Помідори “Пальчики оближеш” на зиму – 9 смачних рецептів заготовок в банках з покроковими фото

Помідори «Пальчики оближеш» на зиму – це широка лінійка консервованих помідорів, варіанти якої відрізняються способом нарізки томатів, методом термообробки, і набором приправ з консервантами. Усіх їх поєднує чудовий смак, який називається «пальчики оближеш». У цій темі консервуємо помідори на зиму в банках.

Салат з помідорів «Пальчики оближеш»

Салат з помідорів «Пальчики оближеш» готується просто і буде у вас відмінним доповненням до будь-яких страв зимового столу. У цьому рецепті до помідорів додамо цибулю з солодким перцем. Нарізку овочів після години настоювання з приправами, розкладаємо по банкам і стерилізуємо. Пропорція овочів може бути різною, але сіль з цукром і оцтом повинні відповідати рецептом.

Час готування: 1 година 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1.5 кг.
  • Цибуля велика – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль – 1 ст.л. з гіркою.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Оцет 9% – 20 мл.
  • Олія – 50 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте овочі для консервації. Очистіть цибулину з солодким перцем. Промийте помідори і наріжте середніми часточками, видаливши підстави плодоніжок.

Крок 2. Цибулину наріжте тонкими чверть або півкільцями.

Крок 3. Соломкою наріжте солодкий перець.

Крок 4. Кріп промийте і дрібно наріжте.

Крок 5. Нарізку всіх овочів перекладіть в окремий посуд. Потім додайте вказане в рецепті кількість спецій ( сіль з цукром, олією і оцтом ). Лопаткою овочі акуратно перемішайте і залиште на 1 годину для маринування.

Крок 6. Підготуйте банки з кришками для салату. Стерилізувати їх не обов’язково, але бажано. Салат через годину компактно розкладіть по банкам і залийте до самого верху овочевим соком.

Крок 7. Потім салат в банках простерилізуйте протягом 20 хвилин від початку закипання води в каструлі. Не забудьте застелити дно каструлі рушником.

Крок 8. Банки герметично закупорьте і повністю остудити в перевернутому стані під теплим покривалом. Зберігайте салат «Пальчики оближеш» в темному прохолодному місці. Вдалих і смачних заготовок!

Помідори у власному соку «Пальчики оближеш» на зиму

Хорошим варіантом консервації помідор на зиму буде у вас маринування їх у власному соку, що зберігає виражений смак томатів, званий «Пальчики оближеш». Рецепт вимагає більше часу і особливо смачна заготівля, якщо у помідорів видалити шкірку. У томатний маринад додаємо тільки сіль з цукром і заготівлю стерилізуємо.

Час готування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 40 хвилин.

Порції: 4 л.

Інгредієнти:

  • Помідори соковиті – для 1,5 л соку.
  • Помідори для заготівлі – 1,6 кг.
  • Цукор – 1 ст.л.
  • Сіль – ½ ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Всі помідори промийте. Великі і соковиті томати перекрутіть через соковижималку, щоб вийшло 1,5 літра соку. М’якоть можете заморозити і використовувати для супу.

Крок 2. Томатний сік проваріть на невеликому вогні, поки пінка з поверхні повністю пропаде. Заздалегідь простерилізуйте банки з кришками і в них розкладіть помідори, вибрані для заготівлі.

Крок 3. Потім до соку додайте сіль з цукром і через 5 хвилин вогонь вимкніть.

Крок 4. Гарячим соком залийте помідори в банках, заповнюючи їх повністю. Підготуйте велику каструлю з водою для стерилізації.

Крок 5. На дно каструлі помістіть рушник, поставте в неї банки з помідорами і простерилізуйте в продовження 15 хвилин від початку кипіння води.

Крок 6. Після закінчення цього часу банки з помідорами у власному соку «Пальчики оближеш» герметично закупорьте.

Крок 7. Прикрийте банки теплим покривалом і через 12 годин перенесіть в місце для зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Помідори з цибулею «Пальчики оближеш» на зиму

Помідори з цибулею «Пальчики оближеш» на зиму, відрізняються хорошим смаком, адже цибуля завжди вдало доповнює томати. У цьому рецепті маринуємо помідори цілком, цибулю нарізаємо кільцями. Готуємо без стерилізації і з подвійною заливкою. Інгредієнти рецепта наведені на одну 1,5 літрову банку.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 800 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Перець солодкий – ½ шт.
  • Часник – за смаком.
  • Селера – 1 гілочка.
  • Вода – 0.7 л.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Перець запашний горошком – 6 шт.
  • Цукор – 2.5 ст.л.
  • Сіль – 1.5 ч.л.
  • Оцет 9% – 1.5 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Для заготівлі відразу підготуйте стерильні банки і кришки. На дно банок покладіть нарізаний скибочками солодкий перець.

Крок 2. Поверх перцю укладіть один шар промитих помідор.

Крок 3. В середину банок покладіть нарізаний селера і очищені зубки часнику. Потім укладіть інші помідори. Цибулю наріжте кільцями і розподіліть між помідорами. Витівки все окропом, прикрийте кришками і залиште на 20 хвилин.

Крок 4. Точно відміряйте вказане в рецепті кількість спецій, солі, цукру і оцту.

Крок 5. Через 20 хвилин воду з банок злийте в каструлю, додайте цукор, сіль, спеції і поваримо протягом 2 хвилин. Потім видаліть лавровий лист, налийте оцет і вогонь вимкніть.

Крок 6. Маринадом повністю залийте помідори і відразу банки герметично закупорьте. Остудити їх в перевернутому стані і під теплим покривалом. Приготовлені на зиму помідори з цибулею «Пальчики оближеш» перенесіть в місце для зберігання домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!

Смачні помідори з часником всередині

Смачним і простим варіантом маринування помідор з часником буде їх фарширування часниковими зубками. Цей спосіб краще просочує томати ароматом часнику. Готуємо помідори без стерилізації. Інгредієнти рецепта наведені на одну 3 літрову банку, а маринад на 1 літр води.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3 л.

Інгредієнти:

  • Помідори – 1.6 кг.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Часник – 2 головки.
  • Оцтова есенція 70% – 2 ч.л.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Лист хрону – 2 шт.
  • Гірчиця зернова – 1 ч.л.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Кріп – 2 парасольки.
  • Перець запашний горошок – 4 шт.
  • Перець чорний горошок – 4 шт.

Маринад на 1 л води:

  • Цукор – 3 ст.л.
  • Сіль – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо часникові зубки і великі розрізаємо навпіл.

Крок 2. Промиваємо помідори, обсушуємо серветкою, гострим ножем видаляємо підстави плодоніжок і поміщаємо всередину помідора по зубку часнику.

Крок 3. Солодкий перець очищаємо від насіння з перегородками і нарізаємо поздовжніми скибочками.

Крок 4. Заздалегідь стерилізуємо банки з кришками. На дно банок кладемо нарізку солодкого перцю.

Крок 5. Потім в банки не дуже щільно укладаємо помідори, фаршировані часником.

Крок 6. Заливаємо помідори крутим окропом. Банки прикриваємо кришками і залишаємо на 15 хвилин.

Крок 7. Після закінчення цього часу настій переливаємо в каструлю і точно визначаємо його кількість для правильного розрахунку цукру з сіллю. Маринад доводимо до кипіння, розчиняємо в ньому спеції і додаємо зазначені в рецепті приправи. Маринад кип’ятимо пару хвилин, додаємо есенцію і вогонь вимикаємо.

Крок 8. Киплячим маринадом заливаємо помідори в банках і відразу герметично закриваємо кришками. Перевертаємо їх дном вгору і на ніч прикриваємо теплим покривалом.

Крок 9. Повністю охололі смачні помідори з часником всередині переносимо на зберігання в холодний підвал. Вдалих і смачних заготовок!

Заготівля з помідорів часточками на зиму

Варіант заготівлі з помідорів часточками на зиму актуальний, коли залишається багато великих хороших томатів. У цьому рецепті часточки помідор укладаємо в банки, додаємо в кожну трохи цибулі, чорного перцю горошком і сіль з цукром, що збереже справжній смак цього овоча. Потім заготівлю стерилізуємо і консерванти ( оцет з лимонною кислотою ) не потрібні. Рецепт підійде для простої і швидкої переробки великої партії помідорів.

Час готування: 1 година 15 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1 л.

Інгредієнти:

На 1 літрову банку:

  • Помідори – 500-600 гр.
  • Цибуля – ½ шт.
  • Перець чорний горошок – 6 шт.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготуйте чисті банки і кришки. Вибрані помідори промийте і наріжте часточками будь-якого розміру. Цибулю наріжте напівкільцями і укладіть на дно банок. Насипте горошки чорного перцю. часточки помідор компактно укладіть в банки зрізом донизу.

Крок 2. Потім прямо в банки насипте по одній чайній ложечці цукру з сіллю.

Крок 3. Залийте помідори чистою холодною водою до самого верху.

Крок 4. Дно великої каструлі застеліть рушником і поставте в неї банки з часточками помідорів.

Крок 5. Потім банки прикрийте кришками і до рівня плечиків налийте холодну воду. На середньому вогні доведіть все до кипіння.

Крок 6. Простерилізуйте заготівлю на невеликому вогні протягом 10 хвилин від початку закипання. Потім банки з часточками помідорів витягніть з каструлі, герметично закупорьте, поставте на кришки і накрийте будь-якою «шубою». Повністю охололи помідори перенесіть на зберігання в холодне місце. Вдалих і смачних заготовок!

Помідори з французькою гірчицею в зернах на зиму

Варіант заготівлі помідорів на зиму з французькою гірчицею в зернах має велику популярність і помідори з нею маринують або солять. Якщо суха гірчиця або в насінні надає помідорам особливий гострий смак та специфічний аромат, то французька гірчиця робить помідори ніжнішими, до того ж відіграє роль хорошого консерванту. У цьому рецепті до помідорів додамо трохи солодкого перцю, маринуємо методом триразової заливки і французьку гірчицю додаємо з розрахунку 3 ч. ложки на три трилітрові банки.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 6 л. ( 3 трилітрові банки ).

Інгредієнти:

  • Помідори – 3.8 кг.
  • Перець солодкий – 3 шт.
  • Часник – 9 зубків.
  • Перець чилі – 1 стручок.
  • Парасольки кропу – 4 шт.
  • Лист смородини – 9 шт.
  • Вода – 4.5 л.
  • Сіль – 4.5 ст.л.
  • Цукор – 9 ст.л.
  • Французька гірчиця – 3 ч.л.
  • Оцет 9% – 300 мл.
  • Лавровий лист – 6 шт.
  • Перець запашний – 12 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для заготівлі. Виберіть невеликі щільні помідори і добре промийте під проточною водою.

Крок 2. Промийте з содою банки. У кожну банку покладіть очищені зубки часнику, кропні парасольки і по кілька шматочків гострого перцю.

Крок 3. Потім в банки компактно укладіть промиті помідори і між ними покладіть нарізаний кільцями очищений солодкий перець.

Крок 4. Повністю залийте помідори в банках крутим окропом, прикрийте кришками і залиште на 15 хвилин. Далі цю воду злийте і повторно залийте помідори окропом ще на 5 хвилин. Потім і цю воду злийте.

Крок 5. У каструлі зваріть маринад із зазначеного в рецепті кількості води, солі і цукру. У маринад покладіть французьку гірчицю з іншими прянощами і проваріть на невеликому вогні 5 хвилин. В кінці налийте оцет і вогонь вимкніть.

Крок 6. Киплячим маринадом залийте помідори в банках. Банки герметично закупорьте, поставте на кришки, прикрийте теплим покривалом і залиште до повного охолодження. Приготовлені і охололі помідори з французькою гірчицею в зернах перенесіть на зберігання в підвал. Вдалих і смачних заготовок!

Ікра із зелених помідорів на зиму

Ікра із зелених помідорів на зиму, коли їх залишилося багато, буде альтернативою кабачкової або баклажанної ікрі. Її відрізняє характерний смак недозрілого помідора, ікра завжди доповнюється іншими овочами. У цьому рецепті смак ікри доповнимо солодким перцем, морквою і смаженою цибулею. Подрібнюємо овочі традиційним для ікри способом – через м’ясорубку.

Час готування: 2 години.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 3 л.

Інгредієнти:

  • Помідори зелені – 1.5 кг.
  • Перець болгарський – 500 гр.
  • Морква – 500 гр.
  • Цибуля – 500 гр.
  • Олія – 100 мл.
  • Оцет 9% – 1 ст.л.
  • Цукор – 60 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Овочі для ікри добре промиваємо під проточною водою. Очищаємо солодкий перець, цибуля і морква.

Крок 2. Потім всі овочі нарізаємо середніми шматочками.

Крок 3. Через м’ясорубку з середньою решіткою спочатку перекручуємо цибулю і перекладаємо в окремий посуд.

Крок 4. Потім перекручуємо інші овочі і перекладаємо в спеціальну для тушкування каструлю.

Крок 5. У сковороді розігріваємо трохи олії і обсмажуємо на ній до легкого золотистого кольору подрібнену цибулю.

Крок 6. Цибулеве засмажування перекладаємо в каструлю і на середньому вогні доводимо овочеву масу до кипіння.

Крок 7. Насипаємо до овочів цукор, сіль за своїм смаком, наливаємо інше олія і добре перемішуємо.

Крок 8. Тушкуємо ікру на невеликому вогні і під прикритою кришкою протягом 1,5 годин.

Крок 9. За пару хвилин до закінчення тушкування в ікру насипаємо чорний перець, наливаємо оцет, перемішуємо і коригуємо смак.

Крок 10. Готову ікру розкладаємо по заздалегідь простерилізованим банкам і герметично закриваємо.

Крок 11. Банки ставимо на кришки і на добу накриваємо «шубою». Приготовану ікру із зелених помідорів переносимо на зберігання в темне і прохолодне місце. Вдалих і смачних заготовок!

Помідори «Пальчики оближеш» з олією і цибулею на зиму

Помідори «Пальчики оближеш» з олією і цибулею на зиму визнаються найсмачнішою помідорної заготівлею і мають багато варіантів приготування. У цьому рецепті беремо тільки помідори з цибулею і набором прянощів. Смак заготовки підкреслює олія. Помідори нарізаємо часточками і заготівлю стерилізуємо, що дозволить її зберігати в умовах квартири.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1 л.

Інгредієнти:

На 1 літрову банку:

  • Помідори – 600 гр.
  • Цибуля середній – 2 шт.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Оцет 9% – 1 ст.л.
  • Цукор – 2 ч.л.
  • Сіль – 2 ч.л.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Гвоздика – 5 шт.
  • Лавровий лист – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для заготівлі відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта і потрібного вам обсягу консервації. Будь-яким способом простерилізуйте банки і кришки.

Крок 2. Цибулю очистіть, і наріжте тонкими напівкільцями.

Крок 3. Помийте помідори і розріжте на часточки в залежності від розміру томатів.

Крок 4. На дно банок насипте зазначені в рецепті прянощі.

Крок 5. Потім в банки пошарово і компактно укладіть нарізку помідор з цибулею.

Крок 6. У кожну банку насипте сіль з цукром і налийте оцет з олією.

Крок 7. Акуратно залийте овочі крутим окропом, заповнюючи банки до верху. Потім прикрийте їх кришками.

Крок 8. Банки з помідорами простерилізуйте в великої каструлі протягом 10 хвилин від початку закипання води.

Крок 9. Потім їх герметично закупорьте, поставте на кришки і повністю остудити. Зберігати помідори «Пальчики оближеш» з олією і цибулею можна і в домашній коморі. Вдалих і смачних заготовок!

Заготівля помідорів без оцту з лимонною кислотою

Заготівля помідорів з лимонною кислотою не менше популярна, ніж з оцтом, адже лимонна кислота не дає запаху, смак робить більш м’яким і є хорошим консервантом. У цьому рецепті маринуємо помідори в літрових банках, методом дворазової заливки і беремо простий набір прянощів. Кількість лимонної кислоти, солі і цукру має відповідати пропорції рецепта, що забезпечить надійне зберігання заготовки. Розрахунок цих інгредієнтів наведено на 1 літр маринаду.

Час готування: 50 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 3 л.

Інгредієнти:

На три літрових банки:

  • Помідори – 1.7 кг.
  • Гвоздика – 6 шт.
  • Перець запашний – 6 шт.
  • Тархун / естрагон – 3 гілочки.

На літр маринаду:

  • Лимонна кислота – 1/3 ч.л.
  • Цукор – 5 ст.л.
  • Сіль – 1 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Помідори промиваємо під проточною водою і дерев’яною зубочисткою робимо по кілька проколів біля основи плодоніжок. Банки просто промиваємо, а кришки кип’ятимо.

Крок 2. У підготовлені літрові банки кладемо по гілочці зелені і насипаємо прянощі.

Крок 3. Потім в банки компактно укладаємо помідори.

Крок 4. Кип’ятимо чисту воду і окропом заливаємо помідори в банках. Банки прикриваємо кришками і залишаємо на 15 хвилин.

Крок 5. Після закінчення цього часу настій з банок через спеціальну кришку переливаємо в каструлю і для правильного розрахунку маринаду визначаємо обсяг злитої рідини.

Крок 6. Доводимо її до кипіння і розчиняємо сіль з лимонною кислотою і цукром.

Крок 7. Киплячим маринадом повністю і до самого верху заливаємо помідори в банках.

Крок 8. Потім банки герметично закриваємо, ставимо на кришки, прикриваємо будь-який «шубою» і після повного охолодження заготівлю помідор з лимонною кислотою переносимо на зберігання в комору або підвал. Вдалих і смачних заготовок!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал