Страви з кальмарів – це безліч салатів, супів, котлет, фаршированих тушок та інших варіантів на основі м’яса кальмара. Цей, доступний в даний час морепродукт, відрізняють ніжність текстури, особливий смак, швидке приготування і поживна цінність, але на нашому столі такі страви не часті. Особливості їх варіння нерідко бентежать господинь, тому потрібно вміти їх правильно приготувати, що зазвичай вказується в рецептах.
Кільця кальмара в клярі
Циліндрична форма тушок кальмарів дозволяє приготувати з них оригінальну закуску або самостійну страву – кільця кальмара в клярі. У цьому рецепті кальмари перед жаркою маринуємо в соку лимона. Хрусткими кільця робить кляр, який замішуємо на борошні з яйцями і приправами. Смажаться кальмарові кільця у великій кількості олії на сковорідці або у фритюрі.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Кальмари – 450 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Борошно – 3 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Часник сушений – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
- Куркума – за смаком.
- Лимон – ½ шт.
- Вода – 3 ст.л.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Тушки кальмарів розморозити при кімнатній температурі, почистити, нарізати кільцями, перекласти в окремий посуд і на кілька хвилин залити окропом. Можна взяти і готові кільця кальмара.
Крок 2. Потім воду злити. Кільця за своїм смаком посипати сіллю з сумішшю перців, полити соком половини лимона, добре перемішати і залишити на 15 хвилин для маринування.
Крок 3. Для кляру в окремому посуді збити вінчиком в пишну масу два курячих яйця з дрібкою солі. Налити до цієї маси воду, насипати борошно, додати сушений часник з куркумою і замісити кляр до однорідного стану. Кляр повинен бути густим.
Крок 4. У приготований кляр перекласти кальмарові кільця і добре перемішати, щоб були покриті тістом з усіх боків.
Крок 5. У сковорідці добре розігріти достатню кількість олії. Кільця в клярі порційно викладати в сковорідку.
Крок 6. Обсмажувати їх з обох сторін і до рум’яного кольору. Смажаться кальмари швидко.
Крок 7. Обсмажені кальмари з сковорідки перекласти на паперові серветки для видалення зайвої олії.
Крок 8. Потім кільця кальмарів в клярі перекласти на тарілку і сервірувати до столу, доповнивши будь-яким соусом. Смачного!
Кальмари, фаршировані крабовими паличками
Ніжне м’ясо кальмарів добре поєднується і з іншими морепродуктами і кальмари, фаршировані крабовими паличками, будуть у вас новою і цікавою стравою, особливо на святковому столі. Можна їх приготувати холодною закускою, але в цьому рецепті фаршировані кальмари запекти в духовці. Крабові палички в начинці доповнимо яйцем, морквою і зеленню.
Час готування: 50 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 1.
Інгредієнти:
- Кальмари – 2 шт.
- Крабові палички – 30 гр.
- Морква – 10 гр.
- Яйце відварене – 1 шт.
- Морква – 10 гр.
- Майонез – 1 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте тушки кальмарів. Їх розморозьте в природних умовах, очистіть від плівки і нутрощів і промийте. Потім протягом 1 хвилини, не більше, відваріть в киплячій воді.
Крок 2. Крабові палички звільніть від упаковки, дрібно наріжте і перекладіть в посуд для начинки.
Крок 3. Моркву почистіть, промийте і наріжте маленькими кубиками.
Крок 4. Заздалегідь відварене круто куряче яйце наріжте також невеликими кубиками.
Крок 5. Нарізку моркви і яйця перекладіть до крабових паличок, додайте майонез і сіль на свій смак. Потім начинку добре перемішайте.
Крок 6. Приготованою начинкою компактно заповніть тушки кальмарів, покладіть їх в невелику форму для запікання і трохи змастіть майонезом. Духовку включіть на 160 ° С. Запікайте кальмарів протягом 10 хвилин не більше, щоб вони не стали « гумовими ».
Крок 7. Запечені кальмари, фаршировані крабовими паличками, перекладіть на порційну тарілку, декоруйте зеленню і сервіруйте до столу. Смачного!
Кальмари в вершковому соусі
Смак страв з кальмарів визначається правильним його приготуванням і часом теплової обробки, тому найбільш смачні швидкі варіанти готування і один з них – кальмари в вершковому соусі. Вершковий соус в цьому рецепті готується тільки на вершковому маслі з часником. Для подачі страви з пастою можна доповнити його вершками.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Кальмари – 2 шт.
- Вершкове масло – ¼ пачки.
- Часник – 5 зубків.
- Лимон – ½ шт.
- Борошно – 1 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
- Вершки – за бажанням.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь і в природних умовах розморозьте тушки кальмара.
Крок 2. Потім у них видаліть плівки і внутрішню хорду. Тушки добре промийте холодною водою і серветкою видаліть всю вологу.
Крок 3. Підготовлені тушки наріжте кільцями, перекладіть в окремий посуд, посипте на свій смак сіллю з сумішшю перців, полийте лимонним соком, перемішайте і залиште на кілька хвилин для маринування.
Крок 4. Очистіть від лушпиння зубки часнику і ножем їх дрібно нарубати.
Крок 5. У сковорідці і на невеликому вогні розтопіть вершкове масло. У ньому до легкого золотистого кольору обсмажте нарізаний часник.
Крок 6. Потім в сковорідку перекладіть замариновані кільця кальмара і обсмажте кальмари протягом 4-5 хвилин. Потім рівномірно по поверхні кальмарів розсипте ст. ложку борошна, добре перемішайте, щоб не залишилося грудочок борошна і через хвилину вогонь вимкніть. За бажанням і при подачі з гарніром, додайте до кальмарів жирні вершки, щоб соусу вийшло більше.
Крок 7. Приготовлені в вершковому соусі кальмари перекладіть на порційну тарілку, доповніть свіжими овочами і подайте до столу. Смачного!
Салат з кальмарів з яйцем і огірком
Простий набір інгредієнтів: кальмари, яйце і свіжий огірок, але салат на основі їх виходить легким і смачним. У цьому рецепті інші інгредієнти додавати не будемо. Формуємо салат на порційних тарілках з доповненням листя « Айсберга » що буде хорошим варіантом для святкового столу. Кальмари для салату відварюємо перед цим, а яйця заздалегідь.
Час готування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Кальмари – 300 гр.
- Яйце відварне – 3 шт.
- Огірок свіжий – 2 шт.
- Салат « Айсберг » – 3 шт.
- Сіль – за смаком.
- Майонез – 2 ст.л.
- Сік лимона – 1 ч.л.
- Суміш перців – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь розморожені кальмари почистіть, промийте і відваріть в підсоленій воді протягом 1 хвилини. Потім їх остудити.
Крок 2. Наріжте відварені кальмари тонкою соломкою.
Крок 3. Відварені круто яйця очистіть від шкаралупи і наріжте такими ж тонкими півкільцями.
Крок 4. Свіжі огірки промийте, обсушити серветкою і наріжте тонкими напів-кружечками.
Крок 5. В окремий посуд перекладіть нарізку кальмарів, яєць і огірка.
Крок 6. Потім ці інгредієнти полийте соком лимона, на свій смак посоліть, і додайте майонез. Ложкою акуратно все трохи перемішайте.
Крок 7. На порційні салатниці покладіть промиті листя « Айсберга » і поверх їх викладіть приготований салат.
Крок 8. Салат з кальмарів з яйцем і огірком посипте сумішшю перців, і страву можете відразу сервірувати до столу. Смачного!
Кальмари в сметанному соусі на сковороді
Кальмари в сметанному соусі на сковороді своїм смаком перевершують інші морепродукти, приготовані таким способом. Сметанний соус нерідко доповнюють іншими інгредієнтами, а в цьому рецепті візьмемо цибулю-порей і з приправ додамо часник з італійськими травами і зеленою кінзою. Страва готується швидко і не більше 5 хвилин. Коротка теплова обробка кальмарів разом зі сметаною зробить м’ясо дуже ніжним і смачним.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Кальмари – 800 гр.
- Цибуля-порей – 200 гр.
- Часник – 3 зубка.
- Сметана – 5 ст.л.
- Борошно – 1 ст.л.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Італійські трави – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень кінзи – за смаком.
- Олія – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь в природних умовах розморозьте тушки кальмарів. Підготуйте згідно з рецептом інші інгредієнти для страви.
Крок 2. Кальмарів очистіть, промийте і наріжте кільцями.
Крок 3. Промита цибуля-порей наріжте також кільцями. Кінзу дрібно нашаткуйте, а часник нарубати ножем.
Крок 4. У сковорідці розігрійте вершкове масло з додаванням олії і перекладіть в неї нарізку овочів.
Крок 5. Посипте їх сіллю з італійськими травами і чорним перцем і потушкуйте при помішуванні до м’якості цибулі.
Крок 6. Потім в сковорідку перекладіть кальмарові кільця, перемішайте і посмажте їх не більше 2 хвилин.
Крок 7. Потім в сковорідку покладіть сметану, бажано більш високої жирності, щоб не згорнулася.
Крок 8. Кальмари зі сметаною перемішайте, доведіть до кипіння, насипте борошно і перемішайте ще раз, щоб вийшов однорідний соус.
Крок 9. Як тільки соус стане густим, сковороду прикрийте кришкою і через 1 хвилину вогонь вимкніть.
Крок 10. Кальмари в сметанному соусі розкладіть по порційних тарілках, доповніть гарніром і страву сервіруйте до столу. Смачного!
Кальмар, смажений з цибулею на сковороді
Всі страви з кальмарів готуються швидко, так як цей морепродукт складається тільки з білка, а варіант кальмара, смаженого з цибулею на сковороді, вважається найпростішим. Скільки додавати цибулі – справа смаку, адже вона смак страви тільки поліпшить. Кальмари пару хвилин відварюються, обсмажується цибуля, потім інгредієнти з’єднуються, додається трохи спецій і страва готова.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Кальмари – 3 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль – ½ ч.л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Кальмари заздалегідь розморозьте при кімнатній температурі. Тушки очистіть від плівок і внутрішньої хорди і промийте холодною водою.
Крок 2. У каструлі закип’ятіть воду, перекладіть в неї чисті тушки кальмарів і відваріть протягом 3 хвилин від початку кипіння води. Потім їх витягніть з бульйону і трохи остудити.
Крок 3. Очищену цибулю наріжте тонкими півкільцями і обсмажте в розігрітій олії на середньому вогні до легкого золотистого кольору. Хоча ступінь обсмажування можете визначити за своїм смаком.
Крок 4. Відварені кальмари наріжте тонкими кільцями або півкільцями.
Крок 5. Перекладіть їх в сковорідку до обсмаженої цибулі, посипте сіллю з чорним перцем і при помішуванні лопаткою, посмажте кальмари протягом 5 хвилин, не більше.
Крок 6. Кальмарів, смажених з цибулею на сковорідці, перекладіть в порційні тарілки і відразу сервіруйте до столу з будь-яким гарніром. Смачного!
Соковиті котлети з кальмара
З кальмарів роблять салати, смажать, фарширують, маринують, але соковиті котлети з кальмара визнаються кращим стравам. Ніжне м’ясо кальмара при недовгій термічній обробці соковите саме по собі і котлети з нього виходять подібними рибним з білого м’яса. Традиційно в фарш додається хлібний м’якуш, а в цьому рецепті замінимо його рисом. Загущаючими інгредієнтами візьмемо яйце і сир.
Час готування: 40 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Кальмари – 4 шт.
- Рис відварний – 100 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Сир – 50 гр.
- Часник – 2 зубки.
- Сухарі панірувальні – 3 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь розморожені при кімнатній температурі тушки кальмарів почистіть, промийте і на 2 хвилини залийте крутим окропом. Рис відваріть до готовності або візьміть заздалегідь відварений. Сир подрібніть на великій терці. Цибулю і зубки часнику очистіть від лушпиння.
Крок 2. Потім на м’ясорубці з дрібною решіткою перекрутіть кальмарів з цибулею і часником. Розбийте до них одне куряче яйце і додайте відварний рис.
Крок 3. Фарш на свій смак посипте сіллю з чорним перцем і добре все інгредієнти перемішайте.
Крок 4. Потім мокрими руками з замішаного фаршу сформуйте котлети і добре обваляйте в панірувальних сухарях. У сковорідці розігрійте олію і перекладіть в нього котлети.
Крок 5. Обсмажте котлети на середньому вогні і до рум’яної скоринки з обох сторін.
Крок 6. Ніжні і соковиті котлети з кальмара подавайте до столу гарячі, доповнивши їх будь-яким гарніром з овочами. Смачного!
Кальмари по-корейськи
Кальмари по-корейськи, тобто замариновані в пряному маринаді, будуть у вас пікантною і гострою закускою до будь-якого столу. Технологія маринування нескладна: очищені і нарізані кальмари на кілька годин заливаються маринадом, інгредієнти якого вибираються згідно з рецептом і подібні до інших страв по-корейськи. Ця страва має гарний смак і малої калорійністю.
Час готування: 2 години 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Кальмари – 500 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Кунжут – 1 ч.л.
- Оцет – 3 ст.л.
- Цукор – 1 ч.л.
- Паприка сушена – 1 ч.л.
- Часник – 2 зубки.
- Сіль – за смаком.
- Олія – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь розморожені в природних умовах кальмари очистіть і промийте. Тушки протягом 2 хвилин відваріть в киплячій воді і остудити.
Крок 2. Остуджені кальмари наріжте соломкою будь-якої товщини.
Крок 3. Моркву очистіть від шкірки, промийте і подрібніть на корейській терці.
Крок 4. Обсмажте моркву на розігрітій олії до рум’яного кольору і посипте цукром з сушеною паприкою.
Крок 5. Очищену цибулину наріжте тонкими чверть кільцями.
Крок 6. Цибулеву нарізку обсмажте з додаванням насіння кунжуту також до рум’яного кольору, як і морква.
Крок 7. Обсмажені овочі остудити. У посуд для маринування перекладіть соломку кальмарів, обсмажену моркву з цибулею, додайте столовий оцет з сіллю і подрібненим часником, і все добре перемішайте. Кальмари по-корейськи на 2 години, а краще на ніч, поставте в холодильник для маринування, і готову страву можете сервірувати до столу. Смачного!
Мариновані кальмари в домашніх умовах
Мариновані кальмари, як хорошу і з приємним смаком закуску для будь-якого столу, нескладно приготувати в домашніх умовах – відварені кальмари витримуються в маринаді з додаванням оцту або соку лимона протягом декількох годин. У цьому рецепті наведено базовий варіант маринаду, який для глибини і складності смаку можна додати прянощами, травами і спеціями. Маринуємо кальмари холодним способом.
Час готування: 6 годин 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Кальмари – 500 гр.
- Вода – 500 мл.
- Олія – 1 ст.л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний горошок – 5 шт.
- Цукор – 1 ч.л.
- Сіль – 1 ч.л.
- Сік лимона – 4 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь розморожені при кімнатній температурі тушки кальмарів протягом 2-3 хвилин відварити в киплячій воді.
Крок 2. Відварені кальмари ополоснути холодною водою і серветкою обсушити.
Крок 3. Потім тушки очистити від плівки і внутрішньої хорди.
Крок 4. Нарізати кальмари кільцями середньої товщини або іншим способом.
Крок 5. Для маринаду в каструлю налити чисту воду, насипати сіль з цукром, покласти лаврові листи з горошками перцю і додати сік лимона. Маринад покипіти 2 хвилини і вогонь вимкнути.
Крок 6. Приготований маринад остудити і в нього перекласти кільця кальмарів.
Крок 7. Потім налити до них олію, перемішати і остудити повністю.
Крок 8. Остуджені кальмари разом з маринадом перекласти в пластиковий контейнер або інший посуд, закрити кришкою і на 6 годин поставити в холодне місце для маринування.
Крок 9. Після закінчення цього часу мариновані в домашніх умовах кальмари можна сервірувати до столу, як самостійною закускою, так і використовувати для приготування салатів. Смачного!