Буряк холодний – 9 покрокових рецептів приготування

Холодний буряк – це близький родич окрошки на квасі, головним інгредієнтом якого є буряк. Інакше кажучи, це своєрідний літній борщ, охолодник. Готують його у двох варіантах. У гарячому вигляді страву подають узимку, а в холодному вигляді влітку, особливо у спеку. Сьогоднішня добірка рецептів присвячена літньому варіанту.

Холодний буряк на воді

Рецепт приготування холодного буряка на воді найпростіший і найшвидший. Інгредієнтів до нього потрібно небагато, лише свіжі огірки, яйця та зелень. Буряк заздалегідь відварюється або, що набагато смачніше, запікається у духовці. Яйця також відварюються заздалегідь. Підкислимо буряк соком лимона. Компоненти для буряка добре охолоджуємо.

Час приготування: 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Буряк варений – 3 шт.
  • Вода кип’ячена – 2 л.
  • Сіль – 3 ст. без гірки.
  • Цукор – 3 ст. без гірки.
  • Сік лимона – 10 ст.
  • Огірок – 3 шт.
  • Яйце варене круто – 4 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Сметана – 200 грн.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати відповідно до рецепту та потрібної вам кількості порцій усі продукти для буряка.

Крок 2. Підготовлені буряки очистити від шкірки і подрібнити на великій тертці.

Крок 3. У каструлю з охолодженою кип’яченою водою перекласти натертий буряк, насипати вказану кількість солі з цукром, що можна відкоригувати на свій смак, додати свіжий сік лимона і все добре перемішати.

Крок 4. Промити холодною водою огірки та пучки зелених цибулі та кропу. Огірки нарізати шматочками будь-якої форми, зелень дрібно нарізати. Яйця очистити від шкаралупи та розрізати їх на половинки. Нарізку овочів з’єднати та перемішати.

Крок 5. Перед подачею буряка до обіду, по тарілках розкласти овочеву нарізку та залити буряковим настоєм разом із буряком.

Крок 6. Потім у тарілки покласти по дві половинки яйця, додати сметану і буряк на воді подати до столу. Буряковий настій та нарізку можна зберігати в холодильнику та формувати суп одразу перед обідом. Смачного!

Як приготувати холодний буряк на кефірі?

Варіантом смачного холодного буряка буде рецепт його приготування на кефірі. Буряк і яйця відварюються заздалегідь, а потім усі інгредієнти нарізаються і змішуються з кефіром, що займає трохи часу. Буряк на кефірі – страва, збалансована для здорового харчування, низькокалорійна і одночасно добре насичує організм і легко засвоюється.

Час приготування: 20 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Буряк варений – 2 шт.
  • Кефір – 1 л.
  • Шпинат – 100 гр.
  • Огірок довгий – 1 шт.
  • Яйце варене круто – 4 шт.
  • Часник – 2 зубки.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Сіль – 2 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати продукти для буряка згідно з рецептом. Заздалегідь відварити яйця та буряк.

Крок 2. Листя шпинату протягом 5 хвилин відварити у воді з додаванням чайної ложки солі та остудити на друшляку під холодною проточною водою.

Крок 3. Очищені зубки часнику дрібно нарубати ножем.

Крок 4. Пучок зелені (кропу) дрібно нашаткувати. У блендер налити одну склянку холодного кефіру, насипати другу ложку солі, перекласти нарізаний часник із зеленню та шпинатом і все перемішати до однорідного стану.

Крок 5. Потім у чашу перелити решту кефіру і все ще раз збити.

Крок 6. Відварені буряки та огірки нарізати тонкою соломкою. Яйця очистити від шкаралупи та розрізати на половинки. Інгредієнти для буряка готові.

Крок 7. У тарілки розкласти нарізку буряка з огірком у будь-якій пропорції, залити сумішшю кефіру, добре перемішати, додати половинки яйця і буряк подати до обіду. Смачного!

Смачний холодний буряк з ковбасою

Холодний буряк, як вегетаріанське страва, готується з овочів на буряковому відварі або кефірі, проте нерідко воно доповнюється картоплею, яйцем і вареною ковбасою, що робить його смачнішим і ситним. У цьому рецепті готуємо борщ за класичним варіантом – на буряковому настої, та й невелика кількість ковбаси, калорії значно не збільшить. Буряковий настій бажано приготувати заздалегідь та добре охолодити.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Вода кип’ячена холодна – 1.5 л.
  • Буряк варений – 1 шт.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Цукор – ½ ст.л.
  • Оцет 9% – 1 ст.
  • Огірок – 2 шт.
  • Редиска – 4 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Ковбаса – 200 грн.
  • Часник – 2 зубки (за бажанням).
  • Зелень – 1 пучок.
  • Сметана – для заправки.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед підготувати продукти для бурякового настою. Закип’ятити 1,5 л чистої води.

Крок 2. Буряк заздалегідь відварити або запекти в духовці або мікрохвильовій печі на повній потужності протягом 15 хвилин. Буряк остудити, очистити від шкірки та подрібнити на великій тертці.

Крок 3. У будь-який посуд для буряка перелити кип’ячену воду і розчинити в ній сіль із цукром та оцтом. Воду спробувати та відкоригувати смак на свій розсуд.

Крок 4. У цю воду перекласти натертий буряк, перемішати і поставити в холодильник на кілька годин, а краще на ніч для наполягання.

Крок 5. Потім підготувати інгредієнти для заправлення буряка.

Крок 6. Картоплю в мундирах відварити разом із яйцем у підсоленій воді і потім остудити у холодній воді.

Крок 7. Овочі (огірки, редька та зелень) добре промити. Картопля та яйця почистити і нарізати невеликими шматочками. Кілька четвертинок яйця залишити для декору. Огірки з редькою нарізати шматочками довільної форми, а зелень дрібно нарізати. Всю нарізку перекласти в окремий посуд.

Крок 8. В останню чергу невеликими кубиками нарізати шматок вареної ковбаси, перекласти до решти нарізки і акуратно перемішати.

Крок 9. Перед подачею страви на обід приготовлену нарізку овочів з ковбасою і яйцем розкласти по тарілках. Потім залити ці інгредієнти буряковим настоєм із буряком. Додати до них подрібнені зубки часнику.

Крок 10. Буряк з ковбасою в тарілках перемішати, заправити сметаною, декорувати яйцем і зеленим кропом і подати страву до обіду. Смачного!

Холодний борщ по-литовськи

Для літньої страви легким освіжаючим варіантом може бути у вас холодний борщ литовською. Основою його, згідно з литовською кухнею, є жирний кефір, а обов’язковим компонентом – відварений буряк. Литовці готують такий борщ на 7%-ному кефірі, якого у нас немає, тому для покращення смаку та підвищення жирності заливки кефіру, додамо вершки. У борщ кладемо свіжий огірок, відварене яйце та зелень.

Час приготування: 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Буряк варений – 2 шт.
  • Огірок – 4 шт.
  • Яйце відварене – 3 шт.
  • Кріп – ½ пучка.
  • Цибуля – ½ пучка.
  • Вершки 20% – 200 мл.
  • Кефір жирний – 1 л.
  • Вода – 300 мл.
  • Сметана – для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Заздалегідь відварені або запечені буряки очистити від шкірки, подрібнити на великій тертці і перекласти в посуд для холодного борщу.

Крок 2. Тонкою соломкою подрібнити промиті огірки. За бажанням, їх можна також натерти на великій тертці.

Крок 3. Невеликими кубиками нарізати круто відварені і очищені від шкаралупи яйця.

Крок 4. Пір’я зеленої цибулі промити і дрібно нашаткувати.

Крок 5. Нарізку огірка та цибулі перекласти в посуд до буряків та додати дрібно нарізаний зелений кріп.

Крок 6. Цю нарізку залити вершками, посипати сіллю та добре перемішати.

Крок 7. Потім усі інгредієнти залити кефіром, ще раз перемішати і борщ, прикривши посуд кришкою, на 3-4 години поставити в холодильник, щоб вийшов дуже холодним.

Крок 8. Після закінчення часу охолодження борщ розлити по красивих тарілках і заправити сметаною.

Крок 9. Приготовлений холодний борщ по-литовськи подати на обід з відвареною картоплею. Смачного!

Класичний охолодник по-білоруськи

Холодник по-білоруськи – автентична та проста страва білоруської кухні, як для літнього, так і для будь-якого столу. Овочі (варені буряки, огірки та зелень) нарізаються разом з яйцем і заправляються або водою, або кисломолочними продуктами. Буряк із яйцем відварюються заздалегідь. Подається страва лише у холодному стані. У цьому рецепті готуємо одразу в порційних тарілках.

Час приготування: 10 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Складові:

  • Буряк варений – 1 шт.
  • Яйце відварене – 2 шт.
  • Огірок невеликий – 2 шт.
  • Кріп – 10 гр.
  • Цибуля зелена – 10 гр.
  • Сметана – 150 грн.
  • Кефір – 1 ст.
  • Сік лимона – до смаку.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для білоруського охолодника відразу готуються згідно з рецептом і потрібної вам кількості порцій. Відварені або запечені буряки і яйця очищаються.

Крок 2. Пір’я цибулі промивається, обсушується серветкою, дрібно нарізається і відразу кладеться в тарілки.

Крок 3 У відварених яєць відокремлюються жовтки і кладуться до нарізаної зелені.

Крок 4. Потім жовтки із зеленню добре перетираються вилкою, щоб цибуля дала сік.

Крок 5. Буряк нарізається тонкою соломкою або подрібнюється на великій тертці та кладеться у тарілки.

Крок 6. Білки подрібнюються на середній тертці та додаються до овочевої нарізки.

Крок 7. Також на тертці подрібнюються свіжі огірки та перекладаються на тарілки.

Крок 8. Ці інгредієнти посипаються дрібно нарізаним кропом.

Крок 9. Потім додається сметана, сік лимона, і на смак сіль з чорним перцем.

Крок 10. Вся нарізка заливається будь-яким кефіром жирності. Кефір можна замінити холодною кип’яченою водою.

Крок 11. Холодник ложкою акуратно перемішується та пробується на смак.

Крок 12. Потім охолодник по-білоруськи трохи охолоджується і подається до обіду. Смачного!

Як зварити смачний холодний борщ із м’ясом?

Альтернативою крихті для літнього меню може бути досить оригінальний суп – холодний борщ з м’ясом. Він відрізняється швидким і простим приготуванням, ситністю та м’ясо відмінно гармонує з овочевою складовою борщу. Готуємо борщ на кефірі із запеченим буряком, і м’ясо обсмажити на сковорідці.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Складові:

  • Буряк варений – 1 шт.
  • Кефір – 200 мл.
  • Стейк із яловичини – 1 шт.
  • Редиска – 50 гр.
  • Огірок – 50 гр.
  • Оливкова олія – 10 мл.
  • Сіль за смаком.
  • Цукор – до смаку.
  • Яйце для подачі.
  • Зелень для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Буряки добре промити, щільно загорнути в шматок фольги і протягом 1 години запекти в духовці при 200°С.

Крок 2. Стейк з яловичини добре відбити, посолити і поперчити, а потім обсмажити до готовності з обох боків на розігрітій олії.

Крок 3. Приготовлений і трохи остуджену буряк очистити від шкірки, нарізати маленькими кубиками і помістити в чашу блендера. Потім налити кефір будь-якої жирності та все збити. До цієї маси насипати на свій смак сіль з цукром, налити трохи оливкової олії і збити ще раз до однорідного стану. Зняти пробу та відкоригувати за потребою.

Крок 4. Промитий огірок з редькою дрібно нарізати. Стейк нарізати тонкими смужками. Цю нарізку перекласти в тарілку, залити приготовленою буряковою масою. Доповнити страва шматочками відвареного яйця та нарізаною зеленню. Готовий холодний борщ із м’ясом трохи остудити в холодильнику та подати до обіду. Смачного!

Холодний буряк-окрошка на квасі

Буряковий окрошка – страва унікальна, і точних рецептів її приготування немає. За своїм складом та способом приготування буряк-окрошка схожа на традиційну, і влітку до її складу включають свіжі овочі, взимку – мариновані або гриби. Додавання в таку фарбу м’ясних продуктів доречно в будь-яких рецептах. Заправляємо буряк-окрошку квасом та буряковим відваром.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Буряк середній – 5 шт.
  • Квас – 500мл.
  • Вода – 1.5 л.
  • Сік лимона – 1 ст.
  • Цукор – 1 ч.л.
  • Картопля – 2 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Шпинат (бурякове бадилля) – 200 гр.
  • Огірок – 2 шт.
  • Шинка – 100 гр.
  • М’ята – до смаку.
  • Сметана – 1 ст.
  • Гірчиця – 1 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Буряк ретельно промивається та очищається від шкірки. Два буряки подрібнюються на великій тертці, кладуться в окремий посуд, заливаються квасом і залишаються в холодному місці на 1-1,5 години для наполягання.

Крок 2. Три буряки відварюються до м’якості протягом години, виймаються з відвару та остуджуються. У відварі розчиняється цукор та сік лимона та відвар також охолоджується.

Крок 3. Відварюються курячі яйця та картопля у мундирах. Потім вони добре остуджуються. Яйця поділяються на жовтки та білки.

Крок 4. Тонкою соломкою нарізаються відварені буряки, шинка, картопля та яєчні білки. У піалі розтираються вилкою жовтки з гірчицею та сметаною до однорідної маси.

Крок 5. Промиті шпинат або бурякові бадилля дрібно нарізаються і перетираються із сіллю, щоб з’явилося трохи соку.

Крок 6. По тарілках розкладається вся нарізка, посипається на свій смак сіллю з чорним перцем і до неї додаються розтерті жовтки. Для свіжості можна додати|добавляти| трохи м’яти. Потім до нарізки наливається проціджений квас та відвар буряка. Буряк-крихта перемішується і подається до обіду. Смачного!

Простий рецепт пісного буряка з картоплею

За цим рецептом готуємо пісний варіант холодного буряка з картоплею. Страва виключає яйця та кисломолочні продукти. Картопля додасть ситність, а огірок із редисом та зеленню – свіжість смаку. Постійним інгредієнтом його є варений буряк. Готуємо страву на воді з|із| додаванням лимона.

Час приготування: 20 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Складові:

  • Буряк варений – 1 шт.
  • Картопля відварена – 1 шт.
  • Вода – 500 мл.
  • Огірок – 1 шт.
  • Редиска – 6 шт.
  • Цибуля – 4 пера.
  • Лимон – 3 часточки.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Для холодного буряка заздалегідь відварюються буряки з картоплею і добре остуджуються. Буряк очищається, нарізається шматочками, кладеться в будь-який посуд і на 10 хвилин заливається охолодженою кип’яченою водою. За цей час вода забарвиться у колір овочів.

Крок 2. Для формування буряка в порційну тарілку перекладаються шматочки буряка з частиною настою. До неї віджимається сік із двох часточок лимона, а третя часточка залишається для декору.

Крок 3. Невеликими кубиками нарізається варена картопля і кладеться до буряків.

Крок 4. Тонкими півкухлями нарізається редька і перекладається в тарілку.

Крок 5. Потім тонкою соломкою нарізається огірок і кладеться в тарілку.

Крок 6. Буряк по особистому смаку посипається сіллю з чорним перцем.

Крок 7. Промите пір’я зеленої цибулі дрібно шаткуються і цією нарізкою буряк зверху посипається. Буряк із картоплею декорується часточкою лимона і відразу подається до обіду, але можна і трохи охолодити. Смачного!

Покроковий рецепт приготування буряка з оцтом

Для збереження гарного кольору буряковий відвар або настій підкислюються оцтом, лимонною кислотою або лимонним соком. Варіант з оцтом найпоширеніший, хоча не всім до смаку, але досить прийнятний. Буряк за цим рецептом відварюється і маринується у воді з оцтом протягом кількох годин, а потім на її основі готується буряк. Набір інгредієнтів простий, а заправимо його кефіром, як у литовському варіанті.

Час приготування: 10 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Складові:

  • Буряк варений – 2 шт.
  • Кефір – 1 л.
  • Вода – 250 мл.
  • Огірок – 1 шт.
  • Яйце варене – 2 шт.
  • Цибуля – 1 пучок.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Оцет 9% – 4 ст.
  • Цукор – 1 ст.
  • Сіль – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку потрібно підготувати продукти для буряка згідно з рецептом і потрібною вам кількістю порцій.

Крок 2. У каструлі для приготування буряка закип’ятити склянку чистої води і розчинити в ній вказану в рецепті кількість солі з цукром та оцтом. Очищені варені буряки подрібнити на великій тертці, перекласти в гарячий маринад і залишити на кілька годин, а краще на ніч, для маринування і наполягання.

Крок 3. Після цього можна формувати буряк. Невеликими шматочками нарізати підготовлені яйця, свіжий огірок та промиту зелену цибулю з кропом. Цю нарізку перекласти до маринованих буряків.

Крок 4. Усі інгредієнти залити холодним кефіром, добре перемішати та зняти пробу. Приготовлений холодний борщ з оцтом розлити по порційних чашках і подати до обіду з відвареною картоплею. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал