Грибний суп зі свіжих грибів – 10 найсмачніших рецептів з покроковими фото

Грибний суп зі свіжих грибів – найсмачніша перша страва літньо-осіннього періоду. Для супу підходять всі різновиди їстівного гриба, і цікавий смак виходить із грибного асорті. Для ситності суп готується з додаванням м'яса, картоплі чи крупи, а для ніжного смаку – зі шматочками сиру чи жирними вершками.

Суп із свіжих грибів із картоплею

Суп із свіжих грибів із додаванням картоплі визнається класикою. Він не готується на м'ясному бульйоні та до нього не додається м'ясо. Суп виходить пісним, але ситним, адже гриби містять багато білка. Готуємо суп зі свіжих білих грибів, як найсмачніших, але можна використовувати лисички, маслюки та інші види їстівних грибів. Спецій у суп багато не кладемо, щоб не пропав грибний аромат страви.

    Грибний суп із свіжих лісових грибів

    Смак грибного супу зі свіжих лісових грибів багато в чому визначається видом грибів, і вам пропонується зварити його з гарних та благородних подосиновиків. Цей гриб відрізняє щільна м'ясиста текстура і суп на основі його буде подібний до м'ясного супу, але з особливим грибним смаком. Доповнимо суп картоплею і вермишеллю і засмажимо цибулею з морквою. Вийде дуже смачно.

    Час приготування: 1 година 30 хвилин.

    Час приготування: 30 хвилин.

    Порції: 4.

    Складові:

    • Подосиновики середні – 6 шт.
    • Вода – 2 л.
    • Картопля велика – 2 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Вермішель – 1.5 ст.
    • Лавровий лист – за смаком.
    • Перець чорний горошок – до смаку.
    • Олія – для смаження.
    • Сіль за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Подосиновики підготувати до варіння супу: почистити, промити під проточною водою і нарізати невеликими шматочками.

    Крок 2. Потім протягом 40 хвилин відварити нарізані подосиновики у двох літрах води з додаванням солі.

    Крок 3. Відварені гриби відкинути на друшляк і грибний відвар перелити в ту ж каструлю.

    Крок 4. Очищену картоплю нарізати маленькими кубиками і поставити варитися в грибному відварі.

    Крок 5. На розігрітій олії обсмажити до легкого золотистого кольору дрібнонарізану цибулину.

    Крок 6. Потім до неї додати подрібнену на великій тертці моркву та обсмажити до м'якості.

    Крок 7. До цих обсмажених овочів перекласти відварені шматочки подосиновиків і обсмажити протягом 10 хвилин.

    Крок 8. Зажарку подосиновиків з овочами перекласти в каструлю до звареної на той час картоплі.

    Крок 9. Насипати до супу півтори ложки вермішелі, перемішати все і поварити суп ще п'ять хвилин.

    Крок 10. Потім до супу додати горошки перцю, лавровий лист і через 10 хвилин вогонь вимкнути.

    Крок 11. Приготовлений суп із свіжих лісових грибів розлити по тарілках, доповнити сметаною з|із| нарізаною зеленню і подати до столу. Смачного!

    Суп-пюре із свіжих грибів

    Суп-пюре зі свіжих грибів, поряд із крем-супом на інших основах, є популярним та затребуваним за свій смак та ніжну текстуру. Простий варіант – відварити гриби, подрібнити блендером, додати інші смакові інгредієнти та готове страву. В даному рецепті основу супу-пюре робимо з картоплі та додамо свіжі лісові гриби, тушковані з овочами. Свіжі гриби можна без втрати смаку замінити на морожені гриби.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 3.

    Складові:

    • Гриби свіжі – 250 грн.
    • Вода – 1.5 л.
    • Картопля – 4 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Перець чорний мелений – до смаку.
    • Олія – для смаження.
    • Сіль за смаком.
    • Сметана – 3 ст.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу підготувати всі продукти для супу згідно з рецептом. Гриби перебрати та добре промити під проточною водою.

    Крок 2. Підготовлені гриби нарізати невеликими кубиками, а маленькі екземпляри залишити цілими.

    Крок 3. Нарізання грибів перекласти в глибоку сковорідку, залити водою, проварити протягом 5-10 хвилин і злити воду. Почистити цибулю та моркву та подрібнити їх будь-яким способом. До грибів у сковорідку налити олію, перекласти цибулю з морквою і обсмажити до м'якості овочів. Потім налити до них трохи води, посолити, поперчити та згасити гриби з овочами 40 хвилин на маленькому вогні до повного випарювання рідини.

    Крок 4. Поки тушкують гриби, почистити та промити картоплю. Відварити його у підсоленій воді до готовності.

    Крок 5. З відвареної картоплі воду злити в окремий посуд. Відварену картоплю розім'яти до стану пюре товкачем або міксером.

    Крок 6. В отримане картопляне пюре покласти три ложки сметани, перелити картопляний відвар, додати воду, щоб вийшло на три порції супу, і додати сіль на свій смак. Ці інгредієнти добре перемішати та суп довести до кипіння.

    Крок 7. Потім перекласти в суп тушковані гриби в овочах, ще раз перемішати і зняти пробу. Натомити суп-пюре кілька хвилин і вогонь вимкнути.

    Крок 8. Приготовлений суп-пюре із свіжих грибів розлити по тарілках і подати до столу. Смачного!

    Суп із свіжих грибів та плавленого сиру

    Суп із свіжих грибів та плавленого сиру відрізняє ніжність та густота консистенції разом із витонченим вершковим смаком. Для супу підходять як доступні печериці, так і лісові гриби, з яких суп виходить найсмачнішим та ароматнішим. Плавлений сир вибирається якісний і з високою жирністю, щоб добре розійшовся в супі та середній його розрахунок: 1 сирок на 1 л бульйону.

    Час приготування: 1 год.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 2.

    Складові:

    • Гриби свіжі (печериці) – 150 гр.
    • Картопля – 2 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Сир плавлений – 100 гр.
    • Бульйонний грибний кубик – 1 шт.
    • Базилік сухий – до смаку.
    • Оливкова олія – для смаження.
    • Сіль за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. У каструлю для супу наливаємо чисту воду з розрахунком на дві порції і ставимо кип'ятитись.

    Крок 2. Поки вода закипає, очищаємо та промиваємо картоплю. Потім нарізаємо його дрібними кубиками.

    Крок 3. Очищену цибулину дрібно нарізаємо ножем.

    Крок 4. У сковорідці розігріваємо трохи оливкової олії і в ній до м'якості обсмажуємо нарізану цибулю.

    Крок 5. Очищену моркву подрібнюємо на будь-якій тертці, перекладаємо до обсмаженої цибулі і смажимо до готовності.

    Крок 6. Свіжі гриби промиваємо, нарізаємо невеликими слайсами.

    Крок 7. У воду, що закипіла, кладемо шматочки грибів і після повторного закипання бульйону перекладаємо в каструлю картопляну нарізку і варимо суп до готовності картоплі.

    Крок 8. За 2-3 хвилини до закінчення варіння перекладаємо в суп обсмажену моркву з цибулею і вогонь робимо мінімальним.

    Крок 9. Потім кладемо в суп плавлений сир.

    Крок 10. В останню чергу до супу додаємо кубик грибного бульйону та сухий базилік. Суп перемішуємо, щоб сир повністю розчинився та через хвилину вогонь вимикаємо.

    Крок 11. Каструлю накриваємо кришкою, даємо супу зі свіжих грибів та плавленого сиру 15 хвилин для наполягання та подаємо до столу. Смачного!

    Грибний суп зі свіжих печериць

    Грибний суп зі свіжих печериць як проста, але досить ситна страва, в цьому рецепті готуємо за класичним варіантом. Варимо грибний суп на воді та з мінімальним набором інгредієнтів: свіжі печериці, цибуля та картопля. Для насиченості смаку печериці обов'язково обсмажуємо із цибулею, і гриби вибираємо середнього розміру.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порції: 4.

    Складові:

    • Печериці свіжі – 350 гр.
    • Картопля – 4 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Олія – 3 ст.л.
    • Сіль за смаком.
    • Зелень – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу для кип'ятіння ставиться чиста вода в каструлі для супу. У свіжих печериць знімається шкірка з капелюшків. Потім гриби добре промиваються під проточною водою та нарізаються великими слайсами.

    Крок 2. Картопля очищається, промивається холодною водою, нарізається середніми кубиками і перекладається в воду, що закипіла.

    Крок 3. У сковорідці розігрівається олія. У нього кладеться грибна нарізка і смажиться на середньому вогні.

    Крок 4. Дрібно нарізається цибуля і перекладається до грибів. Все посипається сіллю і смажиться під кришкою до повного випарювання грибного соку і легкого рум'яного кольору печериць і цибулі.

    Крок 5. Зажарка з грибів з цибулею перекладається в каструлю до картоплі, що зварилася. До супу додається сіль і все добре перемішується.

    Крок 6. У готовий суп кладеться дрібно нашаткована зелень і знімається проба.

    Крок 7. Приготовлений суп зі свіжих печериць відразу подається до столу. Смачного!

    Суп із свіжих грибів із вермішеллю

    Суп зі свіжих грибів з вермішеллю готується швидко, виходить легким і водночас ситним. Картоплю в цьому рецепті не додаємо. Беремо печериці, як засвоювані організмом гриби, на відміну лісових грибів. Гриби обсмажуємо з цибулею та морквою і на цій основі варимо суп з додаванням вермішелі, розрахунок якої для густого супу: – на 1 літр бульйону додається 1 ополоник вермішелі. Такий суп можна подавати дітям.

    Час приготування: 35 хвилин.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порції: 5.

    Складові:

    • Свіжі гриби – 400 гр.
    • Вермішель – 100 грн.
    • Морква – 1 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Сметана 25% – 2.5 ст.л.
    • Олія – 3 ст.л.
    • Сіль за смаком.
    • Зелень – 1 пучок.
    • Перець чорний мелений – до смаку.

    Процес приготування:

    Крок 1. Насамперед, враховуючи швидке приготування страви, потрібно підготувати всі продукти згідно з рецептом і розкласти їх по тарілках. Цибулю та моркву почистити та подрібнити. Гриби промити та нарізати тонкими слайсами. Зелень також дрібно|мілко| нарізати.

    Крок 2. У сковорідці розігріти олію і обсмажити в ній до м'якості цибулю та моркву.

    Крок 3. До обсмажених овочів перекласти грибну нарізку і обсмажити при помішуванні до повного випарювання грибного соку.

    Крок 4. Гриби на свій смак посипати сіллю з чорним перцем, додати жирну, щоб не згорнулася, сметану, все перемішати і через 2 хвилини вогонь вимкнути.

    Крок 5. Обсмажені в сметані гриби з овочами перекласти в каструлю для супу, залити 2,5-3 літрами бульйону або води і довести суп до кипіння на середньому вогні. Потім вогонь зменшити до мінімального, насипати розраховану кількість вермішелі і все добре перемішати. Поварити грибний суп з вермішелью протягом 5-6 хвилин. Розлити його по тарілках, доповнити зеленню та подати до столу. Смачного!

    Суп із свіжих грибів на курячому бульйоні

    Варіант приготування супу зі свіжих грибів на курячому бульйоні буде смачнішим, адже гриби добре поєднуються з куркою у багатьох стравах. Для бульйону вибираємо курячі грудки або стегенця і шкіру знімаємо. Гриби обсмажуємо з морквою та цибулею. У цьому рецепті доповнимо смак супу плавленим сирком, але можна і залишити прозорий бульйон.

    Час приготування: 1 година 40 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 4.

    Складові:

    • Курячий стегенець – 1 шт.
    • Свіжі гриби – 300 грн.
    • Картопля велика – 3 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Цибуля невелика – 2 шт.
    • Сирок плавлений – 2 шт.
    • Масло вершкове – 50 гр.
    • Зелень – 1 пучок.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний горошок – до смаку.
    • Лавровий лист – 1 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Відразу готуємо всі продукти для супу, згідно з рецептом, і щоб усе було під рукою.

    Крок 2. Потім варимо курячий бульйон. Нескорок звільняємо від шкіри, кладемо в каструлю, заливаємо 2,5 літра чистої води, додаємо лавровий лист із сіллю та горошками чорного перцю і варимо протягом півгодини від початку кипіння. Потім зварений стегенце виймаємо з бульйону і на ньому варимо суп.

    Крок 3. Очищену картоплю нарізаємо маленькими кубиками і кладемо в киплячий бульйон. Варимо картоплю до м'якості.

    Крок 4 Гриби промиваємо, нарізаємо тонкими слайсами, кладемо на суху сковорідку, прикриваємо кришкою і смажимо на великому вогні до повного випаровування грибного соку. Потім до грибів додаємо вершкове масло і на середньому вогні тушкуємоо гриби, щоб масло розтопилося.

    Крок 5. Заздалегідь очищаємо та подрібнюємо будь-яким способом цибулю з морквою. Овочі перекладаємо в сковорідку до грибів, перемішуємо, на свій смак посипаємо сіллю і все смажимо на невеликому вогні протягом 10-15 хвилин.

    Крок 6. У бульйон зі звареною картоплею перекладаємо обсмажені гриби, додаємо плавлені сирки, подрібнені на тертку, і суп перемішуємо. Можна додати в суп нарізане шматочками відварене куряче м'ясо, але це до смаку. Кладемо в зварений на курячому бульйоні грибний суп дрібно нарізану зелень, вогонь вимикаємо і даємо страві 20 хвилин для настоювання під закритою кришкою. Готову страву подаємо до столу. Смачного!

    Грибний суп зі свіжих грибів із вершками

    Суп із свіжих грибів із вершками, або вершковий суп, відноситься до страв високої кухні. Але його легко приготувати вдома. Страва завжди виходить ароматною, ніжною і з приємним вершковим смаком. У цьому рецепті вам пропонується варіант для ділового обіду: готуємо з печериць, на бульйоні і додамо до супу трохи гострого перцю.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Час приготування: 15 хвилин.

    Порції: 3.

    Складові:

    • Свіжі печериці – 600 гр.
    • Вершки 10% – 250 мл.
    • Бульйон (м'ясний/овочевий) – 1 л.
    • Цибуля біла – 4 шт.
    • Масло вершкове – для смаження.
    • Зелень для декору.
    • Сіль за смаком.
    • Перець гострий – до смаку.
    • Лавровий лист – 1 шт.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для надання особливої гостроти та апетитності страви гострий перець нарізається тонкими кільцями.

    Крок 2. З капелюшків печериць знімається шкірка. Потім гриби добре промиваються проточною водою та нарізаються невеликими шматочками довільної форми.

    Крок 3. Очищена цибуля дрібно шаткується і обсмажується до легкого рум'яного кольору на вершковому маслі.

    Крок 4. До обсмаженої цибулі перекладається грибна нарізка. Смажать гриби протягом 10-15 хвилин і до повного випаровування грибного соку.

    Крок 5. У каструлі для супу доводиться до кипіння м'ясний чи овочевий бульйон. У нього перекладаються зі сковорідки, обсмажені з цибулею печериці. Потім в суп додається лавровий лист, гострий перець і сіль на ваш смак. Суп вариться на невеликому вогні 10 хвилин.

    Крок 6. Потім у суп наливається 250 мл вершків. Суп перемішується, доводиться до кипіння, щоб вершки не згорнулися та вогонь вимикається.

    Крок 7. Супу із свіжих грибів із вершками дається небагато часу для наполягання. Потім він розливається чашками, декорується зеленню і сухариками і подається до столу. Смачного!

    Суп із свіжих грибів із перловкою

    Суп зі свіжих грибів з перловкою подібний до традиційного розсольника з солянкою і гриби в ньому замінюють м'ясо. Для супу краще брати лісові гриби, так як тепличні печериці або гливи не дають справжнього грибного аромату. Перловка заздалегідь замочується на декілька годинників або можна заздалегідь зварити і від її кількості залежить густота страви. Варимо суп на грибному бульйоні, моркву з цибулею та грибами обсмажуємо.

    Час приготування: 1 година 20 хвилин.

    Час приготування: 20 хвилин.

    Порції: 4.

    Складові:

    • Свіжі гриби – 300 грн.
    • Крупа перлова – ½ ст.
    • Картопля – 2 шт.
    • Морква – 1 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Сіль за смаком.
    • Перець чорний мелений – до смаку.
    • Олія – для смаження.

    Процес приготування:

    Крок 1. Перловку заздалегідь добре промити і замочити в холодній воді на кілька годин, а краще на ніч.

    Крок 2. Свіжі гриби очистити від сміття, помити, нарізати невеликими шматочками та обварити у каструлі для супу. Цю воду злити. Гриби залити чистою водою для 4 порції і поварити гриби протягом 20-25 хвилин від початку кипіння води.

    Крок 3. Почистити цибулю з морквою та дрібно нарізати.

    Крок 4. Цю нарізку обсмажити до м'якості в розігрітій олії.

    Крок 5. Потім до овочів перекласти відварені гриби і посмажити разом протягом 5-8 хвилин при періодичному помішуванні.

    Крок 6. Очищену картоплю нарізати невеликими кубиками.

    Крок 7. У грибному бульйоні зварити до готовності перлову крупу.

    Крок 8. Потім у бульйон перекласти картопляну нарізку та приготовлену грибну засмажку. Суп на свій смак посолити, додати чорний перець і варити на невеликому вогні до повної готовності картоплі з перлівкою.

    Крок 9. Приготовлений суп із свіжих грибів з перловкою розлити по тарілках і подати до столу. Смачного!

    Рисовий суп зі свіжими грибами

    Рисовий суп зі свіжими грибами буде у вас варіантом із лінійки грибних супів. Його відрізняє ситність, легкість, гарний смак і швидке приготування, а свіжі печериці або гливи дозволяють господині готувати таку страву будь-якої пори року. Обов'язковими інгредієнтами рисового супу є цибуля з морквою. У цьому рецепті готуємо суп на курячому бульйоні і без картоплі, що зробить страву дієтичною.

    Час приготування: 40 хвилин.

    Час приготування: 10 хвилин.

    Порції: 3.

    Складові:

    • Курячий бульйон – 1.2 л.
    • Рис – 2 ст.
    • Свіжі гриби (гливки) – 200 гр.
    • Морква – 1 шт.
    • Цибуля – 1 шт.
    • Сіль за смаком.
    • Часник – 2 зубки.
    • Зелень – до смаку.
    • Олія – 20 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Наливаємо в каструлю для супу курячий бульйон і ставимо на плиту. Картоплю очищаємо, промиваємо, нарізаємо невеликими кубиками та перекладаємо в бульйон.

    Крок 2. Очищаємо цибулину з морквою, нарізаємо маленькими шматочками довільної форми і цю нарізку протягом 10 хвилин обсмажуємо на олії та на невеликому вогні.

    Крок 3. Приготовлену овочеву засмажку перекладаємо в каструлю з картоплею та продовжуємо варити суп.

    Крок 4. Рис добре промиваємо кілька разів у холодній воді та перекладаємо в каструлю. Суп на свій смак солимо.

    Крок 5. Гриби (гливки) чистимо, промиваємо і нарізаємо також невеликими шматочками.

    Крок 6. Коли картопля з рисом будуть готові, перекладаємо в суп грибну нарізку і варимо суп з грибами ще 5-6 хвилин. Для гливи або печериць цього часу буває достатньо, а лісові гриби варити в супі потрібно довше. Потім вогонь вимикаємо.

    Крок 7. У зварений суп кладемо подрібнені на часнику зубки часнику.

    Крок 8. Потім додаємо до супу дрібнонарізану зелень. Знімаємо пробу і даємо страві трохи настоятися, щоб стало смачніше.

    Крок 9. Приготовлений суп з свіжими грибами розливаємо по тарілках і подаємо до столу. Смачного!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал