Коли відварена або смажена картопля набридла – радимо приготувати вам оригінальніший гарнір з цього ж овоча, тільки в духовці і з додаванням ароматних грибів. Така страва чудово доповнить будь-яку м’ясну страву, будь-то звичайні котлети або брізоль з курячого філе. Процес приготування дуже простий і на відміну від смаження, продукти достатньо підготувати до термічної обробки, а все інше за вас зробить духовка. Тому що не доведеться постійно помішувати вміст сковороди і стежити, щоб шматочки не підгоріли і не прилипли до дна. Спробуйте і ви, напевно, залишитеся задоволені результатом!
Картопля з грибами та сметаною в духовці
Овочі з грибами, стомлені в сметані з м’ясом – це настільки смачно та ароматно, що ми заздалегідь рекомендуємо вам готувати подвійну порцію. А сам процес готування настільки легкий і швидкий, що впорається навіть кулінар-аматор-початківець.
Час приготування – 1 год. 45 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 3.
Складові:
- Свинина – 300 грн.
- Картопля – 7-8 шт.
- Гриби – 300 грн.
- Цибуля – 1 шт.
- Перець болгарський – 3 шт.
- Томати – 5 шт.
- Сметана – 5 ст.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Вимірюємо необхідну кількість свіжих чи сухих грибів.
Крок 2. Заливаємо їх чистою водою та залишаємо приблизно на 20 хвилин.
Крок 3. Паралельно очищаємо бульби картоплі від щільної шкірки, нарізаємо.
Крок 4. Солодкий перець розрізаємо навпіл, виймаємо насіннєву коробочку і дрібно рубаємо.
Крок 5. Рекомендуємо використовувати перець різних кольорів для краси готової страви.
Крок 6. Шматок свинини обполіскуємо водою і даємо трохи обсохнути.
Крок 7. Ріжемо м’ясо на сегменти середнього розміру.
Крок 8. П’ять помідорів натираємо на великій тертці.
Крок 9. Очищену цибулю кришимо.
Крок 10. Тепер практично всі компоненти готові до збирання в горщику.
Крок 11. На дно кожного горщика укладаємо м’ясо (порційно).
Крок 12. На свинину – подрібнена цибуля.
Крок 13. На цибулю – гриби. Присипаємо продукти сіллю та чорним меленим перцем, орієнтуючись на свої уподобання.
Крок 14. Наступним шаром укладаємо картопляні скибочки.
Крок 15. Поверх рубаний перець.
Крок 16. І перетерті томати, які нададуть страві особливої соковитості.
Крок 17. І щоб усі компоненти були приправлені, знову посипаємо їх сіллю та перцем.
Крок 18. На верхівку кожного горщика кладемо трохи сметани.
Крок 19. І розділимо її за допомогою ложки.
Крок 20. Переставляємо жароміцний посуд у холодну духову шафу і тільки тепер починаємо нагрівання до позначки 220-240 градусів. Томимо страву протягом 60-90 хвилин (залежно від потужності вашої печі та розміру нарізки). Смачного!
Простий рецепт картоплі з грибами та куркою у духовці
Готуємо комплексну вечерю або обід, який підходить для всієї родини і включає не тільки гарнір, а й птицю. Витративши на приготування близько 15-20 хвилин, ви отримаєте неймовірно ніжне куряче філе в соусі з соєвого соусу і сметани, а доповнить його картопля з печерицями, цибулею та двома видами сиру.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти :
- Філе куряче – 3 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Печериці – 8 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Соус соєвий – 50 мл.
- Сметана – 4 ст.
- Сир “Моцарелла” – 100 гр.
- Сир “пармезан” – 100 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Філе промиваємо під струменем води, обсушуємо за допомогою паперових рушників та робимо надрізи, як показано на фото. При необхідності відокремлюємо білі плівки та зрізаємо вкраплення жиру.
Крок 2. Для маринування птиці в піалі змішуємо соєвий соус та сметану, присипаємо сіллю та меленим перцем.
Крок 3. Занурюємо птаха в отриманий маринад і залишаємо для просочення приблизно на 20 хвилин.
Крок 4. Очищену картоплю ріжемо на тонкі слайси і укладаємо у форму для запікання (за бажанням промазуємо посуд тонким шаром олії).
Крок 5. Печериці нарізаємо аналогічним чином та розділимо поверх овочевих скибочок.
Крок 6. На гриби – півкільця або кільця цибулі + сіль і перець на ваш смак.
Крок 7. На овочеву подушку кладемо замариноване м’ясо і виливаємо на нього залишки соєвого маринаду. Відправляємо заготовку в розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин.
Крок 8. У цей час пармезан подрібнюємо за допомогою терки з дрібними отворами, моцареллу ріжемо на дрібні кубики, в той же посуд вбиваємо куряче яйце і ретельно перемішуємо компоненти.
Приблизно через 40 хвилин від початку запікання, акуратно виймаємо форму і покриваємо курку сирно-яєчною масою – повертаємо в піч ще на 15 хвилин.
Крок 10. Після закінчення часу, овочі та птиця повністю приготувалися та готові до вживання. Дегустуйте та насолоджуйтесь. Смачного!
Як запекти картоплю з грибами та свининою в духовці?
Чи знаєте ви, що головний секрет приготування соковитого м’яса з овочами в духовці, полягає в тому, що свинину чи яловичину потрібно обсмажити перед запіканням? Завдяки такій простій маніпуляції сік, що міститься у продукті, «запечатується» у процесі смаження. Тому готова страва має не лише хрумку скоринку зовні, але й ніжну м’якоть усередині.
Час приготування – 1 год. 40 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти :
- Грудинка свиняча – 600 гр.
- Картопля – 10 шт.
- Гриби (відварені/заморожені) – 500 гр.
- Цибуля – 1-2 шт.
- Сметана 20% – 250 грн.
- Сир твердих сортів – до смаку.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Промите та обсушене м’ясо ріжемо на сегменти середнього розміру, посипаємо меленим перцем і перемішуємо.
Крок 2. Варені гриби хаотично подрібнюємо. У разі використання заморожених продуктів – попередньо виймаємо з холоду, промиваємо та також розрізаємо на менші шматочки.
Крок 3. Картоплю «звільняємо» від шкірки, обполіскуємо під струменем води і ріжемо максимально тонкими слайсами. Цибулю перетворюємо на півкільця чи кільця, як вам більше подобається.
Крок 4. У сковороді розігріваємо олію та обсмажуємо свинину до утворення рум’яної скоринки. Після цього перекладаємо в жароміцний посуд, що підходить для духової шафи і підсолюємо. А в цьому ж маслі, змішаному з жиром, пасеруємо цибульні півкільця до прозорості.
Крок 5. Обсмажену цибулю розділимо поверх свинини.
Крок 6. В іншій сковорідці обсмажуємо грибочки до напівготовності, заправляємо їх сметаною, приправляємо сіллю та меленим перцем – перемішуємо.
Крок 7. На цибульний шар викладаємо картопляні пластини.
Крок 8. Ароматний грибний соус стає завершальним шаром. Готуємо напівфабрикат за температури 190 градусів протягом однієї години під фольгою. За 5 хвилин до готовності присипаємо натертим сиром для пікантності. Смачного!
Смачна картопля з грибами та сиром у духовці
Ситний, а головне смачний гарнір до будь-якої м’ясної страви за годину? Легко! «Озброюйтесь» простим і перевіреним рецептом запеченої картоплі, смак якої відбиває та доповнює сир у поєднанні з грибами – пальчики оближеш!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Складові:
- Картопля – 1 кг.
- Печериці – 500 гр.
- Цибуля – 1-2 шт.
- Сметана – 400 грн.
- Сир – 200 гр.
- Олія – 2 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Для швидкості дій та власної зручності готуємо продукти, зазначені у графі «інгредієнти»: картоплю та цибулю очищаємо від шкірки та лушпиння, обполіскуємо водою. При необхідності чистимо гриби. Жирність сметани вибирайте на свій смак, але, як правило, чим вище вміст жиру, тим смачніше.
Крок 2. Цибулю нарізаємо пір’ям або півкільцями.
Крок 3. У сковороді нагріваємо столову ложку олії та пасеруємо цибулю.
Крок 4. Очищені бульби картоплі нарізаємо дуже тонкими слайсами (така нарізка скоротить час термічної обробки).
Крок 5. Гриби ріжемо пластинами.
Крок 6. Форму для запікання промазуємо тонким шаром олії, щоб уникнути пригорання та прилипання, розділимо картопляні скибочки, солимо.
Крок 7. Поверх укладаємо нарізані грибочки.
Крок 8. Для заправки в піалі перемішуємо сметану з прозорою цибулею, сіллю та чорним меленим перцем.
Крок 9. Покриваємо сметаною масою шар із печериць, і переставляємо жароміцний посуд у духовку на півгодини при температурі 180 градусів.
Крок 10. Не гаючи часу, подрібнюємо сир за допомогою бурякової терки.
Крок 11. Через 30 хвилин посипаємо сирною стружкою практично готову страву і доводимо до готовності протягом 5-7 хвилин.
Крок 12. Розкладаємо неймовірно смачну картоплю за порційними тарілками і за бажанням декоруємо свіжою зеленню. Смачного!
Картопля з грибами та фаршем у духовці
Коли ідеї для вечері або обіду вичерпали себе, скористайтеся докладним рецептом приготування ситної та соковитої страви, яка сподобається кожному – а-ля м’ясо по-французьки відразу з картопляним гарніром та грибочками. Однак у цій варіації використовується фарш, що позначається смаком виключно сприятливо.
Час приготування – 1 год. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 2.
Складові:
- Картопля – 3 шт.
- Фарш – 200 гр.
- Гриби – 300 грн.
- Цибуля – 1 шт.
- Томати – 2 шт.
- Сир твердих сортів – 100 грн.
- Олія соняшникова – 20 мл.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Лісові гриби або печериці обсмажуємо на невеликій кількості рослинної олії разом з дрібно нарізаною цибулею.
Крок 2. Форму для запікання промазуємо парою крапель олії і викладаємо картоплю, нарізану тонкими скибочками.
Крок 3. Поверх викладаємо цибулю з грибами.
Крок 4. У тій же сковороді смажимо будь-який фарш до готовності, приправивши м’ясну складову сіллю і меленим перцем.
Крок 5. На грибочки розділимо фарш, зверху укладаємо кружки томатів і посипаємо сиром, натертим на великій тертці.
Крок 6. Запікаємо протягом 40 хвилин при 180 градусах. Ароматну та ситну страву після термічної обробки розкладаємо по тарілках і приступаємо до трапези. Смачного!
Картопля з грибами, запечена в рукаві
Страви, приготовані з картопля з грибами – це завжди неймовірно смачно, ароматно та ситно. До того ж, така страва готується настільки просто, що впорається навіть дитина, особливо з огляду на той факт, що при запіканні компонентів у рукаві, кулінару навіть не потрібно повертати і стежити за процесом термічної обробки, що значно спрощує сам процес.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 3.
Складові:
- Печериці – 350 гр.
- Картопля – 700 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Олія соняшникова – 2 ст.
- Паприка солодка мелена – 2 тріски.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо, продукти: картоплю та цибулю «звільняємо» від шкірки і лушпиння, разом з печерицями ополіскуємо під струменем води і даємо трохи часу обсохнути.
Крок 2. Бульби картоплі ріжемо на досить великі сегменти.
Крок 3. Грибочки розрізаємо на 4 чи 6 елементів залежно від своїх розміру.
Крок 4. Очищені цибулини нарізаємо півкільцями або кільцями – як вам більше подобається.
Крок 5. В об’ємній чаші з’єднуємо компоненти, присипаємо їх сіллю, меленим перцем та солодкою меленою паприкою (кількість спецій регулюємо під свої переваги). У приправлені овочі та печериці підливаємо дві столові ложки соняшникової олії.
Крок 6. Викладаємо підготовлені інгредієнти у рукав і ретельно перемішуємо.
Крок 7. Закриваємо пакет для запікання згідно з інструкцією та поміщаємо заготовку на лист або у форму для запікання.
Крок 8. Готуємо страву протягом 40 хвилин за 180 градусів. Після закінчення часу розрізаємо рукав зверху вздовж і пропікаємо ще 10 хвилин, щоб компоненти підрум’янилися.
Крок 9. Золотисту картоплю з грибами подаємо до столу у гарячому вигляді. За бажанням, посипавши подрібненою зеленню. Смачного!
Як швидко приготувати картоплю з грибами та цибулею в духовці?
Класика української кухні – це, звичайно ж, картопля з грибами, доповнена пір’ям цибулі. Така страва готується дуже просто і швидко, завдяки попередньому відварюванню картоплі. А потім, підрум’янемо інгредієнти разом із сиром у духовці, щоб страва мала золотисту хрустку скоринку.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Складові:
- Картопля – 4-6 шт.
- Печериці – 700 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Сир напівтвердих сортів – 150 грн.
- Олія соняшникова – 2 ч.л.
- Сіль за смаком.
- Спеції – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Бульби картоплі ретельно промиваємо водою і відварюємо в мундирі до готовності.
Крок 2. Не гаючи часу, очищаємо цибулю від лушпиння, ріжемо півкільцями і пасеруємо на олії до легкої рум’яності.
Крок 3. Знімаємо золотисту цибулю зі сковороди та перекладаємо в піалу.
Крок 4. У тому ж жароміцному посуді обсмажуємо гриби, нарізані тонкими пластинами. Готуємо печериці до повного випаровування вологи.
Крок 5. У піалі перемішуємо ароматні грибочки із цибулею.
Крок 6. Форму для запікання промазуємо тонким шаром олії та викладаємо очищену та нарізану скибочками близько 1-2 сантиметром завтовшки картоплю.
Крок 7. Приблизно на 10-15 хвилин відправляємо основний компонент у духовку для утворення скоринки.
Крок 8. Рум’яну картоплю посипаємо сіллю та улюбленими приправами, зверху розділимо обсмажені інгредієнти.
Крок 9. Останнім шаром викладаємо сир, подрібнений за допомогою тертки з дрібними отворами.
Крок 10. Повертаємо форму в піч і тушкуємоо ще 5-7 хвилин, щоб сир повністю розплавився і обволок грибний шар. Смачного!
Картопля з грибами та майонезом у духовці
Запечена картопля, та ще й з грибами – це саме та страва, яку неможливо зіпсувати, особливо при додаванні майонезу та гострого соусу. Майонез надає овочам неповторної соковитості. Також варто відзначити, що картопля чудово поєднується з мускатним горіхом, чорним і червоним перцем, зірою, але вибір спецій залишається на кулінарі, тому що приправи найкраще підбирати, орієнтуючись на свої уподобання.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Складові:
- Гриби – 500 грн.
- Картопля – 700 гр.
- Томатна паста – 4 ст.л.
- Часник – 2 зуб.
- Аджика (приправа суха) – 2 ст.
- Перець чорний мелений – 1 ч.л.
- Паприка солодка мелена – 1 ст.
- Перець червоний пекучий мелений – ½ ч.л.
- Петрушка – ½ пучка.
- Вода – 2/3 ст.
- Цибуля – 1 шт.
- Майонез – 1 ст.
- Олія – 3 ст.л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. 700 г картоплі очищаємо, промиваємо водою і ріжемо на шматочки середнього розміру.
Крок 2. Цибулину нарізаємо півкільцями, печериці або будь-які інші гриби ріжемо на платівки.
Крок 3. У сковороді розігріваємо приблизно дві ложки олії і на максимальному полум’ї «обпалюємо» цибулю з грибами, постійно помішуючи, щоб уникнути пригорання.
Крок 4. Готуємо спеції та очищаємо зубки часнику.
Крок 5. Щедро присипаємо картоплю приправами і до неї додаємо часникові зубки, пропущені через прес.
Крок 6. Також до основного компонента – картоплі, перекладаємо пересмажені гриби + майонез та паста з томатів.
Крок 7. Добре перемішуємо продукти для рівномірного розподілу спецій і перекладаємо в глиняні горщики, придатні для приготування печі. Коли інгредієнти утрамбовані – підливаємо трохи води, закриваємо кришку і відправляємо в духовку: 25-30 хвилин при 220 градусах.
Крок 8. Готову картоплю з грибами в гострому соусі перед подачею присипаємо подрібненою петрушкою та насолоджуємось. Смачного!