Я розповім вам про головну помилку при весняній обрізці винограду. Даним випуском я хочу застерегти Вас від помилки, яку допускають як досвідчені, так і початківці виноградарі.
На даний момент, у багатьох регіонах, якраз настає час весняної обрізки винограду.
У цей момент (перед початком обрізки винограду) найголовніше перевірити кількість вижили (добре перезимували) бруньки винограду. Дану перевірку я виробляю шляхом контрольних зрізів бруньок на виноградній лозі, якщо брунька на зрізі зелена, то це означає, що вона жива. Після того, як ми визначили кількість (відсоток) живих бруньок на виноградному кущі, ми можемо визначитися з типом обрізки винограду.
Що робити?
Якщо у нас на виноградному кущі загибель бруньок склала 100%, то у нас так і тягнеться рука зробити коротку обрізку винограду і почати вирощувати нові лози. У разі якщо ви зробите саме так – обріжете виноград коротко, то ви зробите найголовнішу помилку при весняній об-різці винограду.
Справа в тому, що коренева система винограду протягом року накопичувала поживні речовини і накопичувала сили. Простими словами, коренева система розраховувала на те що вегетуюча частина виноградного куща буде повноцінною і матиме на собі близько 40-50 пагонів. Тобто, коренева маса планувала забезпечувати поживними речовинами весь повноцінний кущ (всі пагони і весь урожай). І якщо в ситуації, що склалася, ви зробите коротку обрізку винограду і залишите всього 10-15 пагонів на кущі, то у вас дані пагони почнуть жирувати. Кущ винограду буде давати занадто велику кількість поживних речовин на занадто маленьку кількість пагонів.
Відповідно якщо пагони почнуть жирувати вони стануть дуже крихкими і не щільними.
Плюс до всього жируючі пагони винограду не закладають плодові бруньки. І найголовніше, що дані жируючі пагони не перенесуть наступну зиму (не перезимують).
Відповідно на наступну весну всі жируючі пагони загинуть і нам доведеться заново формувати кущ.
А якщо ви знову зробите цю помилку і проведете коротку обрізку, кущ знову видасть жируючі пагони і кущ винограду в результаті може загинути.
Також неприємним наслідком такої помилки (короткої обрізки винограду) є відмирання кореневої системи.
Це відбувається через те, що кореневій системі вже не потрібно більше живити нормальну (планову) кількість пагонів і вона через непотрібність потихеньку починає відмирати.
Таким чином, все те що накопичувала коренева система починає поступово відмирати, і кущ врівноважує свою кореневу систему з вегетуючою частиною.
Виходячи з усього вищесказаного, Я бажаю вам ніколи не робити подібної помилки і обрізати свій виноградник правильно.
А саме, незважаючи на те, що у вас загинули бруньки (навіть якщо 100% бруньок загинуло), Вам необхідно залишити на виноградному кущі заплановану кількість пагонів.
В даному випадку ви урожай вже не отримаєте, але принаймні врятуєте свій виноградний кущ.