Штрудель з яблуками – це ароматний та смачний печений десерт. Його назва прийшла до нас з німецької мови і дослівний її переклад позначає «вирва» або «вихор». Пиріг є тонким хрумким тістом з великою кількістю начинки з яблука. Часто до яблук також додають горіхи та спеції, такі як кориця, гвоздика або бадьян. А подають штрудель зазвичай у теплому вигляді з кулькою вершкового морозива.
Класичний штрудель із листкового тіста і яблуками
Класичний штрудель із листкового тіста і яблуками – це ніжний та соковитий десерт. І якщо використовувати вже готове листкове тісто, то вам не доведеться довго поратися з цим рецептом. Яблука для начинки вибирайте щільні та стиглі з кисло-солодким смаком.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 15-25 хв.
Порцій – 2.
Інгредієнти:
- Яблука – 400 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сік лимонний – 1 ч.л.
- Кориця мелена – 1 ч.л.
- Цукор-пісок – 2 ст.
- Тісто листкове дріжджове – 250 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь дістаньте тісто з морозилки та залиште його на столі до повного розморожування, у жодному разі не розморожуйте його за допомогою мікрохвильової печі. Візьміть стиглі та соковиті яблука, помийте та просушіть їх.
Крок 2. З яблука зріжте шкірку, видаліть серцевину з насінням. М’якуш наріжте невеликими кубиками. Нарізку складіть у миску, всипте цукор та мелену корицю, збризкайте фрукти лимонним соком і добре перемішайте.
Крок 3. Прямо на пергаменті розкотіть листкове тісто в тонкий пласт 1-2 міліметри товщиною. Викладіть яблучну начинку рівномірним шаром, залишайте з країв 1-1,5 сантиметра вільного тіста.
Крок 4. Акуратно, щоб не порвати тісто, загорніть його в рулет, захистіть краї з обох боків. Зверху зробіть кілька не дуже глибоких діагональних надрізів ножем.
Крок 5. Розбийте куряче яйце в миску і збовтайте його вінчиком до однорідного стану. Змастіть поверхню рулету збитим яйцем за допомогою силіконового пензлика.
Крок 6. Штрудель перенесіть на лист і відправте в розігріту до 180 градусів духовку. Готуйте пиріг протягом 15-20 хвилин до апетитної рум’яної скоринки. Трохи остудіть готовий штрудель із яблуками, а потім можна подавати його на стіл. Смачного!
Штрудель з яблуками та корицею
Штрудель з яблуками та корицею – це актуальна у будь-яку пору року випічка. Це можна сказати класика печених десертів. Тонке хрумке тісто приховує ароматну та соковиту начинку з великої кількості яблука та кориці. Штрудель чудово підходить до будь-якого гарячого напою.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 20-25 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Яблука – 3 шт.
- Тісто листкове – 225 гр.
- Цукор пісок – 80 гр.
- Сухарі панірувальні – 2 ст.
- Кориця мелена – 2 ст.л.
- Цукрова пудра – для прикраси.
- Борошно – для посипання робочої поверхні.
Процес приготування:
Крок 1. Рецепт дуже простий та швидкий. Завдяки готовому напівфабрикату листкового тіста, ви не витратите на випічку багато часу. Поки розморожується тісто, займіться начинкою. Добре помийте яблука, розріжте кожне навпіл, видаліть коробочки. Потім кожну половинку наріжте невеликими часточками. Нарізку перекладіть у миску, всипте мелену корицю та цукор, перемішайте.
Крок 2. Листкове тісто розкотіть на пергаменті, посипаному борошном. Пласт повинен вийти досить тонким, 2-3 міліметри завтовшки. На тісто розсипте панірувальні сухарі. Далі рівномірним шаром розподіліть начинку з яблука. Залишіть по краях трохи вільного тіста, щоб потім було зручно скручувати пиріг.
Крок 3. Далі за допомогою пергаменту поверніть рулет. Спочатку з двох протилежних сторін трохи підверніть краї, потім, починаючи з іншого боку, акуратно поверніть рулет.
Крок 4. Перекладіть заготовку на лист швом вниз. Зробіть на ній невеликі надрізи. Запікайте штрудель із яблуками та корицею в духовці при 180 градусах протягом 25-30 хвилин.
Крок 5. Готовий рум’яний штрудель дістаньте із духовки, посипте цукровою пудрою. Коли випічка трохи охолоне, наріжте порційно, холодним штруделем також залишається дуже смачним. Смачного!
Штрудель з яблуками із листкового бездріжджового тіста в духовці
Штрудель з яблуками із листкового бездріжджового тіста в духовці виходить таким ніжним, що від нього важко відірватися. До того ж, готувати штрудель зовсім не складно навіть у себе вдома. Бездріжджове тісто в духовці виходить хрумким і дуже добре тримає начинку всередині.
Час приготування: 80 хв.
Час приготування: 20-30 хв.
Порцій – 12.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Сіль – 1 щіпка.
- Олія рослинна – 1 ст.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Борошно пшеничне – 4 ст.
- Окріп – 1 ст.
Для начинки:
- Цукор пісок – 0,5 ст.
- Кориця мелена – до смаку.
- Яблука – 1 кг.
- Родзинки – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед необхідно зайнятися замішуванням тіста. Закип’ятіть у чайнику воду. У миску просійте 4 склянки пшеничного борошна, зробіть у центрі заглиблення. У ямку всипте сіль і цукор, влийте олію і склянку окропу.
Крок 2. Поки маса залишається гарячою, перемішуйте її вилкою чи ложкою, збираючи борошно від країв до центру. Потім, коли тісто стане густим, переходьте до ручного замісу. Вимішуйте його доти, доки тісто не стане однорідним і не липким. Закрийте його чистим рушником та залиште на 15-20 хвилин.
Крок 3. Яблука для начинки добре помийте, кожне розріжте на 2-4 частини і видаліть серцевину з насінням. Потім великі частини наріжте дрібними тонкими часточками. Родзинки промийте гарячою водою та просушіть. Можна вже ввімкнути духовку та залишити її розігріватися.
Крок 4. Тісто розріжте на чотири рівні частини. Кожен шматочок тонко розкотіть на робочій поверхні. Щоб тісто не прилипало до поверхні, просипте її борошном. Пласт тіста змастіть олією.
Крок 5. Далі на тісто розподіліть яблучну начинку, додайте родзинки та посипте все цукром та меленою корицею. Начинку рівномірно розподіляйте по всіх пластах тіста.
Крок 6. Потім акуратно, намагаючись не пошкодити тонке тісто, поверніть рулети.
Крок 7. Жароміцну форму змастіть олією. Беріть форму такого розміру, щоб у неї помістилися одразу всі 4 рулети. Поверхню тіста змастіть олією, посипте цукром та корицею.
Крок 8. Помістіть форму зі штруделем у духовку, розігріту до 200 градусів. Готуйте випічку протягом 40-50 хвилин. Штрудель виходить рум’яним, а запах на кухні від нього стоїть чарівний.
Крок 9. Перед тим як подавати штрудель з яблуками до чаю, трохи остудіть його. Смачного!
Штрудель з лаваша і яблуками
Штрудель з лаваша і яблуками – це печений десерт нашвидкуруч, який може стати вашими черговими ласощами з будь-якої нагоди. Вам не доведеться возитися з тістом і буквально за півгодини на столі буде ароматний та смачний пиріг із яблуками. За бажанням яблучну начинку завжди можна доповнити горіхами та родзинками.
Час приготування: 35 хв
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Цукор пісок – 100 гр.
- Родзинки – 40 гр.
- Яблука – 700 гр.
- Лаваш тонкий – 1 шт.
- Кориця мелена – 1 ч.л.
- Яйце – 1 шт.
- Вершкове масло – 60 гр.
- Сухарі панірувальні – 3-4 ст.
- Цукрова пудра – для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Рецепт дуже швидкий, тому одразу викладіть на робочу поверхню все необхідне. Лаваш вибирайте прямокутну форму. Яблука вибирайте стиглі з кисло-солодким смаком, родзинки замочіть на кілька хвилин у гарячій воді, потім добре промийте.
Крок 2. Помийте яблука, очистіть їх від шкірки. Кожен фрукт розріжте навпіл, виріжте насіннєву коробочку і потім наріжте кубиками.
Крок 3. Розтопіть на сковороді вершкове масло|| і викладіть яблучну нарізку, тушкуйте її до напівготовності, в процесі всипте цукор і мелену корицю.
Крок 4. Тушковані яблука перекладіть у миску, додайте до них родзинки, перемішайте та дайте охолонути до теплого стану.
Крок 5. Розстеліть на рівній поверхні лист тонкого лаваша, змастіть його топленим вершковим маслом.
Крок 6. Посипте лаваш панірувальними сухарями, відступаючи від країв. Далі покладіть центром яблучну начинку, її зверху ще просипте сухарями. Потім спочатку підверніть обидва короткі краї лаваша на начинку, потім поверніть рулет, починаючи з будь-якого довгого краю лаваша.
Крок 7. Лист або іншу відповідну жароміцну форму застеліть пергаментом, перекладіть на неї заготовку. У мисці збийте куряче яйце разом з топленим маслом, що залишилося. Цією сумішшю промажте лаваш зверху.
Крок 8. Помістіть форму зі штруделем у розігріту до 200 градусів духовку. Готуйте випічку протягом 20 хвилин. Перед подачею посипте штрудель із лаваша з яблуками цукровою пудрою, наріжте порційно та прикрасьте гілочками м’яти. Смачного!
Штрудель з листкового дріжджового тіста і яблуками
Штрудель з листкового дріжджового тіста і яблуками – це смачний та апетитний десерт, який готується дуже просто і його неможливо зіпсувати, ну хіба що спалити у духовці. Якщо ви хочете влаштувати своїм близьким та гостям затишне чаювання, то цей рецепт може стати в нагоді.
Час приготування: 60 хв.
Час приготування: 15-25 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Вершкове масло – 40 гр.
- Яблука – 400 гр.
- Жовток – 1 шт.
- Тісто листкове дріжджове – 500 гр.
- Родзинки – 100 гр.
- Цукор-пісок – 4 ст.
- Сухарі панірувальні – 20 гр.
- Кориця мелена – до смаку.
- Ванілін – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Готове листкове дріжджове тісто можна купити у будь-якому магазині у замороженому вигляді. Його необхідно розморозити природним способом, можна, наприклад, залишити на ніч на нижній полиці в холодильнику. Робочу поверхню просипте борошном і розкотіть на ній тісто качалкою в тонкий пласт.
Крок 2. Вершкове масло розтопіть у мікрохвильовій печі або на повільному вогні. Силіконовим пензликом промажте тісто топленим маслом і посипте панірувальними сухарями. Сухарі вибирайте білі дрібного помелу.
Крок 3. Добре вимийте яблука, за бажання можна очистити їх від шкірки. Розріжте кожне навпіл і видаліть серцевину з насінням. Потім наріжте фрукти тонкими дрібними часточками. Родзинки замочіть на кілька хвилин у гарячій воді, потім промийте та просушіть. Змішайте в мисці яблучну нарізку та родзинки, до начинки додайте цукор, корицю та ванілін до смаку.
Крок 4. На тісто викладіть начинку і рівномірно розподіліть її, трохи відступаючи від країв тіста, щоб було зручно згортати рулет.
Крок 5. Далі акуратно, намагаючись не пошкодити тісто, поверніть рулет.
Крок 6. Покладіть його швом униз і змастіть зверху жовтком. На той час духовка вже має бути прогріта до 180 градусів. Лист застеліть пергаментом і перемістіть на нього заготівлю.
Крок 7. Випікайте штрудель протягом 15-20 хвилин, орієнтуйтеся на вигляд тіста. Готову випічку, перш ніж подавати на стіл, остудіть. Смачного!
Яблучний штрудель із тіста філо
Яблучний штрудель із тіста філо – це легкий та ніжний десерт. Тісто філо відрізняється оригінальною текстурою та дієтичним складом. У його приготуванні використовується мінімум жирів та води, тому воно виходить таким невагомим та тонким. Воно ідеально підходить для випікання.
Час приготування: 55 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 3.
Інгредієнти:
- Сухарі панірувальні – 5 ст.
- Мак кондитерський – 8 ст.
- Вершкове масло – 200 гр.
- Яблука – 6 шт.
- Філо – 12 аркушів.
- Цукор-пісок – 5 ст.
- Цукор ванільний – 1 пакетик.
- Лимон – 0,5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте всі необхідні для штруделю продукти, включаючи розморожене листя філо та стиглі соковиті яблука. Увімкніть духовку та встановіть температуру 190 градусів.
Крок 2. Яблука добре помийте, від шкірки їх очищати необов’язково. Кожне яблуко розріжте навпіл, виріжте серцевину з насінням. Потім половинки наріжте дрібними шматочками.
Крок 3. Яблучну нарізку перекладіть у миску, додайте до них 8 столових ложок кондитерського маку і натріть на дрібній тертці цедру половини лимона, потім видавіть сік.
Крок 4. Всипте в миску з яблуками 5 столових ложок цукру. Якщо яблука дуже солодкі, порцію можна зменшити.
Крок 5. І останній інгредієнт у начинці – панірувальні сухарі. Ще раз перемішайте начинку.
Крок 6. Розтопіть вершкове масло|| і візьміть силіконовий пензлик, нею зручно працювати. Візьміть 4 аркуші тіста філо. Кладіть їх один на одного і промазуйте вершковим маслом.
Крок 7. Викладіть третину начинки на середину тіста, щоб з двох сторін залишилися рівні відступи по краях.
Крок 8. Спочатку підверніть краї з короткого боку, потім, починаючи від одного довгого краю, загорніть рулет. Так само загорніть два інших штруделя.
Крок 9. Застеліть лист пергаментом. Викладіть у форму заготівлі швами вниз. Зверху змастіть тісто топленим маслом, що залишилося. Запікайте протягом 30 хвилин.
Крок 10. Штрудель з тіста філо виходить дуже смачним та оригінальним на вигляд, тоненькі шари тіста при розрізі виглядають красиво та апетитно. Смачного!
Штрудель з яблуками та родзинками
Штрудель з яблуками та родзинками – це смачний та улюблений багатьма європейський десерт. Пиріг формується як рулет з великою кількістю фруктової начинки. Штрудель ідеально підходить для приємного чаювання в колі близьких та друзів або просто при читанні книги на самоті за чашкою кави.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 15-20 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Жовток – 1 шт.
- Кориця мелена – 1 ч.л.
- Повидло – 80 гр.
- Яблука – 3 шт.
- Тісто листкове – 300 гр.
- Родзинки – 150 гр.
- Цукор-пісок – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Для випікання штруделю ідеально підходить готове листкове тісто. Його потрібно повністю розморозити. Помийте яблука, а родзинки замочіть у окропі, потім промийте під краном.
Крок 2. З яблука зріжте шкірку та видаліть насіннєві коробочки. Наріжте фрукти дрібними кубиками. У мисці змішайте начинку: викладіть яблучну нарізку, родзинки, всипте цукор та мелену корицю. Все добре перемішайте.
Крок 3. Рівну робочу поверхню просипте борошном, викладіть тісто і розкотіть його в тонкий пласт.
Крок 4. Далі змастіть тісто повидлом, залишаючи відступи з усіх країв. Повидло не повинно бути рідким.
Крок 5. Потім розподіліть начинку, залишаючи краї вільними.
Крок 6. Далі підверніть короткі краї до начинки. Потім, починаючи від довгого краю, акуратно поверніть у рулет.
Крок 7. Рулет покладіть швом униз і його поверхню змастіть яєчним жовтком. Помістіть заготівлю на лист. Запікайте штрудель із яблуками та родзинками при 180 градусах протягом 25-30 хвилин.
Крок 8. Готовий і рум’яний штрудель з яблуками та родзинками трохи остудіть, потім наріжте порційно і можна одразу подавати його до чаю. Смачного!
Яблучний штрудель з горіхами в духовці
Яблучний штрудель з горіхами у духовці – це ще один смачний рецепт поширеного європейського десерту. Такою випічкою можна завершити сімейний обід чи вечерю, а також приготувати його спеціально до приходу гостей. Горіхи начинку можна брати будь-які на ваш смак.
Час приготування: 50 хв.
Час приготування: 15-25 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Яблука – 4 шт.
- Гвоздика мелена – 1 щіпка
- Цукор-пісок – 0,75 ст.
- Кориця мелена – 1 щіпка
- Вершкове масло – 2 ст.л.
- Тісто листкове – 300 гр.
- Горіхи – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Для начинки вибирайте стиглі та щільні яблука з кисло-солодим смаком. Горіхи можете взяти одного виду або суміш кількох. Тісто перед випіканням необхідно повністю розморозити на нижній полиці у холодильнику.
Крок 2. Яблука вимийте під краном. Розріжте кожне спочатку навпіл, виріжте плодоніжку та насіннєву коробочку. Потім половинки наріжте кубиками невеликого розміру. На сковороді розтопіть вершкове масло||, викладіть яблучну нарізку і всипте ¾ склянки цукру. Перемішайте та готуйте начинку на помірному вогні протягом 12-15 хвилин. У процесі додайте по щіпці кориці та гвоздики.
Крок 3. Щоб тісто не прилипало до поверхні, просипте її борошном. Далі покладіть тісто і розкотіть його качалкою в тонкий пласт. Наколіть тісто вилкою по всій площі, щоб при запіканні воно не пузирилося.
Крок 4. Горіхи порубайте ножем і розсипте крихту по тісту.
Крок 5. Далі розподіліть по тісту остиглу яблучну начинку, трохи відступайте від країв.
Крок 6. Загорніть тісто в рулет на довгій стороні. Краї з обох кінців міцно з’єднайте. Покладіть заготовку на лист швом вниз. Лист змастіть маслом або застеліть пергаментом.
Крок 7. Випікайте штрудель за 210 градусів протягом 10 хвилин. Після цього зменште нагрівання до 180 градусів і готуйте ще 15-20 хвилин.
Крок 8. Яблучний штрудель з горіхами дістаньте з духовки та дайте йому кілька хвилин відпочити. Потім можна посипати його цукровою пудрою та подавати на стіл. Смачного!
Яблучний штрудель з сиром
Яблучний штрудель з сиром – це чудовий десерт, який ви легко можете приготувати самостійно. Робити його можна із готового тіста або замісити його самостійно, що теж зовсім не складно. Зазвичай у штрудель кладуть лише яблука, але сир додасть випічці соковитості та зробить смак ще цікавішим.
Час приготування: 70 хв.
Час приготування: 25-30 хв.
Порцій – 4-6.
Інгредієнти:
- Вершкове масло – 130 гр.
- Тісто філо – 1 упаковка
- Цукрова пудра – для прикраси
Для начинки:
- Мак кондитерський – 200 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Сир – 300 гр.
- Цукор ванільний – 1 пакетик
- Цукор пісок – 80 гр.
- Яблука – 4 шт.
- Сік лимонний – 3 ст.
- Молоко –200 мл.
- Яйце – 2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Звичайно, можна взяти звичайне листкове тісто в магазині, але з філо штрудель буде таким, яким його подають до кафе. Тісто розморозьте. 200 г кондитерського маку промийте водою і поставте на вогонь. Проваріть його протягом 20 хвилин. Воду з маку злийте. А його подрібніть занурювальним блендером. Потім у макову масу влийте гаряче молоко і всипте приблизно 3 столові ложки цукру, перемішайте.
Крок 2. Розбийте курячі яйця та відокреміть білки від жовтків. Сир змішайте із жовтками. Лимон помийте гарячою водою і зніміть цедру дрібною терткою, всипте її в сирну масу. Також всипте 5 грам звичайного та пакетик ванільного цукру, перетріть масу блендером. Білки збийте міксером до стійких піків, акуратними повільними рухами вмішайте їх у сирну масу.
Крок 3. Яблука добре помийте та зріжте з них шкірку. Далі розріжте кожне яблуко навпіл, видаліть коробочки. Натріть фрукти на великій тертці, полийте стружку соком лимонним і перемішайте.
Крок 4. Зі зазначеної кількості начинки вийде три штруделі. На кожен пиріг беріть по 4 аркуші тіста філо. Розтопіть у мікрохвильовій печі або на невеликому вогні вершкове масло. Складайте листи тіста один на одного, промазуючи їх топленим маслом.
Крок 5. Таким чином, у вас вийдуть три основи для штруделя, що складаються з 4 шарів тіста. Спочатку на кожну викладіть по третині сирної маси, потім яблучний прошарок і завершіть маковим шаром.
Крок 6. Закрутіть кожну заготовку у рулет. Лист застеліть пергаментом і покладіть на нього заготівлі швами вниз. Виделкою наколіть рулети зверху, щоб виходила пара і тісто не пузирилося.
Крок 7. Відправте лист з рулетами в духовку. Запікайте штрудель за 180 градусів протягом 40 хвилин. Вийміть готову випічку з духовки і дайте їй трохи охолонути під рушником. Перед подачею посипте яблучний штрудель із сиром цукровою пудрою. Смачного!