Класична шарлотка з яблуками в духовці – це пишна, проста та смачна випічка. По суті вона є звичайним яблучним пирогом, для якого існує величезна різноманітність рецептів приготування. Пишна, ніжна шарлотка, що просто тане в роті, не може не подобатися!
Класична шарлотка з яблуками на кефірі
У цьому рецепті вам пропонується приготувати тісто для шарлотки на основі кефіру. Він надасть десерту нового смаку, красивого зовнішнього вигляду (висота і пишність) і зробить текстуру шарлотки вологішою і ніжнішою, ніж приготовленою тільки на яйцях. Яблука для цієї випічки візьміть кислі сорти.
Інгредієнти:
- Борошно – 2 ст.
- Кефір та цукор – по 1 ст.
- Яйце – 2 шт.
- Сода – 1 ч. л.
- Яблука – 5 шт.
- Сіль – 1 щіпка.
Процес приготування:
1. Наливаємо в посуд для замісу тіста трохи підігрітий кефір та додаємо до нього соду. Перемішуємо кефір до появи бульбашок повітря.
2. В інший посуд розбиваємо яйця, насипаємо до них потрібну кількість цукру та щіпку солі для розкриття солодкого смаку випічки.
3. За допомогою міксера яйця з цукром трохи збиваємо, лише до появи на поверхні пінки.
4. З’єднуємо разом кефір та збиті яйця та швидко перемішуємо.
5. Потім порційно додаємо до цієї суміші борошно, яке просіяли, продовжуючи заміс тіста міксером на невеликій швидкості. Тісто має бути не надто рідким і не густим, а як на оладки. Намагайтеся вловити цей момент і запам’ятати. Для кращої пишності тіста можете замінити 1/5 частини борошна картопляний крохмаль.
6. На особистий смак можете додати до тіста трохи ванілі або кориці.
7. Яблука миємо і нарізаємо середніми шматочками, перекладаємо в тісто і перемішуємо. Яблука можна замінити будь-якими сезонними фруктами: нектарином, грушами, сливами.
8. Форму для випікання застилаємо пергаментним папером, змащуємо олією та переливаємо в неї тісто з яблуками.
9. Випікаємо шарлотку протягом 45 хвилин при 200 градусах. Перевіряємо зубочисткою готовність випічки.
10. Готову шарлотку перекладаємо на гарну тарілку та намазуємо зверху варенням.
Приємного чаювання!
Пишна шарлотка з яблуками у духовці зі сметаною
Цей рецепт призначений для любителів здивувати своїх близьких та гостей новою випічкою. Приготуйте яблучну шарлотку на сметані.
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно – 1ст.
- Цукор та сметана – по 1 ст.
- Яйце – 2 шт.
- Сода – 0.5 ч. л.
- Яблука – 5 шт.
Процес приготування:
1. Розбийте в посуд для замісу тіста яйця та за допомогою міксера їх добре збийте до утворення стійкої піни.
2. Потім насипте до них потрібну кількість цукру та суміш перемішайте, щоб цукор розчинився повністю.
3. Покладіть до цієї суміші сметану (візьміть сметану середньої жирності: 15–20%) і ще раз перемішайте.
4. Потім, продовжуючи процес замісу, порційно додайте борошно, яке просіяли на сито. Тісто замістіть до однорідного та без грудочок стану. Наприкінці замісу насипте до тіста соду, щоб пиріг став пишним під час випікання.
5. Підготуйте яблука. Їх промийте, видаліть серцевину з насінням, нашаткуйте довільним, тільки не дрібним, шматочками, збризкайте лимонним соком і посипте корицею.
6. Форму для випічки застеліть пекарським папером, намажте олією і посипте панірувальними сухарями.
7. На дно форми покладіть підготовлені яблука.
8. Залийте їх зверху тістом.
9. Запікайте шарлотку при 180° протягом 40 хвилин. Дерев’яною паличкою перевірте готовність випічки.
10. Духовку вимкніть і залиште в ній шарлотку на 30 хвилин, щоб вона не осіла від перепаду температури.
11. Потім випечений пиріг переверніть на тарілку. Яблучна начинка буде зверху. Можна подавати до столу.
Їжте на здоров’я та готуйте з задоволенням!
Повітряна шарлотка з додаванням розпушувача
Це ще один рецепт смачного десерту до чаю чи кави. Готувати тісто будемо тільки на курячих яйцях та з розпушувачем. Це буде по суті бісквітне тісто.
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно вищого ґатунку та цукор – по 1 ст.
- Яйце – 4 шт.
- Розпушувач – ½ ч. л.
- Яблука – 5 шт.
Процес приготування:
1. У посуд для замісу тіста розбийте охолоджені курячі яйця.
2. Насипте до яєць потрібну кількість цукру і за допомогою міксера на великій швидкості збийте яйця до збільшення маси обсягом втричі. Для отримання тіста найкращої якості можете окремо збити білки та жовтки.
3. Просійте на ситі пшеничне борошно і перемішайте його з пекарським порошком (розпушувачем).
4. Борошно порційно додавайте в тісто, продовжуючи заміс міксером на невеликій швидкості. Тісто замішуйте недовго, лише до однорідного стану.
5. Яблука промийте, видаліть серединки з насінням і нашаткуйте середніми шматочками. Щоб вони не потемніли, збризкайте їх лимонним соком. Додайте до яблука трохи кориці і полийте олією, тоді вони добре збережуть форму при випіканні.
6. Перекладіть яблука в тісто та акуратно перемішайте.
7. Підготуйте форму для випікання та перелийте в неї підготовлене тісто.
8. Випікайте шарлотку в духовці, розігрітій до 180° протягом 40 хвилин.
9. Час випікання залежить від висоти форми. Невисокий пиріг пропікається швидше. Перевірте готовність шарлотки. Духовку вимкніть та залиште в ній пиріг на деякий час для охолодження.
Шарлотка готова! Пригощайте своїх близьких та гостей.
Рецепт шарлотки з корицею
Кориця та яблука створені один для одного. Шарлотка, приготовлена на їх основі, виходить найсмачнішою та неймовірно ароматною. А продукти для її приготування завжди мають кожну господиню.
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно та цукор – по 1 ст.
- Яйце – 4 шт.
- Розпушувач для тіста – 1 ч.л.
- Кориця – 0,5 ч. л.
- Яблука – 5 шт.
- Цукор ванільний – 1/2 пак.
Процес приготування:
1. У посуді для замісу тіста збийте яйця з цукром. Можете збивати звичайним вінчиком протягом 2–3 хвилин.
2. Насипте до збитих яєць потрібну кількість борошна, розпушувач, ванільний цукор, корицю та замісіть тісто до однорідного, без грудочок стану. Тісто має бути густуватим.
3. Яблука візьміть кислуватих сортів, помийте і нашаткуйте на тонкі часточки.
4. Перекладіть їх у тісто та акуратно, щоб не пошкодити часточки, перемішайте.
5. Форму для випікання застеліть пергаментним папером, намажте олією та посипте манкою.
6. Випікайте шарлотку при 180° протягом 40 хвилин. Вона має зверху зарум’янитися. Перевірте готовність зубочисткою.
7. Спечену шарлотку трохи остудіть у вимкненій духовці.
8. Потім виймайте з форми та нарізайте порційними шматочками.
Приємного чаювання!
Шарлотка у духовці з молоком
За пропонованим рецептом ви можете спекти яблучну шарлотку на молоці. Така випічка завжди виходить пишною, ніжною та дуже смачною. Рецепт простий, під силу навіть дитині. Продукти для її приготування завжди знайдуться у холодильнику.
Інгредієнти:
- Борошно – 1 ст.
- Молоко – ½ ст.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 2 ст. л.
- Олія – 1 ст. л.
- Розпушувач для тіста – 1.5 ч. л.
- Яблука – 2–3 шт.
- Цукрова пудра для посипання.
Процес приготування:
1. У посуд для замісу тіста розбийте яйця. Насипте до них дві ложки цукру.
2. За допомогою міксера яйця з цукром збийте до збільшення обсягом вдвічі.
3. В отриману масу налийте потрібну кількість молока та олії і суміш перемішайте.
4. Всипте в суміш борошно, яке просіяли на сито, і розпушувач для тіста.
5. Міксером на невеликій швидкості замісіть тісто до консистенції густої сметани. Кількість борошна можна змінити, щоб отримати потрібну густину тіста.
6. Помийте яблука і наріжте довільними шматочками, тільки не дуже маленькими, щоб не загубився смак при випіканні.
7. Яблука перекладіть у тісто та перемішайте.
8. Духовку нагрійте до 180°.
9. Застеліть папером форму для випічки та намажте її невеликою кількістю олії. Посипте форму манкою або панірувальними сухарями, але можна обійтися без них.
10. Тісто перекладіть у форму.
11. Запікайте шарлотку у розігрітій духовці протягом 40–45 хвилин. Вона має покритися зверху золотистою скоринкою.
12. Спечену шарлотку трохи остудіть, присипте пудрою з цукру і можете пригощати своїх близьких.
Їжте на здоров’я!
Пишна шарлотка з додаванням соди
Вам надається рецепт дивовижно смачної та пишної яблучної шарлотки на соді. Це зручно, коли під руками немає розпушувача для тіста.
Інгредієнти:
- Борошно та цукор – по 1 ст.
- Яйце – 4 шт.
- Харчова сода та столовий оцет – по 1 ч. л.
- Кориця – 0.5 ч. л.
- Яблука – 4–5 шт.
Процес приготування:
1. Спочатку розігрійте до 180° духову шафу.
2. Яблука промийте, зніміть шкірку і видаліть серцевину з насінням.
3. Нашинкуйте яблука середніми шматочками довільної форми.
4. У глибокій мисці збийте міксером або вінчиком яйця з цукром до рідкої піни.
5. В отриману яєчно-цукрову суміш насипте борошно, яке просіяли на сито.
6. Соду погасіть у ложці столовим оцтом і цю масу, що шипить, вилийте в тісто.
7. Замісіть однорідне тісто. Густота його має бути, як у сметані.
8. Форму для випікання застеліть пергаментним папером і змастіть олією.
9. На дно форми покладіть нарізані яблука та посипте їх меленою корицею.
10. Яблука залийте|добавляйте| приготованим тістом.
11. Випікайте шарлотку в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 45 хвилин.
12. Перевірте зубочистку готовність випічки.
13. Шарлотку охолодіть у вимкненій духовці.
14. Посипте її зверху цукровою пудрою, розріжте на шматочки та подайте до столу.
Смачного!
Класична шарлотка з яблуками та ваніліном
Це рецепт швидкого, простого і смачного яблучного пирога. Приготувати його дуже зручно, коли гості на порозі потрібен солодкий десерт до чаю. Ванілін надасть такій випічці дивовижного аромату.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне та цукор – по 1 ст.
- Яйце – 4 шт.
- Ванілін – 1 щіпка.
- Яблука – 700 р.
- Олія – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. Спочатку готуємо яблука. Їх промиваємо холодною водою, видаляємо серединки з насінням і шаткуємо на тонкі часточки.
2. Включаємо духовку та нагріваємо її до 180°.
3. У глибоку миску для замісу тіста розбиваємо курячі яйця, насипаємо до них потрібну кількість цукру, ванілін і за допомогою міксера на великій швидкості все збиваємо в пишну масу, адже розпушувач для тіста в даному рецепті не застосовується.
4. Порційно в цю яєчно-цукрову суміш додаємо обов’язково борошно, яке просіяли, і міксером на маленькій швидкості замішуємо тісто до однорідної текстури.
5. Застилаємо форму шматочком паперу для випічки і трохи змащуємо її олією.
6. У цю форму наливаємо ½ частину тіста.
7. На нього рівним шаром розкладаємо нашатковані яблука.
8. Потім заливаємо яблука частиною тіста, що залишилася.
9. Верх тіста прикрашаємо яблучними часточками.
10. Випікаємо шарлотку в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 45 хвилин.
11. Спечений десерт трохи охолоджуємо.
12. Потім перекладаємо його на велику плоску тарілку та несемо на стіл.
Їжте на здоров’я!