Шурпа – 10 рецептів приготування в домашніх умовах з покроковими фото

265d18a27dddb00ff55fd966567b8bad

Шурпа – це густий і наваристий суп, що нагадує юшку, прийшов до нас зі східних берегів і досить швидко набрав популярності в наших краях завдяки своєму насиченому смаку та неповторному аромату. Основу варять на різному м’ясі: починаючи бараниною і закінчуючи індичкою, а готувати такий супчик можна, як у мультиварці, так і в справжнісінькому чавунному казані на відкритому вогні. Поєднання соковитого м’яса з овочами, що розходиться по волокнах, нікого не залишить байдужим і подарує вам довге почуття насичення.

Домашні шурпи з яловичини в казані на плиті.

Чи знаєте ви, що використовувати казан для готування можна не тільки просто неба? Приготуємо в цьому товстостінному посуді справжню шурпу на яловичині з додаванням таких овочів, як томати, солодкий і пекучий перець, картопля і багато іншого на звичайній плиті.

e169d5e80f1429897b49a8a60cdcc81d

Шурпа з баранини – класичний рецепт

Що може бути смачніше, ніж наваристий суп із прозорим бульйоном на баранині, овочевими шматочками та великою кількістю зелені? Шурпа – це класика східної кухні, без якої раніше не обходилося жодне застілля, що зовсім не дивно, адже це дуже ароматна і ситна страва.

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Складові:

  • Баранина (на кісточці) – 250-300 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.
  • Морквина – 1 шт.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Перець болгарський – 1/2 шт.
  • Перець пекучий – 1 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У сковорідці розігріваємо масло і обсмажуємо дрібно нарізану цибулю разом із м’ясом.

8461cef759060f1c7273f5d593519145

Крок 2. Перекладаємо обсмажені компоненти в каструлю з окропом, підсолюємо та варимо до готовності м’яса (приблизно одну годину).

6eda446ba9e06f36e24d39c492bef398

Крок 3. У готовий бульйон відправляємо моркву, нарізану соломкою.

40a24287bc61f239e5c2c2cab5065cc8

Крок 4. Картоплю очищаємо від шкірки, обполіскуємо водою і розрізаємо на 4 чи 6 елементів, залежно від обсягу – засипаємо в каструлю.

6b1cba75cf21083d230541a1298458cb

Крок 5. Приблизно через 7-10 хвилин доповнюємо шурпу брусочками болгарського перцю і цільним стручком гострого перцю.

f3ba50d84bb12f872f08e3689db70d6b

Крок 6. Коли картопля стане м’якою – тушкуємоо суп близько 10 хвилин і знімаємо з вогню. Після цього приправляємо страву дрібно нарубаною зеленню і зубками часнику, пропущеними через прес.

947fe5ea930580f62385de36100248ef

Крок 7. Гарний суп подаємо до столу відразу ж, доповнивши обід скибочками чорного хліба. Смачного!

81779dfd20c1737891d8969bf81ae921

Шурпа зі свинини в каструлі в домашніх умовах

При приготуванні шурпи не рекомендується використовувати ароматизовані спеції, тому що овочі та м’ясо створюють свій унікальний баланс насиченого аромату та смаку, без будь-яких добавок. Особливу пряність супу надає часник і, звичайно, свіжа зелень.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2,3 л.

Складові:

  • Свинина – 400 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Картопля – 6 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Томати – 1 шт.
  • Вода – 1,5л.
  • Олія – 3 ст.л.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо нарізаємо шматочками бажаного розміру та обсмажуємо прямо в каструлі, з додаванням олії протягом 10-15 хвилин.

2107dad49859cb12271b9c0d411812e5

Крок 2. Очищену морквину ріжемо хаотичними великими шматками.

2ddbe2db82921d516adc38afd7dd7c17

Крок 3. Аналогічним способом подрібнюємо цибулю.

9bf6bcecef3f4f0b4a12a166a817fcb5

Крок 4. Нарізані овочі перекладаємо до свинини, перемішуємо та обсмажуємо разом 10 хвилин.

88e0489ed102370669f741d6dfc39645

Крок 5. Солодкий перець зачищаємо від насіння і перетинок, ріжемо соломкою.

2a7fbf70a773caba5a9b1f1e4e43f385

Крок 6. Зубки часнику очищаємо від лушпиння і нарізаємо пластинами.

8dc1041fade6604df519d112e29bb31c

Крок 7. Пересипаємо перець та слайси часнику до інших компонентів і тушкуємоо 5 хвилин.

b2e7ff07269fdc593f49d91681b214dc

Крок 8. Після закінчення часу засипаємо в каструлю великі кубики картоплі, солимо, заливаємо водою і доводимо до кипіння. Після цього, накриваємо посуд кришкою і варимо близько 15 хвилин на повільному вогні.

dd4069d97081eeb1f9a0f36f120b0e85

Крок 9. Через 15 хвилин приправляємо суп подрібненою зеленню, перемішуємо і тушкуємоо 5 хвилин.

18b58c7c5c0d615aad921cae0d49ad59

Крок 10. Томати нарізаємо часточками.

f54a5a571670ff4468fd45b48ab36443

Крок 11. Додаємо помідори в шурпу та вимикаємо вогонь через 7-8 хвилин.

ce04a1bdfd165c0a7e89f98711cfef7b

Крок 12. Ароматну страву з томатами та зеленню розливаємо по тарілках та приступаємо до дегустації. Смачного!

e6d5942b37c5442ed72625f1e3cbb45e

Шурпа з яловичини в казані на багатті

Приготуємо ситний та наваристий суп – шурпу, з таких доступних інгредієнтів, як шматочок яловичини, картопля та інших соковитих та корисних овочів. Така страва надовго позбавить вас ненависного почуття голоду і наповнить вас великою кількістю енергії.

Час приготування – 4 год.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 10.

Складові:

  • Яловичина – 2 кг.
  • Морква – 1 кг.
  • Цибуля – 1 кг.
  • Картопля – 1 кг.
  • Перець болгарський – 4 шт.
  • Зелень – 2-3 пучки.
  • Вода – 6 л.
  • Зіра – до смаку.
  • Куркума – до смаку.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Аркуш лавра – за смаком.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину добре промиваємо під струменем води, обсушуємо і видаляємо плівки, розрізаємо на шматочки бажаного розміру.

73eb9172a9d6b81719c6ebd99d20580f

Крок 2. Укладаємо м’ясо в казан, заливаємо холодною водою і варимо протягом 2,5 годин, знімаючи пінку, що утворюється, за допомогою шумівки.

543ec1a014dca171e1cdb0bd085dd4a6

Крок 3. Очищену моркву нарізаємо товстими кільцями.

c8474ad8f2b7d7513ce944e7c0d044ac

Крок 4. Соломкою нарізаємо перець, не забуваючи позбутися насіння та білих перегородок.

f34dc8b62173a5c331507f1549d750bb

Крок 5. З цибулин знімаємо лушпиння і рубаємо на півкільця. Усі нарізані овочі засипаємо до яловичини.

36b8231c6fbb085be4499d5661634aec

Крок 6. Картоплю «звільняємо» від шкірки, розрізаємо на 4-6 частин і відправляємо в суп через 10 хвилин після закладання моркви, цибулі та перцю.

d03db0368c565ad76e28ee4a530b57ae

Крок 7. Через півгодини додаємо в шурп спеції та сіль.

27895a7527932109b3326b008d589077

Крок 8. Стомлюємо інгредієнти до повної готовності та м’якості (приблизно ще 10-15 хвилин) і знімаємо з вогню. Перед подачею прикрашаємо дрібно нарубаною зеленню і наполягаємо під кришкою близько 30 хвилин. Смачного!

b4a2a44541bb139c35963200a5b72b24

Як приготувати свинину в казані на вогнищі?

Шурпа, приготована на основі свинини – це неймовірно наваристо і ситно, а на відміну від бульйону з баранини, вона не має специфічного запаху і сподобається абсолютно всім без винятку завдяки чудово підібраним компонентам і тривалому томлінню.

Час приготування – 1 год. 50 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 10.

Складові:

  • Свинина – 1 кг.
  • Картопля – 5 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морквина – 2 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Томати – 2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Олія – 4 ст.л.
  • Аркуш лавра – 2-3 шт.
  • Спеції – до смаку.
  • Зелень – 1-2 пучки.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Поки в казані розігрівається масло, рубаємо свинину на сегменти середнього розміру (перевагу варто віддавати лопатці або ребрам).

c87407a5fe47a0f4f7651cc76acf036b

Крок 2. Обсмажуємо м’ясо до легкої рум’яності та після, додаємо до нього великі брусочки моркви та цибулі.

924a1d1608d0d5ff8e1088ee16d321ad

Крок 3. Приблизно через 10 хвилин відправляємо в казан шматочки болгарського перцю та великі часточки картоплі – перемішуємо і готуємо разом протягом 20 хвилин. Потім заливаємо вміст чавунного посуду водою, солимо і перчимо, варимо близько години (при необхідності підливаємо воду).

4cc1970fdf0de3c4b3bc189b3b93e08f

Крок 4. Приблизно через 50 хвилин, на томатах робимо хрестоподібні надрізи і занурюємо в окріп на 30 секунд, потім обдаємо крижаною водою і легко знімаємо шкірку. Розрізаємо на дві або чотири частини і перекладаємо в суп, разом з подрібненим часником.

ae7d6d4fea741e1f07826cae50c101f7

Крок 5. Для більш насиченого аромату трохи підпалюємо лавр і тільки після відправляємо в казан.

41c2270fa28d7bd98a23d759d7f02fda

Крок 6. Вимиту і обсушену зелень дрібно шаткуємо, засипаємо в суп і знімаємо з вогню.

8e1f0c29a64681b454a0e608173b6371

Крок 7. Наваристу шурпу подаємо до столу в гарячому вигляді і насолоджуємося її неповторним смаком. Смачного!

a5ef5883ec55f0c8b66e687bef7c5904

Шурпа з баранини в казані на багатті по-узбецьки

Витративши менше півтори години, можна з легкістю приготувати ситний і наваристий суп узбецької кухні з простих та доступних інгредієнтів. Справжня шурпа обов’язково вариться в казані на відкритому вогні або на плиті, але саме в цьому чавунному та товстостінному посуді, саме так компоненти максимально поєднуються і «створюють» неймовірний смак.

Час приготування – 1 год. 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 8.

Складові:

  • Баранина – 800 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Помідори – 3 шт.
  • Перець болгарський червоний – 3 шт.
  • Олія – 80 мл.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Зіра – до смаку.
  • Коріандр – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь готуємо продукти за списком: овочі промиваємо та обсушуємо, м’ясо обполіскуємо водою та даємо трохи часу обсохнути.

301b991ed0f92a92188029db7b49c16a

Крок 2. Злегка обсмажуємо баранину прямо в казані на олії і заливаємо водою, відварюємо протягом 60-80 хвилин, періодично знімаючи пінку.

7f9ef0ca8a0de9e2a5879ff082349853

Крок 3. Не гаючи часу, нарізаємо інші компоненти: перець розрізаємо навпіл, видаляємо насіння та перетинки.

26a80fd7c4e526e4a24097a41cb52cd0

Крок 4. Цибулю дрібно кришимо, залишаючи одну цибулину цільною.

f3e66a0caccb20d3284354e34d7edda6

Крок 5. Очищену морквину ріжемо на досить великі сегменти.

422345c9b26d3d21f8a92d71fd5f191b

Крок 6. Подрібнюємо кінзу.

f39245517b4f1d785168cda6ae99a925

Крок 7. Соковиті помідори розрізаємо на дві частини.

21a55b408a83e130c4f6a72d782e4a75

Крок 8. Бульби картоплі звільняємо від шкірки і розрізаємо на 2-4 частини.

7a84ae80bf30c8c47fc30ed767670df0

Крок 9. До практично готового м’яса перекладаємо бруски моркви, помідори та цілу цибулину – тушкуємоо 15 хвилин.

93c657b57a47513e51d53ef58661b51a

Крок 10. Після закінчення часу, додаємо в бульйон картоплю, болгарський перець, кінзу, нашатковану цибулю. Приправляємо суп зирою, коріандром, меленим перцем і сіллю – перемішуємо і мучимо до м’якості картопляних скибочок.

88c0166358fb26c618c71946cd051280

Крок 11. Розливаємо шурпу по глибоких чашках та запрошуємо гостей до столу. Смачного!

ea87601ad5016d2986405cea6257c17e

Дуже смачна шурпа із курки в домашніх умовах

Шурпа – досить жирна і навариста перша страва східної кухні, тому що бульйон зазвичай вариться на баранині або яловичині, проте, якщо замінити основний компонент куркою, то калорійність миттєво знизиться, а смакові характеристики ні в якому разі не погіршаться.

Час приготування – 4 год.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4.

Складові:

  • Вода – 3 л.
  • Курка – 1 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Томати – 2 шт.
  • Томатна паста – 2 ст.л.
  • Приправа для шурпи – 1-2 ст.
  • Олія – 50 мл.
  • Часник гранульований – 1 год.
  • Зелень – 15 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Курку обробляють (дві ніжки залишаємо), заливаємо водою і відварюємо протягом півтори-двох годин на повільному вогні, постійно знімаючи пінку для прозорості бульйону. Гомілки обсмажуємо на олії до рум’яності з додаванням цибульних напівкілець.

0fb76c671016d9d43411c23473427bf3

Крок 2. Морквину очищаємо від шкірки та ріжемо брусочками.

4bc2fece801ccc747060f9cea592e548

Крок 3. З картоплі знімаємо шкірку, нарізаємо великими кубиками та пересипаємо в каструлю з товстими стінками.

8eef709399aee172d10910aadc9ab6e5

Крок 4. До картоплі відправляємо морквину, соломку із болгарського перцю та шматочки соковитих помідорів.

e347980bd773df997bc5de5b751a0ea4

Крок 5. Також у каструлю відправляємо рум’яні ніжки з цибулею та пару ложок пасти з томатів.

528d8d518e0c65334862b2057377bd81

[adsp-pro76]

Крок 6. Приправляємо компоненти гранульованим часником, приправою для шурпи, меленим перцем та сіллю.

2afdd498011f4c3b5ddfbf7b441cbeb2

Крок 7. Підготовлені інгредієнти заливаємо бульйоном і додаємо відварену курку, розібрану на волокна.

8aedcca0684a19ca2b4d2f3724467d2a

Крок 8. Переміщуємо жароміцний посуд на плиту і готуємо протягом півтори години на вогні трохи менше середнього. Наприкінці варіння присипаємо шурпу подрібненою зеленню.

2aa6770f46ca9fbc5d863ca2f5283461

Крок 9. Шурп з курки подаємо до столу в порційних чашах і приступаємо до дегустації. Смачного!

78a059729b3b985d22c10b0cd4bfd3ef

Як зварити домашню шурпу у мультиварці?

Приготування шурпи і без того, нетрудомісткий процес, проте трохи тривалий, тому що яловичина і баранина довго томляться до м’якої консистенції. Але при готуванні в мультиварці господині достатньо нарізати м’ясо та овочі, залити їх водою та включити потрібну програму, все інше техніка зробить самостійно.

Час приготування – 1 год. 25 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Складові:

  • Яловичина – 400 гр.
  • Картопля – 700 гр.
  • Цибуля – 2-3 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Вода – 1 л.
  • Спеції для плову – 1 год.
  • Аркуш лавра – 1 шт.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину очищаємо від білих плівок, промиваємо, розрізаємо на великі сегменти і укладаємо в чашу (якщо вам трапився жорсткий шматочок, то бажано його заздалегідь відварити до м’якості).

e51b90445bb3e361323b79eb4fdf8f8f

Крок 2. З моркви та картоплі знімаємо шкірку, нарізаємо великими шматками.

13b82646fa5559f367e85468d8148bb0

Крок 3. Очищений цибуля дрібно кришимо.

d32c4b09c0acbb9897ec5b6668298424

Крок 4. Перекладаємо підготовлені овочі до м’яса.

6d4aeb06f44ba0c52a027464b1f8084e

Крок 5. Присипаємо компоненти приправою та сіллю.

48e08d9097e6201b6c6ce4f8382a1f2d

Крок 6. Заливаємо вміст чаші літром води, додаємо лаврушку.

68fe6a87a2b1e497b6a5483a1dcc06ed

Крок 7. Закриваємо мультиварку кришкою та запускаємо програму «Гасіння» (60 хвилин).

0b20399aaff003f786f26b3bd0047ce7

Крок 8. За годину розливаємо ароматну шурпу по піалах і приступаємо до ситного обіду. Смачного!

4774670bc2bb8b233b3f02af0a7f8782

Шурпа з нутом – класичний рецепт у казані

Ситний і наваристий суп зі східними мотивами – шурпа, неймовірно смачна і насичена страва, яка напевно сподобається всім любителям прянощів і «міцних» м’ясних бульйонів, а саме яловичих. Така страва чудово підійде для повноцінного та збалансованого обіду для всієї родини.

Час приготування – 2 год. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти :

  • Яловичина на кісточці – 1 кг.
  • Нут – 50 гр.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морквина – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Перетерті помідори – 50 гр.
  • Перець гіркий (стручки сушені) – 1-2 шт.
  • Зелень – до смаку.
  • Спеції східні – до смаку.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для швидкості дій та власної зручності викладаємо продукти, вказані у списку інгредієнтів, на робочу поверхню.

de20408f8231561b7e544b8b589e7d07

Крок 2. Яловичину укладаємо в казан, заливаємо водою і доводимо до кипіння – зливаємо перший бульйон, замінюємо чисту воду і кип’ятимо вдруге.

87454dd0315b5ebf0e124d80ce24fd46

Крок 3. Не гаючи часу, замочуємо нут у холодній воді.

13a99aeecf675212dc8dc990fa277f69

Крок 4. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо тонкими півкільцями або пір’ям – відправляємо в бульйон, коли яловичина стане трохи м’якою та розвареною.

edb8766f2988907279aca08e0ca68679

Крок 5. Також у казан додаємо перетерті помідори, перемішуємо та тушкуємоо під кришкою.

15059b6b05a7784a407384fd67e4b625

Крок 6. З моркви знімаємо шкірку і нарізаємо не надто тонкими кільцями.

704731711fcdad5c0b8d2e4daf183582

Крок 7. Нут варимо до напівготовності та відкидаємо на дрібне сито.

aaaee1c14dd9db04b9ca18c45d7da0e3

Крок 8. Картоплю очищаємо, ріжемо великими шматочками і пересипаємо в бульйон разом з нутом – тушкуємоо до готовності. Одночасно з картоплею, додаємо гіркий перець, сіль та приправи.

4aec0ed6a1c69f4fd760ca67c0b8f034

Крок 9. Пучок вибраної зелені промиваємо водою, обсушуємо і дрібно шаткуємо.

bde32fb784228539e41d6c7dd0e2a879

Крок 10. Подаємо гарячу та наваристу шурпу з нутом у супницях, прикрасивши подрібненою зеленню. Смачного!

178454fd478e2f4f033b727b54ce02b0

Простий і смачний рецепт шурпи зі свинячих реберців

Якщо ви надумали приготувати класику східної кухні – шурпу на свинині, то рекомендуємо вам використовувати реберця, тому що саме з цієї частини виходить самий наваристий і прозорий бульйон, який ідеально поєднується з розвареними шматочками овочевими, зеленню і спеціями.

Час приготування – 1 год. 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Складові:

  • Картопля – 1 кг.
  • Свинячі ребра – 1 кг.
  • Морквина – 100 гр.
  • Цибуля – 100 гр.
  • Перець болгарський – 200 гр.
  • Томатна паста – 30 гр.
  • Спеції для шурпи для плову – 10 гр.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Сіль за смаком.
  • Вода – 2,5 л.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо ретельно промиваємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників та розрізаємо на сегменти. Укладаємо жиром донизу в розігріту чашу і обсмажуємо до рум’яності без додавання олії.

f3a5b90d355bd30bb62cfd33ebda2297

Крок 2. До золотистої свинини додаємо товсті кільця моркви та брусочки перцю.

ddfd88788f39438cdcc5b1afd5df4021

Крок 3. Також у мультиварку відправляємо четвертинки цибулі, перемішуємо та продовжуємо обсмажування.

9ae439e514f35b8c85d6667ee26de2f4

Крок 4. Присипаємо компоненти приправою.

1aa057ebe9a151e1635d9bfacfd8e701

Крок 5. Коли овочі стануть м’якими, пересипаємо в чашу, нарізану картоплю, розмішуємо і тушкуємоо ще 5 хвилин.

a9cf5bff31873af71b5017022cadb8b9

Крок 6. Заправляємо інгредієнти пастою з томатів, знову перемішуємо та продовжуємо готування.

1d8149d89b4c1e089e8a917fbd850009

Крок 7. Приблизно через 5 хвилин заливаємо реберця з овочами двома з половиною літрами води, підсолюємо і доводимо до готовності під кришкою (програма «Суп» або «Гасіння», 60 хвилин).

c56b082872139b1656dd6c3d08809764

Крок 8. За 7-10 хвилин до готовності доповнюємо шурпу подрібненою зеленню. Після звукового сигналу розливаємо ароматний і наваристий суп по піалах і насолоджуємося приголомшливим смаком. Смачного!

46c130665364346e40599f4fd3787dba

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал