Пиріг Зебра на кефірі – 5 рецептів у духовці з покроковими фото

Пиріг Зебра на кефірі – це один з варіантів випікання багатьма улюбленого десерту за легкість, гарний смак та оригінальність дизайну. Повітряність і ніжну текстуру пирога надає гашений содою кефір, добре збиті яйця та відсутність у тісті олії., А какао чи шоколад – контрастність орнаменту та аромат. На знежиреному кефірі десерт вийде ще малокалорійним.

Пиріг Зебра на кефірі в духовці – класичний рецепт

Смак та оригінальний дизайн класичного радянського пирога «Зебра» багато хто знає з дитинства. Відповідно до класики пиріг випікається на сметані, але кефір робить таку випічку повітрянішою і з красивою рівномірною текстурою. Готується пиріг просто, не вимагає декору і тішить своїм смаком та зовнішнім виглядом.

    Пиріг Зебра на кефірі з манкою

    Варіантом класичної «Зебри» буде пиріг, причетний до пшеничного борошна з манкою в рівних кількостях і на кефірі. Цю випічку часто називають просто манником. Манна крупа пирога надає розсипчасту текстуру, а кефір робить пиріг вологим та повітряним. Кулінарним жиром у тісті буде рослинна олія.

    Час приготування: 1 година 40 хвилин.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порції: 8.

    Складові:

    • Манна крупа – 1 ст.
    • Кефір – 2 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Борошно – 1 ст.
    • Борошно – 2 ст.
    • Какао-порошок – 2 ст.
    • Рослинна олія – ½ ст.
    • Сода – 0,5 ч.л.
    • Ванілін – за смаком.
    • Сіль – 1 щіпка.

    Процес приготування:

    Крок 1. У посуд для замісу тіста насипаються по склянці манки та цукру, щіпка солі та ванілін до смаку. Ці сухі інгредієнти добре перемішуються.

    Крок 2. Потім до них наливається кефір кімнатної температури і перемішується все ще раз. Суміш залишається на 30-40 хвилин для набухання манки.

    Крок 3. Після цього у суміш насипається харчова сода.

    Крок 4. Склянка борошна просівається через сито, пересипається до рідкої суміші та додається рослинна олія. Вінчиком замішується тісто до однорідного стану. Консистенція тіста має вийти як густа сметана.

    Крок 5. Половина тіста переливається в інший посуд і поєднується з порошком какао. До другої половини тіста насипаються дві столові ложки борошна і також перемішується.

    Крок 6. Застилається спеціальним папером форма для випікання. Двоколірне тісто у форму наливається ложкою почергово та пошарово.

    Крок 7. Дерев'яною зубочисткою формується гарний візерунок. Духовка розігрівається до 180 ° С і в неї пиріг ставиться на 50 хвилин. Готовність перевіряється також сухою зубочисткою.

    Крок 8. Спечений пиріг витягується з форми і трохи остуджується.

    Крок 9. Потім “Зебра” на кефірі з манкою нарізається шматочками і подається до чаю. Смачного!

    Як приготувати пиріг Зебра на кефірі?

    Більшість рецептів домашньої випічки у складі інгредієнтів містять яйця, і їх часто додають за виробленим роками стереотипом. Пишні пироги, бісквіти, мафіни, у тому числі і «Зебру», можна приготувати на кефірі з содою та без яєць. Для пирога береться теплий кефір, тісто замішується на муці з манкою і йому дається час для наполягання, випікається пиріг у розігрітій духовці і залишається в ній до остигання, тоді випічка без яєць зберігає пишність.

    Час приготування: 1 година 15 хвилин.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порції: 8.

    Складові:

    • Манна крупа – 1 ст.
    • Кефір – 2 ст.
    • Цукор – 1 ст.
    • Борошно – 1 ст. + 2 ст.
    • Какао-порошок – 2 ст.
    • Рослинна олія – 0,5 ст.
    • Сода – 0,5 ч.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Склянка манної крупи насипається в посуд для замісу тіста.

    Крок 2. Кефір підігрівається в мікрохвильовій печі і їм заливається манка.

    Крок 3. Інгредієнти добре перемішуються.

    Крок 4. Потім до них насипається склянка цукру.

    Крок 5. Інгредієнти повторно добре перемішуються до розчинення цукру, суміш залишається на 40 хвилин, щоб манка набухла.

    Крок 6. Після цього до рідкої кефірної суміші насипається сода.

    Крок 7. Потім насипається склянка просіяного через сито пшеничного борошна.

    Крок 8. Тісто замішується ложкою або вінчиком.

    Крок 9. У тісто наливається півсклянки олії, і воно ще раз перемішується.

    Крок 10. Замішане тісто розливається порівну дві миски. До однієї частини тіста насипається какао-порошок.

    Крок 11. До іншої частини насипаються 2 ложки борошна.

    Крок 12. Тісто із добавками ще раз перемішується до однорідного стану.

    Крок 13. Кругла форма для випікання змащується невеликою кількістю олії.

    Крок 14. У неї пошарово та по дві ложки наливається біле та темне тісто.

    Крок 15. Тісто у формі не перемішується, щоб зберігся смугастий малюнок.

    Крок 16. Потім зубочисткою формується у тісті гарний візерунок.

    Крок 17. “Зебра” на 25 хвилин ставиться в заздалегідь розігріту до 200 ° С духовку.

    Крок 18. Спечений на кефірі без яєць пиріг трохи остуджується у вимкненій духовці.

    Крок 19. Пиріг нарізається шматочками та подається до чаю. Смачного!

    Пиріг Зебра на кефірі з олією

    Пиріг «Зебра на кефірі» – рецепт, перевірений часом, простий і завжди виходить гарним та смачним. Кефірне тісто, як і будь-яке інше, для вологої та ніжної текстури вимагає олії. У цьому рецепті вершкове масло замінюється рослинним, що і зменшить калорійність випічки.

    Час приготування: 55 хвилин.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порції: 10.

    Складові:

    • Борошно – 320 гр.
    • Яйце – 3 шт.
    • Цукор – 1 ст.
    • Кефір – 1 ст.
    • Рослинна олія – 100 мл.
    • Какао-порошок – 2 ст.
    • Сода – 1 ч.л.
    • Ванілін – за смаком.
    • Сіль за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед відмірюється зазначена кількість продуктів для пирога. У посуд для замішування розбиваються курячі яйця, насипається склянка цукру і за допомогою міксера ці інгредієнти збиваються в пишну масу.

    Крок 2. Склянка кефіру трохи нагрівається в мікрохвильовій печі, змішується з чайною ложкою соди і переливається до збитих яйців. Відразу до цієї суміші насипається сіль з ваніліном і наливається олія. Інгредієнти міксером перемішуються.

    Крок 3. Просіюється через сито необхідну кількість пшеничного борошна, і воно пересипається до рідкої основи тіста.

    Крок 4. Акуратно замішується тісто до однорідної та густої, як сметана, консистенції.

    Крок 5. Половина тіста переливається в окремий посуд. До нього насипається порошок-какао і добре перемішується.

    Крок 6. Включається для розігріву духовки на 180°С. У форму для випічки (в цьому рецепті силіконова) пошарово і по черзі викладається по дві столові ложки темного та світлого тіста.

    Крок 7. Крізь усі шари тіста дерев'яною паличкою або зубочисткою наноситься візерунок у формі павутинки.

    Крок 8. Зебра на 45 хвилин ставиться в розігріту духовку. Пиріг перевіряється на готовність також дерев'яною паличкою.

    Крок 9. Спечений на кефірі і олії пиріг трохи остуджується, акуратно перекладається з форми на страва сервіровки і подається до столу. Смачного!

    Домашній пиріг Зебра на кефірі з розпушувачем

    Альтернативою класичному рецепту випічки пирога «Зебра», в якому тісто замішується на сметані, може бути варіант на кефірі, адже він робить цю випічку більш м'якою та смачною. У тісто традиційно додається сода, але при використанні некислого кефіру її краще замінити розпушувачем тіста, і кефір вибирається натуральний, тоді пиріг пропечеться і добре підніметься. Ніжна текстура тіста кефіру дозволить вам сформувати красивий малюнок, що з густим тістом не виходить.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порції: 6.

    Складові:

    • Борошно – 220 гр.
    • Цукор – 180 гр.
    • Кефір – 70 мл + 1 ст.
    • Рослинна олія – 70 мл.
    • Яйце – 3 шт.
    • Какао-порошок – 1 ст. з гіркою.
    • Розпушувач – 1 ч.л. з гіркою.

    Процес приготування:

    Крок 1. Яйця розбиваються в посуд для замісу тіста і збиваються міксером у світлу пишну масу, при порційному підсипанні до них цукру.

    Крок 2. Борошно просіюється через сито і перемішується з розпушувачем. До збитих яєць наливається кефір кімнатної температури, наливається олія і насипається борошняна суміш.

    Крок 3. Ці інгредієнти міксером змішуються до однорідного стану та консистенції густої сметани.

    Крок 4. Половина замішаного тіста переливається в інший посуд. До нього насипається какао-порошок, додаються дві ложки кефіру і все добре перемішується міксером.

    Крок 5. Змащується олією форма для випікання. У її середину почергово столовою ложкою наливається тісто двокольорове і трохи перемішується, щоб вийшли тонкі чіткі смужки. Форму з тістом можна трохи прокрутити.

    Крок 6. Духовка розігрівається до 180 градусів і в неї на 50 хвилин ставиться пиріг. Готовність випічки перевіряється дерев'яною шпажкою. Спечений пиріг «Зебра» на кефірі з розпушувачем трохи остуджується, акуратно витягується з форми та подається до столу. Смачного!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал