Млинці на кисляку – 5 простих рецептів млинців з дірочками покроково з фото

Млинці на кисляку – варіант смачної домашньої випічки на швидку руку, що дозволяє господині швидко приготувати ситну страву для сніданку або вечері. Кисломолочна основа їх при взаємодії з содою робить млинці ніжними та мають мініатюрні дірочки. Млинці подаються як самостійна страва, так і з різними топінгами, так і зручні для загортання будь-якої начинки.

Тонкі млинці на кислому молока з дірочками

Тонкі млинці на кисляку з дірочками на додаток солодким топпінгом будуть у вас ситним сніданком для всієї родини. Тісто для них замішуємо на саморобній або магазинній кисляку з додаванням яєць, соди та олії. Для тонких млинців консистенція тіста має бути трохи рідше, ніж для оладок.

Пишні товсті млинці з дірочками

Пишні товсті млинці з дірочками на кислому молоко готуються або на дріжджах, або на більшій кількості яєць, або на соді. За текстурою та смаком вони виходять схожими на бісквіт. Кисляк та борошно беруться в рівних обсягах, і тісто замішується до консистенції сметани. У цьому рецепті додамо в тісто олія і випікатимемо млинці на сухій сковорідці.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 12 шт.

Складові:

  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 2 ст.
  • Сода – 1 ч.л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Ванілін – 1 щіпка.
  • Кисляк – 500 мл. (2 ст.).
  • Борошно – 300 грн. (2 ст.).
  • Олія – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Інгредієнти для млинців відміряйте у вказаній у рецепті кількості, і щоб усе було під рукою. У посуд для замісу тіста розбийте яйця, насипте до них цукор із сіллю та ваніліном. Віночком ці інгредієнти трохи збийте, налийте склянку кислого молока, насипте чайну ложку соди з гіркою і все добре перемішайте, щоб сода вступила в реакцію.

Крок 2. Потім до цієї суміші насипте склянку борошна, перемішайте, насипте іншу склянку і вінчиком замісіть тісто.

Крок 3. Далі в тісто налийте іншу склянку кислого молока і замісіть тісто до однорідного і без грудочок борошна стану.

Крок 4. В останню чергу налийте в тісто замішене олія і його ще раз добре перемішайте. Консистенція замішаного тіста має вийти, як у негустої сметани.

Крок 5. Добре розжарите суху сковорідку. Половником наливайте тісто на сковорідку, розподіливши його рівним шаром. При смаженні млинець вийде пишним і товстим. Тісто перед черговим млинцем обов’язково перемішуйте.

Крок 6. Випікайте млинці по 2-3 хвилини з кожного боку до рум’яного кольору. Спечені пишні товсті млинці на кислому молоко складіть чаркою на тарілку, змастіть вершковим маслом і можете подавати до столу. Смачного!

Заварні млинці з окропом на кислому молока з дірочками

Варіант випічки млинців на заварному тісті з кислим молоком подібний до аналогічних рецептів млинців на іншій основі, а кислий молоко робить їх більш ніжними. Заварне тісто гарантує еластичність млинців та збереження форми при використанні начинки, а сода створить багато чудових дірочок. Рецепт простий, млинців вийде багато і їх можна про запас заморозити.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Кисляк – 1 л.
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 1 ст.
  • Сода – 1 ч.л.
  • Окріп крутий – 1 ст.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Борошно – 3 ст.
  • Олія – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. Кисляк кімнатної температури перелийте в посуд для замісу тіста і добре перемішайте з|із| чайною ложкою соди.

Крок 2. Потім до неї насипте цукор з урахуванням того, яку начинку завертатимете, якщо млинці робите солодкі, можете додати більше цукру.

Крок 3. Кисляк обов’язково посоліть та всі інгредієнти добре перемішайте.

Крок 4. В окремій піалі збийте два курячі яйця.

Крок 5. Яєчну суміш перелийте до кислого молока і перемішайте ще раз.

Крок 6. Через сито насипте до рідкої основи борошно, і її кількість може бути трохи іншою, оскільки жирність кислого молока і якість борошна бувають різними.

Крок 7. Віночком замісіть тісто до однорідного стану і текстура його буде ще густою.

Крок 8. Потім у тісто тонким струменем і при помішуванні вінчиком налийте окріп.

Крок 9. В останню чергу налийте три ложки олії і тісто добре перемішайте. Консистенція його має вийти, як у сметани.

Крок 10. Тісто заварне на кислому молока готове. Можете приступати до випікання млинців. Обсмажуйте їх по обидва боки до рум’яного кольору. За час смаження млинці стануть ажурними та красивими.

Крок 11. Готові млинці можна нафарширувати будь-якою начинкою. Смачного!

Млинці на кислому молока з дріжджами

Млинці на кисляку з дріжджами будуть у вас новим варіантом з широкої лінійки дріжджових млинців. Їх також можна випікати тонкими або товстими та доповнювати різними начинками. На кислому млинці відрізняються більшою пишністю і ніжним смаком в порівнянні з дріжджовими млинцями на молоці або воді. У цьому рецепті використовуємо дріжджі свіжі і випікаємо тонкі млинці.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 6.

Складові:

  • Кисляк – 2 ст.
  • Вода – 2 ст.
  • Дріжджі свіжі – 50 грн.
  • Борошно – 4-5 ст.
  • Цукор – 4 ст.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Олія – 2 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для замісу тіста наливаємо дві склянки теплої води та розчиняємо в ній свіжі дріжджі із цукром.

Крок 2. Потім до цієї суміші наливаємо дві склянки кислого молока кімнатної температури і насипаємо борошно, що просіює.

Крок 3. Рідку основу з борошном добре перемішуємо до однорідного та без грудочків стану. Консистенція тіста має вийти як у кефіру.

Крок 4. Посуд із замішаним тістом прикриваємо серветкою і ставимо в тепле місце на півгодини, щоб дріжджі почали працювати. За цей час тісто підніметься та покриється піною.

Крок 5. До тіста, що підійшов, наливаємо олія і вінчиком все ще раз добре перемішуємо.

Крок 6. Нагріваємо сковорідку і перед першим млинцем змащуємо її олією. Половником наливає тісто і розділимо рівним тонким шаром.

Крок 7. Випікаємо млинці на кислому молока з дріжджами з обох боків і до рум’яного кольору, як і звичайні млинці. Смачного!

Млинці на кисляку без яєць

Млинці на кисляку можна спекти і без додавання в тісто яєць, а виходять вони не гірше традиційних. Тісто для них замішується досить рідке, з додаванням соди та олії. Хазяйці потрібно знати, скільки налити тіста на сковорідку і коли млинець перевернути, щоб він не підгорів і залишився рум’яним, а це справа досвіду.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Складові:

  • Кисляк – 1 ст.
  • Вода – 0,5 ст.
  • Борошно – 1 ст.
  • Цукор – 1 ст.
  • Сода – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка.
  • Олія – 1-2 ст.л.
  • Вершкове масло для змащування млинців – за бажанням.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед відміряйте, згідно з рецептом, необхідну кількість інгредієнтів для млинців.

Крок 2. Кисляк кімнатної температури перелийте в посуд для замісу тіста і розчиніть в ній вказану в рецепті кількість солі з цукром та содою. Суміш залиште на 5 хвилин, щоб сода почала взаємодіяти з молочною кислотою.

Крок 3. Борошно просійте через сито. Потім її порційно насипайте до кислого молока, одночасно вінчиком замішуючи тісто. Текстура його буде густою.

Крок 4. Додайте до замішаного тіста півсклянки теплої води та перемішайте.

Крок 5. В останню чергу налийте до тіста олію.

Крок 6. Тісто з маслом ще раз перемішайте і залиште на 10 хвилин для вистоювання та набухання клейковини борошна.

Крок 7. Після цього добре розігрійте сковорідку і перед першим млинцем змастіть її маслом. Випікайте млинці звичайним способом і до рум’яного кольору з обох боків.

Крок 8. Млинці на кисляку без яєць перекладайте зі сковорідки на страва, і кожен млинець змастіть шматочком вершкового масла. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал