Страви з форелі – це завжди делікатес, незалежно від того, що саме ви робили з цією рибкою. Червона м’якоть закохує в себе з першої проби, тому що крім насичених жирів і білка, вона також має неперевершену щільну текстуру і ефектний зовнішній вигляд. Подавши форель до святкового столу (у будь-якому вигляді) ваші гості не сумніватимуться у вашому кулінарному таланті, і з величезною ймовірністю будуть просити добавки. У цій статті ви знайдете найвдаліші та перевірені рецепти приготування червоної риби.
Уха з форелі в домашніх умовах
Уха з форелі в домашніх умовах готується досить просто, відповідно, на її приготування вам не доведеться витрачати багато свого вільного часу. Червона риба дає прозорий і наваристий бульйон, який ідеально поєднується з дрібними кубиками овочів, зеленню і вершковим маслом.
Час готування – 90 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Форель – 800 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Окунь ( невеликий ) – 4 шт.
- Морквина – 2 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Селера ( стебло ) – 1 шт.
- Соус томатний – 50 гр.
- Пшоно – 2 ст.л.
- Лист лавра – 2 шт.
- Перець чорний горошком – 5 шт.
- Перець запашний горошком – 3 шт.
- Масло вершкове – 2 ст.л.
- Зелень рублена – 2 ст.л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Будь-які частини форелі і невеликих окунів чистимо і потрошимо, вирізаємо зябра – гарненько промиваємо під струменем води.
Крок 2. У каструлю відповідного розміру укладаємо дрібних особин і червону рибу, заливаємо водою і доводимо до кипіння. В обов’язковому порядку видаляємо пінку, додаємо сіль, лаврушку і горошини перцю.
Крок 3. Овочі очищаємо, крупно нарізаємо і пару хвилин обсмажуємо на сухій сковороді (цибулю, одну моркву і селеру), після підсолюємо і закидаємо в бульйон, проварюємо протягом півгодини.
Крок 4. Після закінчення часу, рибу дістаємо, а бульйон проціджуємо за допомогою дрібного сита.
Крок 5. В іншому жароміцному посуді пасеруємо кільця морквини і кубики картоплі на вершковому маслі, заливаємо овочі бульйоном і кип’ятимо.
Крок 6. Відварені овочі розтираємо в пюре і відправляємо в бульйон разом з подрібненою зеленню, промитою крупою і томатним соусом. При необхідності додаємо воду і сіль.
Крок 7. Форель і окунів розбираємо, відокремлюючи м’ясо від кісточок, висипаємо рибку в суп за 5 хвилин до виключення.
Крок 8. Уху розливаємо по тарілках і за бажанням здобрюємо часточками лимона – приступаємо до трапези. Смачного!
Як смачно посмажити форель на сковороді?
Як смачно посмажити форель на сковороді? Готування цієї риби – досить простий процес, головне, використовувати такі інгредієнти, як лимонний сік і якісна оливкова олія – вуаля, риба соковита, ароматна і в буквальному сенсі тане в роті. Рекомендуємо готувати в невеликих порційних сковородах і в такому ж вигляді подавати до столу.
Час готування – 25 хв.
Час приготування – 7-10 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Форель – 700 гр.
- Оливкова олія – 1 ст.л.
- Цибулина – 1 шт.
- Сік лимона – 1 ч.л.
- Стебла селери – 1-2 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Розморожену форель очищаємо від луски, розпорюємо черевце і видаляємо нутрощі – гарненько ополіскуємо водою всередині і зовні.
Крок 2. З тушки зрізаємо філе разом зі шкірою, позбавляємося від кісточок і приправляємо сіллю, лимонним соком і чорним перцем. Добавки втираємо і залишаємо рибу на 10 хвилин для просочення.
Крок 3. Не втрачаючи часу, дрібно нарізаємо очищену цибулю і стебла селери.
Крок 4. Смажимо в окремих сковорідках або по черзі: розігріваємо ½ ложки масла і викладаємо половину філе шкуркою вгору, обсмажуємо протягом 3-4 хвилин.
Крок 5. Форель перевертаємо, засипаємо овочі і тушкуємо ще кілька хвилин.
Крок 6. Подаємо до столу, доповнивши кільцями лимона і свіжою подрібненою зеленню.
Крок 7. Готуйте і отримуйте задоволення!
Форель в вершковому соусі на сковороді
Форель в вершковому соусі на сковороді ідеально поєднується з пастою з твердих сортів. Ця страва з легкістю урізноманітнює ваш звичний раціон і привнесе щось нове і неймовірно смачне. Обов’язково спробуйте приготувати пасту з червоною рибкою, пармезаном і мускатним горіхом.
Час готування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Макарони – 100 гр.
- Форель – 100 гр.
- Пармезан – 15 гр.
- Горіх мускатний – 1 щіпка.
- Олія – ½ ч.л.
- Масло вершкове – 15 гр.
- Часник – 1 зуб.
- Борошно – ½ ст.л.
- Молоко – 80 мл.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Рибку нарізаємо невеликими кубиками і обсмажуємо до зміни кольору на невеликій кількості масла, в кінці термічної обробки злегка солимо і викладаємо на тарілку.
Крок 2. У цій же сковорідці розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо зубчик часнику, висипаємо борошно і активно перемішуємо, тонким струменем вливаємо молоко і помішуємо соус до однорідної консистенції.
Крок 3. Приправляємо молочну суміш мускатним горіхом, твердим сиром, чорним перцем і сіллю.
Крок 4. У ніжний соус закидаємо рибні шматочки і тушкуємо протягом декількох хвилин.
Крок 5. Паралельно відварюємо пасту в підсоленій воді до готовності, відвар зливаємо.
Крок 6. Макарони викладаємо в сотейник до форелі і соусу – перемішуємо.
Крок 7. Апетитну страву подаємо до столу, присипавши жменею натертого пармезану – насолоджуємося. Смачного!
Форель, запечена з картоплею в духовці
Форель, запечена з картоплею в духовці – це комплексна страва, яка включає в себе, як основну складову, так і гарнір. Відповідно, час, витрачений на приготування, скорочується мінімум в два рази, а в результаті ми отримуємо поживний і неймовірно смачний обід або вечерю для всієї родини.
Час готування – 3 ч. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Форель – 1,5 кг.
- Картопля – 5 шт.
- Лимон – ½ шт.
- Сметана – 1 ст.л.
- Оливкова олія – 1 ст.л.
- Зелень – за смаком.
- Спеції для риби – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Рибу потрошимо і очищаємо від луски, ретельно промиваємо і обсушуємо за допомогою паперових серветок.
Крок 2. Тушки натираємо приправою, перцем і сіллю, також збризкувалися соком лимона.
Крок 3. Форель укладаємо в ємність і затягуємо плівкою, прибираємо на полицю холодильної камери мінімум на дві години, а краще – на всю ніч.
Крок 4. Коли риба практично готова до запікання, чистимо і нарізаємо слайсами картоплю.
Крок 5. Картопляну нарізку об’єднуємо зі сметаною, рубаною зеленню, сіллю і молотим перцем.
Крок 6. Розділимо картоплю по дну форми для запікання, злегка поливаємо оливковою олією.
Крок 7. Просочену добавками рибу, кладемо поверх овочевого шару.
Крок 8. Прикриваємо заготівлю фольгою і робимо кілька отворів для вільного виходу пара.
Крок 9. Прибираємо форму в духовку і готуємо 60 хвилин при 180 градусах.
Крок 10. Через годину фольгу прибираємо і підпікаємо страву ще близько 20 хвилин при температурній позначці в 200 градусів.
Крок 11. Апетитне блюдо витягуємо з духовки, злегка остуджуємо і дегустуємо. Смачного!
Соковиті котлети з форелі
Соковиті котлети з форелі – це легке і дуже смачне блюдо, яке прекрасно поєднується з будь-якими гарнірами: крупи, овочі або паста. Такі котлетки надовго позбавлять вас від голоду і зарядять енергією на весь день, без супроводу вагою в шлунку. Спробуйте і переконайтеся в цьому самостійно!
Час готування – 35 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Форель – 250 гр.
- Майонез – 1 ст.л.
- Борошно – 1 ст.л.
- Яйця – 1 шт.
- Олія соняшникова – 30 мл.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Від тушки відокремлюємо філе, знімаємо шкіру і виймаємо все кісточки, ріжемо на дрібні шматочки і перекладаємо в глибоку ємність.
Крок 2. Здабрюємо рибну нарізку яйцем, невеликою кількістю майонезу, а також перцем і сіллю.
Крок 3. Висипаємо просіяне борошно і гарненько перемішуємо.
Крок 4. У сковорідці розігріваємо олію і за допомогою столової ложки викладаємо фарш, формуючи котлети. Обсмажуємо з двох сторін на помірному полум’ї до утворення апетитної скоринки.
Крок 5. До столу подаємо гарячою, доповнивши свіжими овочами або розносолами. Смачного!
Слабосолона форель в домашніх умовах
Слабосолона форель в домашніх умовах – це неймовірно смачна і ароматна закуска, яка стане «бомбою» будь-якого святкового столу і здивує не тільки ваших рідних, але і гостей. Солити рибку рекомендуємо з шкіркою, бо так набагато зручніше нарізати форель тонкими слайсами.
Час готування – 48 ч. 10 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 9.
Інгредієнти:
- Форель – 450 гр.
- Гірчиця французька / діжонська – 2 ч.л.
- Сіль – 1 ст.л.
- Цукор-пісок – 2 ст.л.
- Сік лимона – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Філе розрізаємо навпіл і ретельно промиваємо, насухо промакуємо паперовими рушниками. З’єднуємо сіль і цукор.
Крок 2. Сухий сумішшю старанно натираємо рибку з усіх боків.
Крок 3. Також покриваємо форель шаром гірчиці і укладаємо в ємність шкірою вниз, закриваємо кришкою і відправляємо на всю ніч в холодильну камеру.
Крок 4. Вранці шматочок перевертаємо і повертаємо в холод ще на 24 години.
Крок 5. Після закінчення часу нарізаємо філе тонкими слайсами і пробуємо разом з хлібом.
Крок 6. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!
Заливне з форелі
Заливне з форелі – воістину святкова страва, яка прикрасить ваш стіл, накритий з будь-якого приводу. Така закуска завжди користується успіхом і не тільки завдяки своєму ефектному і апетитному зовнішньому вигляду, а через свого неперевершеного смаку і цікавого поєднання компонентів.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 3-4.
Інгредієнти:
- Форель – 200 гр.
- Желатин – 1 ч.л.
- Прянощі для риби – ½ ч.л.
- Цибуля – ½ шт.
- Морквина – 50 гр.
- Стебло селери – 50 гр.
- Лист лавра – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Рибу промиваємо і даємо час обсохнути, овочі очищаємо від шкірки і ополіскуємо водою.
Крок 2. З форелі знімаємо шкурку, вирізаємо хребтову кістку і область черевця.
Крок 3. У сотейник викладаємо всі обрізки, крупно нарізані овочі ( цибулю і селеру ) – доводимо до кипіння і варимо на мінімальному полум’ї.
Крок 4. Вводимо лавровий лист, приправи і сіль, орієнтуючись на свої смакові переваги.
Крок 5. Слідом в бульйон занурюємо м’якоть червоної риби і проварюємо до готовності ( близько 7 хвилин ), відвар трохи настоюємо і проціджуємо. Позбавляємося від кісточок, морквину ріжемо довільними скибочками.
Крок 6. Желатин насипаємо в бульйон і прогріваємо до повного розчинення.
Крок 7. У порційні піали викладаємо форель, морква і зелень – заливаємо злегка охололим бульйоном.
Крок 8. Для застигання витримуємо в холодильнику не менше 60 хвилин.
Крок 9. Щоб витягти заливне з посуду, прогріваємо піалу в гарячій воді 1-2 хвилини і перевертаємо на плоске блюдо. Смачного!
Форель з овочами в духовці
Форель з овочами в духовці – це дієтичне і корисне блюдо, яке, в той же час, відрізняється своїми чудовими смаковими характеристиками і неперевершеним ароматом. Дозволити собі дане страву можна навіть на ніч і не переживати про набряках і зайвих кілограмах.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 7 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Форель – 320 гр.
- Кабачок – ½ шт.
- Баклажан – ½ шт.
- Брокколі – 60 гр.
- Помідори – 2 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Олія – 1 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Форель потрошимо і видаляємо плівки, ополіскуємо водою і обсушуємо.
Крок 2. Переконуємося, що нічого не залишили у внутрішній порожнині.
Крок 3. Молодий кабачок прямо з шкіркою ріжемо напівкільцями.
Крок 4. Аналогічним способом подрібнюємо баклажан і морквину.
Крок 5. На часточки розрізаємо помідори, цибулину ріжемо чверть кільцями.
Крок 6. Брокколі проварюємо в підсоленій воді близько трьох хвилин і викладаємо разом з іншими овочами в форму для запікання, солимо і перчимо, а також збризкувалися маслом. Зверху кладемо рибку, присмачуємо молотим перцем і сіллю – запікаємо протягом 20-25 хвилин при 180 градусах.
Крок 7. Страву сервіруємо і приступаємо до трапези. Смачного!
Тартар з форелі з авокадо
Тартар з форелі з авокадо – це буйство смаків і ароматів, перед якими ніхто не зможе встояти. Побалуйте себе низькокалорійної закускою з великою кількістю насичених жирів, також дане блюдо можна з легкістю подати до святкового столу, порційно кожному з гостей.
Час готування – 30 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порції – 2-3.
Інгредієнти:
- Філе форелі ( без шкіри ) – 170 гр.
- Авокадо – ¼ шт.
- Цибуля-шалот – 2 шт.
- Лимон ( цедра ) – ½ шт.
- Оливки червоні подрібнені – 2 ст.л.
- Естрагон – 3 гілочки.
- Оливкова олія – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком готування, поміщаємо скибочку риби в морозильну камеру на 15 хвилин – ця маніпуляція спростить процес нарізки.
Крок 2. У чаші блендера подрібнюємо листя естрагону разом з столовою ложкою масла. Паралельно ріжемо дрібним кубиком рибу, цибуля-шалот, ½ чайної ложки масла – змішуємо з цедрою, сіллю і чорним перцем.
Крок 3. Сервірувальне кільце або широкий стакан, устелений плівкою, використовуємо в якості формочки: першим шаром кладемо кашицю з авокадо, присмачуємо соком лимона. Далі викладаємо оливки, перемолоті в блендері. Зверху лосось. Зверніть увагу, що при використанні склянки, інгредієнти необхідно викладати в зворотній послідовності.
Крок 4. Перед подачею до столу, рекомендуємо витримати на полиці холодильника близько 15 хвилин для просочення.
Крок 5. Акуратно знімаємо кільце або виймаємо, потягнувши за плівку. Доповнюємо маслом з естрагоном і насолоджуємося неповторним смаком. Смачного!