Соуси на зиму – 9 кращих рецептів заготовок з покроковими фото

Соуси на зиму – це консервація, яку багато кулінарів, чомусь не готують, а дуже навіть даремно. Тому як ніякі магазинні альтернативи не йдуть в порівняння з домашнім продуктом, приготованим з якісних і натуральних продуктів, а також з усією любов’ю і турботою. Соуси можна заготовлювати на основі, як овочів ( томати, солодкий перець ), так і фруктів з ягодами. Відкривши баночку, ви зробите свій обід або вечерю неймовірно оригінальним, смачним і ароматним!

Домашній соус «Ткемалі» з сливи на зиму

Домашній соус «Ткемалі» з сливи на зиму – це традиційна грузинська добавка, яка користується величезною популярністю по всьому світу. Основним компонентом завжди виступає слива або алича, а в якості добавок використовуються такі ароматні трави, як кінза, кріп і м’ята.

Час готування – 1 ч. 20 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 1 л.

Інгредієнти:

  • Сливи – 1 кг.
  • Кінза – 40 гр.
  • Кріп – 30 гр.
  • М’ята – 20 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Перець чилі – 10 гр.
  • Цукор-пісок – 2 ст.л.
  • Сіль – 2 ч.л.
  • Хмелі-сунелі – 2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Зелень промиваємо і струшуємо надлишки води, дрібно шинкуємо кріп, кінзу і м’яту.

Крок 2. У тарілці з високими бортиками змішуємо зелень з подрібненим перцем чилі і часником.

Крок 3. Сливи викладаємо в каструлю відповідного розміру і повністю заливаємо водою, доводимо до кипіння.

Крок 4. Сливову м’якоть протираємо через сито і виливаємо в сотейник.

Крок 5. До ягідної маси відправляємо сіль, рубану зелень, цукор і хмелі-сунелі.

Крок 6. Перебиваємо складові блендером і на повільному вогні доводимо до кипіння, тушкуємо 6-7 хвилин, періодично помішуючи.

Крок 7. Розливаємо соус по стерильним банкам, закриваємо і остуджуємо в перевернутому стані.

Крок 8. Зберігаємо в темному і прохолодному місці. Смачного!

Соус з смородини “порічок” до м’яса на зиму

Соус з смородини “порічок” до м’яса на зиму – це дивовижний продукт, який подарує вам справжнє гастрономічне насолоду, завдяки своєму оригінальному кисло-солодкого смаку з пряними нотками, які залишають неймовірно апетитне після-смак. Такий соус ідеально підійде, як до птаха, так і до червоного м’яса.

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4-5.

Інгредієнти:

  • Смородина червона – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Оцет винний – 50 мл.
  • Кориця молота – ½ ч.л.
  • Перець чорний мелений – ¼ ч.л.
  • Перець запашний мелений – ¼ ч.л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Промиту смородину перебираємо і відділяємо від гілочок і листя, складаємо в каструлю і вливаємо ложку води.

Крок 2. Поміщаємо вогнетривку посуд на повільний вогонь і, довівши до кипіння, варимо близько 5 хвилин. Ароматній маси даємо трохи охолонути.

Крок 3. Озброюємося заглибним блендером і пробиваємо масу.

Крок 4. Всипаємо цукор, перемішуємо і розчиняємо на мінімальному нагріванні.

Крок 5. Додаємо сіль і ароматні приправи – помішуємо.

Крок 6. Соус кип’ятимо і додаємо оцет, прибираємо з плити.

Крок 7. Розкладаємо масу по банкам і закриваємо металевими кришками.

Крок 8. Остиглі заготовки прибираємо в підвал або льох. Готуйте і отримуйте задоволення!

Соус «Суго» з базиліком на зиму

Соус «Суго» з базиліком на зиму – це основа італійської кухні, з додаванням якої готують пасту, м’ясний соус болоньєзе і, звичайно ж, піцу. Для готування нам будуть потрібні м’ясисті і стиглі томати, які прекрасно гармоніюють зі стеблами селери і листочками ароматного базиліка.

Час готування – 3 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 6.

інгредієнти:

  • Помідори – 4,5 кг.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • Морквина – 2 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Базилік – 2 гілочки.
  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо цибулю, стебло селери і морквину від лушпиння і шкірки, ополіскуємо і нарізаємо невеликими скибочками.

Крок 2. У каструлі нагріваємо оливкову олію і протягом 5 хвилин пасеруємо овочі.

Крок 3. Після закінчення часу, до засмажки закидаємо четвертинки помідор, перемішуємо і проварюємо 60 хвилин з моменту закипання.

Крок 4. За час теплової обробки, овочі перетворюються в пюре.

Крок 5. Протираємо овочеве пюре через сито з дрібними отворами і повертаємо на конфорку – тушкуємо ще 2 години до густоти.

Крок 6. Потім додаємо сіль і листочки базиліка. Розфасовуємо ароматний соус по стерильним баночкам і відразу ж закриваємо. Остуджуємо і прибираємо в місце зберігання. Смачного!

Соус з агрусу до м’яса

Соус з агрусу до м’яса – це оригінальний продукт, який повністю змінить ваше уявлення про те, що солодкі ягоди не поєднуються з основними стравами. Для гармонійного смаку нам будуть потрібні такі ароматні спеції, як гвоздика, солодка паприка і коріандр.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Агрус – 350 гр.
  • Часник – 4 зуб.
  • Перець гострий стручковий – ¼ шт.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.
  • Оцет столовий 9% – 1 ст.л.
  • Цукор-пісок – 2-3 ст.л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Коріандр – за смаком.
  • Паприка солодка молота – за смаком.
  • Гвоздика – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продуктовий набір.

Крок 2. Гарненько промиваємо ягоди, позбавляємося від гілочок і хвостиків.

Крок 3. Подрібнюємо агрус за допомогою кухонного комбайна або блендера.

Крок 4. Очищений часник і гіркий перець довільно нарізаємо.

Крок 5. Часник, зелень і перець викладаємо до ягідної маси і знову подрібнюємо до однорідності.

Крок 6. Виливаємо масу в каструлю, додаємо соняшникову олію.

Крок 7. Слідом всипаємо сіль, цукор і приправи – перемішуємо.

Крок 8. Проварюємо соус протягом 30 хвилин після закипання, вливаємо оцет і прибираємо з плити.

Крок 9. Розкладаємо по стерилізованим банкам і ставимо на кришки до повного охолодження. Смачного!

Соус «Песто» в домашніх умовах на зиму

Соус «Песто» в домашніх умовах на зиму – це ароматне і корисне доповнення до різних стравах, яке зможе приготувати абсолютно кожен! Так як складові не піддаються ніякої термічної обробки і залишаються « сирими », то зберігати таку заготівлю слід на полиці холодильної камери.

Час готування – 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Базилік – 1 пучок.
  • Горіхи кедрові – 100 гр.
  • Оливкова олія – 120 мл.
  • Лимон – ½ шт.
  • Часник – 2-4 зуб.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Базилік обполіскуємо під струменем води і відокремлюємо листочки від стебел.

Крок 2. Очищаємо зубчики пекучого часнику.

Крок 3. Видавлюємо сік з цитрусового фрукта.

Крок 4. Всі вищезгадані компоненти, включаючи горіхи, пробиваємо блендером з додаванням молотого перцю і солі.

Крок 5. Розкладаємо ароматний « песто » по чистим і сухим банкам, зверху поливаємо оливковою олією.

Крок 6. Прибираємо на полицю морозильної камери. Смачного!

Український соус в домашніх умовах

Український соус в домашніх умовах – це ароматний і смачний продукт, який готується виключно з простих і доступних компонентів. Особливу родзинку надають кисло-солодкі яблука, які додають не тільки оригінальності смаку, але і є натуральним загусником.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1 кг.
  • Яблука – 300 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Цукор-пісок – ½ ст.л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Оцет 9% – 25 мл.
  • Перець запашний горошком – 5 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Кориця – 1 паличка.
  • Гвоздика – 2 бутона.
  • Горіх мускатний мелений – ¼ ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори обполіскуємо і обговорюємо за допомогою паперових рушників, вирізаємо плодоніжки, м’якоть ріжемо часточками.

Крок 2. Аналогічно чинимо яблуками.

Крок 3. Перекладаємо скибочки томатів і яблука в каструльку відповідного розміру.

Крок 4. Прикриваємо ємність кришкою і доводимо до кипіння, зменшуємо нагрів і тушкуємо 20-25 хвилин до м’якості. Вводимо спеції: паличку кориці, мускатний горіх, горошини перцю і гвоздику. Тушкуємо ще 10 хвилин.

Крок 5. Потім протираємо суміш через дрібне сито.

Крок 6. Однорідний склад повертаємо в жароміцний посуд, солимо і додаємо цукор.

Крок 7. Здобрюємо соус часником, пропущеним через прес, і витримуємо на повільному вогні ще 15 хвилин.

Крок 8. Пробиваємо компоненти блендером, вливаємо оцет і доводимо до кипіння – відразу ж вимикаємо нагрів.

Крок 9. Розливаємо соус по стерильним банкам і щільно загвинчуємо. Після охолодження прибираємо в льох. Смачного!

Соус «Сацебелі» на зиму

Соус «Сацебелі» на зиму готується просто і швидко, а головне – результат завжди виходить приголомшливим! Відкривши баночку з таким соусом, ви зможете кардинально урізноманітнити ваш звичний раціон і надати звичайних страв абсолютно новий смак.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 2,6 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 3,5 кг.
  • Перець болгарський – 1 кг.
  • Цибуля – 600 гр.
  • Часник – 100 гр.
  • Сіль – 1,5 ст.л.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Олія соняшникова – 150 мл.
  • Оцет столовий 9% – 1 ст.л.
  • Хмелі-сунелі – 2 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо солодкий перець, цибулини і зубки часнику – довільно нарізаємо.

Крок 2. Підготовлені овочі, а також томати, перекручуємо через м’ясорубку і поміщаємо на повільний вогонь.

Крок 3. Як тільки маса закипіла – зверху кладемо сито і прибираємо надлишки соку, ця маніпуляція скоротить час приготування.

Крок 4. Далі доповнюємо склад олією, цукром, сіллю і хмелі-сунелі – тушкуємо ще 20 хвилин.

Крок 5. Після закінчення часу, закидаємо дрібно нарубаний часник, перемішуємо і витримуємо на вогні ще 5 хвилин.

Крок 6. Вимикаємо вогонь і вмішуємо столову ложку оцту.

Крок 7. Розливаємо соус по стерилізованим банкам і щільно загвинчуємо їх. Ставимо на кришки і накриваємо ковдрою на добу. Смачного!

Соус з помідорів і болгарського перцю на зиму

Соус з помідорів і болгарського перцю на зиму, доповнений ароматним базиліком і кінзою – це неймовірно смачна заготівля, яка буде радувати вас протягом усіх холодних місяців. Процес готування не займе багато вашого вільного часу, а підсумковий результат призведе в захват!

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Томати – 1,5 кг.
  • Цибуля – 500 гр.
  • Перець болгарський – 700 гр.
  • Часник – 1 головка.
  • Базилік зелений – 1 пучок.
  • Базилік фіолетовий – 1 пучок.
  • Кінза – за смаком.
  • Кріп – за смаком.
  • Цукор-пісок – 2 ст.л.
  • Сіль – 1,5 ст.л.
  • Олія – 80 мл.
  • Оцет 9% – 1 ст.л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Овочі промиваємо і обговорюємо. Очищаємо цибулю, пропускаємо його через м’ясорубку разом з помідорами.

Крок 2. Болгарський перець довільно розрізаємо, видаляємо насіння і перегородки, також подрібнюємо.

Крок 3. Переливаємо масу в каструлю ( часник поки не чіпаємо ), доводимо до кипіння і варимо 30 хвилин. Додаємо олія, сіль і цукор.

Крок 4. Не втрачаючи часу, дрібно шинкуємо зелень.

Крок 5. У соус закидаємо зелень і подрібнений через прес часник, проварюємо ще 20 хвилин і вмішуємо оцет. Розфасовуємо ароматний продукт по заздалегідь простерилізованим баночкам і остуджуємо в перевернутому вигляді під товстим ковдрою.

Крок 6. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Соус з аличі на зиму

Соус з аличі на зиму – це оригінальна і дуже смачна консервація, для готування якої підійде, як червона, так і жовта ягоди. Для балансу смаку нам також буде потрібно солодкий перець і часник, спеції ви можете регулювати на ваш розсуд і додавати ті, які подобаються.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Алича – 3 кг.
  • Часник – за смаком.
  • Перець болгарський – 2-3 шт.
  • Цукор-пісок – 1 ст.
  • Сіль – 1-2 ст.л.
  • Суміш перців молота – 1 ст.л.
  • Коріандр мелений – 1 ч.л.
  • Спеції – за смаком.
  • Вода – 100 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Промиту аличу викладаємо в каструлю і вливаємо 100 мілілітрів води.

Крок 2. Тушкуємо на повільному полум’ї протягом 20 хвилин.

Крок 3. Протираємо масу через сито з дрібними отворами.

Крок 4. Подрібнюємо м’якоть солодкого перцю і висипаємо в ємність до фруктової кашиці.

Крок 5. Приправляємо цукром, сіллю і сумішшю перців.

Крок 6. Тушкуємо близько 15 хвилин.

Крок 7. Вводимо залишилися спеції і пробиваємо масу блендером до однорідної і гладкої консистенції.

Крок 8. Соус кип’ятимо, присмачуємо рубаним часником і прибираємо з конфорки.

Крок 9. Розливаємо продукт по стерильним банкам, перевертаємо догори дном і укутуємо в ковдру на 24 години. Зберігаємо в прохолодному приміщенні. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал