Кукурудза на зиму – 8 рецептів заготовок у домашніх умовах з покроковими фото

Кукурудза на зиму – це домашня заготівля, яка потрібна як у повсякденному, так і у святковому меню. Придбана в магазині кукурудза не завжди тішить своїми якостями, а приготована в домашніх умовах і за перевіреними рецептами виходить із добрим смаком, та й без консервантів та добавок. Для консервації важливим є правильний вибір кукурудзи.

Консервована кукурудза в домашніх умовах на зиму у банках

Консервувати кукурудзу в домашніх умовах на зиму можна качанами або в банках, і другий варіант є більш прийнятним і зручним. Для консервації вибирається кукурудза цукрового сорту, яку відрізняє насолода та ніжна текстура, а з кормових сортів гарна заготівля не виходить. У цьому рецепті кукурудзу спочатку відварюємо, а потім стерилізуємо у маринаді та в банках.

    Як заморозити качан кукурудзи на зиму

    У цьому рецепті вам пропонується варіант заморожування качанів кукурудзи на зиму. Заморозка є найзручнішим способом консервування цього корисного та смачного овочу. Заморожуємо кукурудзу з бланшуванням, що максимально зберігає всі властивості кукурудзи, дозволяє застосовувати її відразу після розморожування і подовжує термін зберігання до 12 місяців.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: будь-яку кількість.

    Складові:

    • Кукурудза – 1 качан.

    Процес приготування:

    Крок 1. Вибрані для заморожування качани кукурудзи руками ретельно очистити від шарів лушпиння.

    Крок 2. Підготувати глибокий посуд для охолодження бланшованої кукурудзи, щоб вмістилися всі качани. Для отримання крижаної води підготуйте кілька кубиків льоду.

    Крок 3. В іншу каструлю налити чисту воду, заповнивши її на 2/3 об'єму, поставити на плиту, розчинити у воді цукор у розрахунку 2 ст. л. на літр води та довести до кипіння.

    Крок 4. У киплячий розчин перекласти підготовлені качани.

    Крок 5. Бланшувати качани протягом декількох хвилин від початку кипіння і приблизний розрахунок часу залежить від розміру качанів: довжиною до 15 см бланшувати 7 хвилин, довжиною до 20 см – 9 хвилин.

    Крок 6. Потім качан перекласти в крижану воду і повністю остудити.

    Крок 7. Охолоджені качани перекласти на кухонний рушник для видалення рідини.

    Крок 8. Кожен качан загорнути в шматок фольги, щільно закріпивши її краї.

    Крок 9. Перекласти загорнуті качани в спеціальні для заморожування пакети та їх, видаливши повітря, щільно закрити.

    Крок 10. Початки помістити на зберігання у морозильну камеру. Щоб з'їсти кукурудзу, її треба разом із фольгою помістити в киплячу воду і поварити кілька хвилин, щоби стала теплою. Смачного!

    Маринована кукурудза на зиму

    Маринована кукурудза на зиму, приготовлена власноруч, дозволяє господині доповнити будь-які страви: салат, закуску, суп або гарнір. Рецепти маринування зазвичай прості та з мінімумом інгредієнтів, а в цьому рецепті приготуємо мариновану кукурудзу із солодким перцем та прянощами. Вона будь-якому салату надасть нових відтінків смаку.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порції: 0,5л.

    Складові:

    • Кукурудза молочна – 310 грн.
    • Солодкий перець – 1 шт.
    • Часник – 1 зубок.
    • Парасолька кропу – 1 шт.
    • Лист хрону – 1 шт.
    • Зерна гірчиці – 4 гр.
    • Насіння коріандру – 4 гр.
    • Оцет 9% – 11 мл.
    • Цукор – 4 гр.
    • Сіль – 7 гр.
    • Вода – 1 ст.

    Процес приготування:

    Крок 1. Початки кукурудзи очистити від шару лушпиння з волокнами, розрізати на половинки та відварити протягом 35 хвилин у воді без солі.

    Крок 2. Зварені качани остудити і ряди зерен акуратно зрізати за допомогою тонкого ножа.

    Крок 3. Кукурудзу розібрати окремі зерна. Солодкий перець очистити від насіння з перегородками, промити та нарізати дрібним кубиком.

    Крок 4. У стерильну півлітрову банку покласти кропиву парасольку, невеликий лист хріну і зубок часнику.

    Крок 5. Потім насипати гірчицю та коріандр у насінні.

    Крок 6. Поверх прянощів компактно укласти зерна кукурудзи, чергуючи з нарізкою перцю.

    Крок 7. У невелику каструлю налити склянку чистої води, розчинити в ній сіль із цукром та зварити маринад. Гарячим маринадом залити кукурудзу в банку, накрити кришкою, що прокип'ячить, і простерилізувати протягом 17 хвилин, рахуючи від початку кипіння води в каструлі.

    Крок 8. Банку з маринованою кукурудзою герметично закупорити і після остигання поставити на зберігання у підвал або холодильник. Смачних та вдалих заготовок!

    Консервована кукурудза без оцту на зиму

    Консервована кукурудза навіть із цукрових сортів не матиме справжнього маринованого смаку без оцту, та й зберегти її складніше. У цьому рецепті консервуємо кукурудзу, замінивши оцет лимонною кислотою. Зерна відварюємо, а потім стерилізуємо в маринаді, розклавши їх банками.

    Час приготування: 2 години.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 2 л.

    Складові:

    • Кукурудза – 2 кг.

    Для маринаду:

    • Вода – 1 л.
    • Цукор – 2 ст.
    • Сіль – 2 ст.
    • Лимонна кислота – 1 год.

    Процес приготування:

    Крок 1. Кукурудзяні качани очистити від лушпиння з волокнами, покласти їх у глибоку каструлю і відварити протягом 40 хвилин, не більше, щоб зерна не стали дуже м'якими. Для насолоди у воду можна додати по ложці цукру на літр води.

    Крок 2. Відварені качани остудити і за допомогою гострого ножа розділити на окремі зерна.

    Крок 3. Потім зерна добре промити окропом, що зменшить ймовірність підривання банок, та й видалить дрібне сміття біля основи зерен.

    Крок 4. У каструлі зварити маринад із зазначеного в рецепті розрахунку води із сіллю, цукром та лимонною кислотою.

    Крок 5. Підготовлені зерна розкласти по заздалегідь простерилізованих банкам, заповнюючи їх лише на 2/3 обсягу, щоб заготівля не вибухнула.

    Крок 6. Банки поставити у велику каструлю, застелену рушником. Киплячим маринадом залити кукурудзу в банках, також не доливаючи його до краю банки, а на 1-2 см нижче.

    Крок 7. Банки накрити кришками та стерилізувати протягом 40 хвилин – молочну кукурудзу та 1 годину – стиглу, рахуючи від початку кипіння води в каструлі.

    Крок 8. Потім банки з консервованою без оцту кукурудзою герметично закупорити, поставити на кришки, остудити під «шубою» і переставити на зберігання в прохолодне місце, але можливе зберігання кілька місяців в умовах квартири. Смачних та вдалих заготовок!

    Кукурудза в качанах у банках

    При великих обсягах заготівлі кукурудзи на зиму, зручним способом є консервування качанів у банках цілими невеликими качанами або нарізаними шматочками. Смак заготівлі та гарне зберігання залежить від правильної підготовки кукурудзи до консервування. Готуємо зі стерилізацією.

    Час приготування: 1 година 40 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 3 л.

    Складові:

    • Кукурудза – 9 шт.
    • Цукор – 4 ст.
    • Сіль – 2 ст.
    • Оцет 70% – 1 год.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для консервування в банку, вибрати качани кукурудзи в стадії середньої стиглості та однакового розміру. Очистити їх від шару лушпиння з волокнами. Помістити качани у велику каструлю, повністю залити холодною водою.

    Крок 2. Варити качани на невеликому вогні, без додавання солі і протягом 40-60 хвилин.

    Крок 3. Зварену кукурудзу перекласти на друшляк і добре промити проточною холодною водою.

    Крок 4. Чисту трилітрову банку заздалегідь простерилізувати і прокип'ятити кришку. Остуджені кукурудзяні качани компактно укласти в банку цілими або розрізаними на 2-3 частини.

    Крок 5. Потім у банку насипати вказану в рецепті кількість солі з цукром, залити качан киплячою водою і прикрити кришкою.

    Крок 6. Банку з кукурудзою поставити у велику каструлю, поклавши на дно рушник. До рівня плічок банки в каструлю налити теплу воду і помістити її на середній вогонь. Стерилізувати кукурудзу в качанах у банку протягом 40 хвилин від початку кипіння води в каструлі та на невеликому вогні.

    Крок 7. Потім додати до банку чайну ложку оцтової есенції, герметично закупорити, повернути кілька разів, щоб розчинилися сіль з цукром повністю. Потім поставити банку на кришку, накрити «шубою» і після повного остигання перенести на зберігання до підвалу. Смачних та вдалих заготовок!

    Консервована кукурудза з олією

    Консервована з овочами кукурудза відноситься до лінійки овочевих асорті, які багатьом подобаються своїм складом та смаком, а набір овочів може бути різним. У цьому рецепті маринуємо кукурудзу з огірками, морквою, помідорами та солодким перцем. Заготівля відрізняється малою калорійністю та готується нескладно. Овочі вибираємо невеликого розміру.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 25 хвилин.

    Порції: 1 л.

    Складові:

    • Кукурудза – 200 грн.
    • Огірок – 200 гр.
    • Помідори “Черрі” – 120 гр.
    • Морква маленька – 6 шт.
    • Перець болгарський – 400 гр.
    • Часник – 10 зубків.
    • Кріп – 2 гілочки.

    Маринад на 1 літр води:

    • Сіль – 4 ч. л.
    • Цукор – 6 ч.л.
    • Оцет 70% – 1 ст.
    • Лавровий лист – 2 шт.
    • Перець чорний горошок – 10 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Овочі для заготівлі, спеції та прянощі підготувати відповідно до пропорції рецепту та потрібного вам обсягу заготівлі, щоб усе було під рукою. Потім овочі почистити, добре промити під проточною водою та обсушити серветкою. Кукурудзу та огірки нарізати шматочками. Очищений перець розрізати на половинки. Будь-яким способом простерилізувати банки та кришки.

    Крок 2. В окремій каструлі зварити маринад із літра чистої води із сіллю та цукром. У маринад додати прянощі, поварити кілька хвилин, влити оцтову есенцію і вогонь вимкнути.

    Крок 3. У підготовлені банки у будь-якому порядку укласти нарізку кукурудзи з огірком та перцем, помідори, моркву та зубки часнику. Овочі залити гарячим маринадом. Через п'ять днів вони добре промаринуються і їх можна подавати до столу. Для зберігання на зиму банки з асорті простерилізують, як і всі домашні консервації, протягом 15 хвилин.

    Крок 4. Потім банки герметично закупорити, остудити у перевернутому вигляді та переставити у місце зберігання. Консервована з овочами кукурудза добре доповнить будь-які страви як гарнір, а може бути і самостійною закускою. Смачних та вдалих заготовок!

    Варена кукурудза на зиму

    У сезон заготівлі потрібні рецепти приготування вареної кукурудзи на зиму, щоб її можна було відразу подавати до столу, доповнивши різні страви або як гарнір. Варену кукурудзу або заморожують, або консервують у банках. У цьому рецепті качани обробляємо на зерна і варимо їх у банках з простим набором спецій (сіль з цукром) і без оцту.

    Час приготування: 4 години.

    Час приготування: 1 год.

    Порції: 3 л.

    Складові:

    • Кукурудза в зернах – на 6 півлітрових банок.
    • Вода – 1.5 л.
    • Цукор – 5 ч.л.
    • Сіль – 1.5 ст.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для цієї заготовки вибрати качани кукурудзи на стадії молочної зрілості, щоб при натисканні на зерно був молочний сік. Початки очистити від шару лушпиння та тонких волокон.

    Крок 2. Очищені качани помістити у велику каструлю, повністю залити окропом і поварити протягом 15 хвилин. Зріліші качани варити довше.

    Крок 3. Поки кукурудза вариться, промити з харчовою содою півлітрові банки та кришки. Стерилізувати їх необов'язково.

    Крок 4. Зварені качани остудити в холодній воді.

    Крок 5. Потім за допомогою гострого ножа акуратно відокремити зерна від качанів і обполоснути їх кип'яченою водою.

    Крок 6. Із вказаної в рецепті кількості води із сіллю та цукром зварити заливку для кукурудзи. Зерна розкласти в підготовлені банки, заповнюючи їх лише до рівня плічок, і залити гарячою заливкою. Банки прикрити кришками, поставити у велику каструлю для стерилізації, застелявши її дно рушником. Залити банки теплою водою та стерилізувати заготівлю на невеликому вогні протягом 3 годин.

    Крок 7. Після закінчення цього часу банки з вареною кукурудзою герметично закупорити, остудити без загортання «шубою» і перенести на зберігання до зими в прохолодне темне приміщення. Смачних та вдалих заготовок!

    Як заморозити кукурудзу на зиму у зернах

    Морозильна камера дозволяє господині без особливих зусиль заморозити на зиму поряд з іншими овочами та кукурудзу, а заморожування в зернах займає в камері менший об'єм у порівнянні з цілими качанами. Кукурудзу у цьому рецепті відварюємо до готовності, і вона добре зберігається протягом 8 місяців без втрати смаку та корисних властивостей. Для заморожування використовуються зип-пакети або контейнери із щільною кришкою, щоб не було доступу повітря.

    Час приготування: 1 година 30 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: за бажанням.

    Складові:

    • Кукурудза – у довільній кількості.

    Процес приготування:

    Крок 1. Качани кукурудзи для заморожування повинні бути цілісним, стиглим і свіжим. Кукурудза ретельно очищається від листя з волокнами.

    Крок 2. Качани кладуться у велику каструлю, заливаються холодною водою, додається до них трохи солі і кукурудза вариться до готовності протягом 40-60 хвилин, що залежить від ступеня зрілості.

    Крок 3. Зварені качани остуджуються в крижаній воді. На цьому етапі їх можна обсушити та розфасувати у пакети або контейнери, максимально видаливши з них повітря.

    Крок 4. Для заморожування зернами вони гострим ножем відокремлюються від качанів і розбираються на окремі зернятка. Потім зерна промивають холодною водою, трохи обсушуються. З одного початку кукурудзи виходить у середньому 200 г зерен.

    Крок 5. Кукурудзяні зерна розкладаються по пакетах із застібкою після видалення повітря. Потім перекладаються на зберігання в морозилку на окрему полицю, щоб поряд не було м'яса та риби. Вдалих заготовок!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал