Страви з форелі – 9 смачних рецептів приготування з покроковими фото

55b2090844062059508938bd7a909552

Страви з форелі – це завжди делікатес, незалежно від того, що саме ви робили з цією рибкою. Червона м’якоть закохує в себе з першої проби, тому що крім насичених жирів і білка, вона також має неперевершену щільну текстуру і ефектний зовнішній вигляд. Подавши форель до святкового столу (у будь-якому вигляді) ваші гості не сумніватимуться у вашому кулінарному таланті, і з величезною ймовірністю будуть просити добавки. У цій статті ви знайдете найвдаліші та перевірені рецепти приготування червоної риби.

Уха з форелі в домашніх умовах

Уха з форелі в домашніх умовах готується досить просто, відповідно, на її приготування вам не доведеться витрачати багато свого вільного часу. Червона риба дає прозорий і наваристий бульйон, який ідеально поєднується з дрібними кубиками овочів, зеленню і вершковим маслом.

Час готування – 90 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Форель – 800 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Окунь ( невеликий ) – 4 шт.
  • Морквина – 2 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Селера ( стебло ) – 1 шт.
  • Соус томатний – 50 гр.
  • Пшоно – 2 ст.л.
  • Лист лавра – 2 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Перець запашний горошком – 3 шт.
  • Масло вершкове – 2 ст.л.
  • Зелень рублена – 2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Будь-які частини форелі і невеликих окунів чистимо і потрошимо, вирізаємо зябра – гарненько промиваємо під струменем води.

2abdf75023797dc4f8e0d37935ab5702

Крок 2. У каструлю відповідного розміру укладаємо дрібних особин і червону рибу, заливаємо водою і доводимо до кипіння. В обов’язковому порядку видаляємо пінку, додаємо сіль, лаврушку і горошини перцю.

0b886676c10ad404c78c1b0d38ceab1d

Крок 3. Овочі очищаємо, крупно нарізаємо і пару хвилин обсмажуємо на сухій сковороді (цибулю, одну моркву і селеру), після підсолюємо і закидаємо в бульйон, проварюємо протягом півгодини.

e2fd80e51fb64d13cb035810e3c08e29

Крок 4. Після закінчення часу, рибу дістаємо, а бульйон проціджуємо за допомогою дрібного сита.

8f91b22af3ae225c07a7e779b0f1c9a6

Крок 5. В іншому жароміцному посуді пасеруємо кільця морквини і кубики картоплі на вершковому маслі, заливаємо овочі бульйоном і кип’ятимо.

4976209a4f8fb4b9d047006a85236747

Крок 6. Відварені овочі розтираємо в пюре і відправляємо в бульйон разом з подрібненою зеленню, промитою крупою і томатним соусом. При необхідності додаємо воду і сіль.

0aef52a838dbfc2f65efb0b5b921bce2

Крок 7. Форель і окунів розбираємо, відокремлюючи м’ясо від кісточок, висипаємо рибку в суп за 5 хвилин до виключення.

902fd5bbc580d7b9078907d77577d4ad

Крок 8. Уху розливаємо по тарілках і за бажанням здобрюємо часточками лимона – приступаємо до трапези. Смачного!

bfe57efe85206792df0b499a7a248350

Як смачно посмажити форель на сковороді?

Як смачно посмажити форель на сковороді? Готування цієї риби – досить простий процес, головне, використовувати такі інгредієнти, як лимонний сік і якісна оливкова олія – вуаля, риба соковита, ароматна і в буквальному сенсі тане в роті. Рекомендуємо готувати в невеликих порційних сковородах і в такому ж вигляді подавати до столу.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 7-10 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Форель – 700 гр.
  • Оливкова олія – 1 ст.л.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Сік лимона – 1 ч.л.
  • Стебла селери – 1-2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Розморожену форель очищаємо від луски, розпорюємо черевце і видаляємо нутрощі – гарненько ополіскуємо водою всередині і зовні.

16431107abe6cf995921d40060bc2700

Крок 2. З тушки зрізаємо філе разом зі шкірою, позбавляємося від кісточок і приправляємо сіллю, лимонним соком і чорним перцем. Добавки втираємо і залишаємо рибу на 10 хвилин для просочення.

84201b6d880bd571cf7ceb7bfd36f009

Крок 3. Не втрачаючи часу, дрібно нарізаємо очищену цибулю і стебла селери.

1b79c91fd617a89032633e82a2d16c89

Крок 4. Смажимо в окремих сковорідках або по черзі: розігріваємо ½ ложки масла і викладаємо половину філе шкуркою вгору, обсмажуємо протягом 3-4 хвилин.

6a986aaa6d6cdc645c0bd574a116ab89

Крок 5. Форель перевертаємо, засипаємо овочі і тушкуємо ще кілька хвилин.

d14f9956b5b9bed114627cf49f6ef8f9

Крок 6. Подаємо до столу, доповнивши кільцями лимона і свіжою подрібненою зеленню.

7dc246ab20199d87b672bc02c5205e38

Крок 7. Готуйте і отримуйте задоволення!

5c8a76bf84eb40e65d15fa5a1e805769

Форель в вершковому соусі на сковороді

Форель в вершковому соусі на сковороді ідеально поєднується з пастою з твердих сортів. Ця страва з легкістю урізноманітнює ваш звичний раціон і привнесе щось нове і неймовірно смачне. Обов’язково спробуйте приготувати пасту з червоною рибкою, пармезаном і мускатним горіхом.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Макарони – 100 гр.
  • Форель – 100 гр.
  • Пармезан – 15 гр.
  • Горіх мускатний – 1 щіпка.
  • Олія – ½ ч.л.
  • Масло вершкове – 15 гр.
  • Часник – 1 зуб.
  • Борошно – ½ ст.л.
  • Молоко – 80 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибку нарізаємо невеликими кубиками і обсмажуємо до зміни кольору на невеликій кількості масла, в кінці термічної обробки злегка солимо і викладаємо на тарілку.

0dae7a951fe66fc87e891dd1388fa4c9

Крок 2. У цій же сковорідці розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо зубчик часнику, висипаємо борошно і активно перемішуємо, тонким струменем вливаємо молоко і помішуємо соус до однорідної консистенції.

54f64d58968a5658b80e0aab49f58f8e

Крок 3. Приправляємо молочну суміш мускатним горіхом, твердим сиром, чорним перцем і сіллю.

3414bc2d68ea71eca3b0428fd9e0dc1a

Крок 4. У ніжний соус закидаємо рибні шматочки і тушкуємо протягом декількох хвилин.

786efc5502874e3d44dd3c6813d282e7

Крок 5. Паралельно відварюємо пасту в підсоленій воді до готовності, відвар зливаємо.

e695dfa9802d600bcf1bb1dcc3bd6f15

Крок 6. Макарони викладаємо в сотейник до форелі і соусу – перемішуємо.

7564d80e406b1e6b3489d005b7ccd19e

Крок 7. Апетитну страву подаємо до столу, присипавши жменею натертого пармезану – насолоджуємося. Смачного!

347c740e4c1f6c28c90e92519eabb1b4

Форель, запечена з картоплею в духовці

Форель, запечена з картоплею в духовці – це комплексна страва, яка включає в себе, як основну складову, так і гарнір. Відповідно, час, витрачений на приготування, скорочується мінімум в два рази, а в результаті ми отримуємо поживний і неймовірно смачний обід або вечерю для всієї родини.

Час готування – 3 ч. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Форель – 1,5 кг.
  • Картопля – 5 шт.
  • Лимон – ½ шт.
  • Сметана – 1 ст.л.
  • Оливкова олія – 1 ст.л.
  • Зелень – за смаком.
  • Спеції для риби – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу потрошимо і очищаємо від луски, ретельно промиваємо і обсушуємо за допомогою паперових серветок.

18971c5e8107f0e2a55328c9708d8314

Крок 2. Тушки натираємо приправою, перцем і сіллю, також збризкувалися соком лимона.

1260d2a582ee4dddcdd8d956b21981ab

Крок 3. Форель укладаємо в ємність і затягуємо плівкою, прибираємо на полицю холодильної камери мінімум на дві години, а краще – на всю ніч.

daf3c6aa980e0a4bea385c6427f49157

Крок 4. Коли риба практично готова до запікання, чистимо і нарізаємо слайсами картоплю.

291c27794abfff10f86b83d1a3e3da0b

Крок 5. Картопляну нарізку об’єднуємо зі сметаною, рубаною зеленню, сіллю і молотим перцем.

8d77a58f0fe1800cc8f4abb699ac1a9e

Крок 6. Розділимо картоплю по дну форми для запікання, злегка поливаємо оливковою олією.

97632e7c2dbc51998a011a55f2561753

Крок 7. Просочену добавками рибу, кладемо поверх овочевого шару.

c066f3058e669a666e02381a254bbcc6

Крок 8. Прикриваємо заготівлю фольгою і робимо кілька отворів для вільного виходу пара.

22cc572489910071ad92d3bd50b20c1f

Крок 9. Прибираємо форму в духовку і готуємо 60 хвилин при 180 градусах.

3b78011a318e593cf5e1c1caf7ac21ae

Крок 10. Через годину фольгу прибираємо і підпікаємо страву ще близько 20 хвилин при температурній позначці в 200 градусів.

5621c255042c68f4f6f087bb9b616983

Крок 11. Апетитне блюдо витягуємо з духовки, злегка остуджуємо і дегустуємо. Смачного!

34daf99b1e87e2a5a93fe57d84ebb910

Соковиті котлети з форелі

Соковиті котлети з форелі – це легке і дуже смачне блюдо, яке прекрасно поєднується з будь-якими гарнірами: крупи, овочі або паста. Такі котлетки надовго позбавлять вас від голоду і зарядять енергією на весь день, без супроводу вагою в шлунку. Спробуйте і переконайтеся в цьому самостійно!

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Форель – 250 гр.
  • Майонез – 1 ст.л.
  • Борошно – 1 ст.л.
  • Яйця – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 30 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Від тушки відокремлюємо філе, знімаємо шкіру і виймаємо все кісточки, ріжемо на дрібні шматочки і перекладаємо в глибоку ємність.

81c09fb8cd30ad2d1e2c1fe1b1e3110d

Крок 2. Здабрюємо рибну нарізку яйцем, невеликою кількістю майонезу, а також перцем і сіллю.

7cd7e6b18875a92effd9b9bea785545f

Крок 3. Висипаємо просіяне борошно і гарненько перемішуємо.

855283daf3658aed160b55a76bdb1966

Крок 4. У сковорідці розігріваємо олію і за допомогою столової ложки викладаємо фарш, формуючи котлети. Обсмажуємо з двох сторін на помірному полум’ї до утворення апетитної скоринки.

7da3e6095af79a3ed124f381992114a2

Крок 5. До столу подаємо гарячою, доповнивши свіжими овочами або розносолами. Смачного!

fcd673420e7ad023cd50310487791993

Слабосолона форель в домашніх умовах

Слабосолона форель в домашніх умовах – це неймовірно смачна і ароматна закуска, яка стане «бомбою» будь-якого святкового столу і здивує не тільки ваших рідних, але і гостей. Солити рибку рекомендуємо з шкіркою, бо так набагато зручніше нарізати форель тонкими слайсами.

Час готування – 48 ч. 10 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 9.

Інгредієнти:

  • Форель – 450 гр.
  • Гірчиця французька / діжонська – 2 ч.л.
  • Сіль – 1 ст.л.
  • Цукор-пісок – 2 ст.л.
  • Сік лимона – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Філе розрізаємо навпіл і ретельно промиваємо, насухо промакуємо паперовими рушниками. З’єднуємо сіль і цукор.

cf5b1c82152717ca218019abf29fccd4

Крок 2. Сухий сумішшю старанно натираємо рибку з усіх боків.

2ce353683c417ee0b714d1ddd0cdf98b

Крок 3. Також покриваємо форель шаром гірчиці і укладаємо в ємність шкірою вниз, закриваємо кришкою і відправляємо на всю ніч в холодильну камеру.

c693cadd9311b5b76b7f3949f2f54b09

Крок 4. Вранці шматочок перевертаємо і повертаємо в холод ще на 24 години.

51d4d0a9ce8eb0385091eccec4d6db44

Крок 5. Після закінчення часу нарізаємо філе тонкими слайсами і пробуємо разом з хлібом.

7121e62f81b35b8e2f369080dfe126c3

Крок 6. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

5a782b205fc79243eb0da8f80a9f5c39

Заливне з форелі

Заливне з форелі – воістину святкова страва, яка прикрасить ваш стіл, накритий з будь-якого приводу. Така закуска завжди користується успіхом і не тільки завдяки своєму ефектному і апетитному зовнішньому вигляду, а через свого неперевершеного смаку і цікавого поєднання компонентів.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 3-4.

Інгредієнти:

  • Форель – 200 гр.
  • Желатин – 1 ч.л.
  • Прянощі для риби – ½ ч.л.
  • Цибуля – ½ шт.
  • Морквина – 50 гр.
  • Стебло селери – 50 гр.
  • Лист лавра – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Рибу промиваємо і даємо час обсохнути, овочі очищаємо від шкірки і ополіскуємо водою.

511f26f0c0041a03ed46d9d0bfd10f50

Крок 2. З форелі знімаємо шкурку, вирізаємо хребтову кістку і область черевця.

ed0351a908569c2885e8216c2be0b97b

Крок 3. У сотейник викладаємо всі обрізки, крупно нарізані овочі ( цибулю і селеру ) – доводимо до кипіння і варимо на мінімальному полум’ї.

66341747a0a8535971d74c20e5195788

Крок 4. Вводимо лавровий лист, приправи і сіль, орієнтуючись на свої смакові переваги.

b71292de76c4a5e3b834bab55473ee83

Крок 5. Слідом в бульйон занурюємо м’якоть червоної риби і проварюємо до готовності ( близько 7 хвилин ), відвар трохи настоюємо і проціджуємо. Позбавляємося від кісточок, морквину ріжемо довільними скибочками.

5f5b608bdbfdfefd241715f189801b72

Крок 6. Желатин насипаємо в бульйон і прогріваємо до повного розчинення.

4e6cb99325dc9a32ac7793be74e4d0e5

Крок 7. У порційні піали викладаємо форель, морква і зелень – заливаємо злегка охололим бульйоном.

e25dd04373b8414b44dbbd8b8df1423a

Крок 8. Для застигання витримуємо в холодильнику не менше 60 хвилин.

886c04541e3cee242ffd21d3da06765c

Крок 9. Щоб витягти заливне з посуду, прогріваємо піалу в гарячій воді 1-2 хвилини і перевертаємо на плоске блюдо. Смачного!

a75ff9209cf56dd24cafbe22d5caa83f

Форель з овочами в духовці

Форель з овочами в духовці – це дієтичне і корисне блюдо, яке, в той же час, відрізняється своїми чудовими смаковими характеристиками і неперевершеним ароматом. Дозволити собі дане страву можна навіть на ніч і не переживати про набряках і зайвих кілограмах.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 7 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Форель – 320 гр.
  • Кабачок – ½ шт.
  • Баклажан – ½ шт.
  • Брокколі – 60 гр.
  • Помідори – 2 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Форель потрошимо і видаляємо плівки, ополіскуємо водою і обсушуємо.

e30e6da601cc27c2382f30746ac4f6bb

Крок 2. Переконуємося, що нічого не залишили у внутрішній порожнині.

a6dda9bf6d4706dbf6902e24ea240e10

Крок 3. Молодий кабачок прямо з шкіркою ріжемо напівкільцями.

cd0e04786d5c90651a6857dbe145540d

Крок 4. Аналогічним способом подрібнюємо баклажан і морквину.

761bba1fc36f1900a81fae2905aee031

Крок 5. На часточки розрізаємо помідори, цибулину ріжемо чверть кільцями.

1058391ebb12d2f9a269d75629952fc2

Крок 6. Брокколі проварюємо в підсоленій воді близько трьох хвилин і викладаємо разом з іншими овочами в форму для запікання, солимо і перчимо, а також збризкувалися маслом. Зверху кладемо рибку, присмачуємо молотим перцем і сіллю – запікаємо протягом 20-25 хвилин при 180 градусах.

16871131ca740c49a3fa7c11cebd2ef3

Крок 7. Страву сервіруємо і приступаємо до трапези. Смачного!

eeb27c14e94140f121bc880af67d014f

Тартар з форелі з авокадо

Тартар з форелі з авокадо – це буйство смаків і ароматів, перед якими ніхто не зможе встояти. Побалуйте себе низькокалорійної закускою з великою кількістю насичених жирів, також дане блюдо можна з легкістю подати до святкового столу, порційно кожному з гостей.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10-15 хв.

Порції – 2-3.

Інгредієнти:

  • Філе форелі ( без шкіри ) – 170 гр.
  • Авокадо – ¼ шт.
  • Цибуля-шалот – 2 шт.
  • Лимон ( цедра ) – ½ шт.
  • Оливки червоні подрібнені – 2 ст.л.
  • Естрагон – 3 гілочки.
  • Оливкова олія – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком готування, поміщаємо скибочку риби в морозильну камеру на 15 хвилин – ця маніпуляція спростить процес нарізки.

7e47ec3fdcb63845569f05640c7f2518

Крок 2. У чаші блендера подрібнюємо листя естрагону разом з столовою ложкою масла. Паралельно ріжемо дрібним кубиком рибу, цибуля-шалот, ½ чайної ложки масла – змішуємо з цедрою, сіллю і чорним перцем.

778e6eae7d3edccf376f781b606a111e

Крок 3. Сервірувальне кільце або широкий стакан, устелений плівкою, використовуємо в якості формочки: першим шаром кладемо кашицю з авокадо, присмачуємо соком лимона. Далі викладаємо оливки, перемолоті в блендері. Зверху лосось. Зверніть увагу, що при використанні склянки, інгредієнти необхідно викладати в зворотній послідовності.

8cb931e6f467b293dbba604a82bad773

Крок 4. Перед подачею до столу, рекомендуємо витримати на полиці холодильника близько 15 хвилин для просочення.

2e7a933788a265e9bf6e836900e584ec

Крок 5. Акуратно знімаємо кільце або виймаємо, потягнувши за плівку. Доповнюємо маслом з естрагоном і насолоджуємося неповторним смаком. Смачного!

f2afdb8d2d36ffbb869cae88815a4b3c

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал