Страви з баранини – 9 простих і смачних рецептів приготування з покроковими фото

Страви з баранини – це ситні і яскраві кулінарні ідеї для ваших сімейних обідів і святкових столів. З апетитного м’яса можна приготувати дуже багато страв для різних приводів. Кращі рецепти для смачного приготування баранини в домашніх умовах ми зібрали в нашій збірці. Обов’язково беріть на замітку, радуйте себе і своїх рідних!

Домашній плов з баранини в казані на плиті

Домашній плов з баранини в казані на плиті – ситне і дуже смачне блюдо для вашого сімейного столу. Частування вийде неймовірно ароматним і апетитним. Його нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього скористайтеся перевіреним покроковим рецептом з нашої добірки.

Час готування – 2 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 12

Інгредієнти:

  • Баранина – 1,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 0,7 кг.
  • Морква – 0,7 кг.
  • Рис – 1 кг.
  • Зіра – 2 ст.л.
  • Барбарис – 2 ст.л.
  • Перець червоний мелений – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 4 ч.л.
  • Сіль – 3 ст.л.
  • Куркума – 2 ч.л.
  • Часник – 2 головки.
  • Олія – 150 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулю нарізаємо півкільцями і викладаємо в казан з олією. Обсмажуємо до м’якості і рум’янцю близько 5 — 7 хвилин.

Крок 2. Невеликими шматками нарізаємо добре промиту баранину. Відправляємо її до цибулі. Перемішуємо і продовжуємо обсмажувати протягом 7 хвилин.

Крок 3. Відправляємо в заготівлю брусочки моркви. Знову перемішуємо і готуємо стільки ж – 7 хвилин.

Крок 4. Зменшуємо вогонь, додаємо до вмісту сіль і спеції. Вливаємо воду так, щоб вона покрила всі інгредієнти. Тушкуємо під кришкою 40 хвилин.

Крок 5. Промиваємо рис під водою і викладаємо його в казан рівним шаром. Заливаємо водою і тушкуємо ще 40 хвилин.

Крок 6. За 20 хвилин до готовності викладаємо в блюдо головки часнику для аромату. Знімаємо тільки верхню лушпиння.

Крок 7. Домашній плов з баранини в казані на плиті готовий. Розкладайте по порційних тарілках і угощайтесь!

Шашлик з баранини

Шашлик з баранини виходить дуже соковитим, апетитним і поживним. Щоб м’ясо на багатті вийшло максимально м’яким і смачним, використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої кулінарної добірки. Обіцяємо, що встояти перед таким частуванням буде неможливо. Подавайте з зеленню і улюбленими соусами.

Час готування – 3 години 20 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Баранина – 1,8 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сік лимонний – 50 мл.
  • Олія – 50 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. М’якоть баранини промиваємо під водою і очищаємо від жиру. Нарізаємо порційними шматочками і викладаємо в велику каструлю.

Крок 2. Половину цибулі обробляємо кільцями, іншу частину – дрібними кубиками. Відправляємо в посуд з м’ясом.

Крок 3. Вливаємо суміш з олії і лимонного соку. Солимо і перчимо за смаком.

Крок 4. Перемішуємо вміст і маринуємо близько 2,5 годин. Періодично помішуємо заготівлю для рівномірно розподілу всіх спецій.

Крок 5. Нанизуємо підготовлене м’ясо на шампури. Встановлюємо їх над мангалом з вугіллям.

Крок 6. Готуємо шашлики при рівномірному спеці без вогню до рум’янцю. Періодично перевертаємо заготовки.

Крок 7. Шашлик з баранини готовий. Пригощайтеся!

Харчо з баранини в домашніх умовах

Харчо з баранини в домашніх умовах – це поживне і дуже смачне блюдо для вашого сімейного столу. Частування вийде дуже густим, наваристим і ароматним. Щоб приготувати його з комфортом, рекомендуємо скористатися перевіреним покроковим рецептом з нашої добірки.

Час готування – 2 години 20 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Баранина – 300 гр.
  • Горіхи волоські – 80 гр.
  • Соус ткемалі – 100 гр.
  • Рис – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Часник – 2 зубчика.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Хмелі-сунелі – 1,5 ч.л.
  • Перець червоний мелений – 1 ч.л.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти за списком.

Крок 2. Відварюємо баранину в каструлі з водою до готовності і освіти наварити бульйону. М’ясо після остуджуємо і ділимо на волокна.

Крок 3. У бульйон повертаємо подрібнене м’ясо і всипаємо рис. Варимо близько 10-15 хвилин.

Крок 4. Подрібнюємо ріпчасту цибулю, обсмажуємо його на маслі до рум’янцю і викладаємо в бульйон.

Крок 5. Далі відправляємо в заготівлю подрібнені і очищені волоські горіхи.

Крок 6. Доповнюємо масу соусом ткемалі.

Крок 7. Відправляємо в суп спеції зі списку. Варимо ще 5-10 хвилин і доповнюємо подрібненим часником. Можна прибирати з вогню.

Крок 8. Харчо з баранини в домашніх умовах готове. Розливайте по тарілках, доповнюйте зеленню і подавайте до столу!

Хашлама з баранини з картоплею і овочами

Хашлама з баранини з картоплею і овочами – це ситне і яскраве блюдо, яке ідеально підійде для вашого сімейного обіду або вечері. Апетитне східне частування точно урізноманітнює ваше меню. Для приготування в домашніх умовах беріть на замітку наш перевірений покроковий рецепт.

Час готування – 2 години 30 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Баранина на кісточці – 1 кг.
  • Картопля – 4 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Томат – 1 шт.
  • Часник – 3 зубчика.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Паста томатна – 3 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні продукти. Картоплю відразу очищаємо, нарізаємо шматочками і заливаємо водою, щоб не потемніла. З баранини на кісточці готуємо бульйон.

Крок 2. Очищаємо морква і ріжемо її брусочками.

Крок 3. Звільняємо болгарський перець від насіння і ріжемо його кубиками.

Крок 4. Подрібнюємо очищену цибулю.

Крок 5. Коли бульйон буде готовий, з картоплі можна зливати воду.

Крок 6. Опускаємо шматочки картоплі в киплячий бульйон.

Крок 7. Решта овочі обсмажуємо на олії до м’якості.

Крок 8. Помідор нарізаємо кубиками.

Крок 9. Викладаємо помідор в сковороду з іншими овочами. Відразу додаємо томатну пасту, перемішуємо і тушкуємо 5 хвилин.

Крок 10. Опускаємо засмажування з овочів в бульйон з картоплею.

Крок 11. Подрібнюємо зелень, часник ріжемо тонкими пластинками.

Крок 12. Відварене м’ясо остуджуємо. Відокремлюємо м’якоть від кістки.

Крок 13. Відправляємо в заготівлю м’ясо, зелень, часник. Солимо до смаку. Даємо закипіти і прибираємо з вогню.

Крок 14. Хашлама з баранини з картоплею і овочами готова. Розкладайте по тарілках і подавайте до столу!

Шулюм з баранини

Шулюм з баранини – це ситне і неймовірно смачне блюдо для вашого сімейного столу. Готовий продукт вийде наваристим і апетитним. Його нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього скористайтеся перевіреним покроковим рецептом з нашої кулінарної добірки.

Час готування – 2 години 30 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Баранина – 500 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Петрушка – 50 гр.
  • Перець запашний горошок – 0,5 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – 1 ч.л.
  • Помідори – 100 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Баранину промиваємо і розрізаємо на порційні шматочки.

Крок 2. Заливаємо м’ясо водою, відварюємо до готовності і освіти бульйону. Обов’язково прибираємо пінку.

Крок 3. В цей час очищаємо і промиваємо овочі.

Крок 4. Розділиваємо підготовлені овочі великими шматочками.

Крок 5. Викладаємо картоплю, моркву і цибулю в готовий бульйон. Відварюємо близько 15 хвилин до м’якості овочів.

Крок 6. В цей час подрібнюємо помідори і петрушку, підготуємо спеції.

Крок 7. Відправляємо підготовлені продукти зі спеціями в блюдо. Кип’ятимо, вимикаємо вогонь. Даємо настоятися 30 хвилин під кришкою.

Крок 8. Шулюм з баранини готовий. Розливайте по тарілках і подавайте до столу!

Класичний лагман з баранини

Класичний лагман з баранини – дуже ситне кулінарне рішення, яке ідеально підійде для великого сімейного обіду або вечері. Наваристе частування нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього використовуйте наш перевірений покроковий рецепт з фото і докладним описом процесу.

Час готування – 3 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Баранина на кістки – 0,7 кг.
  • Перець болгарський червоний – 1 шт.
  • Перець болгарський жовтий – 1 шт.
  • Редька зелена – 1 шт.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Листя селери – за смаком.
  • Капуста пекінська – 10 аркушів.
  • Помідори зливу – 10 шт.
  • Паста томатна – 1 ст.л.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Зіра – 1 ч.л.
  • Соус соєвий – 2 ст.л.
  • Насіння коріандру – 1 ч.л.
  • Перець червоний мелений – 1 ч.л.
  • Локшина для лагмана – 0,5 кг.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку підготуємо всі необхідні інгредієнти.

Крок 2. М’ясо відокремлюємо від кістки і нарізаємо невеликими шматочками. Очищаємо від лушпиння ріпчаста цибуля. Відокремлюємо жир, а з кісток варимо трохи бульйону.

Крок 3. На помідорах вершках робимо хрестоподібні надрізи. Ми залишаємо їх в крутому окропі на 10 хвилин.

Крок 4. Очищені цибулини нарізаємо четвертинками.

Крок 5. Болгарські перці очищаємо від насіння і ріжемо тонкою соломкою.

Крок 6. Подрібнюємо зубчики часнику і зелень селери.

Крок 7. Пекінську капусту шинкуємо соломкою.

Крок 8. Ошпарені помідори перекладаємо в холодну воду, після їх дрібно нарізаємо.

Крок 9. Розігріваємо казан і кладемо в нього баранячий жир – курдюк. Його попередньо знімаємо з кісточки.

Крок 10. Розтоплюємо жир до утворення золотистих шкварок.

Крок 11. Опускаємо сюди подрібнений ріпчасту цибулю. Смажимо його до придбання золотистого відтінку.

Крок 12. Викладаємо до цибулі шматочки баранини. Обсмажуємо до зміни кольору.

Крок 13. Вливаємо в заготівлю соєвий соус.

Крок 14. Відправляємо в блюдо соломку болгарських перців.

Крок 15. Викладаємо зелену редьку, яку попередньо ріжемо на невеликі брусочки.

Крок 16. Приєднуємо ошпарені і подрібнені помідори.

Крок 17. Щоб блюдо не вийшло надмірно густим, вливаємо в нього пару половників бульйону. Густоту регулюємо за смаком.

Крок 18. Додаємо зіру, коріандр і червоний мелений перець.

Крок 19. Відправляємо в масу ложку томатної пасти.

Крок 20. Додаємо трохи солі.

Крок 21. Тепер прийшов час додати пекінську капусту.

Крок 22. Додаємо часник і листя селери. Перемішуємо і вимикаємо вогонь.

Крок 23. Відварюємо локшину для лагмана, як це зазначено на упаковці.

Крок 24. Класичний лагман з баранини готовий. Подавайте до столу разом з локшиною. Смачного!

Люля-кебаб з баранини

Люля-кебаб з баранини – це дуже смачне, апетитне і яскраве частування для святкового або домашнього столу. М’ясний продукт вийде неймовірно ароматним і апетитним. Подавайте до столу з улюбленими соусами, свіжими овочами, зеленню або соліннями. Беріть на замітку!

Час готування – 1 година

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Баранина – 1 кг.
  • Курдюк – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Зіра молота – 0,5 ч.л.
  • Коріандр мелений – 1 ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Баранину промиваємо і старанно подрібнюємо ножем. Рубаємо довго і максимально дрібно. М’ясорубку не використовуємо.

Крок 2. Подрібнюємо курдюк – баранячий жир.

Крок 3. З’єднуємо м’ясо з курдюком в загальній мисці. Доповнюємо подрібненим цибулею, сіллю і спеціями. Ретельно вимішуємо і відправляємо заготівлю в холодильник на 30 хвилин.

Крок 4. Гарненько відбиваємо фарш руками.

Крок 5. Змочуємо руки водою і наліплюємо фарш на шампури у вигляді довгастих котлеток. Прибираємо в холодильник на 15 хвилин.

Крок 6. Обсмажуємо люля-кебаб до рум’янцю з усіх боків. Найкраще це робити на мангалі на вугіллі. Але можна обсмажити на сковороді або запекти в духовці.

Крок 7. Люля-кебаб з баранини готовий. Подавайте до столу з зеленню і вашими улюбленими соусами!

Печеня з баранини з картоплею в казані

Печеня з баранини з картоплею в казані – поживна тарілку, яке ідеально підійде для великого сімейного обіду або вечері. Наваристе частування нескладно приготувати в домашніх умовах. Для приготування продукту в кращих східних традиціях беріть на замітку наш перевірений покроковий рецепт.

Час готування – 2 години 30 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Баранина – 1 кг.
  • Картопля – 1 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 5 шт.
  • Спеції – 3 ст.л.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю ретельно промиваємо і очищаємо. З молодих плодів шкірку можна не прибирати.

Крок 2. Очищаємо ріпчасту цибулю і нарізаємо її тонкими півкільцями.

Крок 3. Промиваємо баранину і обробляємо на шматки середнього розміру.

Крок 4. У казан вливаємо олію і викладаємо цибулю.

Крок 5. Обсмажуємо цибулю до яскравого рум’янцю. Після викладаємо в казан і м’ясо.

Крок 6. Смажимо все разом, поки м’ясо не стане яскравим і золотистим.

Крок 7. Заливаємо вміст водою або бульйоном.

Крок 8. Коли вода в казані закипить, опускаємо сюди картоплю. Кладемо цілими шматками. Але якщо плоди занадто великі, то їх можна розрізати на частини.

Крок 9. Посипаємо спеціями за смаком і тушкуємо до випаровування рідини і м’якості всіх продуктів. Приблизно, 40 хвилин.

Крок 10. Печеня з баранини з картоплею в казані готове. Діліть на порції і подавайте до столу!

Бешбармак з баранини

Бешбармак з баранини – ситне і дуже смачне східне блюдо для вашого сімейного столу. Частування нікого не залишить байдужим. Його нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього скористайтеся перевіреним покроковим рецептом з нашої кулінарної добірки.

Час готування – 3 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Баранина – 0,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 100-120 гр.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Добре промиваємо баранину, ділимо на шматки середнього розміру. Викладаємо їх в каструлю, заливаємо водою і варимо протягом 2-3 годин. Під час кипіння обов’язково прибираємо пінку.

Крок 2. За 30 хвилин до готовності доповнюємо м’ясний бульйон очищеної цибулиною, морквиною, сіллю, чорним меленим перцем і лавровим листом.

Крок 3. Для локшини заготовимо тісто. Для цього з’єднуємо куряче яйце з борошном.

Крок 4. Ретельно замішуємо туге однорідне тісто. Обгортаємо його в харчову плівку і даємо полежати 20-30 хвилин.

Крок 5. Частину цибулину очищаємо і ріжемо тонкими півкільцями.

Крок 6. Перекладаємо цибулю в сотейник. Солимо і перчимо її, заливаємо готовим баранячим бульйоном. Проварюємо 1-2 хвилини.

Крок 7. Готове тісто тонко розгортаємо і нарізаємо ромбиками.

Крок 8. Відварюємо локшину в бульйоні в окремій каструлі. Час приготування – 3-5 хвилин.

Крок 9. На порційні тарілки викладайте локшину, м’ясо і цибулю. Проціджений бульйон подаємо окремо. Бешбармак з баранини готовий.

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал