Класичне чахохбілі з курки по-грузинськи – це соковиті шматочки птиці, обсмажені зі спеціями та томатами. Спочатку цю страву готували із фазану, зараз фазана подають у ресторанах, а в домашніх умовах використовують куряче м'ясо. Щоб приготувати цю страву правильно, важливо дотримуватися умов і технології приготування. У покрокових рецептах ми поділимося найсмачнішими варіантами.
Класичний рецепт чахохбілі з курки у казані
Для приготування чахохбілі важливо використовувати посуд із товстим дном. Відмінний варіант для отримання ароматного та ніжного м'яса – приготувати цю грузинську страву в казані.
На порцію Калорії: 101 ккал Білки: 7.7 г Жири: 6.6 г Вуглеводи: 3 г
Смачного!
Як приготувати чахохбілі в каструлі?
Грузинський чахохбілі — по праву смачна м'ясна страва із пряними та гострими нотками. Приготувати таку страву можна й у каструлі. Соусу
виходить багато, а злегка обсмажені овочі та м'ясо, приготовлене в бульйоні, виступають у приголомшливому ансамблі.
Складові:
- Курка (окіст) – 800 р.
- Червоний болгарський перець – 2 шт.
- Помідор – 3 шт.
- Цибулини – 3 шт.
- Томатна паста – 1 ст. л.
- Кінза -1 пучок
- Зелень (петрушка, кріп) – 1 пучок
- Часник – ½ головки
- Перець гіркий червоний (стручок) – 1 шт.
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Сіль, перець мелений, паприка – по 1/2 ч. л.
- Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Шматки курки в шкірі промийте і складіть у каструлю, налийте холодну воду і поставте на плиту варитися. Періодами забирайте пінку.
2. Очистіть цибулю, часник та солодкий перець. Промийте помідори та зелень. Наріжте дрібно перець і цибулю. У помідорів зніміть шкірку і подрібніть у блендері. Зелень дрібно наріжте, окремо наріжте кінзу.
3. У бульйон покладіть сіль, спеції, стебла кінзи, щоб з'явився аромат.
4. У сковорідку налийте трохи олії, покладіть цибулю та перець, і згасіть трохи на невеликому вогні 10 хвилин. Викладіть томатне пюре, пасту та аджику, нарізаний гіркий перець (дуже обережно з кількістю) потримайте на вогні ще 2 хвилини та знімайте.
5. Перевірте, чи готове м'ясо. Готові шматочки викладіть на окрему тарілку для остигання. Шкіру та кістки видаліть та викиньте. Розділіть м'ясо на великі шматки.
6. Залиште бульйон у каструлі в об'ємі ¼ від висоти посуду. Додайте в нього підготовлені овочі, шматки курки і ставте на вогонь, нехай покине 10 хвилин. Закидайте часник, мелений перець та зелень. Три хвилини повинне кипіти страву, після чого накрийте кришкою і залиште на 5-10 хвилин настоятися.
7. Чахохбілі по-грузинськи готовий! Смачного!
Покроковий рецепт приготування чахохбілі на сковороді
Приготуємо ситну м'ясну страву з філе курячого стегна та грудки за допомогою двох сковорідок. Пікантна, і в міру гостра чахохбілі, напевно, сподобається і як окрема страва, і як гаряча, під будь-який гарнір.
Складові:
- Курка (стегно та грудка) – 1,5 кг.
- Червоний болгарський перець – 2 шт.
- Помідор – 5 шт.
- Гострий перець – 1 шт.
- Томатна паста – 3 ст. л.
- Часник – 5 зубчиків
- Аджика – 1 год.
- Рослинна олія – 2 ст. л.
- Петрушка – 1 пучок
- Кінза – 1 пучок
- Цибуля – 5 шт.
- Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Обріжте м'ясо з кістки, зніміть шкіру та наріжте однаковими шматками.
2. Вилийте в сковороду, яка розігріта на сильному вогні, трохи олії та обсмажте шматки курки з усіх боків протягом 5 хвилин, потім тушкуйте 30 хвилин на слабкому вогні.
3. Очистіть цибулю і наріжте тонкими кільцями. Обсмажте його на іншій сковороді кілька хвилин, щоб він залишився соковитим. Викладіть цибулю до курки і тушкуйте далі.
4. З помідорів зніміть шкірку. Щоб це зробити було легко, покладіть помідори окропом на 2 хвилини і відразу в холодну воду. Подрібніть томат кубиком.
5. У сковороду, де смажилася цибуля, покладіть томатну пасту і, помішуючи, тримайте на слабкому вогні 1 хвилину. Покладіть до неї підготовлені помідори, тушкуйте під кришкою 3 хвилини, після чого покладіть томатну масу до курки.
6. Болгарський перець вимийте, очистіть від серцевини та наріжте смужками. Гострий перець дрібно наріжте.
7. Покладіть обидва перці та аджику до м'яса. Зелень промийте в холодній воді, нарубайте і додайте половину в сковороду, разом з дрібно порубаним часником і хмелі-сунелі.
8. Додайте решту зелені в готову страву, накрийте кришкою і залиште на 20 хвилин постояти. Подавати страву смачно з картопляним пюре або просто з коржом.
Смачного!
Чахохбілі з курки по-грузинськи у мультиварці
Чим зручна мультиварка, то це тим, що все готується в одній чаші. Закладаючи продукти в потрібній послідовності, ми отримаємо приголомшливу грузинську страву. Курка, приготовлена в овочах, виходить соковитою та м'якою.
Складові:
- Курка – 1 кг.
- Червоний болгарський перець – 250 г.
- Помідор – 400 г.
- Морква – 100 г.
- Томатна паста – 100 мл.
- Зелень (кріп, кінза, петрушка, базилік) – 1 пучок
- Часник – 4 зубчики
- Перець гострий червоний (стручок) – 1-2 шт.
- Рослинна олія – 3 ст. л.
- Сіль, паприка, коріандр, – по 1/2 ч. л.
- Перець мелений, чебрець, розмарин – по 1/3 ч. л.
- Цибуля – 4 шт.
- Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Шматки курки в шкірці промийте, дайте стекти воді та обсушіть. Зайвий жир обріжте, якщо він є. Складіть курку в миску, обсипте сіллю, спеціями, утріть у м'ясо і залиште на 10 хвилин. Перекладіть м'ясо у суху мультиварку.
2. Поставте режим «Жарка» на 30 хвилин і обсмажте шматки курки з обох боків до рум'яного кольору. Спочатку готуйте при закритій кришці, м'ясо пустить сік, і тоді кришку необхідно відкрити.
3. Моркву та солодкий перець наріжте соломкою, цибуля – кільцями. З помідорів зніміть шкіру і наріжте кружальцями. Подрібніть часник ножем. Додайте до м'яса цибулю та часник, перемішайте і згасіть, поки цибуля не стане м'якою.
4. Додайте моркву, перемішайте і потім 3 хвилини, покладіть перець, і томіть ще 3 хвилини.
5. Додайте помідори та готуйте далі. Колір соусу протягом приготування змінюватиметься і стане більш апетитним. Закип'ятіть і спробуйте на сіль|соль|. При необхідності підсоліть. Поставте режим гасіння і готуйте 20 хвилин.
6. Подрібніть зелень і висипте в страва, додайте мелений перець і перемішайте. Вимкніть мультиварку та залиште страва настоятися під закритою кришкою.
7. Настою можна розкласти по тарілках або подавати в одному великому блюді на стіл. Насолоджуйтесь приголомшливим смаком!
Чахохбілі з курки з додаванням вина
Вишуканий рецепт чахохбілі з червоним сухим вином, ароматними спеціями та свіжою зеленню. Не переживайте на рахунок алкоголю, він випарується, залишивши лише приголомшливі нотки винограду.
Складові:
- Курка – 1,5 кг.
- Перець болгарський – 300 г.
- Помідор – 0,5 кг.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Томатний соус – 200 г.
- Базилік сушений – 1 ч. л.
- Часник – ½ головки
- Петрушка сушена – 1 ч. л.
- Соняшникова олія – 2 ст. л.
- Сіль, паприка, цукор – по 1 ч. л.
- Червоний перець – 1/2 ч. л.
- Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Курку промийте і розділіть на шматки одного розміру, розрізавши ножем.
2. Цибулю та часник очистіть від лушпиння, і наріжте цибулю півкільцями, а часник – пластинами. У гарячу сковороду налийте олію і обсмажте їх трохи, потім додайте шматочок вершкового масла – це додасть ніжного аромату і смаку. Обсмажте до прозорості та перекладіть у миску.
3. На тій же сковороді обсмажте шматки курки з обох боків золотого кольору.
4. Перекладіть до курки цибулю та часник, цукор, сіль та спеції, перемішайте.
5. Додайте вино, покладіть томатний соус і тушкуйте під кришкою 25 хвилин на маленькому вогні.
6. Готову страву зніміть з вогню та посипте щедро зеленню, залиште дійти під кришкою та розкладайте по тарілках ще гарячіше.
Смачного!
Простий та смачний рецепт чахохбілі з курки з волоським горіхом
Для приготування цього грузинського шедевра потрібний сотейник або сковорода з антипригарним покриттям. Це приголомшливе чахохбілі з багатим смаком, приправлене спеціями та збагачене зеленню, приготувати зовсім, нескладно, спираючись на зручний рецепт з фото.
Складові:
- Курка – 1 кг.
- Волоський горіх (ядра) – 1 склянка
- Лавровий лист – 2 шт.
- Помідор – 600 г.
- Масло вершкове – 50 г.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Кінза – 1 пучок
- Перець чилі – 1 стручок
- Часник – 5 зубчиків
- Петрушка, кріп, базилік – 1 пучок
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком
Процес приготування:
1. Курку розділіть на однакові шматки. Цибулю очистіть і подрібніть ножем.
2. Складіть вершкове масло, куряче м'ясо та цибулю в сотейник, поставте на вогонь і протушкуйте 10 хвилин. Налийте стільки води, щоб на 2/3 занурилася курка, і проваріть 15 хвилин.
3. Перемеліть ядра горіхів у крихту. Помідори опустіть у окріп на 2 хвилини та зніміть з них шкірку. Подрібніть у блендері в кашку. Змішайте обидва інгредієнти в окремому посуді.
4. Поєднайте курку з томатною масою, покладіть лавровий лист. Перемішайте, закип'ятіть та готуйте 7 хвилин.
5. Додайте порубану зелень і дрібно нарізаний часник у страву, перемішайте і закип'ятіть знову, накрийте кришкою і вимикайте. Страва має постояти 15 хвилин.
6. Викладіть чахохбілі по мисках і подавайте цю апетитну страву. Смачного!
Чахохбілі з курки по-грузинськи з картоплею
Рецепт з картоплею наближає грузинську кухню до такого звичного для російської людини ситного рагу, але при цьому техніка приготування та приправи роблять страву пікантною. При такому варіанті гарнір готувати немає необхідності. Страва самостійна, смачна та насичена.
Складові:
- Курка – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Помідор – 3 шт.
- Масло вершкове – 100 г.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Лимон – ½ шт.
- Зелень (кінза, петрушка, кріп) – 1 пучок
- Часник – 5 зубчиків
- Сіль – ½ ч. л.
- Перець мелений, коріандр, хмелі-сунелі – по 1/3 ч. л.
Процес приготування:
1. Покладіть в казан брусок вершкового масла|мастила| і розтопіть. Очистіть цибулю і наріжте кубиком.
2. Покладіть шматочки овочів у казан і обсмажте до прозорості. Перекладіть золотисту цибулю в окрему чашку.
3. Курку обмийте, обсушіть і наріжте порційними шматками. Перекладіть її в казан і на малому вогні загасіть, не додаючи олії, 5 хвилин.
4. М'ясо виділить сік, його потрібно злити в окрему чашу. Збільшіть вогонь і обсмажте куряче м'ясо, до золотистої скоринки, перевертаючи по обидва боки.
5. Додайте до курки цибулю та видавіть сік половини лимона. Часник очистіть і подрібнений, покладіть у казан. Гасіть 5 хвилин. Очистіть перець і картопля, промийте та наріжте кубиком. З помідорів зніміть шкірку і дрібно нарубайте.
6. Помістіть овочі та томатну масу в казан, додайте раніше злитий курячий сік, посипте спеціями та сіллю, перемішайте та тушкуйте 10 хвилин на середньому вогні. Додайте|добавляйте| рубану зелень в страва і готуйте ще 5 хвилин|мінути|.
7. Зніміть з вогню, залиште на 10 хвилин казан під кришкою дійти і викладайте чахохбілі по порціях. За бажання можна покласти ще зелені в тарілку.
Смачного!
Дуже смачний рецепт чахохбілі з курки з томатною пастою
Свіжий помідор – невід'ємна складова традиційної грузинської страви. Але, не завжди вдається знайти соковиті та стиглі м'ясисті помідори. Надати страві насиченого томатного смаку, і колір допоможе томатна паста. Як це зробити – читайте у цьому покроковому рецепті.
Складові:
- Курка – 1 кг.
- Перець болгарський – 300 г.
- Помідор – 0,5 кг.
- Масло вершкове – 1ст. л.
- Цибуля ріпчаста – 300 г.
- Томатна паста – 100 мл.
- Зелень (кріп, кінза, петрушка, базилік) – 50 г.
- Часник – 4 зубчики
- Перець гострий червоний (стручок) – 1-2 шт.
- Рослинна олія – 3 ст. л.
- Сіль, паприка, коріандр, – по 1/2 ч. л.
- Перець мелений, чебрець, розмарин – по 1/3 ч. л.
- Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Використовуватимемо стегна, гомілку і грудку курки. Промийте м'ясо під водою та обсушіть.
2. Помідори бажано брати стиглі та соковиті, насиченого червоного кольору, але томатна паста за необхідності допоможе скрасити цей момент, особливо взимку. Зніміть з помідорів шкірку, для цього зробіть хрестом надріз, залийте окропом на 2 хвилини і одразу обдайте крижаною водою. Наріжте всі помідори часточками чи дрібними кубиками.
3. Перець болгарський очистіть від насіння і наріжте тонко соломкою. Він теж додасть фарби страві. Часник подрібніть дрібно. Цибулю очистіть від лушпиння, обмийте і наріжте півкільцями. Цибуля потрібна для надання м'ясу соковитості.
4. Зелень промийте та просушіть. Виберіть ту, яка більше подобається. Кінза часто використовується в Грузії, але вона досить специфічна приправа на любителя з яскраво вираженим смаком. Кріп, петрушка та трохи базиліка – універсальний вибір.
5. Візьміть сковороду, налийте олію та обсмажте цибулю.
6. Одночасно, в іншому казані або сковороді з товстим дном, розігрійте і на невеликій кількості олії обсмажте курку до золотистого кольору. Спершу з одного боку, а потім з іншого боку теж.
7. У казан покладіть подрібнені помідори, тушкуйте із закритою кришкою 5 хвилин. Додайте|добавляйте| цибулю, акуратно перемішайте і продовжуйте гасити 5 хвилин|мінути| на невеликому вогні.
8. Додайте підготовлений перець, перемішайте, посоліть на свій смак, готуйте ще 5 хвилин. Додати томатну пасту, половину часнику, маленький стручковий перець цілком, попередньо вимитий, спеції з нашого списку. Закип'ятіть і протушкуйте 20 хвилин|мінути|.
9. На цей час виділиться достатньо соусу. Усі шматки м'яса мають бути покриті ним. Додайте решту часнику та зелені, щоб у соусі збереглася її свіжість. Додайте шматочок вершкового масла для прекрасного аромату та смаку.
10. Чекаєте, коли все закипить, накрийте кришкою та вимикайте. Страва має постояти 10 хвилин. Інгредієнти продовжуватимуть змішуватись у цей час, створюючи гармонійну єдину страву. Викладіть шматки курки у страва і полийте соусом. На гарнір можна подати картопля чи рис.