Хачапурі по-мегрельськи – 5 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Хачапурі – традиційне блюдо грузинської кухні, яке має безліч розгалужень. Народ в різних куточках Грузії адаптував ароматні коржі під себе і сьогодні мова йде про Хачапурі по-мегрельськи. Хрусткі тісто начинений сиром, зеленню – це дуже смачно і просто, а варіантів приготування існує безліч.

Хачапурі з сиром по-мегрельськи в домашніх умовах

Існує безліч рецептів і видів хачапурі, однак, перевага коржі по-мегрельськи полягає у величезній кількості сиру, який є не тільки в середині, а й зовні!

Час готування – 2 ч. 40 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Борошно – 500-600 гр.
  • Сулугуні – 200 гр.
  • Молоко – 150 мл.
  • Дріжджі (швидкодіючі) – 5 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Масло вершкове – 70 гр.
  • Олія – ​​50 мл.

Процес приготування:

  1. Приготуємо опару. У глибокій тарілці з’єднуємо тепле молоко, 5 грам швидкодіючих дріжджів і сіль.

  2. У цю ж ємність вбиваємо одне яйце, 50 мілілітрів соняшникової олії і розтоплене вершкове масло – все перемішуємо.

  3. В окремий посуд просіваємо близько півкілограма борошна.

  4. У борошно поступово, тонкою цівкою починаємо вводити опару.

  5. Отриману масу перекладаємо на робочу поверхню, присипану борошном, і починаємо руками замішувати м’яке податливе тісто, по необхідності додаючи борошно.

  6. Тісто формуємо в кульку, накриваємо харчовою плівкою або тканиною і прибираємо в тепле місце мінімум на півтори години.

  7. Після закінчення часу, тісто збільшується в кілька разів – дріжджі відмінно спрацювали.

  8. Для начинки сир натираємо на крупній або середній тертці.

  9. Пишне тісто поділяємо на дві рівні частини і з кожного шматочка розгортаємо корж, приблизно в півсантиметра товщиною.

  10. У центр викладаємо близько ¼ натертого сулугуні.

  11. Акуратно збираємо краю коржі і щільно їх защипуємо таким чином, щоб сир залишився всередині.

  12. За допомогою качалки знову трохи розгортає тісто, але вже трохи товщі, ніж в перший раз .

  13. Сирні заготовки перекладаємо на деко, попередньо застелений листом пергаментного паперу. Трохи наколюємо виделкою і посипаємо сулугуні, приблизно 50 грам.

  14. Відправляємо запікатися на 15 хвилин при температурі 200 градусів.

  15. Готові хачапурі по-мегрельськи, за бажанням, можна злегка змастити вершковим маслом перед подачею.

  16. Нарізаємо на порційні шматочки і подаємо з червоним напівсухим вином. Насолоджуйтесь!

Дуже смачні хачапурі по-мегрельськи з тістом на кефірі

Коржі з начинкою з великої кількості сиру, приготовані на пишному ніжному тісті на основі кефіру – це відмінна закуска, яка відмінно поєднується, як з шашликом, так і з вином. Цей варіант хачапурі відрізняється від оригінального рецепта тим, що тісто готується без додавання дріжджів і яєць.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Для тіста:
  • Кефір – 150 мл.
  • Сметана – 50 мл.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Сода – 1 ч.л.
  • Борошно – 3 ст.
  • Для начинки:
  • Сир сулугуні – 200 гр.

Процес приготування:

  1. Готуємо всі необхідні продукти . Відміряємо потрібну кількість сипучих інгредієнтів за допомогою кухонних грамових ваг.

  2. Займемося тістом. У глибокому посуді змішуємо теплий кефір (будь-якої жирності), сіль, соду, сметану і розтоплене вершкове масло.

  3. Починаємо поступово вводити просіяне борошно в кефірну масу і замішуємо м’яке еластичне тісто. Борошно слід додавати до тих пір, поки заготівля не перестане прилипати до рук (може знадобитися трохи менше або більше борошна, ніж зазначено в інгредієнтах).

  4. Формуємо кульку і прибираємо на півгодини в холодильну камеру «відпочити».

  5. Сулугуні натираємо на крупній тертці (за бажанням можна додати свіжу подрібнену зелень).

  6. Через 30 хвилин виймаємо тісто з холодильника і качалкою, розгортаємо в нетовстим корж, а в середину викладаємо 2/3 частини сиру.

  7. Краї тіста збираємо в «вузлик» і щільно фіксуємо вологими пальцями.

  8. Вдруге проходимся качалкою і робимо в центрі маленьку дірочку (для виходу пари при готуванні) або проколюємо виделкою.

  9. Акуратно перекладаємо хачапурі на деко, попередньо змащений маслом, і посипаємо верхівку сиром, що залишився.

  10. Відправляємо в духовку на 20-25 хвилин при температурі 200 градусів.

  11. Гарячі коржі розрізаємо на шматочки і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як спекти хачапурі по-мегрельськи з листкового тіста?

Дуже простий і швидкий спосіб приготування традиційної страви грузинської кухні – хачапурі по-мегрельськи. У рецепті використовується вже готове тісто, що дуже скорочує час готування і значно спрощує процес, проте, в результаті ми отримуємо дуже ароматну і хрустку сирну корж.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Тісто листкове готове – 450 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Сир – 500 гр.

Процес приготування:

  1. Попередньо розморожені тісто розгортаємо в тонкий круглий пласт за допомогою качалки. Робочу поверхню рекомендується злегка присипати борошном.

  2. Півкілограма сиру натираємо на крупній тертці. 1/3 частина залишаємо, а більшу частину перекладаємо в глибоку піалу і з’єднуємо з одним яйцем.

  3. В середину круглої коржі викладаємо сирно-яєчну начинку, залишаючи лише трохи порожнього місця у країв.

  4. Другий пласт тіста також розгортаємо в коржик.

  5. Поверх сиру акуратно кладемо другу частину тіста і пальцями, змоченими у воді, щільно защипуємо краєчки по всьому периметру.

  6. Верхній шар трохи нарізаємо по типу піци або просто робимо кілька проколів виделкою для того, щоб в процесі випікання, хачапурі НЕ надувся через надлишок пара всередині.

  7. Час, що залишився яйце збиваємо і щедро змащуємо їм верх коржі, посипаємо сиром, що залишився.

  8. Запікаємо при температурі 190 градусів протягом 15 хвилин. Приємного апетиту!

Хачапурі по-мегрельськи на дріжджовому тісті в духовці

Оригінальний рецепт грузинських коржів з сиром – хачапурі. Блюдо випікається в духовій шафі, а не смажиться на олії, що робить його менш калорійним, але не менш смачним! Тонке хрустке тісто з великою кількістю сиру – нікого не залишить байдужим.

Час готування – 1 ч. 25 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 3.

Інгредієнти:

  • Борошно – 350 гр.
  • Дріжджі (сухі швидкодіючі) – 1 ч.л.
  • Цукор-пісок – 1/2 ч.л.
  • Сіль – 1/4 ч.л.
  • Молоко – 250 мл.
  • Сир – 450 гр.
  • Яйця – 1 шт.
  • оливкова олія – ​​1 ст.л.
  • Жовток – 1 шт.

Процес приготування:

  1. Готуємо всі необхідні інгредієнти і відміряє потрібну нам граммовку сипучих продуктів.

  2. У глибокій мисці з’єднуємо просіяне борошно і одну чайну ложку дріжджів швидкодіючих.

  3. В борошняну суміш додаємо злегка підігріте молоко, яйце, сіль і цукровий пісок – перемішуємо.

  4. Вливаємо трохи оливкового масла і руками замішуємо м’яке еластичне тісто.

  5. Вимішуємо заготовку до тих пір, поки тісто не перестане прилипати до рук, може знадобитися трохи більше борошна, ніж зазначено в інгредієнтах.

  6. З податливого тіста формуємо кулю, накриваємо вологим рушником і прибираємо в холодильну камеру на 25-35 хвилин.

  7. Поки основа коржів «відпочиває» – натираємо на крупній тертці сулугуні або будь-який інший наявний у вас сир.

  8. Через півгодини виймаємо тісто і розгортаємо його в коржик невеликого діаметру.

  9. 350 грам сиру компонуємо в кулю і викладаємо на центр круглої заготовки з тіста.

  10. Защипуємо краю, по типу мішечка. Надлишки тіста відрізаємо, весь сир повинен бути покритий коржем.

  11. Перевертаємо «швом» вниз і знову розгортає за допомогою качалки.

  12. Верх рясно змащуємо збитим яєчним жовтком.

  13. Залишки натертого сиру розподіляємо рівним шаром по всьому периметру коржі.

  14. Обережно перекладаємо хачапурі на деко, попередньо застелена листом пергаментного паперу для запікання.

  15. Випікаємо при температурі 180 градусів протягом 20-25 хвилин до красивого золотистого кольору. Приємного апетиту!

Швидкий і простий рецепт хачапурі по-мегрельськи на сковороді

Простий і швидкий спосіб приготування сирних коржиків родом з Грузії – хачапурі. Блюдо обсмажується на сковорідці, що значно економить час, в порівнянні з запіканням. Тісто, виготовлене за цим рецептом, виходить тонким і хрустким, а начинка з сиру тягнеться і дуже ароматною.

Час готування – 1 ч. 45 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8-10.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1 кг.
  • Сіль – 2 ч.л.
  • Олія – ​​2 ч.л.
  • Сир – 700-800 гр.
  • Вода – 500 мл.
  • Цукор-пісок – 2 ч.л.
  • Дріжджі ( сухі) – 2 ч.л.
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло вершкове – 20 гр.

Процес приготування:

  1. Для начинки дуже важливо вибрати «правильний» сир, відмінно підходять такі сорти, як адигейський, сулугуні і бринза.

  2. У глибокому посуді замішуємо тісто. З’єднуємо просіяне борошно, дріжджі, сіль, цукровий пісок, півлітра теплої води і соняшникову олію. Руками замішуємо м’яке податливе тісто і формуємо кулю, накриваємо тканиною і прибираємо на годину в тепле місце.

  3. Поки основа хачапурі «росте» – сир натираємо на крупній тертці і змішуємо з яйцями.

  4. Що піднялося тісто ділимо на дві рівні частини і розгортаємо в досить товсті коржі, в центр кожної кладемо кульку з подрібненого сиру.

  5. Вологими пальцями з’єднуємо краї тіста і щільно їх защипуємо. Перевертаємо вузликом вниз і знову розгортає і залишаємо на 10-15 хвилин.

  6. Після закінчення часу знову скористаємося качалкою і зробимо корж тоншою. З двох сторін злегка присипаємо борошном, для того, щоб тісто не прилипало до рук і поверхонь.

  7. На плоску сковороду акуратно перекладаємо хачапурі і обсмажуємо на розпеченому рослинному маслі. Готуємо на сильному вогні, обов’язково прикривши кришкою.

  8. Коли корж підзолотившись з двох сторін, знімаємо з плити, обмазуємо вершковим маслом і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал