Пісні котлети – 9 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Пісні котлети – страва, затребувана для пісного столу, коли з меню виключені скоромні продукти. Основою їх можуть бути риба, бобові, крупи і овочі, а манка з вівсяними пластівцями добре замінюють яйця. Смак котлет збагачується різними приправами, зеленню, овочевий засмажкою і паніруванням. Запропоновані вам різноманітні рецепти пісних котлет зроблять пісний стіл апетитним і корисним.

Капустяні котлети на сковороді

Хорошим варіантом пісного страви можуть бути у вас капустяні котлети на сковороді. Капуста для них вибирається якісна і підходить будь-якого сорту, але найбільш популярна білокочана. У цьому рецепті капусту відварюємо, яйце замінюємо вівсяними пластівцями, для пишності додамо картопля і доповнимо смак обсмаженими морквою і цибулею.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Капуста – 300 гр.
  • Вівсяні пластівці – 3 ст.л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Картопля – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Панірувальні сухарі – 3 ст.л.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для капустяних котлет. Овочі почистити і промити.

Крок 2. Картопля відварити « в мундирі ». Капусту нарізати шматочками і відварити 15 хвилин у воді з додаванням солі, або розм’якшити в мікрохвильовці на максимальній потужності протягом 3 хвилин. Потім капусту подрібнити на м’ясорубці або за допомогою блендера.

Крок 3. Цибулю дрібно нарізати, а моркву подрібнити на великій терці. Ці овочі обсмажити до м’якості на розігрітій олії.

Крок 4. До цього фаршу перекласти обсмажену цибулю з морквою, натерту відварену картоплю, подрібнену зелень з часником і насипати вівсяні пластівці. Потім фарш посипати сіллю з будь-якими приправами, добре перемішати і залишити на 20-30 хвилин для настоювання.

Крок 5. Мокрими руками з замішаного фаршу сформувати котлети, добре обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити на розігрітій олії до рум’яної скоринки з обох сторін. Приготовлені на сковороді капустяні котлети сервірувати до столу в гарячому вигляді. Смачного!

Пісні котлети з гречки

Пісні котлети з гречки відрізняються хорошим смаком і готуються з звареної і подрібненої гречаної крупи. Доповнюють смак котлет термічно оброблені овочі, гриби або картопля, а для аромату додають часник із зеленню і різними приправами. У цьому рецепті готуємо котлети з тертим сирим картоплею, що дозволяє їм добре зберегти форму при смаженню.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Гречка – ½ ст.
  • Вода – 1 ст.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Кріп зелений – за смаком.
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Панірувальні сухарі – 2 ст.л.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Гречку промийте гарячою водою і відваріть до готовності у воді з додаванням солі і в пропорції з рідиною 1: 2.

Крок 2. Зварену гречку перекладіть в посуд для замісу фаршу і додайте дрібно нарізану або натерту на терці цибулину.

Крок 3. Картоплю очистіть від шкірки, промийте, натріть на дрібній терці і перекладіть до гречки.

Крок 4. Потім ці інгредієнти подрібніть до однорідного стану погружним блендером або перекрутіть через м’ясорубку.

Крок 5. До отриманого гречаного фаршу додайте дрібно нашатковану зелень з сіллю і сумішшю перців на свій смак. Все добре перемішайте.

Крок 6. Мокрими руками з фаршу сформуйте невеликі котлети і обваляйте в панірувальних сухарях.

Крок 7. Обсмажте котлети на розігрітій олії до рум’яної, хрусткої скоринки з обох сторін.

Приготовлені пісні котлети з гречки сервіруйте до столу гарячими, доповнивши їх свіжими овочами. Смачного!

Котлети з сочевиці на піст

Котлети з сочевиці дозволять вам урізноманітнити пісний стіл, а готуються вони просто і подібно котлетам з крупи. Сочевиця багата білком і відмінно замінює м’ясо, а пісні котлети з неї виходять дуже ніжними і смачними. У цьому рецепті доповнимо смак котлет обсмаженими цибулею з морквою і приправами. Для панірування подрібнити сочевицю в міксері. Сочевицю на ніч замочуємо, а для котлет підходить і червона, і зелена сочевиця.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Сочевиця – 200 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 3 зубка.
  • Сочевиця молота – 4 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Сочевицю заздалегідь і краще на ніч замочіть в холодній воді.

Крок 2. Потім воду злийте і її добре промийте. Зваріть сочевицю до готовності, тільки не переварите до стану каші, адже вариться вона швидко.

Крок 3. За допомогою кавомолки або блендера 3 ложки сухий сочевиці подрібніть для панірування.

Крок 4. Почистіть і промийте цибулю з морквою і часником. Ці овочі дрібно наріжте і обсмажте до м’якості на розігрітій олії. Їх трохи остудити і перекладіть до відвареної сочевиці.

Крок 5. За допомогою погружного блендера подрібніть ці інгредієнти до стану пюре. Якщо маса вийде рідкуватої, додайте трохи меленої сочевиці. В цей «фарш» за своїм смаком насипте сіль, чорний перець, хмелі-сунелі і добре перемішайте.

Крок 6. Вологими руками з фаршу сформуйте невеликі котлети, обваляйте в молотій сочевиці і перекладіть на сковороду з розігрітою олією.

Крок 7. Обсмажте котлети до рум’яного кольору з обох сторін.

Крок 8. Приготовлені пісні котлети з сочевиці сервіруйте до столу гарячі. Смачного!

Пісні котлети з філе минтаю

Для пісних рибних котлет добре підходить філе минтая, адже ця риба недорога і м’ясо у неї досить щільне. Філе береться готове або тушки риби обробляються на філе. У цьому рецепті філе подрібнюємо блендером, яйця замінюємо замоченим хлібом, і смак котлет доповнимо обсмаженими морквою і цибулею.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Філе минтаю – 500-700 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Хліб – 2 скибочки.
  • Вода – 50 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Паприка – 1 ч.л.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Філе минтаю для котлет заздалегідь розморозити на нижній полиці холодильника. Потім його промити, обсушити серветкою і нарізати середніми шматочками.

Крок 2. Очищену цибулину нарізати невеликими кубиками. Очищену морква подрібнити на великій терці. Овочі обсмажити до легкого золотистого кольору на будь-якому рослинній олії, посолити і потім трохи остудити.

Крок 3. У чашу блендера перекласти шматочки філе.

Крок 4. До них додати заздалегідь замочений у воді і віджатий хліб, і перекласти обсмажені овочі.

Крок 5. Ці інгредієнти на свій смак посипати сіллю і перцем. Можна додати і інші приправи.

Крок 6. На середній швидкості блендера подрібнити філе з добавками до однорідної маси. Якщо вона вийшла щільною, то додати пару ложок холодної води.

Крок 7. Приготований рибний фарш перекласти в окремий посуд, додати дрібно нашаткована зелена цибуля і перемішати.

Крок 8. З фаршу вологими руками сформувати невеликі однакові котлети будь-якої форми.

Крок 9. У сковорідці розігріти трохи олії і перекласти на нього котлети. За бажанням, котлети можна запанірувати в борошні.

Крок 10. Обсмажити котлети з обох сторін до рум’яної скоринки.

Крок 11. Приготовлені пісні котлети з філе минтая сервірувати до столу в гарячому вигляді, але і в холодному вони зберігають соковитість і хороший смак. Смачного!

Морквяні котлети з манкою

Морквяні котлети з манкою, ніжні, яскраві і по-особливому смачні, будуть хорошим доповненням до пісного столу, а якщо зробити їх солодкими, то сподобаються і дітям. Морква для котлет в цьому рецепті трохи згасимо, а манка добре збереже їх форму при смаженню. До котлетам додамо цукор і трохи ванілі, але можна його, для несолодкого варіанту, замінити сухими травами і перцем.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Морква – 400 гр.
  • Вода – 75 мл.
  • Манна крупа – 40 гр.
  • Цукор – за смаком.
  • Ваніль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Борошно для панірування / сухарі / висівки – 100 гр.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Морква для солодких котлет почистити, промити і подрібнити в блендері або кухонному комбайні на режимі « Пульс », щоб вона не дала багато соку. Цю масу перекласти в глибоку сковороду, налити воду, насипати цукор з ваніллю і затушкувати до м’якості на невеликому вогні. Якщо плануєте робити несолодкі котлети, тоді замість цукру з ваніллю насипте спеції, як для звичайних котлет.

Крок 2. Моркву рівномірно посипати манкою, відразу активно перемішати і, коли маса стане в’язкою, вогонь вимкнути. Дати морквяної маси трохи охолонути, щоб не обпекла руки при формуванні котлет.

Крок 3. Охололий морквяний « фарш » ложкою добре ущільнити, розрівняти і ножем розділити на однакові шматочки.

Крок 4. В окремий посуд насипати борошно для панірування, можна замінити панірувальними сухарями, манкою або висівками. Вологими руками сформувати акуратні котлети, обваляти в обраній паніровці і перекласти на присипану борошном обробну дошку.

Крок 5. У сковорідці розігріти олію. Обсмажити на ньому котлети, на середньому вогні і до легкої рум’яної скоринки з обох сторін.

Крок 6. Приготовлені морквяні котлети з манкою розкласти по порційних тарілках і сервірувати до столу з солодким топпінгом, або будь-яким соусом при несолодкому варіанті. Смачного!

Пісні картопляні котлети

Пісні картопляні котлети готуються в різних варіантах: з сирої картоплі або пюре, з доповненням овочами або грибами, але всі вони виходять ситним і смачним блюдом для пісного столу. У цьому рецепті готуємо котлети найпростішим способом і без добавок. Картопля відварюємо, пюріруем толкушкою, щоб тримали форму, формуємо котлети і обсмажуємо в борошняній паніровці.

Час готування: 1 година 10 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Вода – 2 ст.
  • Сіль – за смаком.
  • Борошно для панірування – 50 гр.
  • Олія – 2 ст.л. + для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати простий набір інгредієнтів для котлет і картопля вибрати розварюються сортів.

Крок 2. Картоплю очистити від шкірки, промити, нарізати середніми шматочками і відварити до готовності у воді без додавання солі.

Крок 3. З відвареної картоплі воду злити воду і його трохи підсушити на невеликому вогні. Потім картопля пюріровать толкушкой або перетерти на сито, додавши дві ложки олії і сіль на свій смак. Блендер для цього не використовувати, так як котлети не збережуть форму при смаженню. Потім пюре трохи остудити.

Крок 4. Вологими руками сформувати невеликі однакові котлети і запанірувати в борошні. Обсмажити котлети на гарячому маслі і до рум’яної скоринки з обох сторін.

Пісні котлети з кальмарів

Котлети з кальмарів для поста відрізняються хорошим смаком, подібним драникам, і з легкими нотками морепродуктів, а готуються вони просто. Котлети з такого фаршу форму тримають добре і не розваляться при смаженню. У цьому рецепті кальмаровий фарш доповнюємо білим хлібом з цибулею і сирим картоплею, а яйце замінюємо манкою. Основні інгредієнти для фаршу подрібнюємо на м’ясорубці.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Тушки кальмара – 400 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 1 зубок.
  • Білий хліб – 50 гр.
  • Вода – 50 мл.
  • Манна крупа – 3 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для котлет. Кальмарів, заздалегідь розморожених, очистити і промити. Почистити овочі і коренеплоди, нарізати середніми шматочками. Скибочки білого хліба замочити в воді і віджати.

Крок 2. На м’ясорубці з дрібною решіткою перекрутити кальмарів з картоплею, цибулею, часником і білим хлібом. Фарш посолити на свій смак, насипати манну крупу, добре перемішати і залишити на 20 хвилин, щоб манка набрякла.

Крок 3. Потім фарш перемішати ще раз. У сковорідці добре розігріти олію. Ложкою викладати кальмарівий фарш в гарячу олію, формуючи невеликі котлети.

Крок 4. Обсмажити котлети на невеликому вогні, не прикриваючи сковороду кришкою і до підсмаженої скоринки з обох сторін. Потім котлети перекласти на паперові серветки, щоб прибрати зайву олію.

Крок 5. Приготовлені котлети з кальмарів з манкою сервірувати до пісного столу гарячими, доповнивши свіжими овочами. Смачного!

Пісні котлети з щуки

Щука, як риба нежирна і з приємним смаком, чудово підходить для пісних котлет. Котлети з щучого фаршу форму тримають добре і не мають специфічного рибного запаху. Фарш з щуки, особливо великої, виходить сухуватим, і його для пісного варіанту доповнюють хлібом і цибулею. У цьому рецепті котлети готуємо з філе щуки. Яйце замінюємо манкою і паніруємо котлети так само в манної крупі.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Філе щуки – 500 гр.
  • Житній хліб – 100 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Манна крупа для фаршу – 1 ст.л.
  • Манна крупа для панірування – 3 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Філе щуки заздалегідь розморозити при кімнатній температурі, але краще в холодильнику.

Крок 2. З частково розмороженого філе акуратно видалити шкіру і дрібні кісточки.

Крок 3. Почистити цибулину з зубками часнику.

Крок 4. Скибочку житнього хліба замочити в воді, потім корочку видалити і хліб віджати.

Крок 5. На м’ясорубці з дрібною решіткою перекрутити щуче філе з хлібом, цибулею і часником.

Крок 6. У фарш за своїм смаком додати сіль з чорним перцем і насипати ложку манної крупи. Ці інгредієнти добре перемішати і залишити на 15-20 хвилин, щоб манка набрякла.

Крок 7. Вологими руками з щучого фаршу сформувати невеликі однакові котлети.

Крок 8. Потім котлети запанірувати з усіх боків в манці.

Крок 9. Котлети відразу помістити на присипану борошном дошку. Із зазначеного в рецепті кількості інгредієнтів у вас вийде 9-10 котлет.

Крок 10. У сковорідці розігріти олію і перекласти на нього котлети. Обсмажити на середньому вогні до рум’яної скоринки на одній стороні.

Крок 11. Котлети перевернути, сковороду прикрити кришкою і смажити котлети на невеликому вогні ще 5-7 хвилин, потім кришку прибрати і потримати котлети на вогні ще 5 хвилин.

Крок 12. Приготовлені пісні котлети з щуки перекласти на тарілки і сервірувати до столу.

Крок 13. До щучим котлетам відмінно підходить гарнір з макаронів. Смачного!

Пісні овочеві котлети

Пісні овочеві котлети готуються на основі різних наборів овочів з додавання крупи, грибів або бобових і всі варіанти по-своєму смачні, та й стіл під час посту роблять більш різноманітним. У цьому рецепті такі котлети готуємо із заморожених овочів, що актуально для постів в зимово-весняний період.

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Брокколі – 180 гр.
  • Кольорова капуста – 150 гр.
  • Зелений горошок – 50 гр.
  • Картопля – 220 гр.
  • Зелень – 35 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Коріандр – 1 ч.л.
  • Борошно цільно-зернове / манка – 70 гр.
  • Олія – 30 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій всі інгредієнти для котлет. Горошок можна взяти консервований, а зелень підійде заморожена.

Крок 2. Картопля відваріть « в мундирах » протягом 20 хвилин або заздалегідь.

Крок 3. У каструлі відваріть протягом 8-10 хвилин заморожені брокколі і кольорову капусту.

Крок 3. Потім овочі відкиньте на друшляк, ополосніть холодною водою і залиште, щоб вся рідина скла.

Крок 5. Так само, як і капусту, підготуйте зелений горошок, якщо він заморожений, варіть його не більше 8-10 хвилин.

Крок 6. Відварену картоплю очистіть від шкірки, наріжте середніми шматочками і перекладіть в окремий посуд. До нього покладіть відварені овочі і заморожену зелень.

Крок 7. Овочі подрібніть за допомогою погружного блендера або на м’ясорубці з дрібною решіткою в однорідну масу.

Крок 8. У цю овочеву масу насипте цільно-зернове борошно, але її можна замінити манкою.

Крок 9. Додайте до неї мелений коріандр з сіллю і перцем на свій смак. Масу лопаткою добре перемішайте, текстура її повинна бути досить густою, щоб вийшла формування котлет. Кількість борошна можна збільшити.

Крок 10. Для формування котлет овочевий фарш ложкою кладіть на присипану борошном дошку, скачайте кульки, обвалявши їх в борошні, і надайте їм більш плоску форму.

Крок 11. Обсмажте овочеві котлети на розігрітій олії на середньому вогні і до підсмаженої скоринки з обох сторін.

Крок 12. Обсмажені котлети перекладіть з сковорідки на серветки або паперові рушники для видалення зайвої олії.

Крок 13. Приготовлені пісні овочеві котлети сервіруйте до столу теплі, доповнивши будь-яким пісним соусом. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал