Шашлик з яловичини на мангалі – 10 рецептів маринаду для м'якого та соковитого шашлику

Шашлик з яловичини на мангалі – частування смачне і затребуване для пікніка або трапези на свіжому повітрі, а їх яловичого м'яса виходить не менш смачним у порівнянні зі свинячим і баранячим при дотриманні двох важливих моментів: якісної яловичини і правильного маринування в обраному по особистому. Відмінними основами для яловичого шашлику визнаються оцет, олія, мінералка, майонез, сметана, сік лимона і навіть ківі. Смак готової страви багато в чому визначає набір приправ та спецій.

Класичний маринад із цибулі та оцту для шашлику з яловичини

Варіант маринування яловичини для шашлику та оцтом, і цибулею визнається класикою. Оцет добре розм'якшує волокна м'яса, робить м'якою і соковитою яловичину, і надає пікантний кислуватий присмак. Без цибулі тут не обходиться, адже вона будь-який маринад робить набагато смачнішою. Для шашлику, крім маринаду, важливим є правильний вибір яловичини.

    Маринад із майонезу для соковитого шашлику із яловичини

    Шашлик із яловичини виходить не менш смачним, ніж зі свинини чи баранини, якщо це м'ясо замаринувати правильно. Найбільш поширеним, хоч і не найкориснішим маринадом для яловичого шашлику є майонез, який яловичину робить м'якою, соковитою і надає приємного смаку. Для шашлику вибираємо філе або вирізку та бажано молоде м'ясо. Час маринування такого шашлику – щонайменше 6 годин.

    Час приготування: 6 годин 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 5.

    Складові:

    • Яловичина – 1 кг.
    • Майонез – 300 грн.
    • Цибуля – 4 шт.
    • Спеції для шашлику – 1 ст.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу готуємо всі вищезгадані інгредієнти для приготування шашлику. Яловичину промиваємо під проточною водою та серветкою витираємо насухо. Очищаємо цибулини та нарізаємо тонкими кільцями.

    Крок 2. Підготовлену яловичину нарізаємо однаковими шматочками як для звичайного шашлику, і перекладаємо її в посуд для маринування. Шматочки м'яса трохи відбиваємо молоточком. Майонез змішуємо в піалі з сіллю, спеціями для шашлику та чорним перцем. До яловичини перекладаємо нарізку цибулі з майонезною сумішшю.

    Крок 3. Потім яловичину з цибулею та майонезом добре перемішуємо. Посуд прикриваємо кришкою, і щонайменше на 6 годин ставимо в холодне місце для маринування.

    Крок 4. Через цей час шматочки яловичини, замаринованої в майонезі, насаджуємо на шампури і приступаємо до смаження шашлику на мангалі. Смачного!

    Вірменський шашлик із яловичини на мангалі

    Шашлик по-вірменськи вважається класикою жанру, і спосіб маринування яловичини має низку переваг. Маринад готується на основі нерафінованої рослинної олії і без різних оцтів та майонезів. Зі спецій, беруться тільки чорний перець з запашним перцем і обов'язково коріандр. Цибуляа береться багато і він нарізається по-особливому. Час маринування становить 40 хвилин, і час смаження вдвічі швидший, оскільки масло нагріває м'ясо зсередини і не дає йому пересохнути.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 5.

    Складові:

    • Яловичина – 1 кг.
    • Цибуля – 500 гр.
    • Олія соняшникова – 200 мл.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний горошок – до смаку.
    • Перець запашний горошок – до смаку.
    • Коріандр – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Цей варіант маринування яловичини добре підходить для приготування шашликів на природі: мангалі або багатті.

    Крок 2. Для маринування шашлику по-вірменськи беремо нерафіновану олію.

    Крок 3. Горошки перців та коріандр подрібнюємо у ступці, тільки не на порошок, і щоб не було великих шматочків.

    Крок 4. У посуд для маринування наливаємо олію, насипаємо подрібнені спеції та добре перемішуємо.

    Крок 5. Цибулини очищаємо від лушпиння, але кінчики залишаємо. Потім їх ріжемо на четвертинки.

    Крок 6. Цибулеву нарізку перекладаємо в олійний маринад і добре перемішуємо.

    Крок 7. Яловичина промиваємо під холодною водою, насухо витираємо серветкою і нарізаємо шматочками, як для звичайного шашлику. Перекладаємо нарізану яловичину в масляну суміш і добре перемішуємо. Залишаємо м'ясо для маринування на 40 хвилин.

    Крок 8. За цей час готуємо мангал чи інший вогонь.

    Крок 9. Через 40 хвилин замариновані по-вірменськи шматочки яловичини нанизуємо на шампури, чергуючи м'ясо з цибулею. Смажимо шашлик над гарячим вугіллям до готовності. Краплі олії можуть трохи вугілля підпалювати, тому потрібно стежити за процесом смаження.

    Крок 10. Готовий шашлик подаємо до трапези з будь-якими овочами. Смачного!

    Як приготувати м'який шашлик з яловичини?

    Для приготування м'якого та соковитого шашлику з яловичини, і особливо з жорсткого м'яса, ідеально підходить маринад з додаванням лимона. Лимон розм'якшує м'ясні волокна яловичини так само добре, як і оцет, але смак шашлику виходить м'якшим і без кислого присмаку. Зі спецій до маринаду додамо цибулю, лист лавра і перець. Час маринування шашлику – 6–8 годин, але в холодному місці можна маринувати і довше, адже смак лише покращиться.

    Час приготування: 6 годин 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 7.

    Складові:

    • Яловичина – 1.5 кг.
    • Цибуля – 2 шт.
    • Лимон – 2 шт.
    • Лавровий лист – 3 шт.
    • Часник – 3 зубки.
    • Сіль – 1.5 ст.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу підготувати продукти для шашлику згідно з рецептом і потрібною вам кількістю порцій.

    Крок 2. Яловичина для шашлику промити під проточною водою, витерти насухо серветкою і нарізати середніми шматочками. Яловичину одразу перекласти в посуд для маринування.

    Крок 3. Очистити від лушпиння цибулини та зубки часнику. Цибулю нарізати кільцями, а часник дрібно порубати ножем. Цю нарізку перекласти до яловичини.

    Крок 4. Лимони ретельно промити та нарізати шматочками довільного розміру.

    Крок 5. Посипати сіллю з перцем, перекласти до нього шматочки лимона і все ретельно перемішати, руками видавлюючи лимонний сік зі шматочків. Посуд прикрити кришкою і залишити яловичину в маринаді лимона мінімум на 6 годин.

    Крок 6. Після закінчення маринування, шашлик нанизати на шампури і обсмажити до готовності на мангалі або вугіллі. Смачного!

    Покроковий рецепт приготування маринаду для шашлику із соєвим соусом

    Відмінним маринадом для шашлику з яловичини може бути приготований маринад на основі соєвого соусу. Цей соус добре розм'якшує волокна яловичини, не вимагає додавання до шашлику солі і є досить доступним. Для прискорення маринування до такого маринаду додамо кислий інгредієнт як томатного соку. Соус сам по собі надає насиченості смаку, тому з приправ додамо до маринаду тільки часник та спеції для шашлику.

    Час приготування: 6 годин 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 8.

    Складові:

    • Яловича вирізка – 2 кг.
    • Цибуля – 500 гр.
    • Соєвий соус – 200 мл.
    • Томатний сік – 500мл.
    • Рослинна олія – 100 мл.
    • Часник – 3 зубки.
    • Приправи – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Яловича вирізка для шашлику добре промивається холодною водою, витирається насухо серветкою і нарізається середніми шматочками, як для звичайного шашлику.

    Крок 2. Очищаються від лушпиння цибулини, нарізуються шматочками довільної форми і руками трохи перетираються, щоб цибуля дала сік. До цибулі додаються подрібнені зубки часнику та обрана приправа.

    Крок 3. Змішуються соєвий соус із томатним соком. Цією сумішшю заливається цибуля і добре перемішується. Соєвий маринад для шашлику готовий.

    Крок 4. Нарізана яловичина кладеться в маринований посуд. До неї спочатку наливається 100 мл олії і потім переливається соєвий маринад. М'ясо з маринадом добре перемішується. Посуд прикривається кришкою і на 6:00, як мінімум, ставиться в холодильник для маринування.

    Крок 5. Після часу маринування, шматочки яловичини нанизуються на шампури і шашлик смажиться на мангалі до готовності. Смачного!

    Простий та смачний рецепт маринаду на кефірі для яловичого шашлику

    Всім відомо, що важливим моментом приготування шашлику з будь-якого м'яса є його маринування. Хорошим варіантом може бути у вас маринад кефіру, і кефір для нього береться тільки жирний. У маринад для посилення розм'якшення яловичини та особливого смаку додамо лимон, а з приправ додамо тільки часник та чорний перець. Час маринування яловичини в маринаді кефіру не менше 10 годин, а в ідеалі – доба. М'ясо для нього беремо тільки свіже, тому що із замороженого м'яса шашлик не вийде.

    Час приготування: 10 годин 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 5.

    Складові:

    • Яловичина – 1 кг.
    • Кефір – 1 ст.
    • Лимон – 1 шт.
    • Часник – 5 зубків
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – 1 ч.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу готується маринад кефіру для шашлику. Ретельно вимивається лимон та дрібною терткою з нього акуратно знімається цедра.

    Крок 2. З лимона у будь-який спосіб віджимається сік.

    Крок 3. Очищені зубки часнику подрібнюються через часнику або дрібно рубаються ножем.

    Крок 4. В окремий посуд наливається склянка жирного кефіру. До нього наливається лимонний сік, перекладається цедра зі здрібненим часником і насипається чорний перець. Ці інгредієнти добре перемішуються. Маринад готовий.

    Крок 5. Яловичина для шашлику промивається холодною водою, витирається насухо серветкою і нарізається поперек волокон однаковими шматочками. М'ясо перекладається в посуд для маринування, посипається сіллю та добре перемішується.

    Крок 6. Потім шашлик заливається кефірним маринадом. Ще раз перемішується і ставиться у холодне місце на 10 годин для маринування, а краще на всю ніч.

    Крок 7. Замаринований шашлик після часу маринування, нанизується на шампури і смажиться вибраним вами способом. Смачного!

    Маринад з ківі для соковитого та м'якого шашлику з яловичини.

    Яловичину для шашлику використовують рідко, так як це м'ясо досить жорстке, але в гарному маринаді яловичий шашлик виходить гідною та смачною стравою. Маринуємо яловичину з чудовим фруктом – ківі, який містить особливий фермент (актінідин), що чудово розщеплює білок м'яса. Яловичина в такому маринаді витримується трохи більше 3 годин, інакше стане паштетом. У цьому рецепті доповнимо яловичий шашлик овочами.

    Час приготування: 3 години 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 5.

    Складові:

    • Яловичина – 1 кг.
    • Ківі велике – 5 шт.
    • Соєвий соус – 3 ст.
    • Олія – 2 ст.л.
    • Соус чилі гострий – 1 ст.
    • Часник – 3 зубки.
    • Цибуля червона – 2 шт.
    • Помідори чері – до смаку.
    • Перець солодкий – 1 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Яловичина промивається під проточною водою, витирається насухо серветкою і нарізається шматочками, як для звичайного шашлику. М'ясо одразу перекладається у посуд для маринування.

    Крок 2. До нього наливається вказана в рецепті кількість рослинної олії, соєвого соусу та гострого соусу чилі.

    Крок 3. У ківі видаляється шкірка з хвостиками і фрукт подрібнюється на великій тертці прямо в посуд з м'ясом. Додається до м'яса подрібнений часник і добре перемішується. Посуд із шашликом прикривається плівкою і на 3 години ставиться в холодильник для маринування.

    Крок 4. За цей час розводиться багаття або готується мангал, щоб залишилося вугілля, що тліє.

    Крок 5. Овочі – червона цибуля, солодкий перець та помідори – промиваються. Обсушуються та нарізуються шматочками. На шампури або шпажки нанизується замаринована в ківі яловичина впереміш зі шматочками овочів.

    Крок 6. Шашлик смажиться над кутами до повної готовності та з урахуванням, що ківі скорочує час смаження. Смачного!

    Як приготувати маринад на минералці для соковитого шашлику?

    Ніжне, соковите і м'ясо яловичини, що буквально тане в роті, виходить при маринуванні шашлику в мінеральній воді. Мінералка містить багато вуглекислого газу, який добре розм'якшує волокна яловичини та надає м'ясу приємної кислинки. Вода вибирається газована, тільки їдальня або лікувально-їдальня і без різних добавок. До такого маринаду додається багато цибулі та приправа для шашлику. Час маринування – щонайменше 6 годин.

    Час приготування: 6 годин 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 5.

    Складові:

    • Яловичина – 1 кг.
    • Мінеральна вода газована – 1 л.
    • Цибуля червона – 5 шт.
    • Приправа для шашлику – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Вибрану для шашлику яловичину добре промити, обсушити серветкою та нарізати однаковими середніми шматочками.

    Крок 2. Очистити цибулини та нарізати великими кубиками.

    Крок 3. Шматочки яловичини перекласти в посуд для маринування, додати до них нарізку цибулі з приправою і рукою м'ясо добре перемішати, щоб цибуля дала сік.

    Крок 4. Потім шашлик залити літром газованої мінералки і все ще трохи перемішати. Мінералка має покрити яловичину повністю. Посуд прикрити кришкою та поставити в холодне місце на 6 годин для маринування.

    Крок 5. Після часу шматочки яловичини, замаринованої в мінеральній воді, нанизати на шампури.

    Крок 6. Обсмажити шашлик на заздалегідь підготовленому мангалі до готовності та рум'яного кольору. Смачного!

    Дуже смачний гранатовий маринад для шашлику із яловичини.

    Шашлик із яловичини в гранатовому маринаді – страва вишукана і залишає приємний післясмак. Готується воно просто, але важливий для маринаду саме натуральний сік гранатовий або соус, а не сік з магазину, який розведений водою і містить цукор. Яловичина для такого маринаду вибирається молода, оскільки зі старого чи замороженого м'яса шашлик не вийде. Щоб м'ясо краще промаринувалося, додамо до нього сік лимона та гірчицю. Час маринування – мінімум 10 годин, а краще за добу.

    Час приготування: 6 годин 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 7.

    Складові:

    • Яловичина – 1.5 кг.
    • Гранатовий соус – 1 ст.
    • Гірчиця – 3 ч. л.
    • Цибуля – 3 шт.
    • Лимонний сік – 4 ст.
    • Сіль морська – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Яловичина для шашлику промиваємо під холодною водою, насухо витираємо серветкою і нарізаємо поперек волокон шматочками розміром 3х4 см. Нарізаємо кільцями очищену цибулю. Яловичину перемішуємо з гірчицею.

    Крок 2. У посуд для маринування укладаємо пошарово шматочки яловичини в гірчиці, посипаючи морською сіллю і прошаровуючи цибульною нарізкою. Поверх яловичини наливаємо гранатовий соус та сік лимона. Потім шашлик прикриваємо плоскою тарілкою та невеликим гнітом і ставимо на 10 годин для маринування.

    Крок 3. Після закінчення маринування шматочки яловичини акуратно насаджуємо на шампури разом з кільцями цибулі і поміщаємо їх над гарячим вугіллям мангалу.

    Крок 4. Смажимо шашлик за загальними правилами до готовності та красивого рум'яного кольору. Шашлик з яловичини в гранатовому маринаді завжди виходить соковитим, м'яким та дуже смачним. Смачного!

    Соковитий шашлик із яловичини із салом

    Яловичина – м'ясо досить сухе та пісне, і шашлик з нього пересихає і виходить жорстким. Є добрий варіант приготування його із салом. Шматочки яловичини можна загорнути в сало, але в цьому рецепті насаджуємо яловичину на шампури, чергуючи її шматочками сала. Яловичина маринована в мінеральній воді і для прискорення цього процесу додамо в маринад ківі. Для маринування буде достатньо 5 годин. Сало по можливості беремо бараняче курдючне, але можна і звичайне. Спецій додаємо небагато, щоб не заглушити смак м'яса.

    Час приготування: 5 годин 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 6.

    Складові:

    • Яловичина – 1.3 кг.
    • Сало курдючне – 700 грн.
    • Цибуля – 4 шт.
    • Ківі – 2 шт.
    • Вода мінеральна газована – 1 л.
    • Сіль за смаком.
    • Зіра – до смаку.
    • Коріандр – до смаку.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Шматок яловичини для шашлику промивається холодною водою, витирається насухо серветкою і нарізається середніми шматочками.

    Крок 2. Невеликими шматочками нарізається сало.

    Крок 3. Цибулини очищаються від лушпиння і нарізаються півкільцями. У посуд для маринування перекладається нарізка яловичини із салом та цибуля.

    Крок 4. Потім шашлик посипається сіллю, коріандром та розтертою в долонях зірою. До шашлику додається очищене та дрібно нарізане ківі. Потім ці інгредієнти заливаються половиною газованої мінералки.

    Крок 5. Шашлик рукою добре перемішується, щоб шматочки яловичини були рівномірно промариновані. До шашлику наливається решта газування. М'ясо прикривається плоскою тарілкою та гнітом і ставиться на 5 годин у холодильник для маринування.

    Крок 6. Після часу маринування, на шампури насаджуються шматочки яловичини та шматочки сала.

    Крок 7. Шампури з шашликом із яловичини із салом укладаються на заздалегідь підготовлений мангал.

    Крок 8. Обсмажується шашлик до готовності з усіх боків, а готовність перевіряється протиканням шматочка м'яса ножем, сік має бути прозорим. Смачного!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал