Квашена капуста — одна з найпопулярніших та найкорисніших закусок на осінньо-зимовий період. Для тих, хто не дуже любить експерименти, пропонуємо приготувати квашену капусту за класичними рецептами. Перевірені роками кулінарні поради дозволять отримати яскравий до смаку, хрумкий та соковитий продукт у домашніх умовах. Забирайте 9 ідей з докладним описом процесу та покроковими фото.
Квашена капуста з морквою у каструлі — класичний рецепт
Зручний спосіб заготівлі квашеної капусти з морквою – у каструлі. Готове частування вийде соковитим і хрумким, що стане відмінним доповненням для багатьох гарячих страв.
Час приготування: 3 дні
Час приготування: 3 дні
Порцій – 2 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 1 кг.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – 30 гр.
- Цукор – 120 гр.
- Вода 4 ст.
Процес приготування:
1. Промиваємо овочі. З капусти спершу знімаємо верхнє листя, моркву очищаємо від шкірки.
2. Далі капусту нарізаємо тонкою та довгою соломкою.
3. Додаємо до капусти натерту на велику тертку моркву. Розминаємо масу руками до виділення соку.
4. Викладаємо підготовлену масу у каструлю. Розмішуємо її із сіллю та заливаємо водою. Настоюємо продукт два дні, далі додаємо цукор та тримаємо ще 1 день у прохолодному місці.
5. Соковита квашена капуста в домашніх умовах готова. Спробуйте!
Соковита та хрумка квашена капуста у відрі
Цікавий спосіб приготування квашеної капусти – у відрі. Готовий продукт виходить неймовірно соковитим та хрумким. Його можна подавати до гарніру чи м’ясних страв.
Час приготування: 4 дні
Час приготування: 4 дні
Порцій – 7 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 10 кг.
- Морква –0,5 кг.
- Сіль – 200 гр.
Процес приготування:
1. Промиваємо капусту і тонко ріжемо її будь-яким зручним способом.
2. Викладаємо капустяну соломку у відро. Сюди кладемо і терту моркву. Розмішуємо продукти до виділення соку.
3. Далі продукт засипаємо сіллю, розмішуємо і щільно притискаємо на дно відра.
4. Встановлюємо на капусту гніт, залишаємо заготівлю на 3-4 дні у прохолодному місці.
5. Періодично прибираємо гніт і проробляємо в маси глибокі ямки.
6. Через деякий час соковитий домашній продукт буде повністю готовий. Подавайте хрумку квашену капусту до столу!
Квашена капуста в 3-х літровій банці без оцту
Простий спосіб приготування смачної капусти без додавання оцту. Заготовити частування можна у трилітровій банці. Через кілька днів ви отримаєте апетитний та соковитий продукт.
Час приготування: 5 днів
Час приготування: 5 днів
Порцій – 3 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 3 кг.
- Морква – 2 шт.
- Сіль – 50 гр.
- Перець чорний горошок – до смаку.
Процес приготування:
1. Промиваємо овочі. Капусту ріжемо тонкою соломкою, а моркву натираємо на тертку. Викладаємо продукти у загальний посуд.
2. Засипаємо овочеву масу сіллю та додаємо сюди горошини чорного перцю.
3. Розминаємо вміст руками, щоб виділилося трохи соку.
4. Розміщуємо продукт у трилітрову банку та залишаємо його на 5 днів без кришки. Щодня робимо у заготівлі невеликі проколи. Після цього відправляємо її в холодильник.
5. Соковита квашена капуста у трилітровій банці готова. Спробуйте апетитну домашню закуску.
Хрумка квашена капуста з оцтом швидкого приготування
Домашня квашена капуста улюблена багатьма за свій яскравий кислуватий смак. Приготувати таку закуску зовсім не складно із додаванням оцту. Продукт порадує приємним хрускотом та соковитістю.
Час приготування: 24 години
Час приготування: 24 години
Порцій – 2 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 2 кг.
- Морква – 1 шт.
- Вода – 4 ст.
- Сіль – 3 ст.
- Цукор – 2 ст.
- Оцет столовий 9% – 3 ст.
Процес приготування:
1. Спершу промиваємо капусту під водою. Забираємо верхнє листя, а продукт, що залишився, дрібно нарізаємо. Можна соломкою чи невеликими шматочками.
2. Морквину можна натерти на тертці для корейської моркви або на звичайній з великими зубчиками.
3. Далі кип’ятимо на плиті воду і розчиняємо в ній сіль із цукром. Після чого прибираємо вогонь, додаємо в рідину оцет і залишаємо остигати до теплого стану.
4. Нарізані овочі розмішуємо у великому посуді та заливаємо теплим маринадом. Ставимо заготівлю під вантаж на одну добу.
5. Після часу капуста добре просочиться маринадом і пустить ще більше свого соку. Готово!
Класичний рецепт квашеної капусти з яблуками
Класичний рецепт приготування квашеної капусти з яблуками відомий своїм цікавим смаком та соковитістю. Оцініть яскраву кулінарну ідею для домашнього столу.
Час приготування: 4 дні
Час приготування: 4 дні
Порцій – 2 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 2 кг.
- Яблуко –500 гр.
- Морква –500 гр.
- Сіль – 3 ст.
- Цукор – 1 ст.
Процес приготування:
1. Спершу промиваємо капусту. Забираємо верхнє листя, тому що в них накопичується велика кількість забруднень. Качан, що залишився, ріжемо тонкою соломкою.
2. Слідом очищаємо від шкірки, промиваємо та натираємо моркву.
3. Яблука розрізаємо на невеликі шматочки. Акуратно видаляємо з них серцевину та кісточки.
4. З’єднуємо всі три інгредієнти у загальний посуд. Розминаємо їх руками, розмішуємо із сіллю та цукром і ставимо під гніт на 4 дні. Як вантаж можна використовувати наповнені банки.
5. Через кілька днів прибираємо гніт та розмішуємо соковиту квашену капусту. Готово!
Солодка квашена капуста із цукром
Здивуйте рідних чи гостей солодкою та неймовірно соковитою квашеною капустою. Рецепт передбачає додавання великої кількості цукру, що надає овочу приємного неповторного смаку.
Час приготування: 4 дні
Час приготування: 4 дні
Порцій – 2 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 2,5 кг.
- Морква – 2 шт.
- Цукор – 0,5 ст.
- Сіль – 50 гр.
Процес приготування:
1. Обдаємо качан капусти під водою. Знімаємо з нього верхнє листя і акуратно вирізаємо качан. Овоч, що залишився, ріжемо дрібною соломкою.
2. Викладаємо капусту у велику та зручну для замішування каструлю. Доповнюємо її тертою морквою.
3. Посипаємо овочеву масу необхідною кількістю солі та цукру. Старанно розмішуємо продукти. Робимо це довго і з силою, щоб вміст пустив сік.
4. Не повністю закриваємо овочеву заготовку тарілкою та зверху встановлюємо відповідний вантаж. Настоюємо продукт 3-4 дні.
5. Через кілька днів заквашену капусту перекладаємо у відповідний посуд із кришкою. Можна пробувати чи ставити для зберігання.
Як приготувати квашену капусту з журавлиною?
Оригінальний смак квашеної капусти можна отримати з додаванням соковитої журавлини. Приємна кислинка зробить домашню заготовку набагато яскравішою. Оцініть просто та перевірений багатьма господинями рецепт.
Час приготування: 3 дні
Час приготування: 3 дні
Порцій – 2 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 2 кг.
- Морква – 1 шт.
- Журавлина – 150 гр.
- Сіль – 3 ст.
- Цукор – 2 ст.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Перець чорний горошок – 10 шт.
Процес приготування:
1. Промиваємо капусту під водою, потім нарізаємо її тонкою та довгою соломкою.
2. Відправляємо підготовлений овоч у каструлю. Доповнюємо його очищеною та тертою морквою.
3. Засипаємо продукти сіллю та цукор.
4. Старанно перемішуємо масу, щоб утворився сік.
5. На дно іншого посуду укладаємо листя капусти. Також додаємо лаврове листя та горошини чорного перцю.
6. На подушку зі спецій викладаємо розмішані овочі.
7. Далі додаємо заздалегідь промиту журавлину.
8. Ставимо заготівлю під гніт на 2-3 дні.
9. Соковита та яскрава за смаком квашена капуста з журавлиною готова!
Квашена капуста з морквою швидкого приготування
Апетитну квашену капусту з приємною кислинкою можна приготувати за швидким та простим рецептом. Вам не доведеться спостерігати за тривалим процесом протягом кількох днів. Беріть на замітку цікаву кулінарну ідею.
Час приготування: 40 хвилин
Час приготування: 20 хвилин
Порцій – 2 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 2,5-3 кг.
- Морква – 2 шт.
- Вода – 4 ст.
- Цукор – 1 ст.
- Сіль – 2 ст.
- Оцет столовий 9% – 2 ст.
Процес приготування:
1. Спершу промиваємо качан капусти під водою, очищаємо його від будь-яких забруднень, а після дрібно та тонко нарізаємо.
2. Очищаємо та старанно промиваємо моркву. Натираємо її на тертку.
3. В окремому металевому посуді нагріваємо воду і розчиняємо в ній сіль із цукром. Наприкінці вливаємо оцет і даємо отриманому маринаду охолонути.
4. Ретельно розминаємо нарізані овочі руками та щільно укладаємо їх у підготовлену банку.
5. Закриваємо тару з капустою в маринаді кришкою та ставимо її у прохолодне місце. Не забуваємо періодичні протикати капусту дерев’яною паличкою, щоби виходили гази. Незабаром продукт закваситься і буде готовий до вживання.
Швидка квашена капуста у банці за добу без оцту
Приготувати смачну квашену капусту можна за добу. Простий рецепт не лише заощадить ваш час, а й приємно здивує своїм апетитним результатом. Подавайте холодне частування на додаток з іншими стравами.
Час приготування: 24 години
Час приготування: 24 години
Порцій – 2 л.
Інгредієнти:
- Капуста білокачанна – 2,3 кг.
- Морква – 2 шт.
- Цукор – 2 ч.л.
- Сіль – 2 ст.
Процес приготування:
1. Промиваємо обробляємо качан капусти на кілька частин для зручності. Дрібно нарізаємо продукт, обминаючи качан. Вона нам не знадобиться.
2. Через тертку з великими зубами пропускаємо заздалегідь очищену та промиту моркву.
3. Довго вимішуємо обидва продукти руками, поки вони не дадуть багато соку. Потім вмішуємо в масу сіль та цукор.
4. Залишаємо заготівлю під гнітом на добу. Тримати її слід у теплому місці.
5. Далі готову квашену капусту слід зберігати у прохолодному місці. Підійде льох чи холодильник.