Рецепти запіканок – 9 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Рецепти запіканок – це популярна страва, яка готується зі зварених або сирих подрібнених у пюре продуктів і інгредієнтів, що зв’язують. Варіанти запіканок різні: сирна, м’ясна, овочева, вегетаріанська та інші. Запікаються вони найчастіше у духовці. Готують запіканки як для самостійної їжі, так і для десерту і актуальні вони для дитячого харчування

Класична сирна запіканка з манкою в духовці

Класична сирна запіканка з манкою в духовці виходить в міру солодкої, з рум’яною скоринкою і ніжною текстурою і запечена на деку, добре тримає форму. У цьому, перевіреному досвідом і часом рецепті, вам пропонується класичний варіант запіканки з манкою, сметаною і розпушувачем, що робить її подібної чізкейку.

Час готування: 1 години.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Сир – 600 гр.
  • Цукор – 4 ст.л.
  • Сметана – 5 ст.л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Манна крупа – 4 ст.л.
  • Сіль – 1/2 ч.л.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Цукор ванільний – 8 гр.
  • Масло вершкове – 10 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед відміряти інгредієнти для запіканки згідно пропорції рецепта.

Крок 2. В окремій піалі змішати сметану з манною крупою і залишити на 10-15 хвилин для набухання манки.

Крок 3. В інший посуд перекласти обраний для запіканки хороший сир і розбити до нього курячі яйця.

Крок 4. Насипати до сиру потрібну кількість цукру звичайного, ванільного і сіль.

Крок 5. Потім насипати чайну ложку розпушувача.

Крок 6. Ложкою або вінчиком ці інгредієнти перемішати і додати суміш сметани з манкою.

Крок 7. Потім замісити основу для запіканки до однорідного стану. Можна збити масу за допомогою погружного блендера.

Крок 8. Шматочком вершкового масла змастити деко або форму для випічки і присипати манкою або панірувальними сухарями.

Крок 9. У неї рівним шаром викласти сирну масу і на її поверхню нанести шар сметани. Випікати запіканку в духовці, розігрітій до 180 C градусів протягом 40 хвилин. Потім духовку вимкнути і залишити запіканку на 10 хвилин, щоб вона відразу не осіла.

Крок 10. Класичну сирну запіканку витягти з форми, нарізати шматочками і подати до столу з будь-яким топпінгом. Смачного!

Запіканка з кабачків в духовці

Запіканка з кабачків в духовці готується швидко і просто, буде у вас легким, малокалорійним і корисним блюдом для вечері. Готуємо запіканку на основі натертих і віджатих від соку кабачків. З додаткових інгредієнтів в цьому рецепті додамо плавлений сир, цибуля і яйця. Кабачки для запіканки вибираються молоді і сир хорошої якості.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Кабачок – 600 гр.
  • Сир плавлений – 200 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – 10 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для запіканки готуються згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій.

Крок 2. Кабачки добре промиваються і подрібнюються на великій терці. Потім вони посипаються сіллю і залишаються на 15 хвилин, щоб віддали зайвий сік і стали менш водянистими.

Крок 3. Потім кабачкова маса руками добре віджимається і перекладається в окремий посуд.

Крок 4. Плавлений сир нарізається невеликими кубиками.

Крок 5. Потім сир розплавляється до рідкого стану або на водяній бані, або в мікрохвильовці в пульс режимі по 1 хвилині через 10 секунд і максимальної потужності. Неякісний сир може не розплавитися.

Крок 6. Розплавлений сир перекладається до кабачкової маси і руками все перемішується.

Крок 7. Потім до неї додаються збиті курячі яйця.

Крок 8. Маса посипається перцем або приправами по особистому смаку і ще раз перемішується.

Крок 9. В останню чергу до кабачкової маси додається дрібно нарізану цибулю і все перемішується ще раз.

Крок 10. Змащується олією форма для випічки. У неї переливається кабачкова маса, і поверхня вирівнюється ложкою.

Крок 11. Готується запіканка в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 1 години. Для отримання рум’яної скоринки до кінця запікання включається гриль.

Крок 12. Приготована запіканка з кабачків трохи остуджується і подається до вечері теплою і доповненої будь-яким соусом. Смачного!

Картопляна запіканка з фаршем в духовці

Картопляну запіканку з фаршем в духовці, як варіант страв з цих інгредієнтів, в цьому рецепті вам пропонується приготувати на основі картопляного пюре і будь-якого фаршу, обсмаженого з овочами. Блюдо вийде ніжним, смачним і добре підійде до дитячого або дієтичного харчування. Картопля вибирається розсипчастих сортів, а фарш менш жирний з курки або індички.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Картопля – 800 гр.
  • Фарш – 400 гр.
  • Цибуля – 2 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Молоко – 100 мл.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Олія – для змащування і смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Картопля почистити, промити, розрізати на великі шматочки і відварити протягом 20-25 хвилин до готовності у воді з додаванням солі.

Крок 2. Цибулину і морква очистити, промити і подрібнити будь-яким способом. У сковорідці розігріти олію і в ньому обсмажити до рум’яного кольору ці подрібнені овочі. Потім до них перекласти фарш, лопаткою розім’яти, щоб не було грудочок, перемішати з овочами, посипати сіллю з приправою і посмажити 3-4 хвилини.

Крок 3. Обсмажений фарш перекласти в окремий посуд і подрібнити погружним блендером в однорідну масу.

Крок 4. До звареному картоплі, слив воду, покласти шматочок вершкового масла і добре розім’яти толкушкою. Налити до нього молоко і ще раз пюрірувати. Яйця розділити на жовтки і білки. Останні трохи збити виделкою, додати до пюре і добре перемішати.

Крок 5. Форму для запіканки змастити маслом. У неї пошарово укласти приготовані картопляне пюре, фарш і знову пюре. Жовтки добре перемішати і змастити ними поверхню запіканки. Додати зверху кілька шматочків масла.

Крок 6. Духовку розігріти до 200 градусів. Випікати картопляну запіканку протягом 30 хвилин і до рум’яної скоринки. Приготоване блюдо нарізати шматочками і подати до столу в формі. Смачного!

Запіканка з кабачків з сиром і помідорами

Кабачки з сиром і помідорами добре поєднуються до смаку і їх готують в різних варіантах. У цьому рецепті готуємо запіканку з цих інгредієнтів. Доповнимо її солодким перцем. Овочі наріжемо кружечками, красиво і пошарово укладемо в форму і запечемо в омлеті і під сирної скоринкою. Кабачки вибираємо невеликі і помідори з щільною м’якоттю. Овочі беремо приблизно однакового діаметра.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 25 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Кабачок – 600 гр.
  • Помідори – 3 шт.
  • Перець болгарський – 2 шт.
  • Сметана – 40 гр.
  • Молоко – 5 ст.л.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сир твердий – 60 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Вершкове масло – для змащування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Вибрані для запіканки кабачки промити, частково очистити від шкірки і нарізати кружечками товщиною не більше 1 см.

Крок 2. Промити помідори і нарізати такими ж кружками.

Крок 3. Перці різного кольору очистити від насіння з перегородками, промити і нарізати тонкими кільцями.

Крок 4. Форму для запікання змастити маслом. Потім в неї вертикально, по черзі і компактно укласти овочеву нарізку.

Крок 5. Овочі на свій смак посипати сіллю з будь-якими приправами. Нанести на них шар сметани і посипати подрібненим на терці сиром.

Крок 6. У піалі збити в однорідну масу курячі яйця з молоком. До суміші додати трохи солі з приправою. Потім цієї сумішшю акуратно і заповнюючи всі проміжки, залити кабачки з овочами.

Крок 7. Духовку розігріти до 180 градусів. Випікати запіканку з кабачків з помідорами і сиром протягом 30-35 хвилин і до рум’яної скоринки. Смачного!

Запіканка з куркою в духовці

Запіканка з куркою в духовці, як з м’ясом дієтичним і не вимагає складної обробки, буде у вас відмінним блюдом, як для дорослих, так і для дітей. Зазвичай курячу запіканку доповнюють овочами, крупою або макаронами, а в цьому рецепті готуємо тільки з курячого м’яса. Зв’язують інгредієнтами беремо яйце з борошном і кефіром, що зробить блюдо ніжним і соковитим.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Куряче філе – 400 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Кефір – 7 ст.л.
  • Борошно – 4 ст.л.
  • Сода – ½ ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Цибулину і зубки часнику очистити від лушпиння.

Крок 2. Філе курки промити холодною водою і нарізати шматочками. Потім будь-яким кухонним гаджетом філе разом з часником і цибулею подрібнити в фарш.

Крок 3. Перекласти його в окремий посуд, розбити куряче яйце і по особистому смаку посолити і посипати перцем.

Крок 4. Потім до фаршу налити кефір будь-якої жирності і насипати соду. Ложкою ці інгредієнти перемішати.

Крок 5. В останню чергу до фаршу насипати пшеничне борошно і все перемішати ще раз.

Крок 6. Форму для запікання рясно змастити будь-яким маслом. У неї рівним шаром викласти приготований фарш і прикрити шматком фольги.

Крок 7. На 180 градусів розігріти духовку. Випікати запіканку протягом 30 хвилин. Потім фольгу прибрати і продовжити запікання ще 10 хвилин, щоб блюдо покрилося рум’яною скоринкою. Приготовану запіканку з куркою акуратно перекласти на сервірувальний блюдо.

Крок 8. Запіканку нарізати порційними шматочками, декорувати зеленню і подати до обіду, доповнивши гарніром або салатом. Смачного!

Запіканка з макаронів з сиром в духовці

Любителів запіканок і макаронів багато, але запіканку з макаронів, а в цьому рецепті з сиром, готують рідко. Доповнення макаронів будь-якої форми сиром, яйцем, фаршем або овочами і запікання в духовці надає страви новий і незвичайний смак. Відварені ріжки запекти в сирному соусі і візьмемо сир двох сортів. Запіканка буде подібна відомому « мак-енд-чізу ».

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Макаронні вироби – 150 гр.
  • Молоко – 220 мл.
  • Сир напівтвердий – 150 гр.
  • Сир твердий – 50 гр.
  • Борошно – 30 гр.
  • Масло вершкове – 25 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Паприка – за смаком.
  • Мускатний горіх – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Вибрані макарони поставити варитися у воді з додаванням солі. Відміряти, згідно пропорції рецепта, інші інгредієнти для запіканки.

Крок 2. У сотейнику розтопити вершкове масло і в ньому злегка обсмажити пшеничну борошно.

Крок 3. До обсмаженого борошна налити тепле молоко і при постійному помішуванні і на невеликому вогні зварити соус густий і однорідної текстури.

Крок 4. Потім до соусу насипати зазначені в рецепті спеції з приправами і добре перемішати. Два сорти сиру подрібнити на дрібній терці. Пересипати більшу частину його в гарячий соус і перемішати до повного розчинення.

Крок 5. Відварені макарони відкинути на друшляк і перекласти в змащену маслом форму. Залити їх приготованим сирним соусом і рівномірно посипати залишилися тертим сиром. Випікати страву в розігрітій до 220 градусів духовці протягом 10-15 хвилин і до рум’яної сирної скоринки зверху. Приготовану запіканку з макаронів з сиром сервірувати до столу гарячої. Смачного!

Запіканка з цвітної капусти

Запіканка з цвітної капусти може бути у вас хорошим варіантом з лінійки страв на основі цього смачного і корисного овоча. У цьому рецепті готуємо запіканку тільки з капусти, без доповнення іншими інгредієнтами. Запечемо в сметано-сирному соусі з приправами. Рецепт найпростіший, але блюдо вийде смачним.

Час готування: 1 година 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 6.

Інгредієнти:

  • Капуста цвітна – 600 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Сметана – 100 гр.
  • Сир твердий – 150 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Мускатний горіх – за смаком.
  • Масло вершкове – 20 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте простий набір інгредієнтів для запіканки згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій.

Крок 2. Кочан кольоровий капусти ножем розділіть на окремі невеликі суцвіття і їх добре промийте під проточною водою. У капусті зі своєї грядки можуть бути комахи, тому її замочіть в солоній воді, а капуста з магазину завжди чиста.

Крок 3. Протягом 5 хвилин відваріть у воді з додаванням солі.

Крок 4. Відварену капусту перекладіть з окропу в холодну воду, щоб вона зберегла хрусткий смак, а потім відкиньте на друшляк для видалення зайвої рідини.

Крок 5. В окремому посуді вінчиком змішайте два курячих яйця зі сметаною будь-якої жирності.

Крок 6. На середній терці подрібніть шматок твердого сиру і половину цієї маси змішайте зі сметаною сумішшю.

Крок 7. Потім в цю суміш перекладіть суцвіття капусти, посипте на свій смак сіллю з приправами, і акуратно все перемішайте.

Крок 8. Одну велику або порційні формочки для запікання рясно змастіть вершковим маслом. У форму викладіть кольорову капусту разом з соусом.

Крок 9. Рівномірно посипте її натертим сиром.

Крок 10. Випікайте запіканку в духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 30-40 хвилин і до рум’яної скоринки.

Крок 11. Запіканку з цвітної капусти подайте до столу гарячою в формочках або нарізавши порційними шматочками. Смачного!

Овочева запіканка в духовці

Овочеві запіканки в духовці в будь-якому варіанті виконання і з будь-яким набором овочів, навіть заморожених, є стравою популярним, корисним, смачним і одночасно низькокалорійним. У цьому рецепті для запіканки беремо баклажани з кабачком і солодким перцем, а помідори « виконають » роль заливки, замість традиційної, на яйці і молоці. Овочевий запіканці з сирих овочів потрібно більше часу для готування, але смак виходить насиченим.

Час готування: 1 година 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Баклажани – 500 гр.
  • Помідори – 3 шт.
  • Перець болгарський – 150 гр.
  • Кабачок – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Петрушка свіжа – 6 гілочок.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте всі овочі, вибрані для запіканки. Цибуля і часник очистіть від лушпиння. У перців видаліть насіння з перегородками. У молодих кабачків шкірку можна залишити. Потім овочі промийте і обсушити серветкою. Цибуля і солодкий перець наріжте кубиками. Часник подрібніть на часнику. У сковорідці розігрійте олію і обсмажте в ньому нарізку цибулі з подрібненим часником.

Крок 2. До нього перекладіть нарізку перців і посмажте на середньому вогні до прозорості.

Крок 3. Баклажани з помідорами і кабачками наріжте тонкими кружками.

Крок 4. У форму для запікання рівним шаром викладіть обсмажені овочі.

Крок 5. Поверх їх вертикально і пошарово щільно укладіть кружечки баклажанів, помідорів і кабачків.

Крок 6. Потім овочі по особистому смаку посипте сіллю з чорним перцем і дрібно нарізаною петрушкою.

Крок 7. Овочі прикрийте шматком фольги і на 1,5 години поставте в духовку, включену на 170 ° С. Приготовану овочеву запіканку з ніжним смаком і тонким ароматом можна сервірувати до столу. Смачного!

Картопляна запіканка з грибами в духовці

Картопля з грибами поєднуються в різних варіантах приготування, і одним з них у вас може бути картопляна запіканка з грибами в духовці. У цьому рецепті картопля беремо у вигляді пюре. Гриби ( шампіньйони ) з солодким перцем і цибулею обсмажити в томатно-соєвому соусі, що додасть запіканці новий пікантний смак. Блюдо добре підійде до пісного або дієтичного столу, а готується просто і швидко.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Інгредієнти:

  • Картопля – 6 шт.
  • Гриби – 400 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Соус томатний – 2 ст.л.
  • Соус соєвий – 1 ст.л.
  • Приправи – за смаком.
  • Олія – 5 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти для запіканки. Овочі і шампіньйони добре промийте під проточною водою. Картопля, перець і цибуля почистіть.

Крок 2. Очищену картоплю відваріть в підсоленій воді і будь-яким способом зробіть з нього однорідне пюре, залишивши частину відвару і додавши дві ложки олії.

Крок 3. Цибуля з солодким перцем наріжте невеликими кубиками. Гриби наріжте слайсами.

Крок 4. У піалі добре змішайте томатний і соєвий соус з двома ложками олії.

Крок 5. У сковорідці розігрійте ложку масла і протягом 5 хвилин посмажте в ньому нарізку цибулі з солодким перцем, і приправами по особистому смаку ( прованські трави, чорний перець і ін. ). До них перекладіть слайси грибів і смажте при помішуванні до повного випарювання грибного соку. Потім налийте приготований соус, перемішайте і вогонь вимкніть.

Крок 6. Суміш шампіньйонів з овочами в соусі перекладіть рівним шаром в форму для запікання. Поверх її викладіть так само рівним шаром картопляне пюре.

Крок 7. Готуйте запіканку в духовці при 180 градусах протягом 25 хвилин. Потім на 5 хвилин включите режим « Гриль » для отримання рум’яної скоринки.

Крок 8. Приготовану картопляну запіканку з грибами подайте до обіду гарячої. Пюре і грибну начинку можна розкласти в контейнери і запекти блюдо в порційних формочках перед трапезою. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал