Пісні котлети – 9 смачних рецептів приготування з покроковими фото

ceb8d7e1ccf90d68ce79da8a285125b4

Пісні котлети – страва, затребувана для пісного столу, коли з меню виключені скоромні продукти. Основою їх можуть бути риба, бобові, крупи і овочі, а манка з вівсяними пластівцями добре замінюють яйця. Смак котлет збагачується різними приправами, зеленню, овочевий засмажкою і паніруванням. Запропоновані вам різноманітні рецепти пісних котлет зроблять пісний стіл апетитним і корисним.

Капустяні котлети на сковороді

Хорошим варіантом пісного страви можуть бути у вас капустяні котлети на сковороді. Капуста для них вибирається якісна і підходить будь-якого сорту, але найбільш популярна білокочана. У цьому рецепті капусту відварюємо, яйце замінюємо вівсяними пластівцями, для пишності додамо картопля і доповнимо смак обсмаженими морквою і цибулею.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Капуста – 300 гр.
  • Вівсяні пластівці – 3 ст.л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Картопля – 1 шт.
  • Часник – 2-3 зуб.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Приправи – за смаком.
  • Панірувальні сухарі – 3 ст.л.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для капустяних котлет. Овочі почистити і промити.

67752c5f3e673a1fec2484ff0ad8c143

Крок 2. Картопля відварити « в мундирі ». Капусту нарізати шматочками і відварити 15 хвилин у воді з додаванням солі, або розм’якшити в мікрохвильовці на максимальній потужності протягом 3 хвилин. Потім капусту подрібнити на м’ясорубці або за допомогою блендера.

de2419e7425a9a0dd365f0e968b9ffb8

Крок 3. Цибулю дрібно нарізати, а моркву подрібнити на великій терці. Ці овочі обсмажити до м’якості на розігрітій олії.

3719d682542329dbdde84792d3e4e529

Крок 4. До цього фаршу перекласти обсмажену цибулю з морквою, натерту відварену картоплю, подрібнену зелень з часником і насипати вівсяні пластівці. Потім фарш посипати сіллю з будь-якими приправами, добре перемішати і залишити на 20-30 хвилин для настоювання.

c96d2ec569f0a22b508fa76d81984392

Крок 5. Мокрими руками з замішаного фаршу сформувати котлети, добре обваляти в панірувальних сухарях і обсмажити на розігрітій олії до рум’яної скоринки з обох сторін. Приготовлені на сковороді капустяні котлети сервірувати до столу в гарячому вигляді. Смачного!

ab8fc5f32ae811a47935b290ad0a1fa3

Пісні котлети з гречки

Пісні котлети з гречки відрізняються хорошим смаком і готуються з звареної і подрібненої гречаної крупи. Доповнюють смак котлет термічно оброблені овочі, гриби або картопля, а для аромату додають часник із зеленню і різними приправами. У цьому рецепті готуємо котлети з тертим сирим картоплею, що дозволяє їм добре зберегти форму при смаженню.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Гречка – ½ ст.
  • Вода – 1 ст.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Кріп зелений – за смаком.
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Суміш перців – за смаком.
  • Панірувальні сухарі – 2 ст.л.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Гречку промийте гарячою водою і відваріть до готовності у воді з додаванням солі і в пропорції з рідиною 1: 2.

b73c43f04964f92ff57739f29ee547b5

Крок 2. Зварену гречку перекладіть в посуд для замісу фаршу і додайте дрібно нарізану або натерту на терці цибулину.

e6b7a4efb622a7bbd34295a9ecbdf79d

Крок 3. Картоплю очистіть від шкірки, промийте, натріть на дрібній терці і перекладіть до гречки.

cbc3d5290750d7d1965dd0ca432eb3cd

Крок 4. Потім ці інгредієнти подрібніть до однорідного стану погружним блендером або перекрутіть через м’ясорубку.

1a527d7e675318b7e0ec2c1b5ca72d3c

Крок 5. До отриманого гречаного фаршу додайте дрібно нашатковану зелень з сіллю і сумішшю перців на свій смак. Все добре перемішайте.

48b08d76a52fce93120d1b09e7f4b486

Крок 6. Мокрими руками з фаршу сформуйте невеликі котлети і обваляйте в панірувальних сухарях.

39e589c475a53bd5714f0828a7cb7048

Крок 7. Обсмажте котлети на розігрітій олії до рум’яної, хрусткої скоринки з обох сторін.

d56da99e55b018538c7e716c0f6326af

Приготовлені пісні котлети з гречки сервіруйте до столу гарячими, доповнивши їх свіжими овочами. Смачного!

369238a85a2aba7f3d6f86cf492052ce

Котлети з сочевиці на піст

Котлети з сочевиці дозволять вам урізноманітнити пісний стіл, а готуються вони просто і подібно котлетам з крупи. Сочевиця багата білком і відмінно замінює м’ясо, а пісні котлети з неї виходять дуже ніжними і смачними. У цьому рецепті доповнимо смак котлет обсмаженими цибулею з морквою і приправами. Для панірування подрібнити сочевицю в міксері. Сочевицю на ніч замочуємо, а для котлет підходить і червона, і зелена сочевиця.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Сочевиця – 200 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 3 зубка.
  • Сочевиця молота – 4 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Хмелі-сунелі – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Сочевицю заздалегідь і краще на ніч замочіть в холодній воді.

8a64b9f7518a107088c1fc97847f7648

Крок 2. Потім воду злийте і її добре промийте. Зваріть сочевицю до готовності, тільки не переварите до стану каші, адже вариться вона швидко.

94bd786669cbcd51d2a24910ad5a72be

Крок 3. За допомогою кавомолки або блендера 3 ложки сухий сочевиці подрібніть для панірування.

4e14105bd811cf57cc403b7926dbd97f

Крок 4. Почистіть і промийте цибулю з морквою і часником. Ці овочі дрібно наріжте і обсмажте до м’якості на розігрітій олії. Їх трохи остудити і перекладіть до відвареної сочевиці.

67770a650934a18c0760e85dec1e3fd2

Крок 5. За допомогою погружного блендера подрібніть ці інгредієнти до стану пюре. Якщо маса вийде рідкуватої, додайте трохи меленої сочевиці. В цей «фарш» за своїм смаком насипте сіль, чорний перець, хмелі-сунелі і добре перемішайте.

bdb849b1896b0dd9041aacc514dce27f

Крок 6. Вологими руками з фаршу сформуйте невеликі котлети, обваляйте в молотій сочевиці і перекладіть на сковороду з розігрітою олією.

20977ea217ebbbf626f4157dceeac7e0

Крок 7. Обсмажте котлети до рум’яного кольору з обох сторін.

2c3b9f1861e68952df195f3361350baf

Крок 8. Приготовлені пісні котлети з сочевиці сервіруйте до столу гарячі. Смачного!

73e7249643a5c61076f445a396e38e35

Пісні котлети з філе минтаю

Для пісних рибних котлет добре підходить філе минтая, адже ця риба недорога і м’ясо у неї досить щільне. Філе береться готове або тушки риби обробляються на філе. У цьому рецепті філе подрібнюємо блендером, яйця замінюємо замоченим хлібом, і смак котлет доповнимо обсмаженими морквою і цибулею.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Інгредієнти:

  • Філе минтаю – 500-700 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Хліб – 2 скибочки.
  • Вода – 50 мл.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Паприка – 1 ч.л.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Філе минтаю для котлет заздалегідь розморозити на нижній полиці холодильника. Потім його промити, обсушити серветкою і нарізати середніми шматочками.

5ec2182a32f60f9e5ec24d4eb031521a

Крок 2. Очищену цибулину нарізати невеликими кубиками. Очищену морква подрібнити на великій терці. Овочі обсмажити до легкого золотистого кольору на будь-якому рослинній олії, посолити і потім трохи остудити.

c96cb4af4d11425f59a4a0882ae28af6

Крок 3. У чашу блендера перекласти шматочки філе.

e7b34ce8fb9865c2831751937aedf553

Крок 4. До них додати заздалегідь замочений у воді і віджатий хліб, і перекласти обсмажені овочі.

f9b8590cbc16fa065212dad5c56cc0c8

Крок 5. Ці інгредієнти на свій смак посипати сіллю і перцем. Можна додати і інші приправи.

09ec8ebfae6e50ef41d2d76bf32f8f29

Крок 6. На середній швидкості блендера подрібнити філе з добавками до однорідної маси. Якщо вона вийшла щільною, то додати пару ложок холодної води.

dd0da972f6cc10df05ea9ca8c1b6eefa

Крок 7. Приготований рибний фарш перекласти в окремий посуд, додати дрібно нашаткована зелена цибуля і перемішати.

f6b6143cdec7cad4c377efcb0fc88684

Крок 8. З фаршу вологими руками сформувати невеликі однакові котлети будь-якої форми.

df03e0f1d29d170e54ce7cd94d6aea37

Крок 9. У сковорідці розігріти трохи олії і перекласти на нього котлети. За бажанням, котлети можна запанірувати в борошні.

38a1054d85869ee465036678639380bc

Крок 10. Обсмажити котлети з обох сторін до рум’яної скоринки.

fbb7a01a2b3a60c09a63ec7fac9a04ab

Крок 11. Приготовлені пісні котлети з філе минтая сервірувати до столу в гарячому вигляді, але і в холодному вони зберігають соковитість і хороший смак. Смачного!

ba58a5c0bfc5d9241cbce1da93a9ed64

Морквяні котлети з манкою

Морквяні котлети з манкою, ніжні, яскраві і по-особливому смачні, будуть хорошим доповненням до пісного столу, а якщо зробити їх солодкими, то сподобаються і дітям. Морква для котлет в цьому рецепті трохи згасимо, а манка добре збереже їх форму при смаженню. До котлетам додамо цукор і трохи ванілі, але можна його, для несолодкого варіанту, замінити сухими травами і перцем.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Морква – 400 гр.
  • Вода – 75 мл.
  • Манна крупа – 40 гр.
  • Цукор – за смаком.
  • Ваніль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Борошно для панірування / сухарі / висівки – 100 гр.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Морква для солодких котлет почистити, промити і подрібнити в блендері або кухонному комбайні на режимі « Пульс », щоб вона не дала багато соку. Цю масу перекласти в глибоку сковороду, налити воду, насипати цукор з ваніллю і затушкувати до м’якості на невеликому вогні. Якщо плануєте робити несолодкі котлети, тоді замість цукру з ваніллю насипте спеції, як для звичайних котлет.

4a52c4cbfb518d301dfa8c0c47f257c3

Крок 2. Моркву рівномірно посипати манкою, відразу активно перемішати і, коли маса стане в’язкою, вогонь вимкнути. Дати морквяної маси трохи охолонути, щоб не обпекла руки при формуванні котлет.

b13cb8214b4615ede95be61c2ad4913c

Крок 3. Охололий морквяний « фарш » ложкою добре ущільнити, розрівняти і ножем розділити на однакові шматочки.

395b9bcf446e7904efc3c49723f7ac57

Крок 4. В окремий посуд насипати борошно для панірування, можна замінити панірувальними сухарями, манкою або висівками. Вологими руками сформувати акуратні котлети, обваляти в обраній паніровці і перекласти на присипану борошном обробну дошку.

45083cc6ae42d3fc1be6ff3819c49f33

Крок 5. У сковорідці розігріти олію. Обсмажити на ньому котлети, на середньому вогні і до легкої рум’яної скоринки з обох сторін.

c6bd74621abe1b43e53dc4efa950bf87

Крок 6. Приготовлені морквяні котлети з манкою розкласти по порційних тарілках і сервірувати до столу з солодким топпінгом, або будь-яким соусом при несолодкому варіанті. Смачного!

5095b6ce3306fb0139eea463d994d62b

Пісні картопляні котлети

Пісні картопляні котлети готуються в різних варіантах: з сирої картоплі або пюре, з доповненням овочами або грибами, але всі вони виходять ситним і смачним блюдом для пісного столу. У цьому рецепті готуємо котлети найпростішим способом і без добавок. Картопля відварюємо, пюріруем толкушкою, щоб тримали форму, формуємо котлети і обсмажуємо в борошняній паніровці.

Час готування: 1 година 10 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 8.

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг.
  • Вода – 2 ст.
  • Сіль – за смаком.
  • Борошно для панірування – 50 гр.
  • Олія – 2 ст.л. + для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати простий набір інгредієнтів для котлет і картопля вибрати розварюються сортів.

64e0ee3fd739f275762570e98a50b0bd

Крок 2. Картоплю очистити від шкірки, промити, нарізати середніми шматочками і відварити до готовності у воді без додавання солі.

bcaf25377d663754a3e0599f9ddf409c

Крок 3. З відвареної картоплі воду злити воду і його трохи підсушити на невеликому вогні. Потім картопля пюріровать толкушкой або перетерти на сито, додавши дві ложки олії і сіль на свій смак. Блендер для цього не використовувати, так як котлети не збережуть форму при смаженню. Потім пюре трохи остудити.

1eec427e8071b601076848ef582bda5d

Крок 4. Вологими руками сформувати невеликі однакові котлети і запанірувати в борошні. Обсмажити котлети на гарячому маслі і до рум’яної скоринки з обох сторін.

94a8c46f33881ae09cff25f74e7b4221

Пісні котлети з кальмарів

Котлети з кальмарів для поста відрізняються хорошим смаком, подібним драникам, і з легкими нотками морепродуктів, а готуються вони просто. Котлети з такого фаршу форму тримають добре і не розваляться при смаженню. У цьому рецепті кальмаровий фарш доповнюємо білим хлібом з цибулею і сирим картоплею, а яйце замінюємо манкою. Основні інгредієнти для фаршу подрібнюємо на м’ясорубці.

Час готування: 40 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Тушки кальмара – 400 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 1 зубок.
  • Білий хліб – 50 гр.
  • Вода – 50 мл.
  • Манна крупа – 3 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для котлет. Кальмарів, заздалегідь розморожених, очистити і промити. Почистити овочі і коренеплоди, нарізати середніми шматочками. Скибочки білого хліба замочити в воді і віджати.

9373d168b612eb4a4a50eed5e2154b46

Крок 2. На м’ясорубці з дрібною решіткою перекрутити кальмарів з картоплею, цибулею, часником і білим хлібом. Фарш посолити на свій смак, насипати манну крупу, добре перемішати і залишити на 20 хвилин, щоб манка набрякла.

31195bff8df3b2e2155e9f2fe7b150e0

Крок 3. Потім фарш перемішати ще раз. У сковорідці добре розігріти олію. Ложкою викладати кальмарівий фарш в гарячу олію, формуючи невеликі котлети.

abf7828e215c1711c95afcb67ae02807

Крок 4. Обсмажити котлети на невеликому вогні, не прикриваючи сковороду кришкою і до підсмаженої скоринки з обох сторін. Потім котлети перекласти на паперові серветки, щоб прибрати зайву олію.

847fc9bba78e4c30945d50c57270f721

Крок 5. Приготовлені котлети з кальмарів з манкою сервірувати до пісного столу гарячими, доповнивши свіжими овочами. Смачного!

d89b60fbd5eb19e205fa755d779c45cc

Пісні котлети з щуки

Щука, як риба нежирна і з приємним смаком, чудово підходить для пісних котлет. Котлети з щучого фаршу форму тримають добре і не мають специфічного рибного запаху. Фарш з щуки, особливо великої, виходить сухуватим, і його для пісного варіанту доповнюють хлібом і цибулею. У цьому рецепті котлети готуємо з філе щуки. Яйце замінюємо манкою і паніруємо котлети так само в манної крупі.

Час готування: 1 година.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Філе щуки – 500 гр.
  • Житній хліб – 100 гр.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Манна крупа для фаршу – 1 ст.л.
  • Манна крупа для панірування – 3 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Олія – для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Філе щуки заздалегідь розморозити при кімнатній температурі, але краще в холодильнику.

d057e123072d91f1a9fff9bfdd4cf275

Крок 2. З частково розмороженого філе акуратно видалити шкіру і дрібні кісточки.

abcc47c7de85891810ce836d362c8a44

Крок 3. Почистити цибулину з зубками часнику.

47506b3cf6ef5b4051b519ae519974f6

Крок 4. Скибочку житнього хліба замочити в воді, потім корочку видалити і хліб віджати.

f2973360e0bd21aaf59bac3c5eef3787

Крок 5. На м’ясорубці з дрібною решіткою перекрутити щуче філе з хлібом, цибулею і часником.

db92dcee8722f1913108b39c1dbff659

Крок 6. У фарш за своїм смаком додати сіль з чорним перцем і насипати ложку манної крупи. Ці інгредієнти добре перемішати і залишити на 15-20 хвилин, щоб манка набрякла.

01aacddd0b6ee4d63aef592bcf10888e

Крок 7. Вологими руками з щучого фаршу сформувати невеликі однакові котлети.

c3d99c5252f5c27ff5e79604f8e7ae6e

Крок 8. Потім котлети запанірувати з усіх боків в манці.

52efedd31da793bf22dcbdc33e4966ec

Крок 9. Котлети відразу помістити на присипану борошном дошку. Із зазначеного в рецепті кількості інгредієнтів у вас вийде 9-10 котлет.

5dd9bdb4818bab2812cbe9e3370b25f7

Крок 10. У сковорідці розігріти олію і перекласти на нього котлети. Обсмажити на середньому вогні до рум’яної скоринки на одній стороні.

fbd9cc9ec2f6da530c362e6198a97451

Крок 11. Котлети перевернути, сковороду прикрити кришкою і смажити котлети на невеликому вогні ще 5-7 хвилин, потім кришку прибрати і потримати котлети на вогні ще 5 хвилин.

7304ea4078bd2da03e4dc82dd490a94a

Крок 12. Приготовлені пісні котлети з щуки перекласти на тарілки і сервірувати до столу.

888931ddae5859db6329473e3979231b

Крок 13. До щучим котлетам відмінно підходить гарнір з макаронів. Смачного!

c8cfaf6f81088a42ef7d4b8d47e55425

Пісні овочеві котлети

Пісні овочеві котлети готуються на основі різних наборів овочів з додавання крупи, грибів або бобових і всі варіанти по-своєму смачні, та й стіл під час посту роблять більш різноманітним. У цьому рецепті такі котлети готуємо із заморожених овочів, що актуально для постів в зимово-весняний період.

Час готування: 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 3.

Інгредієнти:

  • Брокколі – 180 гр.
  • Кольорова капуста – 150 гр.
  • Зелений горошок – 50 гр.
  • Картопля – 220 гр.
  • Зелень – 35 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Коріандр – 1 ч.л.
  • Борошно цільно-зернове / манка – 70 гр.
  • Олія – 30 мл.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій всі інгредієнти для котлет. Горошок можна взяти консервований, а зелень підійде заморожена.

574db48bfaa971e4b22f121cd77a6860

Крок 2. Картопля відваріть « в мундирах » протягом 20 хвилин або заздалегідь.

f5a112bd9addaeccd2336762c647b15f

Крок 3. У каструлі відваріть протягом 8-10 хвилин заморожені брокколі і кольорову капусту.

885950d4444d690ba00f911f0b9df2de

Крок 3. Потім овочі відкиньте на друшляк, ополосніть холодною водою і залиште, щоб вся рідина скла.

9acf34b9ef95aab9e5d25cedb937858e

Крок 5. Так само, як і капусту, підготуйте зелений горошок, якщо він заморожений, варіть його не більше 8-10 хвилин.

55d3659d985ce1b9c5b504a91d20224b

Крок 6. Відварену картоплю очистіть від шкірки, наріжте середніми шматочками і перекладіть в окремий посуд. До нього покладіть відварені овочі і заморожену зелень.

b9d8637b329eff9b2f246075608a6b31

Крок 7. Овочі подрібніть за допомогою погружного блендера або на м’ясорубці з дрібною решіткою в однорідну масу.

f27428e12e6c8fb42ec1e2f3c15cec07

Крок 8. У цю овочеву масу насипте цільно-зернове борошно, але її можна замінити манкою.

7e2fb277a089cb7b6c0d7a184305ef25

Крок 9. Додайте до неї мелений коріандр з сіллю і перцем на свій смак. Масу лопаткою добре перемішайте, текстура її повинна бути досить густою, щоб вийшла формування котлет. Кількість борошна можна збільшити.

0c75309b0083be57d1a801607377bccc

Крок 10. Для формування котлет овочевий фарш ложкою кладіть на присипану борошном дошку, скачайте кульки, обвалявши їх в борошні, і надайте їм більш плоску форму.

fb9724c971309b719ff6d3287ee0016f

Крок 11. Обсмажте овочеві котлети на розігрітій олії на середньому вогні і до підсмаженої скоринки з обох сторін.

2f0c388eced664f10265fe25365634a1

Крок 12. Обсмажені котлети перекладіть з сковорідки на серветки або паперові рушники для видалення зайвої олії.

e89eccfc3267f910856f07e883d16541

Крок 13. Приготовлені пісні овочеві котлети сервіруйте до столу теплі, доповнивши будь-яким пісним соусом. Смачного!

41ac0c4708ee229874821970e8972a8b

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал