Суп харчо по-грузинськи – класичний покроковий рецепт з яловичини і ще 3 варіанти приготування

Суп харчо – це класика грузинської кухні, яка досить давно завоювала свою популярність і на наших широтах. Наваристий м’ясний або курячий бульйон, нарізані соковиті овочі і ароматні спеції, завдяки яким ситний супчик набуває неповторний запах, який заповнить весь ваш будинок і змусить рідних просити добавки. Тому заздалегідь рекомендується готувати цю страву з запасом!

Справжній харчо по-грузинськи з волоськими горіхами

Рецепт присвячується всім любителям гострих страв і кухні атмосферної Грузії – ситний і ароматний суп «Харчо» з такими цікавими добавками, як колоті ядра волоських горіхів, шафран, кінза і навіть традиційний соус «ткемалі».

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Вода – 2 л.
  • Яловичина – 700 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Перець гострий зелений – 1 шт.
  • Горіхи волоські ( ядра ) – 100 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Томати – 4 шт.
  • Кінза – ½ пучка.
  • Петрушка – ½ пучка.
  • Базилік фіолетовий – 2 гілочки.
  • Соус « ткемалі » – 2 ст.л.
  • Рис кругло-зернистий – 2 ст.л.
  • Шафран імеретинський – 1,5 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – 1,5 ч.л.
  • Перець червоний мелений – 1 щіпка.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Коріандр – ½ ч.л.
  • Олія – 1-2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1.  М’якоть яловичини нарізаємо шматочками невеликого розміру і укладаємо в каструлю відповідного розміру, додаємо листочки лавра, заливаємо водою і відварюємо до готовності ( варіння займе близько двох годин ).

Крок 2. Тим часом в глибокій піалі змішуємо шафран, хмелі-сунелі, коріандр, червоний перець – ретельно перемішуємо. Від отриманої приправи нам буде потрібно не більше ніж повна столовий ложка.

Крок 3. Наваристий бульйон проціджуємо через дрібне сито і повертаємо в жароміцний посуд, додаємо відварне м’ясо і рис – ставимо на помірний вогонь.

Крок 4. Волоські горіхи подрібнюємо в кавомолці і об’єднуємо з саморобною приправою і зубком часнику, пропущеним через прес.

Крок 5. Цибулю дрібно шинкуємо і обсмажуємо на олії до прозорості. До моменту, коли овоч змінить свій колір – додаємо в сковороду горіхово-часникову суміш і смажимо всі разом 2-3 хвилини.

Крок 6. Після, відправляємо в ту ж сковорідку подрібнений гострий перець і помідори, які попередньо потрібно очистити від шкірки і нарізати дрібними кубиками. Весь вміст посуду інтенсивно перемішуємо і тушкуємо ще близько 5 хвилин.

Крок 7. Отриману «кашицю» вливаємо в бульйон і проварюємо 3-4 хвилини.

Крок 8. Потім, додаємо в каструлю, дрібно нарубану кінзу і петрушку, часник – варимо 60 секунд. Після закінчення часу, вливаємо соус «ткемалі», приправляємо сіллю і молотим перцем відповідно до своїх уподобань і доводимо до готовності протягом 10 хвилин.

Крок 9. Наваристий харчо подаємо до столу в гарячому вигляді з скибочкою свіжого і хрусткого хліба. Смачного!

Як зварити грузинський харчо зі свинини?

Сміливо готуємо класику грузинської кухні – «Харчо». Таким першим блюдом можна з легкістю нагодувати велику сім’ю, адже страва виходить дуже наварити і ситним, завдяки готуванні на свинячому бульйоні і додаванні крупи, овочів і прянощів.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Свинина – 400 гр.
  • Рис білий – 150 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Паста томатна – 2 ст.л.
  • Томати – 2 шт.
  • Часник – 4 зуб.
  • Горіхи волоські ( подрібнені ) – 3 ст.л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ст.л.
  • Уцхо-сунелі – 1 ст.л.
  • Перець чорний мелений – ½ ч.л.
  • Сіль сванська – 1 ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія соняшникова – 3 ст.л.
  • Петрушка рублена – 3 ст.л.
  • Лист лавра – 3 шт.
  • Вода – 3 л.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо нарізаємо шматочками бажаного розміру і укладаємо в каструлю, в якій буде варитися грузинський суп.

Крок 2. Рис відварюємо до напівготовності і ретельно промиваємо під струменем холодної води.

Крок 3. Свинину заливаємо трьома літрами води, доводимо до кипіння і за допомогою шумівки знімаємо всю утворюється пінку, підсолюємо і додаємо ½ частина ріпчастої цибулі, нарізаного півкільцями – варимо близько 40 хвилин на помірному вогні.

Крок 4. Горіхи подрібнюємо в блендері або кавомолці до стану порошку.

Крок 5. Залишки цибулі дрібно ріжемо і пасеруємо на олії до легкої рум’яності.

Крок 6. Коли цибуля стане напівпрозорою – додаємо томатну пасту і перетерті помідори.

Крок 7. Ретельно перемішуємо вміст сковороди і тушкуємо протягом п’яти хвилин.

Крок 8. У піалі з’єднуємо хмелі-сунелі, уцхо-сунелі, званскую сіль.

Крок 9. Тим часом, бульйон і м’ясо готове – доливаємо трохи води, даємо закипіти по другому разу і засипаємо крупу.

Крок 10. Наступним етапом відправляємо в каструлю томатну суміш і подрібнені горіхи.

Крок 11. Після, додаємо в суп чорний мелений перець, спеції і лавр – готуємо ще близько 10 хвилин на повільному вогні. Після закінчення часу занурюємо в бульйон часник, пропущений через прес і проварюємо три хвилини, потім настоюємо під кришкою 10-15 хвилин для розкриття смаку спецій і часнику.

Крок 12. Гарячий харчо розливаємо по порційних тарілках і щедро присипаємо подрібненої кінзою або петрушкою. Смачного!

Простий і смачний рецепт харчо по-грузинськи з курки

Харчо – дуже ситний і наваристий суп, який прийшов до нас з просторів Грузії, проте для того, щоб страва стало легшим і менш калорійним, досить замінити традиційну яловичину куркою і суп миттєво заграє новими фарбами, але як і раніше буде неймовірно смачним і ароматним.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 3 л.

Інгредієнти:

  • Філе курячого стегна – 400 гр.
  • Рис – 100 гр.
  • Цибуля ( великий ) – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Паста томатна – 4 ст.л.
  • Аджика – 1 ч.л.
  • Олія – 5 ст.л.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Коріандр ( насіння ) – 1 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Зіра – ½ ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода – 1.5-1.7 л.

Процес приготування:

Крок 1. У каструлю наливаємо трохи більше півтора літрів води і ставимо на вогонь, очищену цибулину і моркву нарізаємо великими шматками.

Крок 2. М’ясо відокремлюємо від кісток, знімаємо шкірку і гарненько ополіскуємо під водою.

Крок 3. У каструлю з киплячою водою закидаємо очищені і нарізані овочі, курку, лаврушку, сіль і горошки перцю – відварюємо протягом півгодини, постійно знімаючи шумівкою піну, яка утворилася.

Крок 4. Не втрачаючи часу, дрібно шинкуємо цибулю і смажимо близько 10 хвилин в розігрітій олії.

Крок 5. У ступці змішуємо нарізаний часник, насіння коріандру, зіру і хмелі сунелі – злегка розминаємо зерна маточки.

Крок 6. Знову розмішуємо спеції і заправка для супу готова.

Крок 7. У сковороду до розм’якшеному цибулі додаємо трохи томатної пасти і продовжуємо томити.

Крок 8. Ретельно розмішуємо компоненти і обсмажуємо протягом 3-4 хвилин.

Крок 9. Відварене м’ясо, цибуля, морква і приправи виймаємо з бульйону і остуджуємо при кімнатній температурі, курку нарізаємо.

Крок 10. А в каструлю з основою харчо перекладаємо пережарений цибулю з пастою.

Крок 11. Слідом засипаємо ретельно промитий рис і відварюємо крупу в бульйоні близько 10 хвилин. Ми не ставимо собі за мету повністю приготувати рис.

Крок 12. Після закінчення часу додаємо в жароміцний посуд подрібнене м’ясо.

Крок 13. Далі перекладаємо в харчо ароматну заправку з спецій і приправляємо чорним молотим перцем.

Крок 14. На завершення процесу варіння, додаємо трохи гострої аджики, щоб відтінити насичений смак і доводимо до готовності крупу.

Крок 15. За кілька хвилин до готовності « прикрашаємо » блюдо порубаної кінзою і перемішуємо.

Крок 16. Відразу ж розливаємо легкий супчик по піалах і приступаємо до дегустації. Смачного!

Як приготувати харчо з баранини по-грузинськи?

Для того, щоб перенестися в Грузію, досить лише провести на кухні нетривалий час і здивувати свої смакові рецептори класикою цієї колоритної країни.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Бульйон – 2,5 л.
  • Баранина ( відварна ) – 700 гр.
  • Рис – 100 гр.
  • Цибуля – 70 гр.
  • Селера – 15 гр.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Олія – 2-3 ст.л.
  • Часник – 6 зуб.
  • Паста томатна – 1 ст.л.
  • Хмелі-сунелі – 1/2 ч.л.
  • Перець червоний мелений – ½ ч.л.
  • Кріп подрібнений – 1 ч.л.
  • Зіра – ½ ч.л.
  • Зелень – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1.  На дно каструлі з товстим дном наливаємо олію і з’єднуємо її з шматочком вершкового, гарненько розігріваємо і пасеруємо дрібно нарубану ріпчасту цибулю.

Крок 2. Слідом засипаємо в жароміцний посуд подрібнену селеру – перемішуємо і обсмажуємо близько 3 хвилин.

Крок 3. Коли овочі стануть м’якими, заправляємо їх томатною пастою і тушкуємо ще хвилинку, після, заливаємо всі компоненти заздалегідь відвареним бульйоном.

Крок 4. Варену баранину нарізаємо шматочками бажаного розміру і пересипаємо в основу супу.

Крок 5. Далі, додаємо в харчо ретельно промитий рис, спеції, сіль, сушений або свіжий кріп – перемішуємо і тушкуємо на самому повільному вогні близько 20 хвилин.

Крок 6. Після закінчення часу, закидаємо в каструлю часник, пропущений через прес, перемішуємо і варимо ще 2 хвилини. Гарячий і ароматний суп з бараниною готовий. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал