Пряники на кефірі – 6 швидких рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Пряники на кефірі – це проста в приготуванні випічка, яка готується з доступних компонентів і вражає своєю м’якою та повітряною текстурою, перед якою не може встояти навіть той, хто дотримується дієти або відмовився від солодкого! Завдяки тісту, яке замішується на основі кисломолочного продукту, готовий десерт виходить неймовірно ніжним і буквально тане в роті. Обов’язково спробуйте приготувати пряники в глазурі або з додаванням шоколаду, і ви залишитеся задоволені!

Смачні пряники на кефірі з глазур’ю

Смачні пряники на кефірі з глазур’ю – це в міру солодкі і дуже ефектні ласощі, які запросто скрасить будь-яке чаювання і здивує ваших гостей. Процес готування досить простий, а покривши готові вироби ніжною та красивою глазур’ю, десерт миттєво заграє новими фарбами.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Молоко – 25 мл.
  • Кефір – 120 мл.
  • Цукор-пісок – 120 гр.
  • Борошно – 350 гр.
  • Розпушувач – 1 ч.л.
  • Імбир мелений – ½ ч.л.
  • Кориця молота – ½ ч.л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Яйця – 1 шт.
  • Олія – 1 ч.л.
  • Пудра цукрова – 50 гр.

Процес приготування:

Крок 1. У чашу наливаємо кефір і висипаємо цукор – розмішуємо за допомогою вінчика близько п’яти хвилин.

Крок 2. Тепер в кефірну масу відправляємо яйце, сіль, борошно з розпушувачем, просіяне через сито, олію, мелений імбир і корицю.

Крок 3. Замішуємо однорідне тісто без грудочок, залишаємо на робочій поверхні на 15 хвилин «відпочити».

Крок 4. Тісто обминаємо і відщипуємо невеликі сегменти, формуємо кульки, розміром з абрикос і викладаємо на жароміцний плоский посуд з листом пекарським папером. Десерт випікаємо протягом 20-25 хвилин при 190 градусах.

Крок 5. Для глазурі в сотейник відправляємо пудру з перемолотого цукру і молоко – на помірному полум’ї доводимо до кипіння, а потім проварюємо на мінімальному нагріванні близько 60 секунд.

Крок 6. За бажанням забарвлюємо глазур гелієвим барвником.

Крок 7. Верхівки охололи пряників обмакуємо в гарячу глазур і залишаємо до повного застигання.

Крок 8. Заварюємо чайок і знімаємо пробу. Смачного!

Медові пряники на кефірі в духовці

Медові пряники на кефірі в духовці готуються з цільно-зернового борошна і доповнюються такими ароматними компонентами, як кардамон і мелений імбир. Таке частування подарує вам святковий настрій і посмішку на обличчі, особливо, в поєднанні з чашкою хорошого чаю або кави.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Борошно цільно-зернове – 350-400 гр.
  • Борошно пшеничне – 50 гр.
  • Кефір – 150 мл.
  • Олія соняшникова – 40 мл.
  • Яйця – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Сода – 1 ч.л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Мед – 3 ст.л.
  • Кориця молота – 1 ч.л.
  • Імбир мелений – 1 ч.л.
  • Кардамон – 1 щіпка.
  • Пудра цукрова – 3-4 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо тісто: в глибоку ємність наливаємо кефір, вбиваємо яйце і всипаємо цукор – збиваємо вінчиком до однорідності.

Крок 2. Підливаємо олію і перебиваємо заглибним блендером.

Крок 3. Доповнюємо суміш натуральним бджолиним медом.

Крок 4. Слідом додаємо склянку борошна, соду і столову ложку лимонного соку – помішуємо.

Крок 5. Для насиченості аромату додаємо молоті прянощі.

Крок 6. Порціями всипаємо залишки борошна і замішуємо м’яке тісто.

Крок 7. Відокремлюємо від тіста частина і припудрюємо пшеничним борошном, розгортаємо в пласт ( товщина – 7 міліметрів ) і за допомогою спеціальної форми або горлечка склянки, вирізаємо заготовки.

Крок 8. Деко застилаємо листом пергаменту і викладаємо напівфабрикати на відстані один від одного.

Крок 9. Готуємо десерт 18-20 хвилин при температурній позначці в 180-190 градусів.

Крок 10. Для покриття пряників з’єднуємо лимонний сік і цукрову пудру. ( 1 ст.л. лимонного соку і 3 ст.л. цукрової пудри ).

Крок 11. Половину випічки покриваємо глазур’ю з лимонним соком, другу частину – лимонним соком з медом. Весь десерт присипаємо цедрою цитрусового фрукта.

Крок 12. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Швидкий рецепт шоколадних пряників на кефірі

Швидкий рецепт шоколадних пряників на кефірі дуже простий і включає до свого складу виключно прості і доступні інгредієнти, які часто є під рукою. Побалуйте себе і своїх рідних ніжними і м’якими пряниками з какао-порошком і шоколадною глазур’ю, приготованими своїми руками з усією любов’ю і турботою.

Час готування – 45 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 12.

Інгредієнти:

  • Борошно – 500 гр.
  • Какао-порошок – 3 ст.л.
  • Кефір – 200 мл.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Сода – 1 ч.л.
  • Оцет 9% – 1 ст.л.
  • Імбир мелений – 1 ч.л.
  • Кардамон мелений – 1 ч.л.
  • Кориця молота – 1 ч.л.
  • Яйця – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 100 мл.
  • Сіль – ½ ч.л.

Для глазурі:

  • Шоколад гіркий – 50 гр.
  • Молоко – 20 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Борошно просіюємо через сито з дрібними отворами, відміряємо потрібну кількість інших складових.

Крок 2. У тарілку відправляємо сіль, яйце і цукор.

Крок 3. Збиваємо компоненти еклектичними вінчиками до білого кольору.

Крок 4. Продовжуючи роботу міксера, додаємо спеції, гашене оцтом соду, какао-порошок, кефір і соняшникову олію – вимішуємо до однорідної консистенції.

Крок 5. Висипаємо підготовлене борошно.

Крок 6. Вимішуємо тісто до тих пір, поки воно не перестане прилипати до рук.

Крок 7. Відокремлюємо від шоколадного тіста сегменти, вагою близько 40 грам, ліпимо кульки і викладаємо на деко з пергаментом.

Крок 8. Готуємо в духовій шафі, попередньо розігрітому до 180 градусів, протягом 20-25 хвилин.

Крок 9. Для декору готуємо глазур: молоко нагріваємо і об’єднуємо з плиткою розламаного шоколаду, перемішуємо до повного розчинення.

Крок 10. Верхню частину пряників занурюємо в глазур і за бажанням доповнюємо посипкою – насолоджуємося. Смачного!

Імбирні пряники на кефірі

Імбирні пряники на кефірі – це обов’язковий атрибут в різдвяний святвечір, адже саме ці м’які і ароматне печиво в обов’язковому порядку потрібно підготувати для Санта Клауса. Така випічка в рази перевершує магазинне частування, і, приготувавши одного разу, ви переконаєтеся в цьому самостійно!

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 30-40 шт.

Інгредієнти:

  • Кефір – 1 ст.
  • Жовток яєчний – 1 шт.
  • Цукор-пісок – 4 ст.л.
  • Мед – 4 ст.л.
  • Сода – 1 ч.л.
  • Борошно – 2,5 ст.
  • Імбир мелений – 1 ч.л.
  • Кориця молота – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Для глазурі:

  • Цукор-пісок – ½ ст.
  • Білок яєчний – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Розтираємо курячий жовток з необхідною кількістю цукрового піску.

Крок 2. Додаємо мед і кефір – помішуємо.

Крок 3. Підсипаємо імбир, корицю, соду і борошно.

Крок 4. Перебиваємо компоненти міксером на низьких оборотах, а потім вимішуємо руками до еластичного і м’якого стану.

Крок 5. Робочу поверхню припудрюємо борошном і розгортаємо тісто в пласт середньої товщини – видавлюємо заготовки формочкою.

Крок 6. Деко також присипаємо борошном і розділимо майбутні пряники. Печемо 10-15 хвилин ( 160 градусів ).

Крок 7. Для покриття 10-15 хвилин збиваємо цукор з білком і в отриману суміш занурюємо пряники. Розкладаємо на рівній поверхні і залишаємо до повного застигання. Смачного!

Прості пряники на кефірі без яєць

Прості пряники на кефірі без яєць – це неперевершене частування, яке можна дозволити собі навіть при дотриманні поста або повну відмову від продуктів тваринного походження. Готується такий десерт з найпростіших інгредієнтів, а для того, щоб зробити смак більш насиченим, рекомендуємо додавати сухофрукти.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 20.

Інгредієнти:

  • Борошно – 1 кг.
  • Кефір – 2 ст.
  • Цукор-пісок – 2 ст.
  • Сода – 1 ч.л.
  • Олія – 5 ст.л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч.л.
  • Оцет яблучний / винний – 4 ст.л.
  • Цукор-пісок ванільний – 10 гр.
  • Ізюм – 2 жмені.

Для глазурі:

  • Аквафаба – 5 ст.л.
  • Цукор-пісок – 2/3 ст.
  • Сік лимона – ½ ч.л.
  • Цукор-пісок ванільний – 10 гр.

Процес приготування:

Крок 1. У сотейник наливаємо кефір і додаємо цукор – прогріваємо до повного розчинення солодких кристалів.

Крок 2. У теплу суміш відправляємо родзинки, розпушувач, олія, соду, ванільний цукор і оцет – гарненько перемішуємо.

Крок 3. Жменями додаємо борошно і вимішуємо тісто до тих пір, поки маса не перестане липнути до стінок посуду.

Крок 4. Масу розкочуємо в пласт, товщиною близько 1-1,5 сантиметра і формочкою або склянкою вирізаємо напівфабрикати – викладаємо на деко, устелений пекарським папером. Випікаємо при температурі 180 градусів близько 13-15 хвилин.

Крок 5. Глазур готуємо наступним чином: до стійких піків збиваємо аквафабу з лимонним соком, поступово підсипаємо два види цукру і наше покриття готове.  Занурюємо пряники в солодку суміш і даємо час застигти – дегустуємо. Смачного!

Сирні пряники на кефірі

Сирні пряники на кефірі відрізняються від класичної варіації своєї незвичайною пухкою і неймовірно м’якою текстурою, яка в буквальному сенсі розчиняється в роті. Таке частування в міру солодке, тому припаде до смаку навіть тим, хто практично не включає в свій раціон цукор.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Сир – 300 гр.
  • Борошно – 450 гр.
  • Кефір – 100 мл.
  • Яйця – 1 шт.
  • Маргарин – 80 гр.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Розпушувач тіста – 1 ч.л.

Для глазурі:

  • Пудра цукрова – 150 гр.
  • Сік лимона – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У піалу насипаємо цукор і вбиваємо яйце – старанно розтираємо виделкою до однорідності.

Крок 2. В отриману суміш додаємо кефір і сир, перемішуємо і всипаємо борошно, змішану з розпушувачем.

Крок 3. Доповнюємо масу розтопленим маргарином і замішуємо еластичне тісто. Розкачуємо основу в пласт близько півтора сантиметрів і вирізаємо заготовки.

Крок 4. Деко присипаємо жменею борошна або застеляємо пергаментом – розкладаємо пряники і випікаємо протягом півгодини при 180 градусах.

Крок 5. Паралельно готуємо глазур: об’єднуємо сік лимона і пудру – покриваємо випічку повністю або частково і подаємо до столу після застигання. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал