Мамалига – традиційна страва румунської, молдавської, абхазької та західноукраїнської кухні. Частування є крутою кашею з кукурудзяного борошна або крупи. Її можна подавати самостійно або на додаток до інших продуктів, наприклад до перших страв. Для приготування апетитної каші використовуйте перевірену кулінарну добірку із семи покрокових рецептів із фотографіями.
Мамалига по-абхазькі – класичний рецепт
Мамалига по-абхазькі – класичний рецепт, який точно варто взяти на замітку. Таке блюдо нікого не залишить байдужим. Подавайте частування до сімейного обіду або вечері. Можна доповнити свіжими або маринованими овочами, ароматної зеленню, соусами. Беріть на замітку.
Час готування – 50 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Крупа кукурудзяна – 1 ст.
- Вода – 2,5 ст.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сир сулугуні – 150 гр.
- Зелень – 1 пучок.
- Аджика – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти зі списку. Зелень відразу промиваємо і даємо їй обсохнути.
Крок 2. У каструлі кип’ятимо воду і всипаємо в неї тонким струменем кукурудзяну крупу.
Крок 3. Відварюємо на середньому вогні близько 7 хвилин.
Крок 4. Після зменшуємо вогонь і готуємо під кришкою 25 хвилин. Додаємо в масу кубики вершкового масла і сулугуні. Трохи сиру залишаємо для подачі. Прибираємо заготівлю з вогню.
Крок 5. Ретельно вимішуємо вміст, щоб сир розплавився і масло розтануло.
Крок 6. Підготуємо глибокі тарілки для подачі, а також сир, зелень і аджику.
Крок 7. Мамалига по-абхазькі готова. Подавайте до столу, доповнивши сиром, свіжою зеленню і аджикою. Смачного!
Як приготувати мамалигу з кукурудзяного борошна
Як приготувати мамалигу з кукурудзяного борошна, ми докладно описали в нашому перевіреному покроковому рецепті з фото. Така страва точно урізноманітнює ваше домашнє меню. Подавайте частування до сімейного обіду або вечері, доповнивши овочами, м’ясом або рибою.
Час готування – 1 година
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Борошно кукурудзяна – 2 ст.
- Вода – 6 ст.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні Інгредієнти: кукурудзяну борошно, воду і сіль.
Крок 2. Зазначена кількість води вливаємо в каструлю. Додаємо сіль і ставимо на плиту.
Крок 3. Доводимо вміст каструлі до кипіння.
Крок 4. Після кипіння починаємо висипати в воду кукурудзяну борошно тонкою цівкою. Однією рукою висипаємо, інший помішуємо круговими рухами.
Крок 5. Відварюємо на тихому вогні близько 30-35 хвилин. Безперервно помішуємо заготівлю.
Крок 6. Після готовності вирівнюємо поверхню заготовки. Перевертаємо каструлю з вмістом на обробну дошку. Даємо постояти 15 хвилин і акуратно піднімаємо каструлю.
Крок 7. Мамалига з кукурудзяного борошна готова. Діліть на порції і угощайтесь!
Мамалига з кукурудзяної крупи з сиром
Мамалига з кукурудзяної крупи з сиром – це дуже поживне і смачне кулінарне рішення для вашого столу. Готовий продукт яскраво доповнить ваш сімейний обід, вечеря або перекус. Подавайте мамалигу до столу, доповнивши зеленню, овочами або соліннями. Встояти буде неможливо!
Час готування – 45 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Крупа кукурудзяна – 1 ст.
- Вода – 2,5 ст.
- Сіль – за смаком.
- Сир вершковий – 100 гр.
- Масло вершкове – 1 ч.л.
- Томати в’ялені – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість кукурудзяної крупи, промиваємо її під водою. Після викладаємо в каструлю, солимо, заливаємо водою і ставимо на плиту.
Крок 2. Кип’ятимо заготівлю, після зменшуємо вогонь і варимо ще 20-25 хвилин. Перемішуємо масу дерев’яною лопаткою.
Крок 3. Викладаємо в кашу вершкове масло і натертий на терці вершковий сир.
Крок 4. Ретельно вимішуємо, поки каша гаряча. Сир і масло повинні розплавитися.
Крок 5. Викладаємо заготівлю в круглу миску. Даємо охолонути.
Крок 6. Перевертаємо посуд з вмістом на обробну дошку. Акуратно прибираємо посуд.
Крок 7. Мамалига з кукурудзяної крупи з сиром готова. Поділяйте на порції і подавайте до столу, доповнивши в’яленими томатами!
Мамалига з бринзою в домашніх умовах
Мамалига з бринзою в домашніх умовах точно урізноманітнює ваше домашнє меню і нікого не залишить байдужим. Подавайте частування до сімейного обіду або вечері. Доповнюйте свіжими або маринованими овочами, ароматної зеленню. Для приготування крутий каші використовуйте перевірений рецепт з нашої добірки.
Час готування – 1 година
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Борошно кукурудзяна – 1 ст.
- Окріп – 2 ст.
- Молоко – 1,5 ст.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Олія – 2 ст.л.
- Сир бринза – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Кукурудзяну крупу обсмажуємо в сковороді з олією близько 1-2 хвилин. Постійно помішуємо.
Крок 2. Заливаємо продукт холодним молоком. Гарненько перемішуємо.
Крок 3. Готуємо на плиті і постійно помішуємо вміст.
Крок 4. Вливаємо дві склянки окропу, додаємо сіль. Продовжуємо готувати на маленькому вогні. Помішуємо вінчиком до видалення грудочок.
Крок 5. Готуємо, поки маса не почне легко відлипати від стінок. На це піде, приблизно, 20-25 хвилин.
Крок 6. Половину каші викладаємо в форму для запікання. Зверху викладаємо шар з бринзи. Щільно закриваємо його залишилася кашею. Випікаємо 5-10 хвилин при температурі 180 градусів.
Крок 7. Мамалига з бринзою в домашніх умовах готова. Подавайте до столу з вашими улюбленими доповненнями!
Мамалига з сиром сулугуні
Мамалига з сиром сулугуні – це дуже ситне і смачне кулінарне рішення для вашого столу. Готовий продукт яскраво доповнить ваш сімейний обід, вечеря або перекус. Подавайте мамалигу до столу в якості оригінального гарніру або повноцінного самостійного страви.
Час готування – 50 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Борошно кукурудзяна – 0,5 ст.
- Сир сулугуні – 80 гр.
- Вода – 1,5 ст.
- Масло вершкове – 1 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість кукурудзяного борошна.
Крок 2. Кип’ятимо воду в каструлі. Тонким струменем всипаємо кукурудзяну борошно. Постійно перемішуємо вміст вінчиком.
Крок 3. Варимо продукт на тихому вогні близько півгодини. Постійно помішуємо масу лопаткою, щоб не утворилося грудочок.
Крок 4. Сир сулугуні натираємо на великій терці.
Крок 5. Готовність мамалиги перевіряється її структурою. Вона готова, як тільки починає відставати від стінок каструлі.
Крок 6. У гарячий продукт викладаємо тертий сир.
Крок 7. Починаємо вимішувати лопаткою.
Крок 8. Добре розмішуємо вміст, поки сир повністю не розплавиться.
Крок 9. Мамалига з сиром сулугуні готова. Розкладайте по порційних тарілках і подавайте до столу!
Смачна мамалига з м’ясом
Смачна мамалига з м’ясом точно урізноманітнює ваше домашнє меню. Подавайте частування до сімейного обіду або вечері. Можна доповнити свіжими або маринованими овочами, ароматної зеленню. Для приготування крутий каші використовуйте перевірений рецепт з нашої добірки.
Час готування – 35 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Шия свиняча – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Олія – 1 ст.л.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Вода – 600 мл.
- Крупа кукурудзяна – 200 гр.
- Крупа манна – 2 ст.л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо свинячу шию. Гарненько промиваємо її під водою і обсушуємо.
Крок 2. Після м’ясо нарізаємо скибочками.
Крок 3. Розігріваємо сковороду з вершковим і олією. Кладемо сюди м’ясо і обсмажуємо 7 хвилин на сильному вогні.
Крок 4. Очищаємо ріпчасту цибулю і ріжемо його тонкими пір’ям. Відправляємо продукт до м’яса, солимо, перчимо і готуємо все разом ще три хвилини.
Крок 5. У каструлю вливаємо воду, додаємо сіль. Доводимо до кипіння і всипаємо манку і перемішуємо.
Крок 6. Тонким струменем всипаємо в воду кукурудзяну крупу. Постійно помішуємо і варимо масу 10 хвилин на середньому вогні. Після заготівлю перевертаємо на тарілку і акуратно прибираємо каструлю. Доповнюємо частування м’ясом.
Крок 7. Смачна мамалига з м’ясом готова. Подавайте до столу і пробуйте!
Мамалига на молоці
Мамалига на молоці – це дуже поживне і цікаве кулінарне рішення для вашого домашнього столу. Готовий продукт яскраво доповнить ваш сімейний обід, вечеря або перекус. Подавайте мамалигу до столу в якості гарніру або повноцінного самостійного страви.
Час готування – 50 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Крупа кукурудзяна – 200 гр.
- Вода – 0,5 л.
- Молоко – 0,5 л.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Сир емменталь – 150 гр.
- Сир телемеа – 150 гр.
- Бринза – 150 гр.
- Яйце – 2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Вливаємо в каструлю воду і молоко, додаємо сіль. Ставимо на плиту і розігріваємо на невеликому вогні.
Крок 2. У розігріту суміш кладемо шматочок вершкового масла, даємо йому розтопитися.
Крок 3. Як тільки вміст почне закипати, тонким струменем всипаємо кукурудзяну крупу.
Крок 4. Відварюємо кашу на тихому вогні близько 15-20 хвилин. Постійно помішуємо лопаткою. Прибираємо з плити, коли маса перестане прилипати до стінок.
Крок 5. Всі види сиру нарізаємо невеликими кубиками.
Крок 6. У горщики для запікання шарами викладаємо кашу і сир. Відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин.
Крок 7. Мамалига на молоці готова. Подавайте до столу і угощайтесь!