молотим перцем відповідно до своїх уподобань і доводимо до готовності протягом 10 хвилин.

6c49b0e7c9da41264949596327ab6d27

Крок 9. Наваристий харчо подаємо до столу в гарячому вигляді з скибочкою свіжого і хрусткого хліба. Смачного!

02144fef7e4b85c820fc185778baebbb

Як зварити грузинський харчо зі свинини?

Сміливо готуємо класику грузинської кухні – «Харчо». Таким першим блюдом можна з легкістю нагодувати велику сім’ю, адже страва виходить дуже наварити і ситним, завдяки готуванні на свинячому бульйоні і додаванні крупи, овочів і прянощів.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Свинина – 400 гр.
  • Рис білий – 150 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Паста томатна – 2 ст.л.
  • Томати – 2 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Горіхи волоські ( подрібнені ) – 3 ст.л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ст.л.
  • Уцхо-сунелі – 1 ст.л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч.л.
  • Сіль сванська – 1 ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія соняшникова – 3 ст.л.
  • Петрушка рублена – 3 ст.л.
  • Лист лавра – 3 шт.
  • Вода – 3 л.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо нарізаємо шматочками бажаного розміру і укладаємо в каструлю, в якій буде варитися грузинський суп.

688942d6cdb016f7c839b3235c15c2fd

Крок 2. Рис відварюємо до напівготовності і ретельно промиваємо під струменем холодної води.

33abfcc4a4f3a1c519dea048f4c15763

Крок 3. Свинину заливаємо трьома літрами води, доводимо до кипіння і за допомогою шумівки знімаємо всю утворюється пінку, підсолюємо і додаємо ½ частина ріпчастої цибулі, нарізаного півкільцями – варимо близько 40 хвилин на помірному вогні.

f591d0e3a52f0df6e4f565a75f7cfade

Крок 4. Горіхи подрібнюємо в блендері або кавомолці до стану порошку.

74585dc40f5e663f0168b718a33c9522

Крок 5. Залишки цибулі дрібно ріжемо і пасеруємо на олії до легкої рум’яності.

648e70a83a39f3823f47d9146ee62d64

Крок 6. Коли цибуля стане напівпрозорою – додаємо томатну пасту і перетерті помідори.

c0fee98f6c70529e2744e52b3efa18fb

Крок 7. Ретельно перемішуємо вміст сковороди і тушкуємо протягом п’яти хвилин.

3e79d982f1fcb9a18b99b81058fb1a95

Крок 8. У піалі з’єднуємо хмелі-сунелі, уцхо-сунелі, званскую сіль.

48f4b986c8c9f492ba0408a81fb0edb2

Крок 9. Тим часом, бульйон і м’ясо готове – доливаємо трохи води, даємо закипіти по другому разу і засипаємо крупу.

335e7410e82962e1a38d23da6769348b

Крок 10. Наступним етапом відправляємо в каструлю томатну суміш і подрібнені горіхи.

53774111a228a791a2e17a9d8c84bb47

Крок 11. Після, додаємо в суп чорний мелений перець, спеції і лавр – готуємо ще близько 10 хвилин на повільному вогні. Після закінчення часу занурюємо в бульйон часник, пропущений через прес і проварюємо три хвилини, потім настоюємо під кришкою 10-15 хвилин для розкриття смаку спецій і часнику.

2c0546b2a873a5b2a6d9db8e500dc941

Крок 12. Гарячий харчо розливаємо по порційних тарілках і щедро присипаємо подрібненої кінзою або петрушкою. Смачного!

76b0a036e4497f5482cbad484a9563b3

Простий і смачний рецепт харчо по-грузинськи з курки

Харчо – дуже ситний і наваристий суп, який прийшов до нас з просторів Грузії, проте для того, щоб страва стало легшим і менш калорійним, досить замінити традиційну яловичину куркою і суп миттєво заграє новими фарбами, але як і раніше буде неймовірно смачним і ароматним.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Філе курячого стегна – 400 гр.
  • Рис – 100 гр.
  • Цибуля ( великий ) – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Паста томатна – 4 ст.л.
  • Аджика – 1 ч.л.
  • Олія – 5 ст.л.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Коріандр ( насіння ) – 1 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Зіра – ½ ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода – 1.5-1.7 л.

Процес приготування:

Крок 1. У каструлю наливаємо трохи більше півтора літрів води і ставимо на вогонь, очищену цибулину і моркву нарізаємо великими шматками.

21a39cc799983c4d33896edc64dcdc82

Крок 2. М’ясо відокремлюємо від кісток, знімаємо шкірку і гарненько ополіскуємо під водою.

9d386e2d8d924e2ba5a7c9f5629d948d

Крок 3. У каструлю з киплячою водою закидаємо очищені і нарізані овочі, курку, лаврушку, сіль і горошки перцю – відварюємо протягом півгодини, постійно знімаючи шумівкою піну, яка утворилася.

b48ef1f77e0dbfa4e37cb5ab9dd51513

Крок 4. Не втрачаючи часу, дрібно шинкуємо цибулю і смажимо близько 10 хвилин в розігрітій олії.

99133446ef2778bab4e6477468b52463

Крок 5. У ступці змішуємо нарізаний часник, насіння коріандру, зіру і хмелі сунелі – злегка розминаємо зерна маточки.

b55defcb16c18248ea49ccb08b747048

Крок 6. Знову розмішуємо спеції і заправка для супу готова.

83cf4a5b1892dd386112a791ce1880d7

Крок 7. У сковороду до розм’якшеному цибулі додаємо трохи томатної пасти і продовжуємо томити.

b9d01305c212cfa751fa65d509eda80a

Крок 8. Ретельно розмішуємо компоненти і обсмажуємо протягом 3-4 хвилин.

d4a456375853a2384f8301bd27a8e7a2

Крок 9. Відварене м’ясо, цибуля, морква і приправи виймаємо з бульйону і остуджуємо при кімнатній температурі, курку нарізаємо.

a50fd57506c7f525c0edf709c5850e42

Крок 10. А в каструлю з основою харчо перекладаємо пережарений цибулю з пастою.

1c91eb14f44ddb82d1887700e458bd38

Крок 11. Слідом засипаємо ретельно промитий рис і відварюємо крупу в бульйоні близько 10 хвилин. Ми не ставимо собі за мету повністю приготувати рис.

c24eb0d26e278b08177f8ec42aff1b09

Крок 12. Після закінчення часу додаємо в жароміцний посуд подрібнене м’ясо.

8871ff06b5fde3bd498f684d4df272fa

Крок 13. Далі перекладаємо в харчо ароматну заправку з спецій і приправляємо чорним молотим перцем.

d5c463f7c3057c62cf5a210545ee5075

Крок 14. На завершення процесу варіння, додаємо трохи гострої аджики, щоб відтінити насичений смак і доводимо до готовності крупу.

1f49bed368f8a194ab2359ce35a92e44

Крок 15. За кілька хвилин до готовності « прикрашаємо » блюдо порубаної кінзою і перемішуємо.

7c57a9186b3c24c5f6506c949ded199d

Крок 16. Відразу ж розливаємо легкий супчик по піалах і приступаємо до дегустації. Смачного!

8f8f3828b0ba67806cf7be2e37d6979d

Як приготувати харчо з баранини по-грузинськи?

Для того, щоб перенестися в Грузію, досить лише провести на кухні нетривалий час і здивувати свої смакові рецептори класикою цієї колоритної країни.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Бульйон – 2,5 л.
  • Баранина ( відварна ) – 700 гр.
  • Рис – 100 гр.
  • Цибуля – 70 гр.
  • Селера – 15 гр.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Олія – 2-3 ст.л.
  • Часник – 6 зуб.
  • Паста томатна – 1 ст.л.
  • Хмелі-сунелі – 1/2 ч.л.
  • Перець червоний мелений – ½ ч.л.
  • Кріп подрібнений – 1 ч.л.
  • Зіра – ½ ч.л.
  • Зелень – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1.  На дно каструлі з товстим дном наливаємо олію і з’єднуємо її з шматочком вершкового, гарненько розігріваємо і пасеруємо дрібно нарубану ріпчасту цибулю.

b0cefda4a32e25164e88c756217d84ba

Крок 2. Слідом засипаємо в жароміцний посуд подрібнену селеру – перемішуємо і обсмажуємо близько 3 хвилин.

f1012cc5296c967e9759fe1a66b165c1

Крок 3. Коли овочі стануть м’якими, заправляємо їх томатною пастою і тушкуємо ще хвилинку, після, заливаємо всі компоненти заздалегідь відвареним бульйоном.

e01dc44b7399d23745ebbb01964caf3c

Крок 4. Варену баранину нарізаємо шматочками бажаного розміру і пересипаємо в основу супу.

7dba5a76d5100a1bae036d9d1434e260

Крок 5. Далі, додаємо в харчо ретельно промитий рис, спеції, сіль, сушений або свіжий кріп – перемішуємо і тушкуємо на самому повільному вогні близько 20 хвилин.

79a01b6978c05a593564b9329274fc9f

Крок 6. Після закінчення часу, закидаємо в каструлю часник, пропущений через прес, перемішуємо і варимо ще 2 хвилини. Гарячий і ароматний суп з бараниною готовий. Смачного!

99278160ad87b3d1e05dce43e56004bc

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал