Напевно кожна мама знає, як складно буває часом нагодувати малюків сиром. Але ж він такий корисний, що ж робити? Пишна сирна запіканка з манкою в духовці, приготована за нашими рецептами, допоможе вам перехитрити маленьких і нагодувати дітей сиром. Манка додасть страві ніжну текстуру, а якщо полити запіканку зверху сметаною або варенням – дітей за вуха не відтягнеш!
Найпростіша запіканка з сиром і манкою «Як в дитячому садку»
Часом так хочеться повернутися в дитинство, і знову спробувати улюблені страви. Наша запіканка з сиром і манкою допоможе вам в цьому: ніжна, смачна, ароматна вона так і манить з’їсти ще шматочок, а потім ще, і ще.
Інгредієнти:
- Сир – 0,5 кг
- Яйце – 1-2 шт.
- Цукровий пісок – 2,5-3 ст. л.
- Манка – 2-2,5 ст. л.
- Ванілін – на кінчику ножа
- Вершкове масло – 2-3 ст. л.
- Сметана – 110 г
- Сіль кухонна – 0,5 ч. Л.
- Ізюм – 100-120 г
Процес приготування:
- Заздалегідь дістаньте вершкове масло з холодильника. Коли воно трохи розтане, перекладіть масло в миску і додайте до нього сир. За допомогою ложки або виделки розітріть сир з маслом до утворення однорідної консистенції.
- В окремій глибокій мисці змішайте 3 столові ложки цукру, 1 яйце, все збийте з допомогою міксера. До густої піни збивати не варто, вистачить того, щоб яйця з цукром стали однорідного кольору і консистенції.
- До сиру перелийте солодку яєчну масу, додайте 2,5 столові ложки манної крупи, половину чайної ложки солі, трохи ваніліну і ретельно все перемішайте.
- Ізюм промийте в гарячій воді і замочіть в окропі на 5 хвилин, щоб він став м’яким.
- Додайте родзинки до тіста для запіканки, і знову ретельно все перемішайте.
- Духовку заздалегідь включіть розігріватися до 180 градусів.
- Форму для випічки змастіть розм’якшеним вершковим маслом, трохи присипте манною крупою і акуратно перелийте масло з миски в форму.
- Надішліть запіканку в розігріту духовку приблизно на 35-40 хвилин (якщо у вас стара духовка, або духовка, де не видно, на скільки градусів виставлена температура, то можливо вам буде потрібно більше часу, ніж зазначено в рецепті).
- Готову запіканку подавайте в теплому вигляді , полив сметаною, варенням або згущеним молоком.
- Приємного вам апетиту!
Простий і смачний рецепт сирної запіканки на кефірі
Спробуйте приготувати цю просту, смачну і корисну сирну запіканку, в складі якої використовується такий корисний кисломолочний продукт як кефір. Він не тільки покращує травлення, а й надає випічці з нього надзвичайний смак і ніжну текстуру.
Інгредієнти:
- Сир – 0,5 кг
- Крупа манна – 150-200 г
- Кефір – 300 мл
- Пісок цукровий – 160 г
- Яйця – 3 шт.
- Ізюм – 100 г
- Розпушувач – 1 ч. Л.
- Сіль – на кінчику ножа
- Цедра лимона – за смаком
Процес приготування:
- Стакан манної крупи пересипте в миску, залийте крупу 1 склянкою кефіру. Все перемішайте і залиште на 45-55 хвилин до набрякання манки.
- Поки крупа збільшується в об’ємі, перекладіть в глибоку миску 500 грамів сиру, вбийте до нього 3 курячих яйця і перемішайте. Потім додайте 160 г цукру (цукрового піску можна покласти більше або менше, залежно від ваших смакових уподобань) і знову добре перемішайте. Перемішувати можна ложкою або занурювальним блендером. У випадку з блендером, текстура тіста вийде більш ніжною і однорідною.
- Лимон промийте в холодній воді і натріть 2-3 чайні ложки цедри.
- До сирної маси додайте лимонну цедру, набряклі манну крупу і 1 чайну ложку розпушувача. Дуже ретельно перемішайте (краще за допомогою блендера).
- Увімкніть духовку на 190 градусів. Зробити це потрібно заздалегідь, щоб вона встигла, як слід розігрітися до початку випічки.
- Візьміть форму для запіканки і гарненько промажьте її дно і боки розм’якшеним вершковим маслом (вершкове масло можна замінити рослинним при бажанні). Присипте форму 1-2 чайними ложками манної крупи, щоб запіканка не прилипала до форми.
- Ізюм промийте в гарячій воді, а потім замочіть в окропі на 5-7 хвилин, щоб ягоди стали м’якшими.
- Додайте промиті родзинки до запіканці, добре перемішайте і вилийте тісто в форму для випічки. Дайте запіканці трохи постояти, щоб тісто рівномірно розподілилося по формі.
- Випікається сирна запіканка з манкою і кефіром в духовці, розігрітій до 190ºС близько 45-50 хвилин, після виключення духовки залиште запіканку всередині ще на деякий час (10 -15 хвилин), щоб вона підрум’янилася.
- Подавати запіканку потрібно в теплому вигляді. Як гарнір можна використовувати мед, сметану, варення, ягоди з цукром.
- Смачного!
Запіканка сирна з манкою і бананами
Сир – універсальний продукт, він дуже смачний як в сирому, так і в обробленому вигляді. Приготуйте цю чудову сирну запіканку з бананом до чаю, і насолодитеся її ніжним смаком і ароматом. Завдяки входять до складу бананів, вам буде потрібно менше цукру, ніж зазвичай, що не може не порадувати представниць прекрасної статі, що стежать за своєю фігурою.
Інгредієнти:
- Банани – 250-300 г (2 середніх банана)
- Борошно – 2 ст. л.
- Манна крупа – 1,5-2 ст. л.
- Молоко – 3-3,5 ст. л.
- Сир – 350-400 г
- Яйця курячі – 3 шт.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- цукор 2-2,5 ст. л. (Можна менше)
Процес приготування:
- 2 столові ложки манки насипте в невелику чашку. Залийте манку 3-4 столовими ложками молока і залиште для набухання. На це піде приблизно 10 хвилин.
- А поки займіться приготуванням тіста. Сир розімніть виделкою або протріть через сито (можна так само скористатися занурювальним блендером).
- Банани сполосніть під холодною водою, очистіть від шкірки і подрібніть за допомогою вилки або погружного блендера. Для приготування запіканки краще використовувати дуже зрілі, а краще – перезрілі банани. Вони мають абсолютно інший смак і склад, ніж звичайні жовті або трохи зеленкуваті банани.
- 3 яйця розбийте в ємність для збивання, додайте 2-3 столові ложки цукру і збийте до міцної піни.
- Протертий сир, подрібнений банан і збиті яйця змішайте в глибокій мисці. Додайте в тісто збільшилася в обсязі манку, розпушувач і просіяне борошно. Акуратно вимісити тісто.
- Буде непогано, якщо ви заздалегідь подбаєте про нагріванні духовки. Її потрібно включити на 180 ºС і до моменту готовності тіста, вона повинна бути як слід нагріта.
- Форму для випічки змастіть вершковим маслом (можна рослинне масло), трохи присипте борошном, щоб запіканка не пригоріла.
- Перелийте тісто в форму для запікання і відправте в духовку на 35-40 хвилин.
- Подавати сирну запіканку з бананами і манкою найкраще в теплому вигляді. Можна полити готову страву сметаною або кисло-солодким варенням.
- Приємного вам апетиту!
Дуже смачна пишна запіканка з манкою і яблуками
Відсутність борошна в цьому рецепті робить запіканку менш калорійною, а значить – більш корисною. Ніжне поєднання солодкого сиру і кислуватих яблук в поєднанні з ніжною текстурою запіканки не залишать нікого байдужим. Спробуйте приготувати сирну запіканку з яблуками на нашу рецептом, і переконайтеся самі.
Інгредієнти:
- Сир – 2 пачки по 200 г
- Яйця курячі – 2 великих або 3 маленьких
- Манна крупа – 2-3 ст. л.
- Яблука свіжі – 2 шт. середнього розміру або 1 велике
- Вершкове масло – 100 г
- Цукор – 2-2,5 ст. л.
- Свіжий лимонний сік – 1 ст. л.
- Цедра лимона – 1-2 ч. л.
- Розпушувач для тіста – 1 ч. л.
- Ванільний цукор – за смаком
- Кориця – 0,5 ч. л.
- Крохмаль 2 ч. л.
Процес приготування:
- Яйця розбийте в миску для збивання (в ній обов’язково повинні бути високі бортики, щоб бризки в процесі збивання не розлітаються по всій кухні), додайте трохи ванільного і 2,5 столові ложки звичайного цукру. Збийте яйця з цукром до утворення білої піни.
- Насипте прямо в збиті яйця 2-3 столові ложки манної крупи, трохи розмішайте і дайте настоятися близько 10 хвилин, щоб манка ввібрала в себе рідину і розбухла. </Li >
- Масло розтопіть на водяній бані або в мікрохвильовій печі. Остудіть його до теплого стану.
- Сир розімніть вилкою, перелийте до нього масло, а також додайте манку з яйцями. Ретельно перемішайте всі інгредієнти.
- Тепер додайте в сирно-яєчну масу 2 чайні ложки картопляного крохмалю і 1 чайну ложку розпушувача, а також лимонний сік, 2 чайні ложки лимонної цедри і знову гарненько все перемішайте.
- Духовку потрібно поставити розігріватися до 190 градусів, а поки займіться формою для випічки. Якщо ви використовуєте силіконову форму, то цей пункт можете пропустити, якщо ж у вас керамічна або залізна форма для випічки, тоді змастіть її дно і стінки вершковим маслом, а потім присипте невеликою кількістю борошна – так пиріг не прилипне до форми і легко дістанеться з неї .
- Перелийте тісто в форму для випічки і поставте в духовку хвилин на 15. Не лякайтеся, про яблука ми не забули. За рецептом їх потрібно додати трохи пізніше.
- Поки запіканка випікається, підготуйте яблука: вимийте і очистіть від шкірки, а потім наріжте на тонкі пластинки.
- Коли пройде 15 хвилин, акуратно вийміть з духовки форму для випічки і викладіть скибочки яблук красивим візерунком по колу, повністю закриваючи всі тісто. Зверху присипте яблука корицею і невеликою кількістю цукрового піску (за бажанням).
- Знову поставте форму з запіканкою в духовку. На цей раз вже хвилин на 25-30. За цей час вона пропечеться, а ваш будинок наповниться неймовірним солодким ароматом.
- Приємного вам чаювання!
Покроковий рецепт сирної запіканки з манкою і родзинками
Приготуйте вашому малюкові смачне і корисне блюдо – сирну запіканку з родзинками і манкою. Завдяки входить до складу манній крупі, запіканка виходить дуже ніжною і приємною на смак, а родзинки робить її солодкої, тому цукру можна додати набагато менше ніж зазвичай.
Інгредієнти:
- Сир – 0,5 кг
- Цукровий пісок – 2 ст. л.
- Яйце куряче – 2 шт. середнього розміру
- Манка – 2 ст. л.
- Ванілін – за смаком
- Сіль – на кінчику ножа
- Ізюм – 100 г
- Олія – 1-2 ст . л.
Процес приготування:
- Сир покладіть в досить глибоку миску і гарненько пам’ятаєте його виделкою. Так ви позбавитеся від грудочок і зробите запіканку більш ніжною та м’якою.
- У миску з сиром вбийте 2 яйця, додайте ванілін, трохи солі і 2 столові ложки цукру. Всипте 2-3 столові ложки манної крупи і ретельно перемішайте всі інгредієнти.
- Ізюм ретельно промийте, а потім залийте склянкою окропу на 5-10 хвилин, за цей час він встигне набрякнути і стати м’яким. Відкиньте родзинки на друшляк і дайте стекти зайвої рідини.
- Додайте родзинки в підготовлену сирну масу. Щоб при випічці родзинки не осідає на дно запіканки, можна трохи обваляти його в борошні і вже тільки тоді додавати в сир. Завдяки цьому прийому родзинки рівномірно розподілиться по всій висоті запіканки.
- Духовку дозволите розігріватися на 180 градусів. Поки духовка розігрівається, манка встигне ввібрати в себе рідину і набрякнути (на це піде близько 10-15 хвилин).
- Підготуйте форму для випічки. Її потрібно промазати з усіх боків невеликою кількістю рослинної олії (можна форму застелити папером для випічки, а якщо ви використовуєте силіконову форму, то вам не знадобляться ні масло, ні пергамент).
- Акуратно перекладіть запіканку в форму і відправте в духовку на 50 хвилин, коли зазначений час закінчиться, не поспішайте діставати готову страву. Вимкніть духовку і залиште запіканку в ній ще на 15-20 хвилин.
- Готову запіканку дістаньте з форми, розріжте на порційні шматочки, присипте цукровою пудрою і кличте діточок на дегустацію.
- Приємного вам апетиту!
Пишна сирна запіканка зі сметаною в духовці
М’яка, ніжна і повітряна сирна запіканка з додаванням сметани – це відмінний варіант на той випадок, коли хочеться чогось солодкого, але в той же час корисного для фігури. Готується вона легко і просто, а всі необхідні інгредієнти є в кожному будинку.
Інгредієнти:
- Сир – 0,5 кг
- Яйця курячі – 2-3 шт.
- Сметана – 200 г
- Манка – 4-5 ст. л.
- Цукровий пісок – 3 ст. л.
- Сіль – на кінчику ножа
- Сода – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
- Сир бажано розім’яти за допомогою вилки, або протерти через сито, або збити блендером. Це необхідно для того, щоб позбутися від грудочок і зробити запіканку ніжною і повітряної.
- У миску для збивання розбийте 2 або 3 яйця (в залежності від того, якого вони розміру), додайте до них щіпку солі і 3 столові ложки цукру. Збийте міксером до повного розчинення цукру і придбання яєчною масою однорідного кольору і консистенції.
- Насипте в збиті яйця 3-4 столові ложки манки, перемішайте і дайте постояти 5-10 хвилин, щоб крупа встигла набрякнути.
- З’єднайте в одній ємності перетертий сир, збиті яйця з манкою і сметану. Ретельно все перемішайте, до повного змішування всіх інгредієнтів.
- Соду погасите невеликою кількістю оцту (буквально пару крапель). Додайте гашене соду до інших компонентів запіканки, перемішайте і дайте тісту постояти хвилин 5, щоб сода почала працювати.
- Духовка повинна до цього часу бути розігрітій до 180-190ºС. Якщо ви ще її не включили, то саме час це зробити.
- Форму для випічки промажьте розм’якшеним вершковим маслом (якщо ви використовуєте силіконову форму, то промащувати маслом не потрібно). Акуратно перелийте сирне тісто в підготовлену форму. Розрівняйте.
- Випікайте сирну запіканку зі сметаною близько 40-50 хвилин в добре розігрітій духовці.
- Приємного вам апетиту!
Дуже смачний рецепт запіканка на молоці з манкою
Спробуйте приготувати на сніданок цю чудову ароматну запіканку. Вона незвичайна тим, що в її склад входить молоко, якого зазвичай серед інгредієнтів немає. Завдяки йому смакові якості знайомого страви заграють новими яскравими фарбами.
Інгредієнти:
- Сир – 450-500 г
- Яйця курячі – 2 шт. середнього розміру
- Цукор – 2 ст. л.
- Молоко – 5 ст. л.
- Манка – 4 ст. л.
- Сметана – 20 г
- Ізюм – 100 г
- Сіль – на кінчику ножа
Процес приготування:
- На самому початку приготування підготуйте родзинки. Для цього його потрібно промити в гарячій воді, а потім залити окропом, щоб він став м’яким. Залиште родзинки у воді на 10-15 хвилин.
- Манку насипте в кухоль і залийте молоком. Відставте кухоль в сторону, як і родзинки на 10-15 хвилин.
- Візьміть миску з максимально високими стінками, які допоможуть запобігти розбризкування при збиванні. Розбийте в миску 2 яйця, додайте до них невелику щіпку солі, а потім насипте 2 столові ложки цукру. За допомогою блендера добийтеся утворення однорідної консистенції.
- Духовку потрібно включити, щоб вона встигла розігрітися до 190ºС.
- Сир подрібніть за допомогою погружного блендера або протріть через сито. Завдяки цьому трюку, сир стане ніжним і повітряним.
- У великій мисці з’єднайте сир, збиті яйця з цукром, розм’якшений родзинки і манну крупу. За допомогою ложки ретельно перемішайте всі інгредієнти. Якщо ви бачите, що тісто для запіканки виходить дуже густим – додайте ще трохи сметани, якщо воно вам здається рідким – трохи манки.
- Форму для випічки застеліть папером для випічки (можна її трохи змастити маслом) і перелийте в неї майбутню запіканку. Надішліть форму в духовку на 50 хвилин, готовність можна оцінити за зовнішнім виглядом (золотава скоринка) і зубочистці (залишається сухою після протикання запіканки).
- Подавати готову запіканку краще в теплому вигляді, приправивши сметаною, варенням або згущеним молоком. Приємного апетиту!