Страви з баклажанів – 9 швидких і смачних рецептів з покроковими фото

Страви з баклажанів — це суцільні делікатеси, які подобаються без винятку всім. Баклажани роблять страви шикарними, хоча і не володіють яскраво вираженим смаком. Однак в поєднанні з іншими інгредієнтами перетворюють страви в дивовижні шедеври. Гарячі і холодні закуски, а також зимові заготовки зведуть з розуму будь-якого. Ситно і смачно нагодувати близьких можна, не докладаючи особливих зусиль. Користуйтеся підбіркою і насолоджуйтеся процесом!

Салат з баклажанів «Тещин язик»

Салат з баклажанів «Тещин язик» – гостра закуска, яка яскраво виділяється на святковому святі своїм чудовим смаком. Духмяний салат подобається всім, хто звик їсти гострі страви. Блюдо з баклажанів особливо привертає увагу чоловіків, спробувавши одного разу, салат стає їх фаворитом.

Час готування – 1 ч. 10 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Перець гострий – 5 шт.
  • Баклажани – 4 кг.
  • Помідори – 10 шт.
  • Болгарський перець – 10 шт.
  • Оцет столовий 9% – 150 мл.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Сіль – 2 ст.л.
  • Часник – 5 головок.
  • Олія – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Баклажани сполосніть, просушіть на кухонному рушник. Відріжте кінці.

Крок 2. Наріжте кружечками.

Крок 3. Нарізані баклажани складіть в глибокий посуд. Посоліть великою сіллю і добре перемішайте, щоб кристалики солі обволокли овочі. Залиште хвилин на 30. Ця процедура проводиться для того, щоб позбутися від характерної гіркоти. Після промийте баклажани під проточною водою і обсушіть.

Крок 4. Болгарський і гіркий перець ополосніть, просушіть, розріжте навпіл і видаліть нутрощі.

Крок 5. 5 головок часнику позбавте від лушпиння.

Крок 6. Помідори сполосніть, помістіть в ємність, попередньо зробивши хрестоподібні надрізи. Залийте крутим окропом, залиште хвилин на 5. Акуратно зніміть шкурку і виріжте плодоніжку.

Крок 7. Очищені помідори, гіркий і солодкий перець, а також часник перекрутіть через м’ясорубку або пробийте заглибним блендером.

Крок 8. Овочеве пюре перекладіть в товстостінні каструлю. Додайте сіль і цукор. Налийте оцет і олія без запаху, яким звикли користуватися. Каструлю з вмістом помістіть на конфорку. На середній температурі нагрійте до кипіння.

Крок 9. У гострий соус складіть кружечки баклажанів. Готуйте, накривши кришкою, не менше півгодини. Підготуйте банки – вимийте з харчовою содою. Спосіб стерилізації вибирайте самостійно. Кришки ошпарте крутим окропом.

Крок 10. Гострою овочевий масою заповніть стерилізовані ємності. Банки накрийте кришками. Добре закатати баночки закаточним ключем.

Крок 11. Заготовки переверніть кришками вниз. Зачекайте, поки баночки з закатками повністю охолонуть. Охололу тару з пікантним салатом приберіть в комору або інше місце, де зберігайте зимові закатки. Коли захочеться поласувати, дістаньте баночку з частуванням і насолоджуйтеся гострим салатиком. Смачного!

Ікра з баклажанів на зиму

Ікра з баклажанів на зиму за цим рецептом виходить шикарною. Прості інгредієнти в поєднанні один з одним перетворюються в дивовижний делікатес. Як же приємно відкрити баночку взимку і насолоджуватися яскравими фарбами літа. Баклажанна ікра чудово підходить до підсмаженого хлібця, перетворюючи закуску в швидкий і смачний перекус.

Час готування – 1 ч. 25 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 400 гр.
  • Баклажани – 1 кг.
  • Помідори – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Оцет столовий 9% – 1 ч.л.
  • Часник – 2 зубчика.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – 100 мл.

Процес приготування:

Крок 1. На робочій поверхні зберіть інгредієнти для баклажанної ікри.

Крок 2. Баклажани сполосніть, просушіть на кухонному рушник. Відріжте кінці.

Крок 3. Кілограм підготовлених баклажанів викладіть на деко, застелений пергаментом, і запікайте хвилин 30, встановивши на перемикачі максимальну температуру.

Крок 4. Проти з баклажанами акуратно витягніть з духовки.

Крок 5. Гарячі баклажани складіть в каструлю, накрийте кришкою. Залиште пропаритися хвилин на 10. Ця процедура потрібна для того, щоб максимально легко можна було зняти шкірку.

Крок 6. 400 грамів ріпчастої цибулі позбавте від лушпиння, ополосніть і наріжте дрібно гострим ножем.

Крок 7. Запечені баклажани очистіть від шкірки.

Крок 8. 100 мілілітрів масла без запаху вилийте в чашу мультиварки.

Крок 9. Відправте подрібнену цибулину.

Крок 10. На панелі виберіть програму « Тушкування ». Натисніть « Старт ». Готуйте до м’якості.

Крок 11. Помідори ополосніть, помістіть в ємність, попередньо зробивши хрестоподібні надрізи. Залийте крутим окропом, залиште хвилин на 5. Акуратно зніміть шкурку і виріжте плодоніжку. Подрібніть погружним блендером або теркою і відправте до цибулі.

Крок 12. Пасеруйте хвилин 10.

Крок 13. Очищені баклажани довільно наріжте.

Крок 14. Складіть до овочів. Тушкуйте приблизно 10 хвилин.

Крок 15. Насипте сіль і цукор. Поперчіть і додайте подрібнений часник. Налийте оцет. Розмішайте овочеву масу до однорідності. Готуйте 5 хвилин.

Крок 16. Підготуйте банки – ополосніть з харчовою содою. Спосіб стерилізації вибирайте зручний і звичний для вас. Кришки обдайте крутим окропом.

Крок 17. Готова баклажанна ікра матиме ніжну текстуру.

Крок 18. Гарячою овочевою масою заповніть стерилізовану тару. Закатайте баночки закаточним ключем. Заготівлю переверніть кришками вниз. Зачекайте, поки тара з ікрою повністю охолоне.

Крок 19. Охолонувши банки з ікрою приберіть в комору або інше місце, де зберігайте інші закатки. Смачного!

Рулетики з баклажанів з сиром і часником

Рулетики з баклажанів з сиром і часником виходять неймовірно апетитними. Пояснити, наскільки це смачно, просто неможливо. Любителі домашньої кухні неодмінно оцінять закуску. Приготування не займе багато часу. Ароматні рулетики подобаються всім, хто їх пробує. Готуйте і отримуйте задоволення.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Сир твердий – 100 гр.
  • Баклажани – 1 шт.
  • Зелень – за смаком.
  • Майонез – 1 ст.л.
  • Часник – 2 зубчика.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – для обсмажування.

Процес приготування:

Крок 1. На робочій поверхні зберіть всі складові для апетитної ароматної закуски.

Крок 2. Баклажани обполосніть, обсушити кухонним або паперовим рушником. Кінчики обріжте. Наріжте уздовж тонкими скибочками товщиною не більше 5 міліметрів. Посоліть і залиште на деякий час, щоб позбутися від характерної гіркоти.

Крок 3. Улюблену зелень ополосніть, обсушити і дрібно наріжте. 100 грамів сиру твердого сорту подрібніть теркою. З часнику зніміть верхній шар, ополосніть і пропустіть через прес. Складіть в миску. Заправити ложкою майонезу.

Крок 4. Начинку розмішайте до однорідної консистенції, щоб всі інгредієнти подружилися.

Крок 5. Баклажани промийте від солі і обсушіть. Сковорідку нагрійте, встановивши середню температуру. Налийте олію для смаження без запаху, яким звикли користуватися. Викладіть баклажани і зарум’яньте з обох сторін. Перекладіть в тарілку, застелену серветками.

Крок 6. Коли надлишки масла вбереться в папір, начиніть баклажани.

Крок 7. Кожну скибочку змастіть начинкою і закрутіть рулетиком.

Крок 8. Апетитні рулети з баклажан викладіть на тарілку, для подачі до столу. За бажанням, задекоруйте улюбленою зеленню.

Крок 9. Рулетики виходять неймовірно смачними! Їжте і отримуйте задоволення!

Овочеве соте з баклажанів

Овочеве соте з баклажанів перевершить ваші очікування. Ароматне блюдо призводить в захват. Яскраві овочі не можуть нікого залишити байдужим. Божественне поєднання продуктів доповнює один одного, а прянощі додають дивовижний смак і непередаваний аромат.

Час готування – 1 ч. 25 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 8

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Баклажани – 4 шт.
  • Помідори – 4 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Болгарський перець – 4 шт.
  • Кінза – для подачі.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Сіль – за смаком.
  • Тім’ян мелений – щіпка.
  • Орегано – щіпка.
  • Олія – 6 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Баклажани обполосніть, обсушити кухонним або паперовим рушником. Кінчики обріжте. Шкірочку за бажанням очистіть овочечисткою.

Крок 2. Солодкий перець ополосніть, витягніть нутрощі з насінням.

Крок 3. Помідори ополосніть, просушіть. Овочі складіть на деко, застелений пергаментом. Помідори промажте олією без запаху і запікайте близько півгодини при температурі 200 градусів.

Крок 4. Морквину обполосніть. Кожуру зніміть овочечисткою. Очищену морквину подрібніть теркою.

Крок 5. Товстостінні металевий посуд нагрійте, встановивши середню температуру. Налийте олію для смаження без запаху, яким звикли користуватися. З цибулини зніміть верхній шар, ополосніть. Цибулину наріжте гострим ножем і складіть в каструлю. Готуйте до м’якості.

Крок 6. Слідом відправте натерту морквину. Пасеруйте хвилин 5.

Крок 7. Запечені овочі складіть в пакет, щоб максимально легко зняти шкірку. Залиште на 20 хвилин.

Крок 8. Очищені баклажани наріжте кубиком. З перцем і помідорами поступите так само.

Крок 9. Нарізані овочі складіть в каструлю.

Крок 10. З часнику зніміть верхній шар, ополосніть. Очищений часник дрібно наріжте, відправте до овочів. Посоліть. Приправте молотим орегано і чебрецем. Акуратно перемішайте і тушкуйте 5 хвилин.

Крок 11. Зелень кінзи ополосніть, обсушити і дрібно наріжте. Апетитне соте подавайте порційно, прикрасивши кінзою. Їжте і отримуйте задоволення!

Човники з баклажанів з фаршем в духовці

Човники з баклажанів з фаршем в духовці – чудовий варіант для святкової вечері. Естетична подача, неперевершений смак, божественний аромат прикрасить будь-застілля або свято. Соковите і яскраве блюдо принесе вам масу вражень і позитивних емоцій. Готуйте і отримуйте подяку від рідних і близьких!

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Баклажани – 3 шт.
  • Сік томатний – 300 мл.
  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Сир « Фета » – 200 гр.
  • Часник – 3 зубчика.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для обсмажування.

Процес приготування:

Крок 1. Баклажани сполосніть, просушіть кухонним або паперовим рушником. Розріжте вздовж. Зробіть надрізи.

Крок 2. Для зручності озброїтеся їдальнею ложкою і витягніть м’якоть. Сковорідку нагрійте і налийте олію без запаху. Викладіть м’якоть баклажана і злегка підрум’яньте.

Крок 3. Ріпчаста цибуля і часник позбавте від верхнього шару, ополосніть і подрібніть гострим ножем. Відправте до баклажанам. Пасеруйте хвилин 5.

Крок 4. До розм’якшеним продуктам відправте 400 грамів м’ясного фаршу. Присоліть і поперчіть. Готуйте, поки м’ясо не посвітлішає і не випарується сік, що виділився з фаршу.

Крок 5. Вилийте 300 мілілітрів томатного соку.

Крок 6. Розмішайте і готуйте начинку хвилин 10. Розігрійте духову шафу, поставивши перемикач температури на 180 градусів.

Крок 7. Деко або форму для запікання застеліть пергаментом. Баклажанні човники заповніть приготовленої начинкою. Поверх розподіліть сир «Фета», попередньо розкришивши його або розім’явши вилочкою. Готуйте баклажани 25 хвилин.

Крок 8. Приготовлені соковиті човники подавайте до столу. Їжте і насолоджуйтеся!

Запіканка з баклажанів в духовці

Запіканка з баклажанів в духовці – це класний варіант смачного дієтичної вечері. Овочі виходять божественними, готується без проблем, з процесом впорається кожен. Ароматна, із зарум’яненою сирної скоринкою запіканка, припаде до смаку всім. Її можна подавати в гарячому і остиглому вигляді.

Час готування – 1 ч. 00 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Баклажани – 100 гр.
  • Помідори – 100 гр.
  • Сметана – 3 ст.л.
  • Сир твердий – 70 гр.
  • Кріп – за смаком.
  • Часник – 1 зубчик.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. В одному місці складіть інгредієнти для чудового овочевого страви.

Крок 2. Баклажани сполосніть, просушіть кухонним або паперовим рушником. Кінчики обріжте і наріжте кружечками. Складіть в миску і посоліть. Залиште на 10 хвилин, щоб позбутися від характерної гіркоти.

Крок 3. Помідори ополосніть, наріжте тонкими скибочками, вирізавши плодоніжку.

Крок 4. Баклажани сполосніть і просушіть. Форму заповніть овочами, чергуючи помідори з баклажанами.

Крок 5. Закріпні гілочки ополосніть, просушіть і нашаткуйте. Посипте овочі.

Крок 6. Зубчик часнику позбавте від лушпиння, ополосніть і пропустіть через прес. Відправте в миску зі сметаною. Приправте сіллю і молотим перцем.

Крок 7. Гарненько перемішайте до однорідності і покрийте їм овочі.

Крок 8. 70 грамів сиру твердих сортів натріть на терці або подрібніть за допомогою кухонного комбайна.

Крок 9. Рівним шаром розподіліть по запіканці подрібнений сир.

Крок 10. Увімкніть духову шафу розігріватися, поставивши важіль на 180 градусів. Запікайте апетитне блюдо 35 хвилин. Через вказаний час овочі приготуються, а сир розплавиться і стане золотистим.

Крок 11. Ароматне баклажанне блюдо розділіть на частини.

Крок 12. Подавайте до обіднього столу. Насолоджуйтесь із задоволенням!

Баклажани, смажені на сковороді з часником

Баклажани, смажені на сковороді з часником, залишаться у вашому серці назавжди. Шикарний аромат пошириться на весь під’їзд, і сусіди вишикуються в чергу. Гості оцінять це апетитне блюдо, а приготувати його нічого не варто. Мінімум складнощів – максимум компліментів.

Час готування – 25 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Сметана – 1 ст.л.
  • Майонез – 2 ст.л.
  • Баклажани – 2 шт.
  • Яйця курячі – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 1 ст.л.
  • Базилік сушений – 1 ч.л.
  • Кріп – пучок.
  • Часник – 2 зубчика.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для обсмажування.

Процес приготування:

Крок 1. Перш за все, зберіть інгредієнти для ароматної баклажанної закуски.

Крок 2. Баклажани сполосніть, просушіть на кухонному рушник. Відріжте кінці. Наріжте кружечками. Посоліть, щоб позбутися від характерної баклажанам гіркоти.

Крок 3. Приготуйте кляр. У миску розбийте попередньо вимите і обсушіть яйце. Викладіть сметану. Приправте сіллю, перцем, сушеним базиліком і насипте 1 столову ложку просіяного через дрібне сито пшеничного борошна.

Крок 4. Розмішайте до однорідної гладкої консистенції.

Крок 5. Нарізані баклажани сполосніть і просушіть серветками, скибочки викупайте в приготованому клярі.

Крок 6. Нагрійте сковорідку на середній температурі. Налийте олію для смаження без запаху, яким звикли користуватися. Викладіть баклажани в клярі. Обсмажте до рум’яності з одного боку.

Крок 7. Переверніть на другу сторону і обсмажте.

Крок 8. Обсмажені баклажани викладіть на тарілку, застелену паперовими рушниками в кілька разів, щоб надлишки масла вбралися в папір.

Крок 9. Баклажани перекладіть на тарілку.

Крок 10. Приготуйте апетитний соус. З майонезом з’єднайте очищені і пропущені через прес зубчики часнику.

Крок 11. Розмішайте до однорідності.

Крок 12. Гілочки кропу сполосніть і просушіть, нашаткуйте ножем.

Крок 13. Баклажани промажте соусом і присипте дрібно нарізаним кропом.

Крок 14. Пригощайте рідних ароматної закускою. Смачного!

Баклажани з овочами, тушковані на сковороді

Баклажани з овочами, гашені на сковороді подають в будь-якому вигляді – в тільки що приготованому або остиглому, як самостійне блюдо або на додаток до основного. Прості овочі перетворюються в чудове блюдо і наповнюють позитивними емоціями. Подяка і компліменти від улюблених людей вам забезпечені.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Баклажани – 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст.л.
  • Морква – 1 шт.
  • Болгарський перець – 0,5 шт.
  • Цукор-пісок – 2 ч.л.
  • Часник – 3 зубчика.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Вода – 200 мл.
  • Олія – для обсмажування.

Процес приготування:

Крок 1. На робочій поверхні складіть інгредієнти, які знадобляться. Морква поскребти ножем. Головку цибулини позбавте від лушпиння. Баклажан і солодкий перець складіть в раковину і промийте, просушіть кухонним рушником.

Крок 2. Очищену цибулину подрібніть. Нарізку робіть таку, як любите ви. Мені подобається, щоб шматочки відчувалися.

Крок 3. Виріжте нутрощі в болгарському перці. Нарубайте соломкою. З очищеної морквиною поступите також.

Крок 4. Нагрійте сковорідку на середній температурі. Налийте олію для смаження без запаху, яким звикли користуватися. Припустіть овочі до легкого розм’якшення.

Крок 5. Баклажани нарізати тонкими скибочками товщиною не більше 5 міліметрів. Зарумяньте на другий сковороді з обох сторін.

Крок 6. До пасерують цибулі, перцю і морквині налийте розведену в склянці води томатну пасту. Пасту вибирайте з натуральним складом, без добавок і домішок. Можна застосувати томатний сік або протерті помідори.

Крок 7. Рум’яні баклажани перекладіть в сковорідку з соусом. Заправити сіллю, цукром і молотим перцем. Тушкуйте хвилин 15, не забуваючи перевертати, щоб нічого не підгоріло. Часник наріжте гострим ножем, попередньо знявши лушпиння і сполоснув. Овочі приправте подрібненим часником.

Крок 8. Яскраве блюдо з тушкованих овочів подавайте до обіднього столу, прикрасивши гілочками кропу. Їжте смачно і корисно. При бажанні доповніть блюдо чимось м’ясним. Смачного!

Віяло з баклажанів в духовці з сиром

Віяло з баклажанів в духовці з сиром – шикарне блюдо, яке виглядає чудово. Цікава подача звичайних інгредієнтів призводить в захват всіх, хто пробує віяло. Дієтична тарілку можна подавати на вечерю, не боячись зіпсувати свою фігуру зайвими калоріями.

Час готування – 1 ч 00 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 1

Інгредієнти:

  • Сир твердий – 200 гр.
  • Баклажани – 300 гр.
  • Помідори – 2 шт.
  • Сметана – 150 гр.
  • Кріп – за смаком.
  • Часник – 2 зубчика.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Баклажани сполосніть, просушіть кухонним або паперовим рушником. Кінчики обріжте. Розріжте вздовж.

Крок 2. Кожну частину баклажана наріжте віялом, не дорізаючи до кінця. Присоліть і залиште хвилин на 15. Після чого ретельно сполосніть і просушіть серветками.

Крок 3. Помідори промийте і просушіть, наріжте кружечками. Твердий сир наріжте скибочками.

Крок 4. Часник позбавте від верхнього шару, ополосніть і подрібніть гострим ножем або натріть на дрібній терці, або пропустіть через прес. Зелень кропу ополосніть, обсушити і дрібно наріжте. Відправте в миску. Додайте 150 грамів сметані. Приправте сіллю і перцем. Розмішайте.

Крок 5. Борта і дно форми для запікання промажте маслом. Баклажани викладіть в форму зрізом вниз. Надрізи заповніть сирними скибочками.

Крок 6. А потім вставте кружечки помідорів.

Крок 7. Щедро промажте верх баклажанів ароматним соусом. Увімкніть духовку розігріватися, встановивши на перемикачі 180 градусів.

Крок 8. Запікайте красиву закуску 40 хвилин. За цей час овочі приготуються, а сир розплавиться і стане золотистим.

Крок 9. Апетитний віяло з баклажанів перекладіть на тарілку для подачі, прикрасьте улюбленими овочами і свіжою зеленню. Їжте і отримуйте задоволення!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал