Штрудель класичний – це кондитерський виріб, сформований у формі рулету з прісного та тонко розкачаного або витягнутого тіста з начинкою з яблук. Штрудель нескладно приготувати в домашніх умовах і для цього береться листкове тісто або тісто-філо. Класичним доповненням яблучної начинки є кориця з родзинками та горіхами.
Штрудель з листкового тіста бездріжджового з яблуками
Домашня ароматна випічка доповнює і прикрашає будь-який стіл і коли часу для її приготування недостатньо, вас виручить рецепт штруделя з листкового бездріжджового тіста з яблуками. Вибираємо для нього зелені яблука, які не дають багато соку, і доповнимо смак начинки корицею.
Час готування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Тісто листкове бездріжджове – 500 гр.
- Борошно – 3 ст.л.
- Яйце – 1 шт.
- Яблука – 500 гр.
- Кориця, молота – 0.5 ч.л.
- Цукор – 100 гр.
Для подачі:
- Шоколадний сироп – за смаком.
- Морозиво – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготувати всі інгредієнти для штруделя. Заздалегідь розморозити в природних умовах листкове бездріжджове тісто. Помити і почистити яблука. Підготувати деко з папером для випічки.
Крок 2. Підготовлені яблука нарізати маленькими кубиками. Перекласти їх в окремий посуд, насипати, згідно пропорції рецепта, цукор з корицею і однієї ложкою борошна. Потім ці інгредієнти добре перемішати і залишити на 20 хвилин, щоб яблука просочилися цукром.
Крок 3. Стільницю присипати борошном. На ній розгорнути листкове тісто і качалкою розкачати в тонкий пласт. На тісто викласти рівним шаром яблучну начинку, залишивши вільним край шириною 5 см. Потім руками тісто з начинкою акуратно згорнути рулетом і край щільно скріпити пальцями. Перекласти рулет на деко.
Крок 4. Розігріти духовку на 180 ° С. Яйце збити виделкою і їм добре змастити поверхню штруделя. Випікати штрудель в розігрітій духовці протягом 40 хвилин і до золотистої скоринки на поверхні.
Крок 5. Зпечений штрудель з листкового бездріжджового тіста з яблуками трохи остудити, порційно нарізати, декорувати шоколадним сиропом, доповнити кулькою морозива і сервірувати до столу. Смачного!
Штрудель з лаваша з яблуками в духовці
Штрудель з лаваша з яблуками в духовці або по-іншому – ледачий штрудель, готується просто і дуже швидко, а рум’яна скоринка і ароматна соковита начинка порадує всіх. Для штруделя беремо прісний тонкий лаваш і яблука кислих сортів. Яблучну нарізку тушкуємо з цукром на сковорідці. Замінивши цукор медом і вершкове масло сиром, ви випічку можете зробити дієтичної.
Час готування: 35 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Лаваш – 100 гр.
- Яблука ( чиста вага ) – 280 гр.
- Жовток – 1 шт.
- Цукор – 60 гр.
- Ванільний цукор – за смаком.
- Масло вершкове – 60 гр.
- Цукрова пудра – для подачі.
- М’ята – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте, згідно пропорції рецепта і потрібного вам кількості порцій всі інгредієнти для штруделя.
Крок 2. Очищені від насіннєвих коробочок яблука наріжте невеликими кубиками.
Крок 3. У сковорідці розтопіть 30 г вершкового масла, розчиніть в ньому 30 г цукру звичайного і трохи ванільного, перекладіть нарізку яблука і тушкуйте на невеликому вогні до м’якої консистенції. Потім яблука трохи остудити.
Крок 4. На стільниці розгорніть лист лаваша і його змастіть залишилися розм’якшеним вершковим маслом.
Крок 5. Потім посипте лаваш іншим цукром і викладіть на нього яблучну начинку. Краї лаваша загорніть всередину.
Крок 6. Потім начинку акуратно загорніть в рулет, край змастіть жовтком і зафіксуйте, щоб начинка не витікала при випічці.
Крок 7. Рулет перекладіть на застелений папером деко, і поверхня змастіть іншим жовтком.
Крок 8. Духовку заздалегідь розігрійте до 190 ° С. Випікайте штрудель протягом 20-25 хвилин і до золотистої скоринки на поверхні.
Крок 9. Спечений десерт трохи остудити і розкладіть по порційних тарілках.
Крок 10. Штрудель з лаваша з яблуками посипте цукровою пудрою, декоруйте листками м’яти і сервіруйте до чаю. Смачного!
Штрудель з готового листкового тіста з яблуками
Класичне витяжне тонке тісто для штруделя вимагає часу і достатніх навичок роботи з тістом, не завжди є у сучасної господині, тому замінюємо таке тісто готовим листковим і через годину у вас виходить чудова домашня випічка – штрудель з яблуками. Готуємо на бездріжджовому тісті, і начинкою будуть тільки яблука, ароматизовані корицею.
Час готування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Тісто бездріжджове листкове – 250 гр.
- Борошно – 3 ст.л.
- Масло вершкове – 2 ст.л.
- Яблука – 6 шт.
- Цукор для начинки – 100 гр.
- Кориця – ½ ч.л.
- Масло вершкове для змащування – 1 ст.л.
- Цукор для посипання – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте інгредієнти для випічки штруделя, згідно пропорції рецепта. Якщо у вас тісто заморожене, заздалегідь розморозьте його в природних умовах. Виберіть яблука кислих сортів, промийте їх і видаліть шкірку.
Крок 2. Потім яблука розріжте навпіл, видаліть насіннєві коробочки і наріжте тонкими часточками. Дуже тонко нарізати не потрібно, адже вони будуть тушкуватися, і запікатися в тісті.
Крок 3. У сковорідці розтопіть дві ложки вершкового масла.
Крок 4. У гарячу олію перекладіть всю яблучну нарізку, і її обсяг при смаженню зменшиться.
Крок 5. Посипте їх цукром з молотою корицею.
Крок 6. Протягом 15 хвилин, при помішуванні і на середньому вогні готуйте яблука до м’якості і повного випарювання соку.
Крок 7. Потім яблучну нарізку перекладіть в окремий посуд і залиште для охолодження.
Крок 8. Розморожене листкове тісто розгорніть на присипаній борошном стільниці і качалкою ( в одну сторону ) розкачайте в тонкий прямокутний пласт.
Крок 9. На середину тіста поздовжньою гіркою викладіть яблучну начинку.
Крок 10. Закрийте начинку одним краєм тіста.
Крок 11. Потім щільно загорніть другий край і перекладіть штрудель на застелений папером деко.
Крок 12. Краї штруделя щільно скріпіть. Поверхня його змастіть вершковим маслом, посипте цукром і зробіть кілька надрізів на поверхні.
Крок 13. Духовку заздалегідь розігрійте до 200 ° С. Випікайте штрудель протягом 35-40 хвилин і до рум’яної скоринки на поверхні.
Крок 14. Спечений штрудель з готового листкового тіста з яблуками остудити, порційно наріжте і подайте до чаю з кулькою морозива або будь-яким топпінгом. Смачного!
Штрудель з дріжджового тіста
Штрудель з яблуками на дріжджовому тісті варіант десерту не класичний, але смачний, особливо для любителів дріжджовий випічки. У цьому рецепті замішуємо тісто на свіжих дріжджах, тонко розгортаємо, додаємо начинку з яблука, яку доповнюємо журавлиною, звертаємо рулетом і випікаємо в духовці. Особливих навичок для замісу дріжджового тіста не потрібно, але смак штруделя буде інший, в порівнянні з використанням листкового замороженого тіста.
Час готування: 1 година 50 хвилин.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 8.
Інгредієнти:
- Яблука – 360 гр.
- Журавлина – 50 гр.
- Кориця молота – 2 ч.л.
- Борошно – 600 гр.
- Вода – 200 мл.
- Дріжджі свіжі – 25 гр.
- Цукор – 2 ст.л.
- Сіль – ½ ч.л.
- Олія – 4 ст.л.
- Цукор ванільний – 1 ч.л.
Для сиропу:
- Вода – 50 мл.
- Цукор – 1 ст.л.
- Цукрова пудра – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед відміряти точну кількість інгредієнтів, згідно з рецептом. Яблука промити, очистити від шкірки і нарізати маленькими шматочками. Промити журавлину або іншу ягоду і обсушити серветкою.
Крок 2. У посуд для замісу тіста налити теплу воду, додати цукор з сіллю і розчинити свіжі дріжджі, які можна замінити 1 пакетиком ( 10-11 м ) дріжджів швидкодіючих. У цю суміш насипати половину просіяного пшеничного борошна і все добре перемішати. Залишити суміш на 30 хвилин в теплому місці для активації дріжджів. Потім в тісто, яке підійшло налити олія, насипати ванільний цукор, через сито просіяти решту борошно, і руками протягом 10-15 хвилин вимісити тісто.
Крок 3. Замішане тісто розділити на дві частини і кожну розкачати качалкою в тонкі прямокутні пласти. На кожен пласт укласти нарізку яблука, посипати її журавлиною, цукром з корицею, залишаючи вільними краю. Руками начинку загорнути у вигляді рулетів і краю щільно скріпити.
Крок 4. Перекласти рулети на застелений папером деко. В окремій чашці приготувати сироп з гарячої води і цукру. Сиропом добре змастити поверхні рулетів. Духовку розігріти до 200 градусів. Випікати штруделі протягом 30-40 хвилин і до рум’яної скоринки.
Крок 5. Спечені штруделі з яблуком на дріжджовому тісті трохи остудити, посипати цукровою пудрою, порційно нарізати і подати до чаю. Смачного!
Штрудель з тіста філо
Штрудель з тіста філо, рум’яний і хрусткий зовні, з приємним смаком свіжої випічки, буде хорошим десертом до будь-якого столу. Таке тісто трохи подібно листковому тіста, але дуже тонко розкачати і не містить здоби. Для штруделя краще взяти готове заморожене тісто філо, адже замісити своїми руками досить складно. Випікаємо штрудель з яблуками і смак начинки доповнимо корицею з кардамоном.
Час готування: 55 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Тісто філо – 1 упаковка.
- Яблука – 800 гр.
- Масло вершкове – 120 гр.
- Кориця молота – 1 ст.л.
- Кардамон мелений – ¼ ч.л.
- Цукор – 6 ст.л.
- Цукрова пудра – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Тісто філо заздалегідь розморозьте на нижній полиці холодильника і для цього достатньо 1-1,5 години. Підготуйте, згідно з рецептом, інші інгредієнти для штруделя.
Крок 2. Яблука для начинки промийте і видаліть насіннєві коробочки. Потім яблука наріжте маленькими, не більше 1 см, кубиками. Яблучну нарізку перекладіть на суху розігріту сковорідку, посипте цукром з корицею і кардамоном і протягом 5 хвилин при помішуванні їх карамелізуйте.
Крок 3. Розтопіть в мікрохвильовці вершкове масло. Розморожене тісто філо розгорніть на присипаній борошном стільниці. З 1 упаковки тіста філо у вас вийде 3 штруделя. Кожен шар тіста змастіть розтопленим маслом і на один штрудель потрібно 4-5 аркушів тіста. На край кожного штруделя укладіть приготовлену яблучну начинку.
Крок 4. Потім вільні краї тіста загорніть і все акуратно поверніть рулетами, щоб начинка не витекла при випіканні.
Крок 5. Штруделі укладіть на застелений папером деко. Заздалегідь розігрійте духовку на 180 ° С. Випікайте штруделі протягом 25 хвилин і до рум’яної скоринки.
Крок 6. Спечені штруделі з тіста філо трохи остудити, присипте цукровою пудрою і можете подавати до столу. Смачного!
Штрудель з яблуками і горіхами в домашніх умовах
Додавання горіхів до яблукам в начинку для штруделя зробить випічку набагато смачніше, адже горіхи після термічної обробки дають десерту особливий аромат. У цьому рецепті для штруделя в домашніх умовах вам пропонується замісити бездріжджове тісто своїми руками. Для начинки на додаток до яблукам беремо волоські горіхи, і смак начинки доповнимо корицею, і родзинками.
Час готування: 2 години.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 250 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 1 трісок.
- Масло вершкове розтоплене – 1 ст.л.
- Молоко – 100 мл.
Для начинки:
- Яблука – 5 шт.
- Волоські горіхи подрібнені – 1 ст.
- Лимонний сік – 1 ст.л.
- Ізюм – 50 гр.
- Цедра апельсина – 2 ст.л.
- Цукор – 2 ст.л.
- Кориця – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку потрібно замісити тісто для штруделя. Для цього в піалі вінчиком збийте одне куряче яйце з молоком і дрібкою солі. У посуд для замісу тіста насипте просіяне борошно, перелийте збиту яєчно-молочну суміш, додайте розтоплене вершкове масло і руками замісіть тісто до гладкої однорідної консистенції.
Крок 2. Замішане тісто 6-10 разів відбийте про стільницю, поверніть в колобок, прикрийте чашкою або серветкою і на 1 годину залиште для вистоювання в теплому місці.
Крок 3. За цей час підготуйте начинку для штруделя. Яблука промийте, зніміть шкірку, видаліть серцевину і м’якоть наріжте маленькими кубиками. Яблучну нарізку перекладіть в окремий посуд, полийте її соком лимона, насипте подрібнені волоські горіхи, цукор, апельсинову цедру ( за бажанням ) і корицю. Начинку ложкою добре перемішайте.
Крок 4. Підготовлене тісто на присипаному борошном рушник розкачайте в тонку прямокутну корж. Змастіть його розтопленим вершковим маслом.
Крок 5. На тісто рівним шаром укладіть приготовлену яблучну начинку. Потім за допомогою рушники тісто з начинкою акуратно загорніть в рулет і краю його щільно скріпіть. Рулет перекладіть в форму або на застелений папером деко. Духовку розігрійте до 180 ° С. Випікайте штрудель протягом 40 хвилин і до рум’яної скоринки на поверхні.
Крок 6. Спечений в домашніх умовах штрудель з яблуками і горіхами трохи остудити, рясно посипте цукровою пудрою, акуратно, щоб тісто не розкришилося, наріжте порційними шматочками і сервіруйте до столу. Смачного!
Домашній штрудель з сиром і яблуками
Домашній штрудель з сиром і яблуками є спрощеним варіантом класичної віденської випічки. Головний смак штруделя визначає улюблена багатьма яблучно-творожна начинка, а тісто можна підібрати будь-який або замісити своїми руками. У цьому рецепті вам пропонується найшвидший спосіб випічки штруделя з сиром і яблуками – на основі лаваша. Цукор в начинку не додаємо, і солодкість замінюємо родзинками з солодкими яблуками, що буде у вас ПП варіантом випічки.
Час готування: 25 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Лаваш – 1 шт.
- Яблука солодкі – 2 шт.
- Сир – 180 гр.
- Ізюм – 30 гр.
- Кориця – 1/2 ч.л.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – за бажанням.
Процес приготування:
Крок 1. Солодкі яблука добре промийте, очистіть від шкірки і подрібніть на великій терці.
Крок 2. На стільниці розгорніть лист лаваша будь-якої форми. На половину листа лаваша рівним шаром укладіть натерті яблука і посипте їх корицею. За бажанням, можна додати трохи цукру.
Крок 3. Поверх яблука рівномірно розкладіть заздалегідь підготовлений родзинки без кісточок.
Крок 4. Сир будь-якої жирності добре розімніть виделкою і розкришити рівним шаром поверх яблука з родзинками.
Крок 5. Потім загорніть краю лаваша і акуратно поверніть його рулетом, щоб начинка не протікла при випічці. Штрудель перекладіть на застелений папером деко. Поверхня його змастіть збитим яйцем.
Крок 6. Духовку розігрійте до 200 ° С. Випікайте штрудель протягом 15 хвилин і до рум’яної скоринки. Зазвичай цього часу буває достатньо.
Крок 7. Спечений штрудель з яблуками і сиром остудити. Посипте пудрою з цукру, наріжте шматочками і можете сервірувати до столу. Смачного!
Штрудель з яблуками і родзинками
Штрудель з яблуками і родзинками, як варіант популярної і не тільки в Європі випічки, буде у вас швидким і смачним рецептом. Ніжна текстура штруделя зберігається і на наступний день. Десерт ідеально підійде на сніданок або до чаю. Готуємо штрудель на листковому тісті. Для начинки вибираємо міцні яблука і темний виноград без кісточок.
Час готування: 1 година 15 хвилин.
Час приготування: 45 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- листкове тісто – 400 гр.
- Яблука – 400 гр.
- Цукор – 150 гр.
- Ізюм темний – 150 гр.
- Борошно для присипки столу – 150 гр.
- Вода ( кип’яток ) для родзинок – 150 мл.
- Оливкова олія – 30 мл.
- Жовток для змащування – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для випічки штруделя. листкове тісто заздалегідь розморозьте.
Крок 2. Яблука промийте, видаліть серцевину і, не знімаючи шкірки, щоб вони не втратили соковитість, наріжте невеликими шматочками довільної форми. Яблучну нарізку перекладіть в сковорідку і поставте на середній вогонь. Посипте їх цукром і його кількість можете змінити, якщо яблука кислі.
Крок 3. Ізюм на 10 хвилин залийте окропом. Яблука при помішуванні лопаткою, карамелізуйте до появи соку і середньої м’якості.
Крок 4. Потім до яблукам додайте замочений родзинки і після повного випарювання соку вогонь вимкніть.
Крок 5. Розморожене тісто розгорніть на присипаній борошном стільниці і розкачайте в два пласта товщиною до 1 мм. Поверхня тіста посипте невеликою кількістю цукру. На край тіста викладіть приготовлену начинку з яблука і родзинок, залишивши вільними краю.
Крок 6. Потім руками акуратно загорніть начинку в тісто, сформувавши рулети. Краї тіста щільно скріпіть, щоб начинка не протекла при випіканні.
Крок 7. Проти змастіть маслом або застеліть папером і перекладіть на нього рулети-штруделі. Ножем на їх поверхні зробіть кілька косих надрізів для видалення пари.
Крок 8. Духовку розігрійте до 170 ° С. Випікайте штруделі протягом 40 хвилин. Через 20 хвилин від початку випічки штруделі змастіть збитим жовтком. Потім через 10 хвилин повторіть змазування.
Крок 9. Спечені штруделі з яблуком і родзинками остудити, наріжте порційними шматочками і можете сервірувати до чаю. Смачного!
Яблучний штрудель з вишнею в духовці
Яблучний штрудель в класичному варіанті передбачає начинку тільки з яблука, але не менш смачні рецепти з додаванням до начинки різних фруктів, ягід і горіхів, а в цьому рецепті готуємо яблучний штрудель з вишнею. Тісто для нього беремо готове листкове. Яблучно-вишнева начинка готується трохи складніше, і до неї додамо подрібнене з горіхами печиво.
Час готування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 35 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- листкове тісто – 500 гр.
- Яблука – 400 гр.
- Вишня заморожена – 400 гр.
- Печиво галетне – 10 шт.
- Печиво « Ювілейне » молочне – 100 гр.
- Волоські горіхи – 100 гр.
- Масло вершкове – 2 ст.л.
- Крохмаль – 1 ст.л.
- Вода – ¼ ст.
- Цукор – 4 ст.л.
- Кориця – 1 ч.л.
- Цукрова пудра – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Два сорти печива подрібніть в чаші блендера в дрібну крихту. Потім додайте очищені волоські горіхи і ще раз перекрутіть, щоб крихта горіхів вийшла середньої.
Крок 2. Яблука очистіть від шкірки, наріжте тонкими часточками і посипте їх корицею. У сковорідці розтопіть вершкове масло і в ньому трохи карамелізуйте дві ложки цукру.
Крок 3. У цю карамель перекладіть яблучну нарізку і при помішуванні, посмажте яблука 5-7 хвилин, а потім залиште для охолодження.
Крок 4. Заздалегідь розморозьте вишню, сік перелийте в невелику каструлю і поставте на невеликий вогонь. Крохмаль розведіть у воді. У закипілому вишневому соку розчин дві ложки цукру. Потім тонким струменем перелийте до соку крохмаль і проваріть при постійному помішуванні до густої консистенції.
Крок 5. Отриманий вишневий кисіль зніміть з вогню, перекладіть до нього вишню і залиште для охолодження.
Крок 6. На присипаній борошном стільниці, папері або фользі розгорніть заздалегідь розморожене тісто і розкачайте його в тонкий довгий пласт розміром приблизно 60х30 см.
Крок 7. На пласт тіста, чи не захоплюючи країв, рівним шаром укладіть горіхово-печиво крихту.
Крок 8. Поверх крихти рівномірно розкладіть обсмажені яблучні часточки.
Крок 9. Поверх яблука розкладіть вишню і рівномірно начинку полийте вишневим соусом.
Крок 10. Потім руками тісто з начинкою акуратно поверніть у вигляді рулету і краю щільно скріпіть, щоб начинка не протікала при випічці.
Крок 11. Штрудель перекладіть в форму або на деко і випікайте в духовці при 160 градусів протягом 50 хвилин, не менше, що залежить від вашої духовки.
Крок 12. Спечений яблучний штрудель з вишнею перекладіть на тарілку, посипте цукровою пудрою, повністю остудити, і тільки після цього можете нарізати і подавати до столу. Смачного!