Огірки з куркумою на зиму – це новий сучасний варіант заготівлі з вираженим пряним смаком. Технологія маринування не відрізняється від звичайної, але в маринад додається куркума з зернами гірчиці і оцтом. Ця пряність забарвлює огірки в лимонно-золотистий колір і надає особливі пікантні нотки смаку огірків. Огірки для заготівлі зазвичай фігурно нарізаються, що робить її і красивими, а смак маринаду можна коригувати на власний розсуд.
Огірки пікулі з куркумою на зиму
Огірки пікулі з куркумою на зиму родом з американської кухні, і відрізняються від звичайних маринованих огірків, вираженим кисло-солодким смаком. Огірки відмінно доповнюють різні страви, починаючи від піци і сендвічів. Пікулі – це не сорт огірків, а використання маленьких, розмірів не більше 5 см огірочків, які для цієї заготовки нарізаються, кілька годин маринуються і проварюються кілька хвилин в маринаді.
Час готування 3 години 40 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 1,5 л.
Інгредієнти:
- Огірки великі – 1 кг.
- Цибуля велика – 2 шт.
- Сіль – 3 ст.л.
- Цукор – 1.5 ст. ( стакан 200 мл ).
- Оцет 9% – 1.5 ст.
- Куркума – 0.5 ч.л.
- Гірчиця в зернах – 2 ст.л.
- Перець чорний горошок – 0.5 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте, згідно пропорції рецепта, огірки, цибуля і спеції. Огірки можна заздалегідь 1-2 години потримати в холодній воді для більш хрусткого смаку.
Крок 2. Огірки добре промийте і наріжте кружечками товщиною не більше 0,5 см. Нарізку огірків перекладіть в глибокий посуд. Насипте три столові ложки солі, перемішайте і залиште на 3 години при кімнатній температурі. Можете зверху помістити плоску тарілку з невеликим вантажем.
Крок 3. Після цього часу розсіл злийте. Огірки кілька разів промийте холодною водою і перекладіть на друшляк для стікання зайвої рідини.
Крок 4. В окрему глибоку каструлю налийте оцет, розчиніть в ньому цукор, додайте зерна гірчиці з горошками чорного перцю і куркумою і перемішайте. На середньому вогні доведіть маринад до кипіння.
Крок 5. Очистіть цибулю і наріжте тонкими напівкільцями. У киплячий маринад перекладіть нарізку цибулі.
Крок 6. Слідом за цибулею перекладіть в маринад нарізку огірків, ще раз перемішайте і доведіть до кипіння.
Крок 7. Після чого проваріть огірки в маринаді 5-7 хвилин і тільки до зміни їх кольору на оливковий. Огірки розкладіть по стерильним банкам, залийте маринадом і відразу герметично закрийте прокип’яченими кришками.
Крок 8. Приготовлені на зиму огірки пікулі з куркумою укутувати «шубою» не треба. Вони відмінно зберігаються в будь-яких умовах за рахунок великої кількості оцту, а справжній смак пікулі придбають тільки через місяць. Вдалих і смачних заготовок!
Солодкі огірки на зиму з куркумою і насіння гірчиці
Солодкі огірки на зиму з куркумою і насінням гірчиці готують як самостійною закускою, так і доповненням до гамбургерів або бутербродам. У цьому рецепті консервуємо огірки в маринаді з рівною кількістю яблучного оцту і цукру, а насіння гірчиці з куркумою додадуть огіркам пряний хрусткий смак і особливий аромат.
Час готування 4 години 40 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2 л.
Інгредієнти:
- Огірки – 1.5 кг.
- Цибуля – 3 шт.
- Насіння гірчиці – 2 ст.л.
- Сіль – 50 гр.
- Цукор – 300 гр.
- Оцет яблучний – 300 мл.
- Куркума – 1 ч.л.
- Перець гострий – 1 шт.
- Паприка – 1 ч.л.
- Коріандр мелений – 1 ч.л.
- Зелень – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для цієї заготовки.
Крок 2. Огірки промийте і рельєфним ножем наріжте кружечками товщиною до ½ см.
Крок 3. Гострий перець очистіть від насіння і дрібно наріжте, але його можна виключити.
Крок 4. Очистіть цибулини і наріжте тонкими півкільцями.
Крок 5. В окрему глибокий посуд для тушкування перекладіть нарізку огірків, цибулі і гострого перцю. Овочі посипте зазначеними в рецепті приправами і насипте сіль з цукром.
Крок 6. Потім до огірків налийте яблучний оцет, все акуратно перемішайте і залиште на 4 години при кімнатній температурі для маринування. За цей час огірки кілька разів перемішайте і зверху можете помістити невеликий вантаж.
Крок 7. За 4 години огірки дадуть багато свого соку і осядуть. Каструлю поставте на середній вогонь і огірки доведіть до кипіння.
Крок 8. Тушкуйте огірки при періодичному помішуванні протягом 7-10 хвилин, і щоб вони поміняли зелений колір на оливковий. Простерилізуйте будь-яким способом невеликі банки і кришки.
Крок 9. Потім огірки розкладіть по банкам, залийте маринадом, відразу герметично закупорьте і остудити в перевернутому вигляді під махровим рушником. Приготовлені на зиму солодкі огірки з куркумою і насінням гірчиці можете зберігати в будь-якому затемненому і прохолодному місці. Вдалих і смачних заготовок!
Салат з огірків з куркумою на зиму
Салат з огірків з куркумою на зиму буде у вас яскравою, різнокольорової, смачною, та й корисною консервацією. У цьому рецепті овочевим набором беремо огірки, червоний солодкий перець, часник і цибулю. Куркума доповнить салат красивим кольором і корисними речовинами. Готуємо салат зі стерилізацією.
Час готування: 13 годин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5 л.
Інгредієнти:
- Огірки молоді – 4 кг.
- Цибуля середній – 7 шт.
- Перець солодкий червоний – 3 шт.
- Часник великий – 4 зубки.
- Сіль – 100 гр.
- Цукор – 1 кг.
- Оцет 9% – 500 мл.
- Куркума – 1 ст.л.
- Перець гострий – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Невеликі свіжі огірки добре промийте, видаліть кінчики і розріжте на чотири поздовжніх шматочка.
Крок 2. Червоний солодкий перець очистіть від насіння з перегородками, промийте і наріжте соломкою.
Крок 3. Очищені цибулини наріжте тонкими напівкільцями.
Крок 4. Великі очищені зубки часнику розріжте на слайси.
Крок 5. Нарізку всіх овочів перекладіть в глибокий посуд.
Крок 6. Потім до овочів насипте вказане в рецепті кількість солі, цукру, куркуми і налийте столовий оцет. Лопаткою овочі зі спеціями добре перемішайте. Посуд прикрийте рушником, ( можете зверху помістити невеликий вантаж, щоб овочі повністю покрилися маринадом ) і залиште їх на 12 годин при кімнатній температурі для маринування.
Крок 7. Після цього часу замариновані огірки з овочами розкладіть по чистим півлітровим банкам. Повністю залийте маринадом і простерилізуйте протягом 20 хвилин після закипання за загальними правилами стерилізації заготовок.
Крок 8. Приготований на зиму в банках салат з огірків з куркумою, відразу герметично закупорте, поставте догори дном, повністю остудити, не прикриваючи « шубою » і перенесіть в місце зберігання ваших домашніх консервацій. Вдалих і смачних заготовок!
Медові огірки з куркумою на зиму
Смачним варіантом огіркової консервації на зиму можуть бути медові огірки з куркумою. Мед надає огіркам, крім солодощі і приємний медовий присмак, а додається він в маринад разом з куркумою. Консервувати огірки, особливо маленькі, можна цілком або у вигляді будь-якої нарізки. У цьому рецепті готуємо зі стерилізацією.
Час готування: 1 година.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3 л.
Інгредієнти:
- Огірки – 5 кг.
- Цибуля середній – 3 шт.
- Часник – 6 зубків.
- Листя хрону – 4 шт.
- Парасольки кропу – 4 шт.
Для маринаду на 1 літр води:
- Мед – 2 ст.л.
- Цукор – 1.5 ст.
- Оцет 9% – 1 ст.
- Сіль – 2 ст.л.
- Куркума – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Очистіть цибулю з зубками часнику і дрібно подрібніть. Промийте листя хрону з парасольками кропу і дрібно наріжте. Нарізані інгредієнти розділіть на три однакові частини, по одній на літрову банку. Банки промийте і на дно їх укладіть ці приправи.
Крок 2. У каструлі зваріть маринад із зазначеного в рецепті кількості води, оцту, солі, меду, куркуми і цукру. Цього маринаду буде досить для трьох банок об’ємом в 1 літр.
Крок 3. Огірки добре промийте, видаліть кінчики і компактно укладіть в банки поверх приправ. Потім залийте їх киплячим маринадом з куркумою і медом.
Крок 4. Банки прикрийте прокип’яченими кришками. Простерилізуйте огірки за загальними правилами стерилізації консервацій і в продовження 5 хвилин від початку кипіння води в каструлі. Потім банки закатати кришками і остудити в перевернутому вигляді, прикривши їх махровим рушником.
Крок 5. Приготовлені в банках на зиму медові огірки з куркумою перенесіть в місце зберігання ваших консервацій. Вдалих і смачних заготовок!