Салат з кабачків на зиму – найбільш популярний варіант у лінійці консервації цього улюбленого багатьма овочів. Кабачкові салати, доповнені різними наборами овочів, мають ніжний смак, малу калорійність, готуються швидко і нескладно, що важливо при великому обсязі заготовок. Рецептів приготування салатів на зиму багато – як складних, так і простих, і завжди можна вибрати рецепт на свій смак.
Салат із кабачків «пальчики оближеш» на зиму
Салат з кабачків під назвою «пальчики оближеш» готується у різних варіантах, що відрізняються набором овочів та способом приготування. У цьому рецепті всі овочі обсмажуємо, що робить салат особливо смачним, на відміну простого гасіння. Кабачки готуємо з морквою, цибулею та додаванням томатної пасти.
Гострий салат з кабачків по-корейськи на зиму
Шанувальників гострих овочевих закусок по-корейськи чимало, і салат з кабачків, приготовлений корейським способом, виходить досить смачним та гострим. Для салату вибираються молоді кабачки та разом із морквою подрібнюються на корейській тертці. Для гостроти в салат кладеться часник із корейською приправою та для збереження хрумкого смаку овочів, салат лише стерилізується у банках.
Час приготування: 4 год.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 1,5 л.
Складові:
- Кабачки – 1 кг.
- Морква – 3 шт.
- Перець солодкий – 2 шт.
- Часник 1 – головка.
- Цукор – ½ ст.
- Сіль – 1 ст.
- Приправа по-корейськи для моркви – 1 ст.
- Олія – 100 мл.
- Оцет 9% – 100мл.
Процес приготування:
Крок 1. Вибрані для заготівлі кабачки промити холодною водою, обсушити серветкою і подрібнити корейською терткою. Так само подрібнити очищену моркву. Кабачкову та морквяну соломку перекласти в глибокий посуд для маринування.
Крок 2. Солодкий перець очистити від насіння та перегородок. Перець ножем нарізати тонкою соломкою і додати до кабачків. Часник очистити від лушпиння і подрібнити на часнику. Овочеву нарізку посипати сіллю, цукром і приправою, налити до неї вказану в рецептурі кількість олії зі столовим оцтом і руками все добре перемішати.
Крок 3. Посуд прикрити харчовою плівкою або кришкою і залишити на 3 години, щоб овочі промаринувалися і дали достатньо соку.
Крок 4. Невеликі банки для заготівлі промити та просушити. Кришки можна прокип'ятити. Після закінчення часу маринування салат розфасувати по підготовлених банках і до верху залити овочевим соком.
Крок 5. Потім салат у банках простерилізувати у великій каструлі, як і звичайні консервації. Час стерилізації для півлітрових банок становить 20 хвилин від початку кипіння води в каструлі.
Крок 6. Банки з салатом з кабачків корейською щільно закупорити кришками, остудити в перевернутому вигляді і переставити на зберігання в будь-яке темне місце. Смачних та вдалих заготовок!
Тещин язик з кабачків на зиму
Салат з ім'ям «Тіщина мова» з кабачків на зиму відноситься до варіантів гострих кабачкових заготовок, і він добре доповнює різні страви, особливо м'ясні та рибні. У цьому рецепті тушкуємо кабачки, нарізані у певній формі, в овочевій суміші із подрібнених помідорів та солодкого перцю, а для гостроти додаємо часник із пекучим перцем. Готуємо без стерилізації.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 6 л.
Складові:
- Кабачки – 3 кг.
- Помідори – 3 кг.
- Перець болгарський – 1 кг.
- Часник великий – 4 зубки.
- Перець чилі – 1-2 стручки.
- Цукор – 8 десертних ложок.
- Сіль – 6 десертних ложок.
- Олія – 250 мл.
- Оцет 9% – 5 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Овочі та спеції для цієї заготівлі підготувати у зазначеній у рецепті кількості. Їх почистити та добре промити холодною водою.
Крок 2. Помідори ошпарити окропом, видалити шкірку і нарізати часточками.
Крок 3. Очищений солодкий перець нарізати середніми шматочками.
Крок 4. Нарізування помідорів з перцем подрібнити в однорідну масу за допомогою блендера або м'ясорубки.
Крок 5. Кабачки нарізати поздовжніми скибочками середньої товщини.
Крок 6. Часник очистити від лушпиння і нарубати ножем не дуже дрібно. Стручок або два стручки гострого перцю нарізати тонкими кільцями.
Крок 7 У спеціальну для гасіння велику каструлю або казан перелити овочеву суміш, насипати до неї розраховану кількість солі з цукром і довести до кипіння. Налити в суміш олію і перекласти нарізку кабачків.
Крок 8. Гасити кабачки в овочевій суміші протягом 30 хвилин від початку кипіння і на невеликому вогні під кришкою. До кінця гасіння до овочів перекласти подрібнений часник, кільця пекучого перцю та налити оцет.
Крок 9. Банки та кришки простерилізувати звичним для вас способом. Приготовлений салат «Тіщина мова» з кабачків розфасувати по банках, герметично закупорити і на добу щільно накрити «шубою». Салат добре зберігається в приміщенні без світла та при низькій температурі. Смачних та вдалих заготовок!
Салат з кабачків з рисом на зиму
Салат з кабачків з рисом на зиму є не салатом, а скоріше закускою, подібною до овочевого різотто. Рис робить страву досить ситною, і її подають як повноцінний додаток до обіду або вечері в холодному або розігрітому вигляді. Готується такий салат нескладно, швидко та без стерилізації. Рис для салату підходить будь-який, але краще брати пропарений.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 1 л.
Складові:
- Кабачки – 500 гр.
- Рис – ½ ст.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 2 зубки.
- Цукор – ½ ст.л.
- Сіль – 1 ст.
- Томатна паста – 2 ст.
- Олія – 2 ст.л.
- Оцет 9% – 1 ст.
- Вода – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком приготування кабачок промивається та очищається від шкірки. Потім овоч нарізається середніми кубиками. Очищена цибуля нарізається також невеликими кубиками. Рис кілька разів промивається холодною водою. У спеціальну для гасіння каструлю наливається олія, кладеться нарізка кабачків з цибулею і зверху насипається промитий рис.
Крок 2. У чашку наливається склянка теплої води і розводиться в ній дві ложки томатної пасти. Цією сумішшю заливаються кабачки з рисом і каструля ставиться на середній вогонь.
Крок 3. До салату насипається вказана в рецепті кількість солі з цукром. Після закипання овочів вогонь робиться мінімальним, і салат тушкується під закритою кришкою протягом 30 хвилин.
Крок 4. За п'ять хвилин до закінчення гасіння до салату через часник додаються очищені зубки часнику і наливається ложка столового оцту. Салат акуратно перемішується і за кілька хвилин вогонь вимикається.
Крок 5. Банка та кришка стерилізуються заздалегідь. У підготовлену банку перекладається салат із кабачків із рисом і відразу щільно закупорюється кришкою. Салат ставиться на кришку, на добу накривається махровим рушником, а потім переноситься в місце зберігання. Смачних та вдалих заготовок!
Салат “Анкл бенс” з кабачків
Салат “Анкл бенс” з кабачків відноситься до варіантів закусок, що готуються способом гасіння кабачків у томатному соусі. Кабачки при термічній обробці розварюються і закуска виходить у вигляді густого соусу. У цьому рецепті приготуємо «Анкл Бенс» трохи інакше, у вигляді салату, і овочі в ньому залишаться цілими шматочками.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2 л.
Складові:
- Кабачки – 1 кг.
- Цибуля – 5 шт.
- Перець болгарський – 6 шт.
- Помідори – 1 кг.
- Цукор – 2 ст.
- Сіль – 2 ст.
- Томатна паста – 2 ст.
- Олія – 2 ст.
- Оцет 9% – 1/3 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготувати, згідно з рецептом усі інгредієнти. Овочі необхідно очистити та промити під проточною водою.
Крок 2. У спеціальну каструлю для гасіння налити олію з оцтом, насипати до них потрібну кількість цукру з сіллю, добре перемішати і довести до кипіння на невеликому вогні.
Крок 3. Кабачок та перець нарізати брусочками, помідори – поздовжніми скибочками, а цибуля – тонкими півкільцями.
Крок 4. У закипілий маринад викласти нарізку кабачків і гасити протягом 5 хвилин.
Крок 5. Потім до кабачків перекласти нарізану цибулю та готувати протягом 5 хвилин.
Крок 6. Наступним перекласти на каструлю нарізку болгарського перцю і гасити 5 хвилин.
Крок 7. В останню чергу перекласти на каструлю нарізку помідорів і додати томатну пасту. Гасити при періодичному помішуванні вже 10 хвилин.
Крок 8. Банки та кришки простерилізувати заздалегідь. Приготовлений салат «Анкл Бенс» розкласти гарячим по банкам, герметично закупорити, поставити на кришки, на ніч прикрити «шубою» і після охолодження перенести в місце зберігання. Смачних та вдалих заготовок!
Салат з кабачків та баклажанів на зиму
Салат з кабачків та баклажанів готується просто і виходить смачною закускою до зимового столу. Консистенція його виходить трохи рідкою і схожою на лечо, тому що кабачок і баклажани тушкують у соусі з подрібнених помідорів. Пропорцію овочів можна змінити за перевагою. Готуємо салат без стерилізації.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5 л.
Складові:
- Кабачки – 1.5 кг.
- Баклажани – 1.5 кг.
- Помідори – 2,5 кг.
- Перець солодкий – 500 гр.
- Цибуля – 700 гр.
- Цукор – 1 ст.
- Сіль – 2 ст. л. з гіркою.
- Томатна паста – 2 ст.
- Олія – 1 ст.
- Оцет 9% – 6 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед потрібно підготувати овочі до консервації. Промити помідори та баклажани. У кабачка, якщо він немолодий, видалити шкірку та насіння. Перець очистити від насіння та перегородок. Почистити цибулю.
Помідори подрібнити в однорідну масу за допомогою м'ясорубки або блендера і перелити в спеціальну каструлю для гасіння.
Крок 3. У такий же спосіб, як і помідори, подрібнити половину кабачків і перекласти в каструлю.
Другу половину кабачків нарізати невеликими брусочками і перекласти в каструлю.
Крок 5. Баклажани нарізати середніми кубиками, щоб не були надто дрібними. Цю нарізку додати до решти овочів.
Крок 6. В останню чергу нарізати чверть кільцями цибулю, солодкий соломкою перець і перекласти в каструлю.
Крок 7. До овочів насипати сіль з цукром і налити олію в кількості, згідно з рецептом.
Крок 8. Овочі акуратно перемішати дерев'яною ложкою, поставити каструлю на середній вогонь і довести до кипіння. Гасити салат під прикритою кришкою, на невеликому вогні та протягом 15-20 хвилин. Час гасіння можна змінити, оскільки від нього залежить м'якість овочів.
Крок 9. Воду до салату не додавати, оскільки овочі дадуть багато соку. До кінця гасіння налити столовий оцет до салату, перемішати і вогонь вимкнути.
Крок 10. Гарячий салат розкласти по заздалегідь простерилізованим невеликим банкам і відразу закупорити герметично прокип'яченими кришками.
Крок 11. Банки з салатом з кабачків і баклажанів поставити на кришки, накрити теплим покривалом і після повного остигання перенести на зберігання в темне і прохолодне приміщення. Смачних та вдалих заготовок!
Салат “Юрча” з кабачків на зиму
Салат “Юрча” з кабачків на зиму, або “казахське лечо”, може бути у вас гарною заготівлею великого обсягу кабачків. Технологія приготування передбачає гасіння кабачків з додаванням солодкого перцю, в соусі з подрібнених помідорів з великою кількістю зелені. У салат додається багато часнику, і гострота визначається власним смаком. Салат готується без стерилізації.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 50 хвилин.
Порції: 5 л.
Складові:
- Кабачки – 3 кг (очищені).
- Перець болгарський – 1 кг (очищений).
- Помідори – 1 кг (очищені).
- Кріп – 200 гр.
- Часник – 2 голівки.
- Цукор – 200 гр.
- Сіль – 80 гр.
- Олія – 350 мл.
- Оцет 9% – 100мл.
- Перець чорний горошок – 12 шт.
- Перець запашний горошок – 5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. В першу чергу підготувати, згідно з рецептом, овочі, спеції та приправи. Овочі почистити та промити.
Крок 2. Помідори нарізати шматочками. У блендері подрібнити до однорідної маси помідори з одночасним додаванням зелені, часнику і перців.
Крок 3. Кабачки нарізати середніми кубиками. Очищений перець нарізати тонкою соломкою.
Крок 4. У спеціальну для гасіння каструлю або казан перелити масу подрібнених помідорів, додати олію з оцтом, все перемішати і перекласти в неї нарізку кабачків і перцю. Каструлю поставити на середній вогонь та довести масу до кипіння.
Крок 5. Гасити салат “Юрча” на невеликому вогні, під закритою кришкою і протягом 1 години. Для отримання хрустких кабачків достатньо 40 хвилин гасіння. Салат під час гасіння перемішувати небажано.
Крок 6. Поки салат тушкується, у духовці простерилізувати протягом 10 хвилин чисті банки та кришки.
Крок 7. Гарячий салат розкласти по стерильним банкам, одразу герметично закупорити, поставити на кришки та на ніч накрити «шубою». Охолоджений салат «Юрча» з кабачків зберігати краще в приміщенні з низькою температурою. Вдалих та смачних заготовок!
Салат «Татарська пісня» із кабачків на зиму
Салат із незвичайною назвою «Татарська пісня» з кабачків може бути у вас гарним варіантом із лінійки зимових кабачкових консервацій. Основний інгредієнт його – кабачок у будь-якій нарізці, і він тушкується у кисло-солодкому соусі, приготованому на основі томатної пасти з додаванням яблук, солодкого перцю, цибулі з морквою та приправ із перцем.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 2 л.
Складові:
- Кабачки – 2 кг.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Яблуко (антонування) – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 1 головка.
- Перець чилі – 0,5 стручка.
- Томатна паста – 70 гр.
- Цукор – 1 ст.
- Сіль – 50 гр.
- Олія – 1 ст.
- Оцет 9% – 100мл.
Процес приготування:
Крок 1. Кабачки промиваються під проточною водою, потім очищаються від шкірки та насіння і нарізуються середніми шматочками довільної форми.
Крок 2. Для соусу вимиваються та чистяться яблуко, цибуля, морква, гострий та солодкий перець. Потім вони нарізаються дрібними кубиками.
Крок 3. У спеціальну для гасіння каструлю або казан перекладається нарізка овочів лише без кабачка.
Крок 4. До неї наливається, згідно з пропорцією рецепту, олія з оцтом, кладеться томатна паста, і насипаються сіль із цукром.
Крок 5. Ці інгредієнти акуратно перемішуються і гасять на середньому вогні і при помішуванні 2-5 хвилин від початку кипіння.
Крок 6. Потім у соус перекладається нарізка кабачка.
Крок 7. Кабачки добре перемішуються із соусом.
Крок 8. Салат гаситься на невеликому вогні та під прикритою кришкою протягом 1 години. Періодично салат перемішується ложкою.
Крок 9. Приготовлений салат пробується на смак, і додаються спеції, що бракують. Від часу гасіння залежить текстура кабачків та густота соусу, тому час можна змінити.
Крок 10. Банки та кришки для цієї заготівлі заздалегідь стерилізуються прийнятним для вас способом. Салат розфасовується по банкам.
Крок 11. Банки герметично закриваються, ставляться на кришки та остуджуються під «шубою».
Крок 12. Салат із кабачків «Татарська пісня» зберігається в умовах, як і всі домашні консервації. Смачних та вдалих заготовок!
Салат на зиму з кабачків та огірків
Тандем цих двох овочів смачний не тільки в маринованому вигляді, але на основі кабачків та огірків виходить смачний салат, що урізноманітнить зимове меню. Технологія приготування салату проста: нарізані овочі маринуються з додаванням прянощів, моркви з часником і спецій, потім розкладаються в банки і стерилізуються. Кабачки та огірки у цьому варіанті салату залишаються хрусткими.
Час приготування: 5 годин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 2,5 л.
Складові:
- Кабачки – 1 кг.
- Огірки – 1 кг.
- Морква – 200 грн.
- Часник – 50 грн.
- Цукор – 60 гр.
- Сіль – 20 гр.
- Олія – 150 мл.
- Оцет 9% – 120 мл.
- Коріандр – 2 гр.
- Куркума – 12 грн.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком готування кабачки та огірки добре промиваються під проточною водою та нарізаються середніми брусочками. Нарізка овочів одразу перекладається у посуд для гасіння.
Крок 2. Очищені морква та часник подрібнюються на великій тертці та додаються до овочів. Потім до салату насипаються згідно з рецептом, сіль з цукром, коріандром та куркумою.
Крок 3. Овочі заливаються олією зі столовим оцтом і руками добре перемішуються. Посуд прикривається кришкою або рушником і салат залишається на 4 години, щоб овочі дали свій сік і промаринувалися.
Крок 4. Після часу маринування салат розкладається по чистих банках і овочі заливаються маринадом. Банки прикриваються кришками. Салат стерилізується, як і звичайні домашні консервації та час становить 20 хвилин для півлітрових банок.
Крок 5. Потім салат у банках з кабачків та огірків герметично закупорюється. Банки в перевернутому стані накриваються теплим покривалом і після повного остигання переставляють на зберігання в темне місце. Смачних та вдалих заготовок!
Cалат з кабачків, помідорів, моркви та цибулі.
Салат з кабачків, помідорів, моркви та цибулі відноситься до варіантів овочевих салатів-асорті і готується він просто. У цьому рецепті кабачки тушкуємо в соусі з подрібнених помідорів, цибулі та моркви з додаванням перцю та часнику. Цибулю та моркву обсмажуємо, що надає салату особливого смаку. Закуска виходить солодкуватим і без особливої гостроти. Готуємо без стерилізації.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 2 л.
Складові:
- Кабачки – 1.2 кг.
- Помідори – 1 кг.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 2 шт.
- Перець солодкий – 2 шт.
- Перець гострий – до смаку.
- Часник – 5 зубків.
- Цукор – 4 ст.
- Сіль – 1 ст.
- Олія – 80 мл.
- Оцет 9% – 50 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготувати овочі та спеції згідно з рецептом. Кабачки та помідори промити. Часник, перець та цибулю почистити. Кабачки нарізати середніми шматочками довільної форми.
Крок 2. На великій тертці подрібнити моркву. Цибулю нарізати тонкими чверть кільцями. Ці овочі обсмажити на розігрітій олії до легкого рум'яного кольору.
Крок 3. Помідори з гострим та солодким перцями за допомогою м'ясорубки або блендера подрібнити в однорідну масу та за бажанням, помідори можна заздалегідь очистити від шкірки. Помідорний соус перелити у спеціальний для гасіння посуд та поставити на середній вогонь.
Крок 4. До помідорів перекласти обсмажену цибулю з морквою.
Крок 5. Два зубки часнику дрібно нарубати ножем і додати до помідорного соусу.
Крок 6. Потім до соусу насипати у зазначеній у рецепті кількості сіль з цукром і налити олію. Усі інгредієнти соусу добре перемішати, довести до кипіння та поварити 10 хвилин на невеликому вогні під прикритою кришкою.
Крок 7. Після цього в соус перекласти нарізку кабачків, перемішати і гасити 30 хвилин від початку кипіння. Кабачки у соусі при гасінні кілька разів перемішати.
Крок 8. За кілька хвилин до закінчення гасіння до салату налити столовий оцет, додати решту подрібнених часникових зубків, зняти пробу і відкоригувати на свій смак.
Крок 9. Готовий салат з кабачків, помідорів, моркви та цибулі розкласти в заздалегідь простерилізовані банки, герметично закрити кришками, що прокип'ячать, перевернути вгору дном і до повного охолодження накрити «шубою», що буде пастеризацією цієї консервації. Салат добре зберігається у темному та прохолодному приміщенні тривалий час, не втрачаючи свого смаку. Смачних та вдалих заготовок!
Салат з кабачків та болгарського перцю на зиму.
Салат з кабачків та болгарського перцю готується за різними рецептами та найчастіше у вигляді лечо. У цьому рецепті вам пропонується інший варіант салату – нарізані кабачки з перцем укладаються пошарово у банку, заливаються маринадом, і закуска ставиться на зберігання у холодне місце. Рецепт простий та швидкий, що зручно при великому обсязі заготівлі.
Час приготування: 25 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 0,5л.
Складові:
- Кабачок – 180 гр.
- Болгарський перець – 150 грн.
- Часник – 5 зубків.
- Кріп – 1 пучок.
- Олія – 80 мл.
- Перець запашний горошок – до смаку.
Для маринаду на 1 л води:
- Цукор – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Оцет 9% – 1 год.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготувати згідно з рецептом та обсягом передбачуваної заготівлі овочі, спеції та приправи. Кабачок, перець та зелений кріп добре промити під проточною водою. Часник очистити від лушпиння.
Крок 2. Банки промити з харчовою содою та простерилізувати разом із кришками в духовці.
Крок 3. Кабачок, бажано молодий, нарізати кружальцями.
Крок 4. Перець очистити від насіння та перегородок, а потім нарізати соломкою.
Крок 5. Інгредієнти для маринаду (сіль, цукор та оцет) насипати в окремий посуд, залити літром окропу та перемішати до розчинення солі з цукром.
Крок 6. У стерильну банку покласти часникові зубки з кропом та насипати горошки запашного перцю.
Крок 7. Поверх прянощів пошарово і компактно укласти нарізку кабачка із солодким перцем.
Крок 8. Залити овочі гарячим маринадом, щільно закрити кришкою і після остигання поставити на зберігання холодний підвал або холодильник. Їсти такий салат можна буде вже за два дні маринування. Смачних та вдалих заготовок!