Що приготувати з вчорашнього картопляного пюре – 9 швидких і смачних рецептів з фото

Що приготувати зі вчорашнього картопляного пюре – це питання, що часто стоїть перед багатьма господинями і саме приготувати нову страву, а не просто розігріти пюре. Є багато простих, доступних та смачних рішень цього питання: котлети, запіканки, зрази, пиріжки та навіть чіпси, а урізноманітнити їх смак можна доповненням різних інгредієнтів із прянощами та спеціями.

Запіканка з картопляного пюре з сиром і грибами в духовці

Запіканка з картопляного пюре з сиром і грибами в духовці готується швидко і просто, адже пюре у нас вже готове. Доповнена обсмаженими з цибулею будь-якими грибами і під рум’яною сирною скоринкою, запіканка буде у вас смачною вечерею, а вчорашнє пюре придбає новий смак.

Час готування: 45 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Картопляне пюре – 650 гр.
  • Шампіньйони – 500 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 5 ст.л.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу потрібно підготувати начинку для запіканки. Цибулину почистіть і дрібно нашаткуйте. Промийте шампіньйони і нашаткуйте слайсами. Кріп промийте і дрібно наріжте.

Крок 2. У сковорідці розігрійте трохи олії і обсмажте на ній цибулю до золотистого кольору. Потім перекладіть до цибулі нарізку шампіньйонів, обсмажте до випарювання всього грибного соку і протягом 10-15 хвилин. Додайте до грибів сіль з чорним перцем, покладіть дві ложки сметани, нарізаний кріп, перемішайте і тушкуйте все 3-5 хвилин.

Крок 3. Форму для запікання змастіть невеликою кількістю олії. У неї рівним шаром викладіть картопляне пюре і сформуйте по краю бортики. Щоб пюре лягло рівним шаром, його трохи розігрійте в мікрохвильовці. Поверх пюре рівномірно розподіліть грибну начинку.

Крок 4. Поверх начинки тонким шаром нанесіть решту сметану і посипте подрібненим на великій терці сиром. До 180 градусів розігрійте духовку і в неї на 20 хвилин поставте форму з запіканкою. Приготовану страву сервіруйте до столу в гарячому вигляді. Смачного!

Оладки з вчорашнього картопляного пюре

З вчорашнього пюре в цьому рецепті вам пропонується приготувати оладки. Ніжні і з рум’яною скоринкою вони будуть у вас і самостійною стравою, і хорошим гарніром до м’яса. Доповнимо пюре, натертим напівтвердим сиром, що додасть особливий смак. Тісто для оладок виходить густим, тому їх формуємо руками і обсмажуємо в паніровці, але можна і без неї.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Картопляне пюре – 500 гр.
  • Борошно – 6 ст.л.
  • Сир напівтвердий – 80 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сметана для подачі – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуйте, згідно пропорції рецепта і потрібного вам кількості порцій всі інгредієнти для оладок.

Крок 2. Вчорашнє картопляне пюре трохи підігрійте і перекладіть в посуд для замісу тіста. До нього насипте 4 ложки борошна з сіллю і чорним перцем, розбийте куряче яйце і додайте натертий на великій терці будь напівтвердий сир.

Крок 3. Ці інгредієнти добре перемішайте в однорідну масу. Мокрими руками сформуйте невеликі однакові кульки.

Крок 4. Дві ложки борошна для панірування насипте на окреме блюдце. Кулькам додайте плоску форму і добре обваляйте в борошні.

Крок 5. У сковорідці добре розігрійте олію. У неї кладіть сформовані оладки і обсмажуйте на середньому вогні до рум’яної хрусткої скоринки з обох сторін.

Крок 6. Приготовлені оладки з вчорашнього картопляного пюре відразу перекладайте на порційні тарілки і сервіруйте до столу, доповнивши сметаною. Смачного!

Пиріжки з картопляного пюре на сковороді

Хорошим варіантом використання картопляного пюре можуть у вас бути пиріжки, смажені на сковороді. Начинка для пиріжків підходить будь-яка. У цьому рецепті тісто замішуємо на картопляному пюре з додаванням борошна і яєць, а для начинки беремо обсмажений з цибулею м’ясний фарш.

Час готування: 55 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Картопляне пюре – 400 гр.
  • Борошно – 8 ст.л.
  • Яйце – 1-2 шт.
  • М’ясний фарш – 200 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – 150 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Підготувати картопляне пюре, згідно пропорції рецепта, або зварити свіже і обов’язково остудити, адже воно буде основою тіста для пиріжків.

Крок 2. Пюре перекласти в окремий посуд, розбити одне або для більш щільного тіста два курячих яйця і виделкою все добре перемішати, розминаючи картоплю.

Крок 3. Порційно і при постійному перемішуванні до пюре насипати 5 столових ложок просіяного борошна. Замісити тісто до однорідної текстури, до долонь картопляне тісто буде трохи прилипати.

Крок 4. Замішене тісто згорнути в колобок і залишити на деякий час, поки приготується начинка.

Крок 5. Дрібно нашаткувати очищену цибулину. Розігріти в сковорідці 50 мл олії і на ній обсмажити з цибулею м’ясний фарш. Начинку на свій смак посипати сіллю з чорним перцем і трохи остудити.

Крок 6. Змащеними олією руками, з картопляного тіста сформувати коржі, помістити всередину начинку і, щільно скріпивши краї, надати їм форму пиріжків.

Крок 7. Сформовані пиріжки запанірувати в решті борошна.

Крок 8. У сковорідці розігріти олію. У ній обсмажити сформовані пиріжки до золотистої скоринки з усіх боків.

Крок 9. Приготовлені з картопляного пюре пиріжки перекласти на тарілку і сервірувати до столу гарячі, доповнивши будь-яким соусом або сметаною. Смачного!

Картопляна запіканка із залишків пюре з фаршем

Картопляна запіканка з фаршем сама по собі є смачною, самодостатньою стравою для сімейного столу і в цьому рецепті її готуємо із залишків вчорашнього пюре, яке добре зберігає свій смак. Для начинки беремо обсмажений з цибулею м’ясний фарш і запекти все під сирною скоринкою. Інгредієнти всі готові, тому запіканка готується швидко.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Картопляне пюре – 500 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • М’ясний фарш – 200 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для смаження.
  • Вершкове масло – для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Картопляне пюре виделкою розімніть або трохи підігрійте, щоб було пластичним. До нього розбийте куряче яйце, насипте чорний перець і добре перемішайте.

Крок 2. Для начинки очищену цибулину нашаткуйте на невеликі кубики.

Крок 3. У сковорідці розігрійте олію і на ній обсмажте м’ясний фарш з цибулею до випарювання м’ясного соку. Обсмажену начинку посипте сіллю з чорним перцем.

Крок 4. Будь-яку форму для випічки змастіть вершковим маслом. У неї рівним шаром викладіть більшу частину картопляного пюре.

Крок 5. Поверх пюре рівномірно розкладіть обсмажений фарш.

Крок 6. Шар начинки покрийте іншим пюре, і поверхню розрівняйте ложкою. Духовку включіть на 200 ° С. На 20 хвилин поставте в неї запіканку.

Крок 7. Шматок твердого сиру подрібніть на дрібній терці.

Крок 8. Через 20 хвилин запіканку рівномірно посипте тертим сиром і продовжите запікання ще 10 хвилин, щоб сир розплавився, і вийшла рум’яна скоринка.

Крок 9. Приготовану в духовці запіканку із залишків картопляного пюре трохи потримайте в вимкненому духовці і потім сервіруйте до столу, доповнивши соусом і овочами. Смачного!

Коржі з картопляного пюре на сковороді

Коржі з картопляного пюре на сковороді будуть у вас і варіантом ситного сніданку, і хорошим перекусом, і альтернативою хлібу для першої страви. Смак картопляних коржів добре доповнять сир з часником і іншими прянощами. У цьому, найпростішому і швидкому рецепті, коржі готуємо тільки з вчорашнього пюре з додаванням борошна. Тісто виходить досить щільним і коржі форму зберігають добре.

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Картопляне пюре – 3 ст.л.
  • Борошно – 6 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Вчорашнє картопляне пюре, а воно вже з молоком і маслом, перекласти в посуд для замісу тіста.

Крок 2. До нього додати трохи солі з чорним перцем і будь-якими прянощами по особистому смаку.

Крок 3. Борошно просіяти на сито і пересипати до пюре.

Крок 4. Рукою ці інгредієнти замістити в однорідне тісто, воно буде трохи прилипати до долонь.

Крок 5. Мокрими або змащеними олією руками з тіста сформувати тонкі коржі будь-якого діаметру.

Крок 6. У сковорідці розігріти олію. На ній по черзі, що залежить від розміру виробів, перекладати коржі.

Крок 7. Обсмажити коржі на помірному вогні до рум’яної скоринки з обох сторін.

Крок 8. З обсмажених коржів паперовою серветкою видалити зайву олію. Потім їх відразу перекласти на порційні тарілки, можна на промиті листя салату.

Крок 9. Приготовлені на сковороді коржі з картопляного пюре сервірувати до столу гарячі. Смачного!

Зрази з вчорашнього картопляного пюре

Картопляні зрази схожі за смаком і вигляд на картопляні пиріжки або котлети, але є і деякі відмінності. Зрази завжди готуються на основі картопляного пюре і обов’язково з будь-якою начинкою. У цьому рецепті тісто для зраз замішуємо на вчорашньому картопляному пюре з яйцем, сметаною і борошном, а начинку беремо грибну. Смажимо зрази на сковорідці.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Картопляне пюре – 3 ст.
  • Яйце – 1-2 шт.
  • Сметана – 2 ст.л.
  • Масло вершкове – 1 ст.л.
  • Борошно – 1.5 ст.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Для начинки:

  • Гриби, консервовані / заморожені – за смаком.
  • Цибуля – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Картопляне пюре в холодному вигляді перекладіть в посуд для замісу тіста. До нього насипте чорний перець і додайте сметану з розтопленим вершковим маслом.

Крок 2. Розбийте до пюре 1 або 2 курячих яйця в залежності від консистенції пюре.

Крок 3. Порційно і при одночасному перемішуванні ложкою, до пюре висипте борошно і замісіть пластичне і однорідне по текстурі тісто.

Крок 4. Для начинки, консервовані або заморожені гриби, наріжте маленькими шматочками.

Крок 5. Цибулю нашаткуйте на невеликі кубики і обсмажте до золотистого кольору на олії. Потім обсмажену цибулю змішайте з нарізкою грибів.

Крок 6. Для формування зраз робочу поверхню присипте борошном. Замішане тісто ложкою порційно викладайте на шар борошна.

Крок 7. Потім на тісто покладіть по столовій ложці грибної начинки.

Крок 8. Начинку покрийте другий ложкою тіста. Руками надайте цим виробам довгасту форму.

Крок 9. Сформовані зрази обваляйте в борошні.

Крок 10. У сковорідці розігрійте олію і обсмажте на ній зрази до рум’яного кольору з усіх боків. Приготовлені з картопляного пюре зрази сервіруйте до столу гарячі, але вони будуть смачними і в холодному вигляді. Смачного!

Картопляні кульки з пюре в паніровці

Картопляні кульки з пюре в паніровці будуть незвичайним і смачним варіантом використання вчорашнього пюре, а готуються вони просто. У цьому рецепті, щоб страва вийшла більш ситною, доповнимо пюре вареною ковбасою, сиром і маринованим огірком. Кульки запаніруємо в подвійній паніровці, що добре збереже їх форму, і запечемо в духовці.

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Картопляне пюре – 400 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Ковбаса варена – 150 гр.
  • Вода – 1 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Огірок маринований – 1 шт.
  • Сухарі панірувальні – 4 ст.л.
  • Олія – для змащування.

Процес приготування:

Крок 1. Картопляне пюре у нас готове. На великій терці подрібнити шматок будь-якого твердого сиру і перекласти в окремий посуд.

Крок 2. Таким же способом подрібнити варену ковбасу і перекласти до сиру.

Крок 3. Маринований огірок нашаткувати на дуже маленькі кубики і перекласти сиру.

Крок 4. Потім до цих інгредієнтів додати вчорашнє картопляне пюре і рукою їх добре перемішати.

Крок 5. Для панірування в одну піалу насипати панірувальні сухарі. В іншу вінчиком збити яйце з додаванням ложки води і щіпки солі.

Крок 6. З замішаної маси руками сформувати однакові кульки діаметром не більше 3 см.

Крок 7. Кожну кульку спочатку вмочити в збитому яйці, а потім в сухарях.

Крок 8. Деко застелити папером і викласти на нього сформовані кульки в паніровці. Потім кульки добре змастити олією.

Крок 9. Духовку розігріти до 200 градусів. Запекти кульки протягом 15 хвилин і до хрусткої скоринки.

Крок 10. Приготовлені в духовці картопляні кульки з пюре в паніровці сервірувати до столу гарячі. Смачного!

Пиріг з картопляного пюре в духовці

Ідеальним варіантом для пирога з картопляного пюре в духовці є пюре з відвареної в мундирах картоплі, але можна використовувати і вчорашнє пюре. У цьому рецепті замішуємо прісне тісто, хоча є і варіанти дріжджового тіста. Для начинки беремо відварене куряче філе з шампіньйонами і цибулею і доповнимо пиріг сметаною заливкою. Формуємо пиріг у вигляді торта.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

Для тіста:

  • Картопляне пюре / картопля в мундирах – 400 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 200 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Для начинки:

  • Куряче м’ясо відварне – 250 гр.
  • Шампіньйони – 200 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Масло вершкове – 2 ст.л.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Для заливки:

  • Сметана – 200 гр.
  • Яйце – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста перекладіть картопляне пюре. До нього розбийте яйце, додайте чорний перець і порційно насипте просіяне борошно.

Крок 2. Тісто добре вимісити на присипаній борошном стільниці, поверніть в колобок і покладіть в холодильник. Текстура замішаного картопляного тіста буде досить м’якою.

Крок 3. Для начинки в сковорідці з розігрітим вершковим маслом обсмажте дрібно нарізану цибулину. Відварене куряче м’ясо розберіть на волокна і додайте до цибулі.

Крок 4. Потім до цих інгредієнтів додайте нашатковані на слайси шампіньйони і дрібно нарізану зелень, посоліть, поперчіть. Все перемішайте і посмажте 5 хвилин на середньому вогні.

Крок 5. Для заливки в піалі змішайте вінчиком два яйця зі сметаною.

Крок 6. Невеликою кількістю вершкового масла змастіть форму для запікання. У неї рівним шаром перекладіть картопляне тісто і ложкою сформуйте бортики.

Крок 7. На тісто викладіть приготовлену начинку.

Крок 8. Потім начинку залийте сметаною заливкою. Духовку включіть на 180 ° С.

Крок 9. Запікайте пиріг протягом 25-30 хвилин і до рум’яної скоринки.

Крок 10. Спечений в духовці пиріг з картопляного пюре трохи остудити, витягніть з форми і можете сервірувати до столу. Смачного!

Чіпси з картопляного пюре

Чіпси з вчорашнього картопляного пюре нескладно приготувати в домашніх умовах. За смаком вони не будуть поступатися магазинним і вийдуть натуральними, без всяких добавок, що важливо для дітей. Тісто для чіпсів замішуємо на картопляному пюре з борошном, яйцем, сиром, вершками і розпушувачем. Смажимо на сковорідці у великій кількості олії.

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Картопляне пюре – 200 гр.
  • Борошно – ½ ст.
  • Вершки 10-20% / молоко – ½ ст.
  • Сир твердий – 100 гр.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Спеції – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Вчорашнє картопляне пюре перекладіть в посуд для замісу тіста.

Крок 2. Розбийте до нього одне куряче яйце.

Крок 3. Потім налийте вершки, щоб тісто вийшло негустим. Вершки можна замінити і звичайним молоком, не принципово.

Крок 4. До цих інгредієнтів додайте подрібнений на дрібній терці твердий сир і ложкою все перемішайте.

Крок 5. Потім в цю масу насипте просіяне борошно.

Крок 6. За своїм смаком можете додати до тіста будь-які спеції і трохи солі, дивлячись для кого, ви готуєте цю страву. В останню чергу насипте розпушувач, і тісто ще раз перемішайте.

Крок 7. Важливим моментом для приготування тіста є його однорідна і навіть без дрібних грудочок борошна текстура, тому тісто ще раз добре перемішайте міксером.

Крок 8. У глибокому посуді розігрійте достатню, як для фритюру, кількість олії. Замішане тісто перекладіть в кондитерський мішечок з насадкою. У гарячу олію відсаджуйте замішане тісто, формуючи тонкі завитки будь-якої форми. Якщо ці завитки будуть товстими, то будуть схожі на оладки, а нам потрібні чіпси хрусткі.

Крок 9. Обсмажуйте чіпси на великому вогні і до рум’яного кольору з обох сторін.

Крок 10. Спечені чіпси відразу перекладайте на паперові серветки для видалення зайвої олії.

Крок 11. Приготовлені з картопляного пюре чіпси можете сервірувати до столу, як в гарячому, так і холодному вигляді, доповнивши їх будь-яким соусом. Смачного!

ТРИ нових ДИВОВИЖНИХ рецепти з КАРТОПЛЯНОГО ПЮРЕ – ВІДЕО

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал