Пряники – цікавий і незвичний десерт, який володіє яскравим смаком завдяки таким складовим як мед, міцний чай і какао. Крім того, в пряники можна додавати різні смаколики – горіхи, сухофрукти або варення. Смачно, просто і оригінально! Пропонуємо вам приготувати пряники в духовці з покроковими фото
Покроковий рецепт приготування пряників з варенням
Приготувати смачну пряники за цим рецептом можна, використовуючи будь-яке варення, спираючись на власні смакові переваги. Варення з кислих ягід додасть випічці менш солодкий смак і більше пікантності.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 4.
Інгредієнти:
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Маргарин – 100 гр.
- Борошно пшеничне – за смаком.
- Варення – за смаком.
Процес приготування:
- Яйця збивають з цукром, щоб вийшла густа піна.
- Маргарин подрібнюють на тертці і змішують з яєчної сумішшю і розпушувачем.
- Поступово вводять борошно з розрахунку, щоб тісто перестало прилипати до рук. З третини готового тіста скачують кульки і кладуть їх на 30 хвилин в холодильник.
- Деко, на якому буде готуватися випічка, змащують маргарином і розгортають основну частину тіста. Поверх неї розподіляють варення по всій поверхні. Остигнули в холодильнику кульки тіста з допомогою терки подрібнюють над листом, щоб тісто рівномірно покрило всю пряник.
- Виріб випікають в духовці, встановивши її нагрівання на 180 градусів. На те, щоб пряник випекли, буде потрібно приблизно півгодини. Подають пряники з варенням порційними шматочками.
Медовий пряник в домашніх умовах
У цьому рецепті пряники готують на меду і прикрашають молочної помадкою. Велика кількість родзинок і кокосової стружки додадуть випічці більш святкового вигляду і неповторний смак.
Час готування: 1 година 15 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
Для тіста:
- Чай чорний (міцно заварений) – 1 ст.
- Мед – 3 ст. л.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Олія – 0,5 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Кориця – 1/3 ч. л.
- Порошок какао – 1 ст. л.
- Борошно пшеничне – 2,5 ст.
- Ізюм – 100 гр.
- Сода – 1 ч. л.
Для помадки:
- Молоко – 0,5 ст.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Борошно пшеничне – 3 ст. л.
- Барвник харчової – за бажанням.
Для прикраси:
- Стружка кокосова – за смаком.
Процес приготування:
- У міцно завареному чорному чаї розчиняють вказане кількість меду і трохи охолоджують його.
- У глибокій мисці змішують чай з цукром і яйцем, масу збивають віночком або за допомогою міксера, а потім поступово вливають в неї олію і всипають корицю з какао-порошком.
- Ізюм обдають окропом, обсушують і змішують окремо зі столовою ложкою борошна, щоб він краще розподілився по тісту при з’єднанні з ним.
- Тісто перемішують з родзинками і додають соду, а потім потрібну кількість борошна. У форму для запікання викладають вийшла заготовку і тримають в духовці, яку попередньо включають до 170 градусів, протягом 45 хвилин.
- У сотейнику змішують молоко і цукор, додають вершкове масло, яке зручніше заздалегідь порубати шматочками, і доводять масу до кипіння. Потім в помадку всипають борошно і барвник і тримають її на вогні, інтенсивно помішуючи, ще 2 хвилини.
- Злегка остигнула пряники поливають помадкою, а зверху прикрашають кокосовою стружкою і дають застигнути протягом години.
Як спекти смачні пряники на кефірі в домашніх умовах?
У цьому рецепті для приготування пряники використовують кефір, а прикрасити таку випічку рекомендується будь-якими свіжими ягодами. Виріб підходить для подачі до сімейного чаювання або для зустрічі з друзями або однодумцями.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 10 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Цукор – 1 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Варення – 1 ст.
- Кефір – 1 ст.
- Борошно пшеничне – 2,5 ст.
- Сода, гашене оцтом, – 1 ч. л.
- Олія – за смаком.
- Ванілін – за смаком.
- Ягоди свіжі – для прикраси.
Процес приготування:
- Цукор розтирають з яйцями, потім кладуть до них ванілін і варення. Масу добре збивають.
- Додають соду, яку потрібно спочатку погасити невеликою кількістю столового оцту, і збивають, щоб вийшла суміш збільшилася в обсязі в два рази.
- Слідом вливають кефір і потроху всипають просіяне борошно.
- У тісто вливають трохи масла: це дозволяє виробу довше зберігати свіжість.
- Отриману масу перекладають у форму для запікання і тримають в духовці, яку спочатку розігрівають до 180 градусів, протягом півгодини або 40 хвилин. Подають пряники злегка охолодженою.
Швидкий і простий рецепт пісних пряників
Такий варіант пряники підходить під час посту або для тих, хто з тих чи інших причин обмежує вживання ряду продуктів. Пісна пряник не менше смачна, ніж звичайна, а наявність в ній сухофруктів і горіхів робить її ще й корисною.
Час готування: 50 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Вода або сік – 250 гр.
- Мед – 2 ст. л.
- Олія – 0,5 ст.
- Борошно пшеничне – 1,5 ст.
- Порошок какао – 2 ст. л.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Кориця – 1 ч. л.
- Коріандр мелений – 0,5 ч. л.
- Ізюм, курага або інжир – 0,5 ст.
- Горіхи рубані – 0,5 ст.
- Джем або варення – для прикраси.
Процес приготування:
- У сотейнику змішують цукор з водою або соком, медом і олією, а потім нагрівають до 60 градусів.
- Окремо в глибокій посуді змішують сухі інгредієнти: просіяне борошно, какао-порошок, розпушувач і спеції – корицю з коріандром.
- З’єднати суху суміш і рідку, добре вимішувати, поки маса не стане однорідною, а після додати в неї горіхи і нарізані сухофрукти.
- Готове тісто перекладають в форму, в якій виріб буде випікатися, і тримають близько 35 хвилин в духовці, заздалегідь розігрітій до 200 градусів.
- Отриману пісну пряники слід трохи охолодити і змастити улюбленим джемом або варенням.
Дуже смачні пряники на молоці в духовці
Простий спосіб випічки смачної пряники, яку можна прикрасити цукровою пудрою. Тісто по даним рецептом готують на молоці і додають улюблене варення. Хороший спосіб порадувати сім’ю смачним і нескладним в приготуванні десертом.
Час готування: 55 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 20.
Інгредієнти:
- Молоко – 2 ст.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 1 ст.
- Варення – 2 ст.
- Борошно пшеничне – 3,5 ст.
- Сода – 1,5 ч. л.
Процес приготування:
- Яйця і цукор розтирають, додають молоко і варення, а також соду, яку гасити не потрібно.
- Просіяне борошно поступово вводять в молочно-яєчну суміш і замішують густуватої тісто.
- Заготівлю поміщають в форму для випічки, яку спочатку потрібно або змастити будь-яким жиром, або вистелити пергаментом.
- Печуть пряник в заздалегідь розігрітій до 200 градусів духовці протягом 40 хвилин.
- Перед подачею пряники охолоджують і нарізають шматочками. Можна присипати її цукровою пудрою.
Пишні і повітряні пряники на сметані
Пряники на сметані виходить повітрям і ніжною, особливо якщо використовувати жирну свіжу сметану. У випічку додають будь-які горіхи, але найсмачніше десерт виходить з подрібненим волоським горіхом.
Час готування: 1 година 10 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 20.
Інгредієнти:
- Мед – 2 ст. л.
- Сода – 1 ч. л.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сметана – 4 ст. л.
- Горіхи – 100 гр.
- Борошно пшеничне – 2 ст.
Процес приготування:
- У мед всипають соду, перемішують і залишають на 5-10 хвилин.
- Після цього туди ж розбивають яйця і додають цукор, все гарненько перемішують і дають відстоятися ще протягом 5 хвилин.
- Масло слід розм’якшити і додати в тісто, добре перемішують масу і залишають ще на 5 хвилин.
- На наступному етапі кладуть в тісто сметану і подрібнені горіхи, знову чекають 5 хвилин. У самому кінці в тісто невеликими порціями вводять борошно, поки воно не набуде консистенції густої сметани.
- Масу перекладають в ємність для випікання і тримають в духовці близько півгодини, перевіряючи готовність дерев’яною шпажкою або зубочисткою. Рекомендована температура випікання – 180 градусів.
Як спекти пряники з сиром в духовці?
Нескладний у приготуванні рецепт пряників, в який додають сир. Краще вибирати молочний продукт пожирніше, щоб пряник не вийшла занадто сухий і вийшла смачною. Крім того, більш жирні молочні продукти несуть більше користі, ніж знежирені.
Час готування: 55 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Сир – 400 гр.
- Борошно пшеничне – 250 гр.
- Масло вершкове заморожене – 150 гр.
- Цукор-пісок – 180 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Цукор ванільний – за смаком.
- Шоколад тертий – для подачі.
- Ягоди свіжі – для подачі.
Процес приготування:
- Яйця розтирають з сиром, а потім туди додають поступово цукор звичайний разом з ванільним і вимішують до однорідного стану, додавши 2 ст. л. борошна, щоб начинка під час випікання не розтікалася.
- Окремо просіюють борошно і додають натерте заморожене масло. Інгредієнти з’єднують, щоб вийшла своєрідна крихта.
- У ємність для випічки висипають половину підготовленої крихти, розрівнюють і викладають рівномірно сирну начинку, а зверху присипають другою частиною крихти з борошна і масла.
- Пряники готують при 180 градусах в духовці, поки вона не придбає красиву рум’яної скоринки.
- Випічці дають охолодитися, а перед подачею прикрашають свіжими ягодами або посипають тертим шоколадом.
Пряники з варенням на чорному чаї
Пряники на чаї готується легко, проте для отримання максимально смачною випічки слід брати чай високої якості, щоб заварка вийшла насиченою: від цього багато в чому залежить смак пряники.
Час готування : 45 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне – 230 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Розпушувач – 3 ч. л.
- Чай чорний (міцно заварений) – 250 мл.
- Олія – 2 ст. л.
- Варення – 2 ст. л.
- Пудра цукрова – 1 ст. л.
Процес приготування:
- У глибокій мисці з’єднують сухі продукти – борошно з цукром і розпушувачем.
- Заздалегідь заварений і охолоджений чай змішують окремо з маслом і акуратно додають в суху суміш. Добре перемішують.
- На наступному етапі в тісто додають варення і перевіряють консистенцію: тісто має бути досить рідким.
- У ємність для випічки , яку потрібно або змастити олією, або вистелити пергаментом, виливають тісто і відправляють його в духову шафу на півгодини при нагріванні в 180 градусів.
- Готовий виріб ріжуть шматочками і прикрашають цукровою пудрою.
Шоколадні пряники з какао в домашніх умовах
Какао-порошок робить таку пряник більш насиченою за кольором і надає шоколадний смак, а родзинки надає випічці соковитості. Пряники сподобається і дітям, і дорослим, а подавати її можна як з охолодженими напоями, так і з гарячим чаєм або кавою.
Час готування: 45 хв.
Час приготування: 15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Вода – 250 мл
- Олія – 130 мл
- Цукор-пісок – 180 гр.
- Цукор ванільний – 1 ст. л.
- Порошок какао – 1,5 ст. л.
- Борошно пшеничне – 380 гр.
- Розпушувач – 1,5 ч. л.
- Ізюм – 100 гр.
- Горіхи – 100 гр.
Процес приготування:
- У мисці змішуються вода і два види цукру, а потім туди ж додається м’яке, краще розтоплене масло.
- 100 гр . борошна в окремому посуді змішуються з какао-порошком і розпушувачем, а потім суху суміш акуратно вводять в рідку солодку основу.
- Слідом тісто доводять до потрібної кондиції, додаючи решту обсягу борошна невеликими порціями і ретельно заважаючи масу.
- Ізюм промивають і дають обсохнути на паперовому рушнику.
- Горіхи рубають ножем або в блендері до крихти середнього розміру, а потім разом з родзинками вводять в тісто.
- У форму для випічки акуратно перекладають масу, яка повинна являти собою по консистенції густу сметану. Випікають виріб протягом 50 хвилин, включивши нагрів духовки на 180 градусів.