Грецький салат – це основа широкої лінійки грецьких салатів і готується він з зрілих помідор, свіжих огірків, червоного цибулі, болгарського перцю і центрального інгредієнта: м’якого сиру. Ці продукти крупно нарізаються і заправляються оливковою олією. У цій темі вам пропонуються не менш смачні варіанти з різним сиром і доповненням іншими інгредієнтами.
Грецький салат з сиром
У грецькому салаті традиційну «Фета» відмінно замінює слабосолоний сир «Факса» і, хоча це сирний продукт з рослинними жирами, а не справжній сир, але він дуже пластичний, має ніжний вершковий смак і добре поєднується з усіма інгредієнтами салату. У цьому рецепті овочі для салату беремо в рівній кількості і заправимо салат тандемом оливкової олії з соком лимона.
Час готування: 25 хвилин.
Час приготування: 25 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Помідори – 150 гр.
- Огірок – 150 гр.
- Солодкий перець – 150 гр.
- Червоний цибуля – 50 гр.
- «Факса» – 1 упаковка.
- Маслини – 20 шт.
- Лимон – 1/3 шт.
- Сіль – 1 щіпка.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Тім’ян – 5 гілочок.
- Оливкова олія – 25 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для салату і їх заздалегідь охолодіть. Потім овочі промийте холодною водою і обсушити серветкою.
Крок 2. Огірки наріжте напів-кружками товщиною не менше 3 мм і перекладіть в салатницю.
Крок 3. Солодкий перець, можна різного кольору, очистіть від насіння з плодоніжкою, наріжте великими кубиками і перекладіть до огірків.
Крок 4. Великими шматочками будь-якої форми наріжте помідори і додайте до решти овочів.
Крок 5. Тонкими півкільцями подрібніть очищену червону цибулину і перекладіть в салатницю.
Крок 6. Поверх нарізки овочів насипте маслини.
Крок 7. Для заправки змішайте в піалі оливкова олія з соком 1/3 лимона, дрібкою солі і листям чебрецю.
Крок 8. Вийміть з упаковки « Факсу », наріжте середніми кубиками і перекладіть в салатницю. Потім салат полийте приготовленої заправкою і акуратно перемішайте.
Крок 9. Приготований грецький салат з фетакс розкладіть по порційних салатниц, посипте чорним перцем і відразу сервіруйте до столу. Смачного!
Домашній грецький салат з бринзою
Домашній грецький салат з бринзою буде у вас хорошим варіантом з лінійки грецьких салатів. Бринза готується з приготованого особливим способом коров’ячого або овечого молока з подальшим дозріванням в розчині солі, що надає їй приємний смак, щільну не кришаться текстуру. Ці властивості підходять для доповнення грецького салату. Овочі для салату і кількість їх беремо, як в класичному рецепті. Цибуля беремо білий і маринуємо. Заправляємо салат сумішшю оливкової олії з соком лимона і пряними травами.
Час готування: 25 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Бринза – 200 гр.
- Помідори – 200 гр.
- Огірок – 200 гр.
- Перець солодкий – 200 гр.
- Цибуля білий – 30 гр.
- Оливки зелені – 100 гр.
- Сік лимона – 1 ч.л.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Сіль – ½ ч.л.
- Орегано – 1 щіпка.
- Базилік сушений – 1 щіпка.
- Оцет – 1 ч.л.
- Вода – 100 мл.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для салату. Свіжість і гарна якість овочів і бринзи багато в чому визначають смак готового страви.
Крок 2. Овочі промийте і серветкою приберіть всю вологу. Очистіть цибулину.
Крок 3. Тонкими кільцями наріжте цибулину і на 10 хвилин залийте розведеним у воді оцтом, що видалить гіркоту овоча.
Крок 4. За цей час великими шматочками наріжте огірки.
Крок 5. Середніми кубиками наріжте помідори, для цього салату беріть томати солодких м’ясистих сортів.
Крок 6. Такими ж за розміром кубиками наріжте очищений від насіння солодкий перець.
Крок 7. Бринз витягніть з упаковки і наріжте кубиками.
Крок 8. Для заправки змішайте оливкова олія з соком лимона, пряними травами і сіллю.
Крок 9. Нарізку овочів перекладіть в салатницю, полийте заправкою і перемішайте. Поверх овочів насипте оливки, розкладіть нарізку бринзи і кільця маринованого цибулі. Приготованому домашньому грецькому салату з бринзою дайте 10 хвилин для настоювання і краще в холодильнику, а потім можете сервірувати до столу. Смачного!
Грецький салат з куркою
Грецький салат можна приготувати за будь-яким рецептом і доповнити його відварної, запеченої або смаженою куркою, що зробить блюдо більш ситним, без особливого збільшення калорійності. Такий салат буде у вас повноцінним і смачним вечерею. Інгредієнти і їх пропорція береться, як для традиційного грецького салату. У цьому рецепті курку маринуємо і обсмажуємо, а набір овочів доповнимо пекінською капустою.
Час готування: 50 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Філе курки – 200 гр.
- Помідори – 160 гр.
- Огірок – 100 гр.
- Перець солодкий – 150 гр.
- Пекінська капуста – 400 гр.
- Цибуля – 80 гр.
- Маслини – 100 гр.
- Сир « Фета » – 200 гр.
- Сік лимона – 3 ст.л.
- Оцет винний – 3 ст.л.
- Оливкова олія – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сушені трави – за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для салату. Промити і обсушити серветкою овочі і куряче філе.
Крок 2. В окремому посуді змішати невелику кількість оливкової олії з винним оцтом, лимонним соком, сіллю, чорним перцем і сухими травами. У цей маринад покласти куряче філе і залишити на півгодини для маринування.
Крок 3. Великими шматочками нарізати помідори.
Крок 4. Великими кубиками нарізати солодкий перець.
Крок 5. Тонкими півкільцями нарізати очищену цибулину.
Крок 6. Листи пекінської капусти порвати руками або крупно нарізати.
Крок 7. Середніми кубиками нарізати «Фету».
Крок 8. Витягти з маринаду куряче філе і нарізати поперек волокон середніми шматочками.
Крок 9. Огірки нарізати великими напів-кружками.
Крок 10. Нарізку курячого філе обсмажити до готовності на розігрітій олії.
Крок 11. Нарізку всіх інгредієнтів перекласти в салатницю, додати курку, полити все оливковою олією і посипати сіллю з чорним перцем. Потім салат акуратно перемішати.
Крок 12. Приготований грецький салат з куркою розкласти по тарілкам і відразу сервірувати до столу. Смачного!
Грецький салат з пекінською капустою
У класичний грецький салат поряд з основними інгредієнтами нерідко додаються романо, латук, фрілліс і хорошим свіжим варіантом буде у вас грецький салат з пекінською капустою. Пекінка, основний смак салату не змінює, а надає страві хрусткий смак. Вибирається капуста щільна і світло-зеленого кольору.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Помідори – 400 гр.
- Огірки свіжі – 300 гр.
- Пекінська капуста – 150 гр.
- Цибуля червона – 100 гр.
- Оливки чорні – 150 гр.
- Сир « Фета » – 150 гр.
- Оцет винний червоний – 40 мл.
- Оливкова олія – 100 мл.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Орегано – 2 гілочки.
- Базилік – 2 гілочки.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати всі інгредієнти для салату. Овочі і пряні трави промити і серветкою обсушити. Помідори нарізати великими кубиками. Огірки нарізати великими напів-кружками.
Крок 2. Очищену червону цибулину подрібнити тонкими півкільцями і на 5-7 хвилин залити червоним винним оцтом.
Крок 3. Пекінську капусту нарізати тонкою соломкою і перекласти в салатницю. Оливки нарізати кільцями і розкласти поверх капусти.
Крок 4. Поверх оливок розкласти нарізку огірка і помідорів. Зверху викласти маринована цибуля і листочки пряних трав.
Крок 5. Потім салат посипати сіллю з чорним перцем, полити оливковою олією і акуратно перемішати.
Крок 6. Невеликими кубиками нарізати « Фету ».
Крок 7. Приготований грецький салат з пекінською капустою розкласти по порційних салатницям, доповнити нарізкою сиру і відразу сервірувати до столу. Смачного!
Грецький салат з помідорами
Грецький салат з помідорами відноситься до варіантів класики. Основний смак такого салату визначається тандемом помідор з сиром « Фета ». Готуємо салат за рецептом відомого Джеймі Олівера. Пікантні нотки смаку, додамо обсмаженим мигдалем. Помідори беремо сорту « Черрі ».
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Помідори « Черрі » – 8 шт.
- Огірок свіжий великий – 1 шт.
- Цибуля червона – 1 шт.
- Оливки – 1 жменю.
- Мигдаль – 1 жменю.
- Сир « Фета » – 70 гр.
- Листя салату – 1 пучок.
- Оливкова олія – 3 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- М’ята / кінза – за смаком.
- Орегано – 1 ч.л.
- Лимон – ½ шт.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для салату. Овочі і зелень промити і обсушити серветкою.
Крок 2. Виделкою по всій довжині огірка зробити поздовжні борозни для кращого просочування їх заправкою.
Крок 3. Потім огірок нарізати кружечками і перекласти в окремий посуд.
Крок 4. Тонкими кільцями нарізати червону цибулю і перекласти до нарізки огірка.
Крок 5. Додати до овочів дрібно нарізану зелень м’яти / зони, сік половини лимона, сіль, руками перемішати і залишити на деякий час, щоб овочі дали сік і замаринувалися.
Крок 6. На розігрітій оливковій олії 2 хвилини обсмажити мигдаль, посипати сухим орегано і через хвилину вогонь вимкнути.
Крок 7. Промиті і обсушені листя салату красиво укласти на тарілку.
Крок 8. Черрі розрізати на половинки і розкласти поверх салатних листя.
Крок 9. Поверх помідорів покласти мариновані огірки з цибулею.
Крок 10. Посипати салат обсмаженим мигдалем і полити оливковою олією з орегано. Масла можна додати більше.
Крок 11. Руками поверх салату розкришити сир « Фета ». Приготований грецький салат з помідорами відразу сервірувати до столу. Смачного!
Як приготувати грецький салат з креветками
Грецький салат з креветками готується просто і швидко, як всі класичні варіанти. Креветки для салату обсмажуються і роблять блюдо ефектним, барвистим, смачним і шикарним до сервіровки святкового столу. Овочі вибираються свіжі і якісні. Пропорція і набір інгредієнтів в цьому рецепті відповідає традиційному для грецького салату.
Час готування: 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Помідори « Черрі » – 200 гр.
- Огірки свіжі – 200 гр.
- Перець солодкий – 200 гр.
- Сир « Фета » – 200 гр.
- Креветки – 200 гр.
- Цибуля зелена – 30 гр.
- Маслини – 100 гр.
- Оливкова олія – 2 ст.л.
- Олія – для смаження.
- Сік лимона – 1 ст.л.
- Сіль – ½ ч.л.
- Базилік – 2 гілочки.
- Прованські трави – ½ ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно пропорції рецепта, всі інгредієнти для салату. Креветки візьміть великі, які підходять для смаження.
Крок 2. Холодною водою промийте овочі із зеленню і серветкою приберіть зайву вологу.
Крок 3. Очистіть від насіння з перегородками солодкий перець і м’якоть наріжте середніми кубиками.
Крок 4. Такими ж за розміром шматочками наріжте свіжі огірки.
Крок 5. У помідор видаліть плодоніжки і розріжте чері на половинки.
Крок 6. Листя базиліка відокремите від гілок. Зелену цибулю дрібно нашаткуйте.
Крок 7. Фету наріжте однаковими середніми кубиками.
Крок 8. Креветки почистіть, промийте і обсмажте протягом 2 хвилин на розігрітому оливковій олії.
Крок 9. Для заправки в окремому посуді змішайте 2 столові ложки оливкової олії з ложкою лимонного соку, сіллю і прованськими травами.
Крок 10. У глибоку салатницю перекладіть нарізку огірків з помідорами і зеленню, і додайте маслини.
Крок 11. Полийте їх половиною заправки і акуратно перемішайте.
Крок 12. Поверх салату розкладіть нарізку фети і обсмажені креветки. Рівномірно полийте салат рештою заправкою.
Крок 13. Приготований грецький салат з креветками декоруйте на свій смак, щоб овочі не дали сік, сервіруйте до столу відразу. Смачного!
Грецький салат з моцарелою
У грецькому салаті традиційну фету можна замінити моцарелою, адже якісну фету знайти важко. Моцарелла має більш щільну текстуру, не кришиться, не кислить і доповнює салат вершковими нотками, і з інгредієнтами грецького салату відмінно гармонує.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Помідори – 160 гр.
- Огірок – 100 гр.
- Цибуля – 80 гр.
- Перець солодкий – 150 гр.
- Моцарелла – 200 гр.
- Маслини – 100 гр.
- Оливкова олія – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно пропорції рецепта і потрібного вам кількості порцій, простий набір інгредієнтів для салату. Овочі промити і обсушити серветкою. Витягти з упаковок моцарелу і маслини.
Крок 2. Великими кубиками нарізати свіжий огірок.
Крок 3. Такими ж великими кубиками нарізати очищений солодкий перець.
Крок 4. Однаковими часточками нарізати помідори.
Крок 5. Очищену цибулину нарізати тонкими півкільцями.
Крок 6. Моцареллу нарізати скибочками товщиною не більше 3 мм.
Крок 7. У салатницю перекласти нарізку всіх інгредієнтів і додати маслини.
Крок 8. Потім салат посипати сіллю з чорним перцем, полити все оливковою олією і акуратно перемішати.
Крок 9. Приготований грецький салат з моцарелою розкласти по тарілкам, доповнити зеленню і відразу сервірувати до столу. Смачного!
Грецький салат з гірчицею в зернах
Смак грецького салату визначає і його заправка, яка в класичному варіанті складається з оливкової олії з соком лимона і орегано, але доповнивши її зернової або діжонською гірчицею, смак вийде особливий. У цьому рецепті грецький салат готуємо з традиційних овочів з сиром « Факса » і додамо слабосолоний оселедець, що буде у вас новим і оригінальним варіантом.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Помідори – 2 шт.
- Огірок – 1 шт.
- Цибуля червона – 1 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- « Фета » – 100 гр.
- Філе оселедця – 2 шт.
- Листя салату – за смаком.
- Оливки / маслини – 100 гр.
Для заправки:
- Оливкова олія / рослинне – 2 ст.л.
- Сік лимона – 1 ст.л.
- Гірчиця в зернах – 1 ч.л.
- Соєвий соус – 1 ст.л.
- Сіль – за смаком.
- Цукор – 1/3 ч.л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для грецького салату.
Крок 2. У піалу налити оливкова олія з соком лимона, насипати цукор з меленим чорним перцем, додати зернову гірчицю і добре перемішати.
Крок 3. Потім налити ложку соєвого соусу і перемішати ще раз.
Крок 4. Листя салату промити холодною водою, обсушити серветкою і укласти на велику плоску салатницю або блюдо.
Крок 5. Помідори, огірок і солодкий перець нарізати великими шматочками і розкласти поверх салатних листя.
Крок 6. Однаковими шматочками нарізати філе оселедця і укласти поверх овочів. Рівномірно розкласти оливки.
Крок 7. Потім поверх цих інгредієнтів розкласти нарізаний тонкими півкільцями червону цибулю. Полити салат приготовленої заправкою.
Крок 8. Сир нарізати невеликими кубиками і рівномірно розкласти поверх салату.
Крок 9. Приготований грецький салат з гірчицею в зернах трохи перемішати і відразу сервірувати до столу. Смачного!
ПП низькокалорійний грецький салат
Грецький салат в традиційному виконанні низькокалорійний (100 гр. Містить всього 188,5ккал) і він ідеально підходить для ПП. «Фету» можна замінити домашньою бринзою, а набір овочів і заправка беруться класичні. У цьому рецепті для салату беремо моцарелу і смак доповнимо пекінською капустою і авокадо.
Час готування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Помідори «Черрі» – 300 гр.
- Огірок – 1 шт.
- Цибуля червона – 1 шт.
- Перець солодкий – 1 шт.
- Пекінська капуста – ½ качана.
- Моцарелла – 120 гр.
- Оливки – 120 гр.
- Авокадо – 1 шт.
Для заправки:
- Оливкова олія – 3 ст.л.
- Сік лимона – 2 ст.л.
- Часник – 2 зубки.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Овочі для салату відразу промийте і серветкою обсушити. Пекінську капусту розділіть на листя.
Крок 2. Наріжте їх великими шматочками і перекладіть в салатницю.
Крок 3. Огірок наріжте напів-кружками.
Крок 4. «Черрі» розріжте на половинки.
Крок 5. Солодкий перець очистіть від насіння з перегородками і наріжте соломкою.
Крок 6. Тонкими чверть кільцями наріжте середню червону цибулину.
Крок 7. Нарізку всіх овочів перекладіть в салатницю до капусти.
Крок 8. Авокадо очистіть від шкірки, видаліть кісточку і м’якоть наріжте середніми скибочками.
Крок 9. Перекладіть його до решти овочів.
Крок 10. Невеликими кубиками наріжте сир. Оливки розріжте навпіл або на 3 частини. Перекладіть їх в салатницю.
Крок 11. У піалі добре змішайте всі інгредієнти для заправки.
Крок 12. Потім салат полийте заправкою і акуратно перемішайте. Приготований ПП низькокалорійний грецький салат розкладіть по порційних салатницям і відразу подайте до столу. Смачного!