Шурпа – це густий і наваристий суп, що нагадує юшку, прийшов до нас зі східних берегів і досить швидко набрав популярності в наших краях завдяки своєму насиченому смаку та неповторному аромату. Основу варять на різному м’ясі: починаючи бараниною і закінчуючи індичкою, а готувати такий супчик можна, як у мультиварці, так і в справжнісінькому чавунному казані на відкритому вогні. Поєднання соковитого м’яса з овочами, що розходиться по волокнах, нікого не залишить байдужим і подарує вам довге почуття насичення.
Домашні шурпи з яловичини в казані на плиті.
Чи знаєте ви, що використовувати казан для готування можна не тільки просто неба? Приготуємо в цьому товстостінному посуді справжню шурпу на яловичині з додаванням таких овочів, як томати, солодкий і пекучий перець, картопля і багато іншого на звичайній плиті.
Шурпа з баранини – класичний рецепт
Що може бути смачніше, ніж наваристий суп із прозорим бульйоном на баранині, овочевими шматочками та великою кількістю зелені? Шурпа – це класика східної кухні, без якої раніше не обходилося жодне застілля, що зовсім не дивно, адже це дуже ароматна і ситна страва.
Час приготування – 120 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6.
Складові:
- Баранина (на кісточці) – 250-300 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Олія соняшникова – 2 ст.л.
- Морквина – 1 шт.
- Картопля – 2-3 шт.
- Перець болгарський – 1/2 шт.
- Перець пекучий – 1 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Зелень – 1 пучок.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У сковорідці розігріваємо масло і обсмажуємо дрібно нарізану цибулю разом із м’ясом.
Крок 2. Перекладаємо обсмажені компоненти в каструлю з окропом, підсолюємо та варимо до готовності м’яса (приблизно одну годину).
Крок 3. У готовий бульйон відправляємо моркву, нарізану соломкою.
Крок 4. Картоплю очищаємо від шкірки, обполіскуємо водою і розрізаємо на 4 чи 6 елементів, залежно від обсягу – засипаємо в каструлю.
Крок 5. Приблизно через 7-10 хвилин доповнюємо шурпу брусочками болгарського перцю і цільним стручком гострого перцю.
Крок 6. Коли картопля стане м’якою – тушкуємоо суп близько 10 хвилин і знімаємо з вогню. Після цього приправляємо страву дрібно нарубаною зеленню і зубками часнику, пропущеними через прес.
Крок 7. Гарний суп подаємо до столу відразу ж, доповнивши обід скибочками чорного хліба. Смачного!
Шурпа зі свинини в каструлі в домашніх умовах
При приготуванні шурпи не рекомендується використовувати ароматизовані спеції, тому що овочі та м’ясо створюють свій унікальний баланс насиченого аромату та смаку, без будь-яких добавок. Особливу пряність супу надає часник і, звичайно, свіжа зелень.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2,3 л.
Складові:
- Свинина – 400 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Картопля – 6 шт.
- Часник – 3 зуб.
- Цибуля зелена – 1 пучок.
- Кріп – 1 пучок.
- Томати – 1 шт.
- Вода – 1,5л.
- Олія – 3 ст.л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо нарізаємо шматочками бажаного розміру та обсмажуємо прямо в каструлі, з додаванням олії протягом 10-15 хвилин.
Крок 2. Очищену морквину ріжемо хаотичними великими шматками.
Крок 3. Аналогічним способом подрібнюємо цибулю.
Крок 4. Нарізані овочі перекладаємо до свинини, перемішуємо та обсмажуємо разом 10 хвилин.
Крок 5. Солодкий перець зачищаємо від насіння і перетинок, ріжемо соломкою.
Крок 6. Зубки часнику очищаємо від лушпиння і нарізаємо пластинами.
Крок 7. Пересипаємо перець та слайси часнику до інших компонентів і тушкуємоо 5 хвилин.
Крок 8. Після закінчення часу засипаємо в каструлю великі кубики картоплі, солимо, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Після цього, накриваємо посуд кришкою і варимо близько 15 хвилин на повільному вогні.
Крок 9. Через 15 хвилин приправляємо суп подрібненою зеленню, перемішуємо і тушкуємоо 5 хвилин.
Крок 10. Томати нарізаємо часточками.
Крок 11. Додаємо помідори в шурпу та вимикаємо вогонь через 7-8 хвилин.
Крок 12. Ароматну страву з томатами та зеленню розливаємо по тарілках та приступаємо до дегустації. Смачного!
Шурпа з яловичини в казані на багатті
Приготуємо ситний та наваристий суп – шурпу, з таких доступних інгредієнтів, як шматочок яловичини, картопля та інших соковитих та корисних овочів. Така страва надовго позбавить вас ненависного почуття голоду і наповнить вас великою кількістю енергії.
Час приготування – 4 год.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 10.
Складові:
- Яловичина – 2 кг.
- Морква – 1 кг.
- Цибуля – 1 кг.
- Картопля – 1 кг.
- Перець болгарський – 4 шт.
- Зелень – 2-3 пучки.
- Вода – 6 л.
- Зіра – до смаку.
- Куркума – до смаку.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Аркуш лавра – за смаком.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину добре промиваємо під струменем води, обсушуємо і видаляємо плівки, розрізаємо на шматочки бажаного розміру.
Крок 2. Укладаємо м’ясо в казан, заливаємо холодною водою і варимо протягом 2,5 годин, знімаючи пінку, що утворюється, за допомогою шумівки.
Крок 3. Очищену моркву нарізаємо товстими кільцями.
Крок 4. Соломкою нарізаємо перець, не забуваючи позбутися насіння та білих перегородок.
Крок 5. З цибулин знімаємо лушпиння і рубаємо на півкільця. Усі нарізані овочі засипаємо до яловичини.
Крок 6. Картоплю «звільняємо» від шкірки, розрізаємо на 4-6 частин і відправляємо в суп через 10 хвилин після закладання моркви, цибулі та перцю.
Крок 7. Через півгодини додаємо в шурп спеції та сіль.
Крок 8. Стомлюємо інгредієнти до повної готовності та м’якості (приблизно ще 10-15 хвилин) і знімаємо з вогню. Перед подачею прикрашаємо дрібно нарубаною зеленню і наполягаємо під кришкою близько 30 хвилин. Смачного!
Як приготувати свинину в казані на вогнищі?
Шурпа, приготована на основі свинини – це неймовірно наваристо і ситно, а на відміну від бульйону з баранини, вона не має специфічного запаху і сподобається абсолютно всім без винятку завдяки чудово підібраним компонентам і тривалому томлінню.
Час приготування – 1 год. 50 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 10.
Складові:
- Свинина – 1 кг.
- Картопля – 5 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Морквина – 2 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Томати – 2 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Олія – 4 ст.л.
- Аркуш лавра – 2-3 шт.
- Спеції – до смаку.
- Зелень – 1-2 пучки.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Поки в казані розігрівається масло, рубаємо свинину на сегменти середнього розміру (перевагу варто віддавати лопатці або ребрам).
Крок 2. Обсмажуємо м’ясо до легкої рум’яності та після, додаємо до нього великі брусочки моркви та цибулі.
Крок 3. Приблизно через 10 хвилин відправляємо в казан шматочки болгарського перцю та великі часточки картоплі – перемішуємо і готуємо разом протягом 20 хвилин. Потім заливаємо вміст чавунного посуду водою, солимо і перчимо, варимо близько години (при необхідності підливаємо воду).
Крок 4. Приблизно через 50 хвилин, на томатах робимо хрестоподібні надрізи і занурюємо в окріп на 30 секунд, потім обдаємо крижаною водою і легко знімаємо шкірку. Розрізаємо на дві або чотири частини і перекладаємо в суп, разом з подрібненим часником.
Крок 5. Для більш насиченого аромату трохи підпалюємо лавр і тільки після відправляємо в казан.
Крок 6. Вимиту і обсушену зелень дрібно шаткуємо, засипаємо в суп і знімаємо з вогню.
Крок 7. Наваристу шурпу подаємо до столу в гарячому вигляді і насолоджуємося її неповторним смаком. Смачного!
Шурпа з баранини в казані на багатті по-узбецьки
Витративши менше півтори години, можна з легкістю приготувати ситний і наваристий суп узбецької кухні з простих та доступних інгредієнтів. Справжня шурпа обов’язково вариться в казані на відкритому вогні або на плиті, але саме в цьому чавунному та товстостінному посуді, саме так компоненти максимально поєднуються і «створюють» неймовірний смак.
Час приготування – 1 год. 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Складові:
- Баранина – 800 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Картопля – 4 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Перець болгарський червоний – 3 шт.
- Олія – 80 мл.
- Кінза – 1 пучок.
- Зіра – до смаку.
- Коріандр – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь готуємо продукти за списком: овочі промиваємо та обсушуємо, м’ясо обполіскуємо водою та даємо трохи часу обсохнути.
Крок 2. Злегка обсмажуємо баранину прямо в казані на олії і заливаємо водою, відварюємо протягом 60-80 хвилин, періодично знімаючи пінку.
Крок 3. Не гаючи часу, нарізаємо інші компоненти: перець розрізаємо навпіл, видаляємо насіння та перетинки.
Крок 4. Цибулю дрібно кришимо, залишаючи одну цибулину цільною.
Крок 5. Очищену морквину ріжемо на досить великі сегменти.
Крок 6. Подрібнюємо кінзу.
Крок 7. Соковиті помідори розрізаємо на дві частини.
Крок 8. Бульби картоплі звільняємо від шкірки і розрізаємо на 2-4 частини.
Крок 9. До практично готового м’яса перекладаємо бруски моркви, помідори та цілу цибулину – тушкуємоо 15 хвилин.
Крок 10. Після закінчення часу, додаємо в бульйон картоплю, болгарський перець, кінзу, нашатковану цибулю. Приправляємо суп зирою, коріандром, меленим перцем і сіллю – перемішуємо і мучимо до м’якості картопляних скибочок.
Крок 11. Розливаємо шурпу по глибоких чашках та запрошуємо гостей до столу. Смачного!
Дуже смачна шурпа із курки в домашніх умовах
Шурпа – досить жирна і навариста перша страва східної кухні, тому що бульйон зазвичай вариться на баранині або яловичині, проте, якщо замінити основний компонент куркою, то калорійність миттєво знизиться, а смакові характеристики ні в якому разі не погіршаться.
Час приготування – 4 год.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 4.
Складові:
- Вода – 3 л.
- Курка – 1 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Томати – 2 шт.
- Томатна паста – 2 ст.л.
- Приправа для шурпи – 1-2 ст.
- Олія – 50 мл.
- Часник гранульований – 1 год.
- Зелень – 15 гр.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Курку обробляють (дві ніжки залишаємо), заливаємо водою і відварюємо протягом півтори-двох годин на повільному вогні, постійно знімаючи пінку для прозорості бульйону. Гомілки обсмажуємо на олії до рум’яності з додаванням цибульних напівкілець.
Крок 2. Морквину очищаємо від шкірки та ріжемо брусочками.
Крок 3. З картоплі знімаємо шкірку, нарізаємо великими кубиками та пересипаємо в каструлю з товстими стінками.
Крок 4. До картоплі відправляємо морквину, соломку із болгарського перцю та шматочки соковитих помідорів.
Крок 5. Також у каструлю відправляємо рум’яні ніжки з цибулею та пару ложок пасти з томатів.
[adsp-pro76]
Крок 6. Приправляємо компоненти гранульованим часником, приправою для шурпи, меленим перцем та сіллю.
Крок 7. Підготовлені інгредієнти заливаємо бульйоном і додаємо відварену курку, розібрану на волокна.
Крок 8. Переміщуємо жароміцний посуд на плиту і готуємо протягом півтори години на вогні трохи менше середнього. Наприкінці варіння присипаємо шурпу подрібненою зеленню.
Крок 9. Шурп з курки подаємо до столу в порційних чашах і приступаємо до дегустації. Смачного!
Як зварити домашню шурпу у мультиварці?
Приготування шурпи і без того, нетрудомісткий процес, проте трохи тривалий, тому що яловичина і баранина довго томляться до м’якої консистенції. Але при готуванні в мультиварці господині достатньо нарізати м’ясо та овочі, залити їх водою та включити потрібну програму, все інше техніка зробить самостійно.
Час приготування – 1 год. 25 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6.
Складові:
- Яловичина – 400 гр.
- Картопля – 700 гр.
- Цибуля – 2-3 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Вода – 1 л.
- Спеції для плову – 1 год.
- Аркуш лавра – 1 шт.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Яловичину очищаємо від білих плівок, промиваємо, розрізаємо на великі сегменти і укладаємо в чашу (якщо вам трапився жорсткий шматочок, то бажано його заздалегідь відварити до м’якості).
Крок 2. З моркви та картоплі знімаємо шкірку, нарізаємо великими шматками.
Крок 3. Очищений цибуля дрібно кришимо.
Крок 4. Перекладаємо підготовлені овочі до м’яса.
Крок 5. Присипаємо компоненти приправою та сіллю.
Крок 6. Заливаємо вміст чаші літром води, додаємо лаврушку.
Крок 7. Закриваємо мультиварку кришкою та запускаємо програму «Гасіння» (60 хвилин).
Крок 8. За годину розливаємо ароматну шурпу по піалах і приступаємо до ситного обіду. Смачного!
Шурпа з нутом – класичний рецепт у казані
Ситний і наваристий суп зі східними мотивами – шурпа, неймовірно смачна і насичена страва, яка напевно сподобається всім любителям прянощів і «міцних» м’ясних бульйонів, а саме яловичих. Така страва чудово підійде для повноцінного та збалансованого обіду для всієї родини.
Час приготування – 2 год. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти :
- Яловичина на кісточці – 1 кг.
- Нут – 50 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Морквина – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Перетерті помідори – 50 гр.
- Перець гіркий (стручки сушені) – 1-2 шт.
- Зелень – до смаку.
- Спеції східні – до смаку.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для швидкості дій та власної зручності викладаємо продукти, вказані у списку інгредієнтів, на робочу поверхню.
Крок 2. Яловичину укладаємо в казан, заливаємо водою і доводимо до кипіння – зливаємо перший бульйон, замінюємо чисту воду і кип’ятимо вдруге.
Крок 3. Не гаючи часу, замочуємо нут у холодній воді.
Крок 4. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями або пір’ям – відправляємо в бульйон, коли яловичина стане трохи м’якою та розвареною.
Крок 5. Також у казан додаємо перетерті помідори, перемішуємо та тушкуємоо під кришкою.
Крок 6. З моркви знімаємо шкірку і нарізаємо не надто тонкими кільцями.
Крок 7. Нут варимо до напівготовності та відкидаємо на дрібне сито.
Крок 8. Картоплю очищаємо, ріжемо великими шматочками і пересипаємо в бульйон разом з нутом – тушкуємоо до готовності. Одночасно з картоплею, додаємо гіркий перець, сіль та приправи.
Крок 9. Пучок вибраної зелені промиваємо водою, обсушуємо і дрібно шаткуємо.
Крок 10. Подаємо гарячу та наваристу шурпу з нутом у супницях, прикрасивши подрібненою зеленню. Смачного!
Простий і смачний рецепт шурпи зі свинячих реберців
Якщо ви надумали приготувати класику східної кухні – шурпу на свинині, то рекомендуємо вам використовувати реберця, тому що саме з цієї частини виходить самий наваристий і прозорий бульйон, який ідеально поєднується з розвареними шматочками овочевими, зеленню і спеціями.
Час приготування – 1 год. 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Складові:
- Картопля – 1 кг.
- Свинячі ребра – 1 кг.
- Морквина – 100 гр.
- Цибуля – 100 гр.
- Перець болгарський – 200 гр.
- Томатна паста – 30 гр.
- Спеції для шурпи для плову – 10 гр.
- Зелень – 1 пучок.
- Сіль за смаком.
- Вода – 2,5 л.
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо ретельно промиваємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників та розрізаємо на сегменти. Укладаємо жиром донизу в розігріту чашу і обсмажуємо до рум’яності без додавання олії.
Крок 2. До золотистої свинини додаємо товсті кільця моркви та брусочки перцю.
Крок 3. Також у мультиварку відправляємо четвертинки цибулі, перемішуємо та продовжуємо обсмажування.
Крок 4. Присипаємо компоненти приправою.
Крок 5. Коли овочі стануть м’якими, пересипаємо в чашу, нарізану картоплю, розмішуємо і тушкуємоо ще 5 хвилин.
Крок 6. Заправляємо інгредієнти пастою з томатів, знову перемішуємо та продовжуємо готування.
Крок 7. Приблизно через 5 хвилин заливаємо реберця з овочами двома з половиною літрами води, підсолюємо і доводимо до готовності під кришкою (програма «Суп» або «Гасіння», 60 хвилин).
Крок 8. За 7-10 хвилин до готовності доповнюємо шурпу подрібненою зеленню. Після звукового сигналу розливаємо ароматний і наваристий суп по піалах і насолоджуємося приголомшливим смаком. Смачного!