Грибний суп – 11 рецептів приготування з покроковими фото

Грибний суп по-справжньому осіння перша страва – це однозначно наваристий суп, приготований на основі грибів. Готувати таку страву можна, як з покупних шампіньйонів, так і з власноруч зібраних боровиків, опеньків і лисичок. У суп прекрасно підходять заморожені або висушені заготовки, смакові характеристики від цього ніяк не залежить і страва завжди виходить неймовірно ароматною і ситною.

Ніжний грибний суп-пюре з шампіньйонів з вершками

Навіть при дотриманні дієти або правильного харчування – можна і потрібно балувати себе смачними і ароматними першими стравами. Сьогодні вашій увазі видається рецепт легкого і низькокалорійного супу-пюре з шампіньйонів і овочів, на приготування якого піде не більше, півгодини. А в готовій страві міститься всього лише 72 кілокалорій на 100 грам, тому можна навіть на ніч!

Час готування – 30 хв.

Час приготування – 10 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Шампіньйони – 400 гр.
  • Картопля – 4-5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Вершки ( не більше 10-15% ) – 200 мл.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти за списком: перераховані овочі очищаємо від шкірки, промиваємо і даємо трохи часу обсохнути.

Крок 2. Очищену картоплю ріжемо невеликими кубиками, перекладаємо в каструлю і заливаємо водою таким чином, щоб рідина покривала тільки овочеві шматочки.

Крок 3. Тим часом подрібнюємо ріпчасту цибулю і пасеруємо її до прозорості на невеликій кількості олії.

Крок 4. Моркву, натерту на дрібній терці, відправляємо до цибулі і тушкуємо ще близько 3 хвилин.

Крок 5. До обсмажених овочів додаємо довільно нарізані гриби і готуємо до того моменту, поки з шампіньйонів вийде зайва волога.

Крок 6. З готової картоплі зливаємо відвар в окрему піалу (ця рідина стане в нагоді нам пізніше, щоб довести суп до потрібної консистенції).

Крок 7. У каструлю з картоплею перекладаємо пасеровані гриби з овочами.

Крок 8. За допомогою погружного блендера перебиваємо всі компоненти страви до стану пюре, поступово вливаючи вершки. У разі якщо консистенція виявиться занадто густою – підливаємо картопляний відвар.

Крок 9. Приправляємо страву сіллю і перцем.

Крок 10. Гарненько перемішуємо спеції і залишаємо настоюватися під кришкою на 5-10 хвилин.

Крок 11. Гарячий суп-пюре розливаємо по тарілках і за бажанням прикрашаємо слайсами обсмажених грибів і нарізаною зеленню. Смачного!

Класичний грибний суп із заморожених білих грибів

Насичений і ситний суп з лісових грибів, зібраних своїми руками – це одна з найсмачніших перших страв, яку можна приготувати у себе на кухні. Картопляні кубики, пасеровані овочі і шматочки білих грибів – справжній делікатес, з приготуванням якого впорається кожен, слідуючи докладного рецептом.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Гриби білі заморожені – 500 гр.
  • Картопля – 400 гр.
  • Морквина – 70 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 50 гр.
  • Олія / або вершкове масло – 2 ст. л
  • Сметана – 4 ст.л.
  • Лист лавра – 3 шт.
  • Петрушка – ½ пучка.
  • Цибуля зелена – ½ пучка.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. За 30-40 хвилин до початку готування виймаємо цілісні боровики з морозильної камери і залишаємо при кімнатній температурі, щоб вони трохи відтанули, але як і раніше залишалися твердими всередині.

Крок 2. Відокремлюємо ніжки від капелюшків. Товсті ніжки дрібно нарізаємо і обсмажуємо пару хвилин у власному соку, а після, додаємо столову ложку олії і підрум’янюємо.

Крок 3. Капелюшки нарізаємо довільно, укладаємо в каструлю і заливаємо водою – даємо закипіти, шумівкою знімаємо пінку і варимо близько 40 хвилин.

 Крок 4. На залишках олії пасеруємо подрібнений ріпчасту цибулю і моркву до м’якості.

Крок 5. Картоплю очищаємо, ополіскуємо водою і ріжемо невеликими кубиками.

Крок 6. У грибний відвар відправляємо золотисті ніжки, картоплю, овочі, листи лаврушки, сіль і перець за смаком – тушкуємо ще 20-25 хвилин на повільному вогні.

Крок 7. Після закінчення часу розливаємо першу страву по супницях, додаємо в кожну тарілку по ложці сметани і щедро посипаємо зеленню. Смачного!

Грибний суп з сушених білих грибів

Менше ніж за годину, проведений біля плити, можна з легкістю приготувати дуже ароматний і ситний супчик з сушених грибів і картоплі. Дана страва готується на воді, а не на бульйоні, таким чином, страва виходить низькокалорійним, але не менш смачним.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 1,5 л.

Інгредієнти:

  • Картопля – 7 шт.
  • Гриби білі сухі – 30 гр.
  • Морквина – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Вершки 20% — 100 мл.
  • Олія – 1-2 ст.л.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю очищаємо і нарізаємо невеликими брусочками, закидаємо в киплячу підсолену воду.

Крок 2. Паралельно в сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо очищену подрібнену морквину кілька хвилин, після додаємо очищену від лушпиння ріпчасту цибулю, нарізану півкільцями.

Крок 3. Сушені гриби заливаємо теплою водою і залишаємо розмокати на 10 хвилин.

Крок 4. Зливаємо рідину з-під грибів в окремий посуд.

Крок 5. Перекладаємо боровики до пасерованим овочам і підливаємо трохи води, в якій вони були замочені. Випарюємо рідину і після, вливаємо вершки.

Крок 6. Перемішуємо всі компоненти в сковорідці і знімаємо з плити.

Крок 7. Обрану вами зелень дрібно шинкуємо.

Крок 8. Засипаємо зелень до грибів з овочами і знову розмішуємо.

Крок 9. До готовій картоплі перекладаємо інгредієнти в вершках, доводимо до кипіння і вимикаємо вогонь.

Крок 10. За бажанням, настоюємо суп під кришкою близько години для більш вираженого аромату. Смачного!

Дуже смачний суп зі свіжих лісових грибів

Немає нічого смачнішого, ніж тарілка гарячого супу, приготованого з свіжозібраних грибів. Така страва відрізняється своїм неповторним смаком і яскраво вираженим ароматом, який неможливо переплутати з чимось ще.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2,3-2,5 л.

Інгредієнти:

  • Гриби лісові – 600 гр.
  • Вода – 2 л.
  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Олія – 1 ст.л.
  • Масло вершкове – 20 гр.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Гриби ретельно промиваємо від сміття, гілочок і листя під струменем води, даємо трохи часу обсохнути.

Крок 2. Нарізаємо боровики шматочками приблизно однакового розміру.

Крок 3. Перекладаємо гриби в каструлю, солимо, заливаємо водою, доводимо до кипіння і відварюємо протягом півгодини, не забуваючи знімати пінку.

Крок 4. В іншу каструлю наливаємо воду і перекладаємо відварені грибочки, знову даємо закипіти і тушкуємо ще 10 хвилин на повільному вогні.

Крок 5. В цей час обсмажуємо на вершковому маслі і рослинній олії очищену від лушпиння подрібнену ріпчасту цибулю і очищену, і нарізану морквину, до рум’яності.

Крок 6. Коли овочі стануть м’якими – вимикаємо вогонь.

Крок 7. Паралельно очищаємо картоплю і нарізаємо її невеликими брусочками.

Крок 8. У посуд, де варяться гриби, закидаємо картоплю і готуємо 15-20 хвилин.

Крок 9. Коли картопляні кубики стануть м’якими – відправляємо в суп пасеровані овочі і тушкуємо 5 хвилин після закипання.

Крок 10. Після закінчення часу додаємо в каструлю, дрібно нарубану зелень, чорний мелений перець і сіль при необхідності, перемішуємо і настоюємо під закритою кришкою 10 хвилин.

Крок 11. Розливаємо прозорий суп по тарілках і насолоджуємося.

Смачного!

Як зварити суп із заморожених лісових грибів?

Напевно, у кожного любителя ходити за грибами, в морозилці лежить пакетик з цим прекрасним і ароматним продуктом, але що ж з ним робити? Звичайно ж, зварити насичений і неймовірно красивий суп з лісових грибів з картоплею і свіжою зеленню.

Час готування – 1 ч. 15 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Гриби лісові заморожені – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Олія – 2-3 ст.л.
  • Суміш з сухих грибів – 2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. На дно каструлі наливаємо олію і засипаємо очищену від лушпиння подрібнену ріпчасту цибулю.

Крок 2. Далі відправляємо очищену морквину, натерту на терці, перемішуємо і тушкуємо до м’якості близько 7-10 хвилин.

Крок 3. Тим часом очищаємо і довільно ріжемо картоплю невеликими шматочками – перекладаємо до рум’яних овочів.

Крок 4. Заливаємо вміст каструлі холодною водою, доводимо до кипіння і варимо на повільному вогні, протягом 20 хвилин.

Крок 5.Через 5-7 хвилин після картоплі, відправляємо в суп заморожені гриби. Готуємо до м’якості картоплі.

Крок 6. За пару хвилин до зняття з плити, додаємо сіль, улюблені спеції і суміш з перемолотих сушених грибів для більш сильного аромату. Смачного!

Простий і смачний суп з шампіньйонів з куркою

Грибні супи хороші самі по собі, проте, якщо приготувати таку страву на курячому бульйоні і додати трохи м’яса – страва заграє новими фарбами і стане більш ситною і поживною.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Бульйон курячий – 3 л.
  • Філе куряче – 250 гр.
  • Шампіньйони – 200 гр.
  • Сир плавлений – 2 шт.
  • Макарони – 100 гр.
  • Цибуля червона – 1 шт.
  • Лист лавра – 1 шт.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти за списком.

Крок 2. Куряче філе ополіскуємо під струменем води, обсушуємо паперовими рушниками і зачищаємо від білих плівок. М’ясо нарізаємо невеликими шматочками і обсмажуємо до рум’яності на соняшниковій олії. Посипаємо сіллю і чорним молотим перцем на свій смак.

Крок 3. Цибулину очищаємо від лушпиння і дрібно шинкуємо.

Крок 4. Шампіньйони промиваємо, даємо час обсохнути і нарізаємо тонкими слайсами.

Крок 5. Заздалегідь зварений бульйон переливаємо в каструлю і доводимо до кипіння, додаємо лаврушку, обсмажену курку, макарони і плавлений сир – ретельно перемішуємо і продовжуємо тушкувати на повільному вогні.

Крок 6. Цибулю обсмажуємо до прозорості.

Крок 7. До цибулі додаємо гриби і обсмажуємо компоненти разом близько 8 хвилин. Після, вміст сковороди перекладаємо в каструлю, приправляємо і варимо 15 хвилин після закипання.

Крок 8. Ароматний курячий суп з грибами готовий до подачі. Смачного!

Суп з сушених грибів з перловкою

Приготуємо неймовірно смачний і наваристий суп з найпростіших і доступних компонентів: перловки, сушених грибів, сезонних овочів і улюблених спецій. Така страва подарує вам довге почуття насичення без тяжкості в шлунку.

Час готування – 1 ч. 5 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 10.

Інгредієнти:

  • Гриби сушені – 50 гр.
  • Перловка – 100 гр.
  • Картопля – 500 гр.
  • Морквина – 100 гр.
  • Цибуля – 150 гр.
  • Кріп свіжий – 30 гр.
  • Олія – 50 мл.
  • Лист лавровий – 1-2 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Вода – 2,5-3 л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Перловку промиваємо і замочуємо в холодній воді на 30-40 хвилин.

Крок 2. Сушені гриби аналогічно заливаємо водою і залишаємо на той же час набухати.

Крок 3. Крупу відварюємо близько 10 хвилин після закипання і промиваємо вдруге.

Крок 4. Гриби віджимаємо від надлишків рідини і нарізаємо на бажані шматочки. У велику каструлю наливаємо близько 2,5-3 літрів води, підсолюємо і відправляємо в неї напівготову перловку і гриби.

Крок 5. Тим часом очищаємо від лушпиння і дрібно шинкуємо ріпчасту цибулю і обсмажуємо її на олії.

Крок 6. До цибулі додаємо очищену і натерту морквину, і смажимо овочі разом ще кілька хвилин.

Крок 7. Картоплю очищаємо від шкірки і ріжемо невеликими кубиками – відправляємо в каструлю разом з зажаркою, лавровим листом, солимо і перчимо за своїм смаком. Тушкуємо страву до готовності картоплі і знімаємо з вогню.

Крок 8. Розливаємо ароматний суп по тарілках і за бажанням посипаємо зеленню. Смачного!

Швидкий і простий грибний суп з вермішеллю і картоплею

Варимо оригінальний, смачний і дуже ситний суп, який напевно сподобається всім, хто тільки його спробує! Поєднання картопляних кубиків, дрібної вермішелі і грибів надають першій страві неймовірні смакові характеристики і аромат.

Час готування – 40 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Шампіньйони – 150 гр.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Вермішель – 4 ст.л.
  • Олія – 3 ст.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю очищаємо і нарізаємо невеликими шматочками, заливаємо холодною водою і ставимо варитися на помірний вогонь – 15 хвилин після закипання.

Крок 2. На рослинній олії пасеруємо очищені і подрібнені цибулю з морквою, а потім на тій же сковороді обсмажуємо нарізані гриби.

Крок 3. До м’якої картоплі відправляємо обсмажені овочі та гриби – даємо закипіти.

Крок 4. Після, засипаємо дрібну вермішель і тушкуємо ще 20 хвилин.

Крок 5. Вимикаємо вогонь, додаємо дрібно нашатковану зелену цибулю і подаємо до столу. Смачного!

Покроковий рецепт приготування супу із заморожених опеньків

Готуємо легкий пісний суп із заморожених маленьких опеньків і картоплі, яку додавати ми будемо в двох різних консистенціях: кубиків і пюре. Таке незвичайне поєднання текстур і компонентів надають першій страві неймовірно насичений грибний смак і аромат.

Час готування – 60 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

Для бульйону:

  • Вода – 2 л.
  • Опеньки – 150 гр.
  • Картопля – 5 шт.
  • Сіль – 2 щіпки.
  • Лист лавровий – 2-3 шт.
  • Перець запашний горошком – 3 шт.
  • Приправа універсальна – ½ ч.л.

Для засмаження:

  • Опеньки – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морквина – 2 шт.
  • Суміш перців – ¼ ч.л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Олія соняшникова – 3 ст.л.

Процес приготування:

Крок 1. У каструлі кип’ятимо воду і закидаємо заморожені опеньки.

Крок 2. Далі відправляємо дві картоплини, розрізані навпіл.

Крок 3. Ріпчасту цибулю дрібно шинкуємо і пасеруємо на сковороді, на соняшниковій олії з додаванням суміші перців і невеликою кількістю солі.

Крок 4. До цибулі відправляємо морквину, натерту на великій терці, перемішуємо і смажимо ще 3 хвилини.

Крок 5. До розм’якшених овочів закидаємо гриби і продовжуємо томити.

Крок 6. За допомогою шумівки виловлюємо відварену картоплю з бульйону.

Крок 7. Розминаємо в пюре.

Крок 8. Частину картоплю ріжемо невеликими кубиками.

Крок 9. У каструлю з грибами перекладаємо засмажування.

Крок 10. Далі, засипаємо картопляні кубики і варимо до їх готовності.

Крок 11. За кілька хвилин до готовності викладаємо в каструлю з супом пюре, лаврушку, горошини запашного перцю і сіль за смаком.

Крок 12. Знімаємо посуд з вогню, настоюємо під кришкою 15 хвилин, і подаємо до столу. Смачного!

Як приготувати грибний суп на курячому бульйоні?

Коли класичні перші страви набридли – варимо прозорий і дуже ароматний суп з лісових грибів або шампіньйонів з картоплею. Така страва зберігає в собі безліч корисних мікроелементів і вітамінів, навіть після кип’ятіння.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6.

Інгредієнти:

  • Стегенця курячі – 3 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 3 ст.л.
  • Лист лавра – 1 шт.
  • Петрушка – за смаком.
  • Вода – 1,5 л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Гриби – 100 гр.
  • Борошно – 1 ч.л.
  • Сіль – за смаком.
  • Кріп – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Перед початком готування викладаємо необхідні продукти, зазначені в списку.

Крок 2. Курку ретельно вимиваємо, заливаємо водою і ставимо варитися до повної готовності в каструлі відповідного розміру. За допомогою шумівки знімаємо піну, яка утворилася, для того, щоб бульйон залишався прозорим.

Крок 3. В цей час очищаємо картоплю від шкурки і нарізаємо невеликими шматочками.

Крок 4. Гриби ріжемо тонкими пластинами.

Крок 5. Морквину очищаємо і натираємо на великій терці, а ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і подрібнюємо довільно.

Крок 6. У сковороді розігріваємо соняшникову олію і пасеруємо моркву і цибулю протягом декількох хвилин, до м’якості.

Крок 7. Підсипаємо до овочів борошно, сіль і ретельно перемішуємо.

Крок 8. Витримуємо засмажування на сильному вогні при постійному помішуванні не більше однієї хвилини.

Крок 9. З наваристого бульйону виймаємо стегенця і відокремлюємо м’ясо від кістки. Курячу м’якоть нарізаємо шматочками меншого розміру.

Крок 10. Озброївшись дрібним ситом, проціджуємо бульйон.

Крок 11. Проціджену основу супу повертаємо на вогонь з додаванням картоплі і шампіньйонів, варимо до повної готовності компонентів.

Крок 12. До моменту, коли картопляні кубики будуть повністю готові – засипаємо в бульйон м’ясо, лист лавровий і пересмажені овочі. Розмішуємо і варимо ще 7-10 хвилин на мінімальному вогні.

Крок 13. Готову страву настоюємо під кришкою 10-15 хвилин, і подаємо до столу, щедро посипавши дрібно-рубаним кропом. Смачного!

Неймовірно смачний грибний суп з лисичками

Лисички – це настільки універсальний продукт, що з нього готують безліч страв: пасти, різотто, консервацію і навіть салати, але ми сьогодні поговоримо про дуже ароматному, смачному і корисному супі, який з легкістю приготує навіть дитина, а результат вас приємно здивує.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Лисички – 150 гр.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Петрушка ( рубана ) – 2 ст.л.
  • Орегано – 1 щіпка.
  • Тім’ян ( свіжий ) – 2 гілочки.
  • Вершки 10-20% — 2 ст.л.
  • Масло вершкове – 30 гр.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Грудинка свиняча солона – 70 гр.
  • Оливкова олія – 2 ст.л.
  • Вода – 1,5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Починаємо з очищення та нарізки овочів: півтори цибулини дрібно кришимо, а півголівки відкладаємо в сторону – вони стануть в нагоді нам трохи пізніше.

Крок 2. Ретельно промиваємо гриби від сміття і занурюємо на 5 хвилин в окріп, після, зливаємо рідину, а лисички перекидаємо на друшляк або дрібне сито.

Крок 3. У каструлі, в якому ми буде варити суп, розігріваємо суміш з масел.

Крок 4. Подрібнений цибулю обсмажуємо на мінімальному вогні до м’якості і з’єднуємо з лисичками, приправляємо гілочкою чебрецю і дрібкою сушеного орегано – перемішуємо і тушкуємо все разом близько 10 хвилин.

Крок 5. Тим часом морквину натираємо на великій терці, картоплю нарізаємо кубиками середнього розміру і часник ріжемо тонкими пластинками.

Крок 6. Далі лисички заливаємо водою ( можна замінити бульйоном ) і засипаємо картоплю, варимо 5 хвилин і після додаємо моркву ( готуємо ще 10-12 хвилин ). Після закінчення часу відправляємо в ємність часник.

Крок 7. Варимо суп на вогні, трохи вище середнього.

Крок 8. Паралельно ріжемо солону грудинку маленькими квадратиками однакового розміру.

Крок 9. У сковороді витоплюємо весь жир з сала, щоб шматочки стали хрусткими і золотистими.

Крок 10. Цибулю нарізаємо дрібними брусочками, готуємо петрушку.

Крок 11. У момент, коли з грудинки практично вийшов весь жир – засипаємо в сковороду цибулю.

Крок 12. У ароматний суп підливаємо дві ложки нежирних вершків і проварюємо пару хвилин.

Крок 13. Коли сало і цибуля стануть коричнево-золотистого кольору, вимикаємо вогонь.

Крок 14. Перекладаємо вміст сковороди в окрему піалу.

Крок 15. В цей же час знімаємо каструлю з супом з конфорки і посипаємо подрібненою зеленню.

Крок 16. Подаємо страву разом з засмажкою. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал