Малиновий джем – 7 смачних рецептів на зиму з фото покроково

017a07b340288ce071860b2904675fe9

Малиновий джем – ароматні і шалено смачні ласощі, яким з дитинства наші бабусі і мами пригощали нас, щоб уникнути зимових застуд і сезонних нездужань. Можна приготувати джем на зиму за найрізноманітнішими рецептами, але незмінним залишиться лише одне – насичений малиновий аромат при відкритті кожної баночки цієї вітамінної заготівлі. Ми підготували для вас 7 найкращих рецептів!

Покроковий рецепт приготування малинового джему без кісточок

Джем, приготований за цим рецептом, просто тане в роті! Він красиво буде виглядати в розетках на святковому столі. А весь секрет в тому, що ми видалимо всі кісточки! Процес протирання займе якийсь час, але результат вас дуже порадує.

Інгредієнти:

  • Свіжа малина – 3 кг.
  • Цукор – 1,5 кг. 

Процес приготування:

1. Ягоди перебираємо від сміття і при необхідності перемиваємо.

736bd5ad1611c31f5439eed5a5d44f2b

2. Викладаємо ягоди в каструлю або таз, подрібнюємо дерев’яною толкушкою ( можна і на м’ясорубці або блендером ) до стану пюре.

dff59dc5264633c2f92d27c4961dd7e5

3. Ставимо на вогонь до кипіння і варимо спочатку без цукру до м’якості ягід 15-20 хвилин на невеликому вогні. Постійно помішуємо. Вимикаємо вогонь і даємо трохи охолонути масі.

c69bf4c41e78053e0a3eab36f0996dd1

4. Зараз позбавляємося від кісточок — потрібно перетерти ягоди. Це можна зробити або через друшляк дерев’яною лопаткою, якщо отвори в ньому дуже маленькі і не пропустять кісточки, або через сито, ну і найнадійніший спосіб — через марлю, складену в 2 рази вичавлюючи руками. У підсумку повинен вийти однорідний сік.

3e5f5a3217dfeee8f8239a959f43192a

5. Додаємо цукор і заварюємо джем на маленькому вогні не більше півгодини, помішуючи кожні 5 хвилин. Періодично знімаємо пінку. За часом готовності орієнтуємося так: якщо капнути джемом на сухе блюдце і нахилити, то крапля повільно потече, і коли добре охолоне, вона застигає.

36f1a5814dfca2edc58bf979da100dc5

6. Розливаємо джем в стерилізовані банки і залишаємо в перевернутому вигляді до повного охолодження. Зберігаємо в прохолодному місці.

7d61f5fe7a17343f74c8dfcfa5eac27c

Порада: з залишилася після перетирання маси можна приготувати компот.

Густий малиновий джем з додаванням желатину

Густий і щільний джем готується дуже просто і займе гідне місце на вашому столі у вигляді прекрасного самостійного десерту. Желатин має відмінний склад, здатний поліпшити розумову діяльність, прискорити обмінні процеси в організмі і зміцнити нервову систему. Цей продукт допоможе підтримати в хорошому стані ваші шкіру, нігті і волосся, адже в ньому міститься колаген. Може, тому цей загущувач так любимо господинями для приготування таких десертів.

Інгредієнти:

  • Малина – 1 кг.
  • Цукор – 1 кг.
  • Желатин в гранулах – 10 м.
  • Вода – 300 мл. 

Процес приготування:

1. Перебираємо ягоди малини, прибираємо плодоніжки і усуваємо сміття. Пересипаємо в друшляк, промиваємо малину проточною водою і залишаємо в ньому, щоб трохи обсушити.

ebf517e29d7c1dad6ba97494f06915e4

2. Поміщаємо малину в таз і залишаємо постояти так хвилин 30, зливаємо воду, яка зібралася на дні, і перетираємо ягоди за допомогою блендера.

4e0c83f37b3ad537ba2689eab710a912

3. Додаємо до малини цукор, добре розмішуємо. Накриваємо миску з ягідною масою зверху рушником і не чіпаємо годину. За цей час необхідно кілька разів перемішати масу, щоб цукор повністю розчинився в малиновому соку.

eebcdc3689af4623c2a1b5bb77b91ab8

4. З’єднуємо желатин в іншому посуді зі 100 мл. води кімнатної температури. Відставляємо рідину в сторону не менше ніж на півгодини. Гранули за цей час гарненько насититься водою і набрякнуть.

c553ca74e946a68bdc5e06f2f6124be5

5. Посуд з ягідним пюре ставимо на плиту на середній вогонь. Додаємо воду, що залишилася, і постійно помішуючи, прогріваємо малинову заготівлю до абсолютного розчинення цукру в ній. Злегка збільшивши температуру нагріву, доводимо малину до кипіння, потім заварюємо при невеликому кипінні не більше півгодини. Не забувайте постійно збирати з джему піну.

1ba99c212eeb1c4fac258a2d64b92e3c

6. Додаємо до маси підготовлений заздалегідь желатин і варимо її ще пару хвилин. Розкладаємо ароматний джем в стерилізовані банки і закупорюємо.

ee1d82e34cc7c57491fffb2716ecce7f

Смачного!

Дуже смачний рецепт джем з малини з агар-агаром

Агар-агар є рівноправною заміною желатину, проте він має кілька переваг. Він багатший вітамінами і мікроелементами: в його складі присутня безліч вітамінів групи А, В і Д, кальцій, калій, фосфор, йод і залізо, які дуже потрібні нашому організму.

Інгредієнти:

  • Малина – 1 кг.
  • Цукровий пісок – 750 кг.
  • Лимон середнього розміру – 1 шт.
  • Агар-агар – 1 ч. л. 

Процес приготування:

1. Промиту і обсушену малину зсипаємо в миску, додаємо цукор і розминаємо прямо в ній толкушкою. Якщо потрібно отримати джем без кісточок, додатково перетираємо ягідну масу через сито.

6427d5fd13db2f07c8c6bd0627972c0d

2. Пересипаємо в сотейник, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Помішуючи, варимо джем 9 хвилин, після чого засипаємо агар-агар, сік лимона і проварюємо ще пару хвилин.

f592b8f472c1447d8a5b742b35363a82

3. Сотейник з джемом знімаємо з плити, для зручності можна поставити на стіл, не забудьте про підставку для гарячого. Банки для закатки заздалегідь добре помиємо, відмінний засіб для підготовки банок — харчова сода. Потім просушити і простерилізувати, це можна зробити в пароварці, мультиварці або в духовій шафі на деку, прогрів хвилин десять.

bc980374621b6ae4026d770dc3e65ae7

4. Беремо по одній ще гарячій банці вихваткою і наливаємо невеликим половником джем. Для зберігання на зиму джем закриваємо прокип’яченими жерстяними кришками. Але, можна і пару баночок залишити в холодильнику під закручуються або капроновими кришками.

cb9d7aa100a6d710d2262785e16aa1b7

Спробуйте! Цей дуже смачний джем прикрасить взимку будь-яке чаювання!

Як приготувати малиновий джем з пектином на зиму?

У цьому рецепті ми приготуємо мега — корисний малиновий джем. Малина вариться всього 3 хвилини і з мінімальною кількістю цукру. Зберігаємо смак і аромат ягід, і при цьому джем виходить густим, яскравим і насиченим. Пектин — це продукт, одержуваний з яблука, джерело харчових волокон, що робить це ласощі ще більш корисним.

Інгредієнти:

  • Малина – 1 кг.
  • Цукор-пісок – 1 кг.
  • Винний або бальзамічний оцет – 1 ст. л
  • Пектин – 10-15 м. 

Процес приготування:

1. Перебираємо ніжну малину, уважно і акуратно переглядаючи її. Прибираємо все стороннє з ягід – маленькі листочки, корішки або комахи.

3408655094f568ac2974d9ddd953c054

2. Пересипте в емальовану каструлю, на слабкому вогні доведіть до кипіння і поваримо зовсім небагато, помішуючи, поки ягоди не розчиняться. Вимикаємо і остуджуємо до температури 45-50 градусів, це та температура, при якій рекомендовано, вводить пектин в заготівлю.

e0ca281b16404b1ab5d3b588e5acaace

3. За цей час займемося приготуванням пектину. Не можна просто засипати його в малинову масу, він залишиться грудками, які вже потім неможливо буде розбити, а значить, отримати з рідини желе стане дуже складно. Змішуємо пектин з цукром в окремій ємності і потім спокійно пересипаємо отриману сипучу суміш тонкою цівкою в пюре.

33ab0489f95dbae227400953cc7f5aab

4. Вливаємо оцет в джем. Кип’ятимо 3 хвилини, безперервно помішуючи. Розливаємо джем по підготовленим раніше стерильним банкам, накриваємо кришками і закриваємо. Перевертаємо банки догори дном і накриваємо рушником, якраз там, при охолодженні свою дію проявить пектин.

f618d7698314aa2482425d87709f9fb1

5. Малиновий джем на пектині прекрасно доповнить ранкову вівсянку або сир, прикрасить пиріг або морозиво.

a3a8d2d84d07721bfab3b6d28f02c7fd

 Простий рецепт приготування джему з малини без варіння

Малина-вельми корисна ягода і хотілося б зберегти всі вітаміни і не піддавати її термічній обробці, а зберегти найцінніші її речовини. Це — найпростіший і найкорисніший рецепт джему з усіх. Щоб такий джем зберігся взимку — потрібно додати більше консерванту, а саме цукру. Використовувати заготівлю можна не тільки як десерт, але заварювати, як чай або використовувати, як начинку для пирога.

Інгредієнти:

  • Малина – 500 г.
  • Цукор 500 г.

Процес підготовки ягід:

1. Думка з приводу того, мити чи не мити малину давно розходяться. В даному рецепті, враховуючи, що варити її ми не будемо, діємо без варіантів наступним чином: перебираємо ягоди, набираємо в таз воду, розчиняємо в ній 1 ст. л. солі. Акуратно поміщаємо в цей розчин малину і залишаємо на 10 хвилин. Це ми робимо, щоб позбутися від комах, якщо ми їх не помітили, в такому розчині вони спливуть.

b9e174727380def8f3c1affae5fda101

2. Промиваємо малину після цього кілька разів, змінюючи воду, щоб не залишилося солі.

0792a1f121e5836193101bf4142154ef

Процес приготування:

1. Ягоди укладаємо в посуд, бажано емальований і зверху засипаємо цукром. Не розмішуючи, ставимо в холодильник на 3 години.

af54838b4e8f6f3f3aec7df1d0522425

2. Після закінчення часу ніжно перетираємо ягоду з цукром, краще це зробити за допомогою дерев’яної ложки, так робили наші предки.

729100fbe5d1211c0f46307c962a12e5

3. Банки стерилізуємо і обдаємо окропом. Розкладаємо протерту ягоду і зверху рівним шаром засипаємо 1 ст. л. цукру, це дозволить нашій заготівлі довше зберігатися і захистить від цвілі.

ae6be56667cb8e138a3f1475d097ec64

Такий джем не потрібно закривати, досить закрити капроновими кришками і зберігати в холодному місці.

Як заготовити на зиму малиновий джем зі смородиною?

Така симфонія смаку літніх ягід припаде до душі і дітям і дорослим. Ми будемо використовувати червону смородину, хоча можна використовувати і чорну або асорті. В даному рецепті смородина грає роль натурального загусника, так як в ній багато пектину.

Інгредієнти:

  • Малина – 2,5 літра.
  • Червона смородина – 1,5 літра.
  • Вода – 0,250 літрів.
  • Цукор – 600 г на 1 літр соку.

процес приготування:

1. Перебираємо всі ягоди, складаємо в емальований таз, посуд повинен бути широкий і низький. Наливаємо воду. Ставимо таз на плиту і доводимо до кипіння на слабкому вогні, відмінно поставити на конфорку розсікач, так температура розподілиться краще.

25926a31c83be4ac1c100bec72952e16

2. Коли з ягід почне виділятися сік ще до кипіння, знімаємо таз з вогню і перекладаємо масу для перетирання на марлю або в сито. Віджатий сік повертаємо в таз, попередньо замірявши його кількість. Це нам важливо, щоб розуміти, скільки цукру додавати. На кожен літр – піде 600 г цукру-піску, перемішуємо і кип’ятимо, постійно помішуючи дерев’яною ложкою на невеликому вогні. Знімаємо піну, її можна відкласти в окреме блюдце і подати на стіл до чаю.

4ade781dd603e619e6790e24df7eb4e4

3. Варити джем потрібно близько півгодини. В цей час підготуємо банки і кришки.

b52c3aa5ce65d1de9fde21a49587f734

4. Джем розкладаємо по стерильним банкам і накриваємо шматочками марлі. Коли джем охолоне і зверху затягнеться плівкою — можна закривати. На наступний день можна прибирати джем в холод.

a96cc464dfb224b1df4cac4e08db646d

Приємно вам поласувати!

Смачний і простий рецепт джему з малини, приготований в мультиварці

Джем з малини – смачне частування на будь-який випадок життя: і святковий і хворобливий. Приготуємо цю смачну заготівлю на зиму, а мультиварка набагато спростить і полегшить процес приготування ароматного малинового джему.

Інгредієнти:

  • Малина – 1 500 г.
  • Цукор – 1 000 г.

Процес приготування:

1. Промийте ягоди, переконайтеся, що в них не залишилося сторонніх включень ( листя, гілок, жучків ), дайте воді стекти з ягід. Покладіть їх в чашу мультиварки, додайте цукор і залиште на 3 години. Ягода пустить необхідну кількість соку.

d7040a4b02cbe00f7ec18f869eaafa31

2. Акуратно перемішайте, закрийте мультиварку і виставте програму «Тушкування». Готуйте під закритою кришкою. Джем приготується дуже швидко, а ви як раз зможете зайнятися банками і кришками. Банки і кришки стерилізуються, якщо хочете зберігати джем в коморі всю зиму.

a61e30bdead964ed0f962d589330ffe9

3. Після закінчення часу відкрийте кришку і розлийте джем по банкам і закупорьте. Переверніть і накрийте банки, залиште до повного охолодження.

4bbe9f04c842b7e0f9588d5be80bc2c0

Зберігати джем краще в темному прохолодному місці.

Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал