Холодний борщ – 9 рецептів приготування з буряка з покроковими фото

Холодний борщ – затребувана та популярна страва для літнього столу, яке просто готується, подібно до крихти, і основою його є буряк із буряковим відваром. Традиційно холодний борщ доповнюється яйцем, свіжим огірком та зеленню, а решта інгредієнтів – залежно від вибраного рецепту.

Холодний литовський борщ на кефірі

Литовський варіант холодного борщу відрізняє приємний смак та низька калорійність, що ідеально підходить не лише для літнього меню, а й для правильного харчування. Основними інгредієнтами такого борщу, як і будь-якого охолодника, є варений буряк, свіжий огірок, яйце та зелень. Заправляємо, литовський борщ жирним кефіром у суміші з водою та сметаною. Об’єм інгредієнтів у цьому рецепті розрахований на 3-літрову каструлю.

Час приготування: 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 6.

Складові:

  • Буряк відварений – 500 гр.
  • Огірок без шкірки – 3 шт.
  • Яйце – 5 шт.
  • Зелень (кріп, петрушка, зелена цибуля) – до смаку.
  • Кефір 3,2% – 1.6 л.
  • Вода холодна – 500 мл.
  • Сметана – 3 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Зелень для холодного борщу (кріп, пір’я зеленої цибулі та петрушку) добре промити під проточною водою, дрібно нарізати і в окремому посуді перетерти з сіллю до появи соку, щоб розкрився її аромат. Потім цю нарізку перекласти в каструлю для борщу.

Крок 2. Заздалегідь відварені буряки очистити від шкірки, подрібнити на великій тертці і перекласти до зелені.

Крок 3. Промиті та очищені свіжі огірки подрібнити, як і буряк, на великій тертці та перекласти в каструлю до решти інгредієнтів.

Крок 4. Відварені круто яйця розділити на білки та жовтки. Білки, як і буряк, подрібнити також на великій тертці та додати до каструлі.

Крок 5. В окремій піалі жовтки лопаткою добре перетерти зі сметаною та отриману масу перекласти до решти інгредієнтів.

Крок 6. Потім в каструлю налити вказану в рецепті кількість жирного кефіру та охолодженої кип’яченої води.

Крок 7. Холодний литовський борщ добре перемішати, скуштувати і подати до обіду з відвареною гарячою картоплею. Смачного!

Холодний борщ із маринованих буряків

Кожна господиня має в запасі баночки з маринованим буряком, який можна використовувати не тільки для гострої закуски, але й просто, і швидко приготувати холодний борщ. Зазвичай такий буряк консервується з оцтом, що зберігає яскравий колір борщу і надає насиченості смаку. Рідкою основою борщу є маринад від буряка та кип’ячена вода, а основними інгредієнтами – варені картопля, яйця, свіжі огірки та редиска.

Час приготування: 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Буряк маринований – 300 гр. (1 Банк).
  • Картопля – 4 шт.
  • Огірок – 2 шт.
  • Яйце – 4 шт.
  • Редиска – 4 шт.
  • Зелена цибуля – до смаку.
  • Кріп – за смаком.
  • Сметана – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Для борщу заздалегідь відварюється в мундирах промита картопля, остуджується та очищається від шкірки. Потім картоплю нарізають на невеликі кубики.

Крок 2. Свіжі огірки промивають під проточною водою і нарізають тонкими брусочками.

Крок 3. Заздалегідь відварені круто курячі яйця очищаються від шкаралупи і гострим ножем акуратно розрізаються на четвертинки, щоб збереглися текстура білка та жовтка, що буде красивіше.

Крок 4. Промиваються редиска та зелені цибуля з кропом. Редиска нарізається невеликими шматочками довільної форми, а зелень дрібно нарізається. Вся нарізка, крім яйця, перекладається в каструлю холодного борщу.

Крок 5. Потім до неї перекладається з банки маринований буряк і переливається буряковий маринад. Якщо маринаду обмаль, до борщу наливається охолоджена кип’ячена вода. Борщ на свій смак солиться, перемішується і розливається по тарілках. У кожну тарілку кладуться четвертинки відварених яєць, сметана та страва подається до обіду. Смачного!

Як приготувати буряки з ковбасою?

Влітку на наших столах досить популярні холодні супи в різних інтерпретаціях, і їх люблять за свіжість, багату на смакову палітру і простоту приготування. Для чоловіків їжа без м’яса – це не справжня їжа, тому доповнимо холодний борщ із буряка вареною ковбасою. Процес приготування такого борщу не відрізняється від охолодника чи буряка, але вважається, що нарізка інгредієнтів має бути соломкою, хоча на смак страви це не впливає. Готуємо борщ із молодого буряка, який вариться швидше.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Складові:

  • Буряк – 260 гр.
  • Ковбаса “Докторська” – 200 гр.
  • Картопля – 400 гр.
  • Огірок – 100 гр.
  • Яйця відварені – 2 шт.
  • Зелена цибуля – 2 пучки.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед потрібно підготувати всі продукти для борщу згідно з рецептом і потрібною вам кількістю порцій. Промити буряк і картоплю та очистити їх від шкірки. Картоплю можна залишити за бажанням у шкірці.

Крок 2. Буряк залити гарячою водою та відварити до м’якості протягом 20 хвилин. Потім коренеплід перекласти на тарілку, а буряковий відвар залишити для рідкої основи борщу.

Крок 3. В іншій каструлі одночасно відварити до готовності картоплю та остудити її.

Крок 4. Промитий огірок нарізати тонкою соломкою.

Крок 5. Пір’я зеленої цибулі разом з білими основами промити і дрібно нарізати.

Крок 6. Шматок докторської ковбаси нарізати також соломкою.

Крок 7. Відварений і остуджений буряк або нарізати соломкою, або подрібнити на великій тертці.

Крок 8. Тонкими брусочками нарізати відварену картоплю.

Крок 9. Очистити від шкаралупи відварені яйця та нарізати невеликими кубиками. Нарізку всіх інгредієнтів розкласти на дві порційні тарілки. Посипати сіллю з|із| чорним перцем і залити буряковим відваром.

Крок 10. Борщ посипати дрібно нарізаним кропом.

Крок 11. Потім борщ добре перемішати та зняти пробу.

Крок 12. Приготовлений холодний борщ із буряка з ковбасою подати до обіду. Смачного!

Простий рецепт холодного борщу з буряка на воді

Приготування холодного борщу з буряка на воді трохи відрізняється від борщу з вареного або маринованого буряка. Для нього нарізаний буряк відварюється або гаситься до готовності у підкисленій воді. До буряків додається морква. Потім буряковий відвар охолоджується протягом 4 годин. Нарізка овочів (свіжих огірків із цибулею) та яєць додається до борщу перед подачею. Такий борщ відрізняє яскравий гарний колір, низька калорійність та насичений смак.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 2.

Складові:

  • Буряк очищений – 150 гр.
  • Морква очищена – 50 гр.
  • Огірок (редис) – 100 гр.
  • Яйце варене – 2 шт.
  • Зелена цибуля – 50 гр.
  • Вода – 1 л.
  • Оцет 3% – 15 мл.
  • Цукор – 10 гр.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Очищений буряк нарізати тонкою соломкою, перекласти в каструлю або сотейник, залити невеликою кількістю води, щоб вона не покрила буряк повністю, додати оцет і згасити на невеликому вогні під кришкою протягом 1 години 15 хвилин.

Крок 2. Такою ж соломкою нарізати моркву та в окремому посуді загасити протягом 7 хвилин у невеликій кількості води.

Крок 3. У каструлі для борщу закип’ятити решту води, перекласти в неї тушковані буряки з морквою і буряковим бульйоном. Борщ посолити, додати|добавляти| цукор, перемішати і довести до кипіння. Потім борщ остудити протягом 4 годин, помістивши каструлю спочатку холодну воду, а потім холодильник.

Крок 4. За цей час борщ добре настоїться і набуде насичений гарний колір. У такому стані борщ може кілька днів зберігатись у холодильнику.

Крок 5 Перед подачею тонкою соломкою нарізати огірок (редис), дрібно нарізати пір’я зеленої цибулі і на половинки розрізати відварені яйця.

Крок 6. У тарілки розкласти нарізку овочів та залити їх охолодженим борщем. Потім холодний борщ на воді заправити сметаною, покласти в тарілки половинки яєць і страва подати на обід з намазаним гірчицею чорним хлібом. Смачного!

Холодник по-білоруськи – класичний рецепт

Холодник по-білоруськи, він же окрошка білоруська, або борщ, готується на основі відвареного буряка, і рідкою основою його є або вода, або кисломолочні продукти. Білоруська особливість цього чудового холодного супу полягає у подачі його з відвареною картоплею. У цьому варіанті готуємо суп на мінеральній воді зі сметаною. Буряк вибираємо молоду, а решта інгредієнтів (огірок, яйце та зелень) залишаються, як і в інших холодних борщах.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Складові:

  • Буряк варений – 2 шт.
  • Яйце – 5 шт.
  • Огірок – 4 шт.
  • Сметана жирна – 350 гр.
  • Зелена цибуля – 1 пучок.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Вода мінеральна без газу – 1 л.
  • Сік лимона – 2 ч. л.
  • Сіль – 1 год.
  • Перець чорний мелений – 1 тріска.

Для гарніру:

  • Картопля молода – 1 кг.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Сіль – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. До готовності заздалегідь відварюється молодий буряк. Потім вона остуджується, очищається від шкірки, подрібнюється на великій тертці і поєднується з соком лимона.

Крок 2. Яйця відварюються круто, остуджуються в крижаній воді, очищаються від шкаралупи і ножем рубаються на маленькі шматочки.

Крок 3. Промиваються пір’я зеленої цибулі та кріп, обсушуються серветкою і дрібно нарізаються.

Крок 4. Огірок нарізається невеликими брусками. Вся нарізка перекладається в посуд для охолодження, посипається сіллю з щіпкою чорного перцю і добре перемішується.

Крок 5. В окремому посуді добре перемішується сметана з холодною мінеральною водою і заливається цією сумішшю нарізка інгредієнтів. Холодник знову перемішується, пробується на смак і на півгодини ставиться в холодильник.

Крок 6. Відварюється до готовності молода картопля і заправляється вершковим маслом із дрібно нарізаним кропом. Холодник по-білоруськи розливається по тарілках і подається до обіду з картопляним гарніром. Смачного!

Як зварити холодний борщ із оцтом?

Відмінним варіантом для літнього столу є холодний борщ на основі вареного буряка, огірка із зеленню та яєць. Цей суп не тільки освіжає, а й має певну ситність, що дозволяє спокійно дожити до вечері без перекусів. Яскравий колір холодного борщу та насичений смак забезпечується додаванням кислоти у будь-якому вигляді та найчастіше береться оцет. У цьому варіанті борщу додаємо яблучний оцет, як м’якіший і без оцтового присмаку. Готуємо борщ на простій воді.

Час приготування: 2 години.

Час приготування: 1 год.

Порції: 6.

Складові:

  • Буряк середній – 3 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Вода питна – 2.5 л.
  • Оцет яблучний – 1 ст.
  • Картопля середня – 5 шт.
  • Огірки середні – 2 шт.
  • Зелена цибуля – 60 гр.
  • Кріп – 60 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Сметана – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Яйця для холодного борщу відварити круто протягом 10-12 хвилин і потім остудити у дуже холодній воді.

Крок 2. Коренеплоди буряків ретельно вимити зі щіточкою. Один буряк очистити від шкірки, нарізати четвертинками і відварити до м’якості в 2 літрах води з додаванням яблучного оцту. Варити буряки на маленькому вогні під прикритою кришкою і протягом 40 хвилин.

Крок 3. Зварені буряки остудити на тарілці і нарізати тонкою соломкою. Буряковий відвар процідити через сито, перелити в ту ж каструлю, перекласти до нього бурякову нарізку і поставити на 1:00 як мінімум в холодильник.

Крок 4. Одночасно з варінням буряка 2 коренеплоди загорнути у фольгу і запекти в духовці при 180 градусів протягом 40 хвилин. Запечені буряки остудити, очистити від шкірки, нарізати також тонкою соломкою і перекласти в буряковий відвар.

Крок 5. Очистити картоплю, нарізати брусочками і відварити протягом 15 хвилин в 0,5 л води з додаванням солі.

Крок 6. Відварену картоплю разом з відваром перекласти в інший посуд і остудити в холодильнику.

Крок 7 Перед формуванням борщу дрібно нарізати промиту зелень, свіжі огірки і відварені яйця.

Крок 8. З’єднати буряковий та картопляний відвари разом із овочами. У цю суміш перекласти нарізку овочів із яйцем. Борщ посолити та посипати перцем, акуратно перемішати і ще на 1 годину поставити в холодильник.

Крок 9. Охолоджений борщ з оцтом розлити в тарілки, заправити сметаною, прикрашати гілочками кропу і подати до обіду. Смачного!

Класичний холодний буряк з вареного буряку

У українській кухні холодний борщ займає не останнє місце, і класичних варіантів його приготування багато. По суті, це одна страва на основі вареного буряка, і в різних варіантах класики змінюється лише склад інгредієнтів із різною рідкою основою. У цьому класичному варіанті готуємо борщ на кефірі, що надає страві густу текстуру, ситність і кислинку.

Час приготування: 15 хвилин.

Час приготування: 15 хвилин.

Порції: 2.

Складові:

  • Буряк – 2 шт.
  • Яйце – 2 шт.
  • Кефір – 500 мл.
  • Огірок – 2 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати інгредієнти для буряка згідно з рецептом і потрібною вам кількістю порцій.

Крок 2. Буряк заздалегідь відварити протягом 2 годин або запекти в духовці, загорнувши у фольгу. Вкруто зварити курячі яйця.

Крок 3. Перед формуванням холодильника приступити до нарізки овочів. Промиті огірки нарізати брусочками і перекласти в каструлю для холодника.

Крок 4. Охолоджений буряк очистити від шкірки, подрібнити на середній тертці і перекласти до огіркової нарізки.

Крок 5. Яйця очистити від шкаралупи та нарізати кубиками. Дві четвертинки залишити для декору.

Крок 6. Дрібно нарізати промитий та обсушений кріп, додати його до решти інгредієнтів. Посипати все сіллю на свій смак і нарізку трохи перемішати.

Крок 7. Кефір потримати 10 хвилин у морозилці, щоб став дуже холодним і залити їм нарізку овочів у каструлі. Холодник перемішати ще раз, зняти пробу та скоригувати до смаку, додавши сіль або кефір для потрібної текстури. Для кислоти можна додати|добавляти| трохи лимонного соку.

Крок 8. Класичний охолодник на основі вареного буряка додатково 20–30 хвилин потримати в холодильнику, розлити в тарілки, декорувати шматочками яйця та зеленню та страву подати до обіду. Смачного!

Холодний борщ із кількою в томаті

Рецепт борщу з кількою в томаті, як гарячого, так і холодного, відомий з далеких радянських часів, коли кілька була дешевою та дуже смачною. Готується борщ із овочів, і із засмажкою як класична страва, і є варіантом пісної кухні. Кілька додається в кінці приготування, і вона надає борщу насичений яскравий смак. Борщ охолоджується у будь-який спосіб або на ніч залишається в холодильнику, а потім подається до обіду.

Час приготування: 1 година 10 хвилин.

Час приготування: 35 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Картопля – 5 шт.
  • Буряк – 1 шт.
  • Цибуля велика – 1 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Капуста білокачанна – 400 гр.
  • Кілька у томаті – 1 банка.
  • Олія – для смаження.
  • Кріп – для декору
  • Сіль за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У каструлю для приготування борщу налити чисту воду (з розрахунку на 4 порції) і довести до кипіння. Велику цибулину очистити від лушпиння, промити і покласти в воду, що закипіла.

Крок 2. З промитого буряка зняти овочечисткою шкірку та коренеплід подрібнити на тертці або нарізати невеликими брусочками.

Крок 3. У такий же спосіб, як і буряк, подрібнити очищену моркву. Цю овочеву нарізку обсмажити на розігрітій олії і засмажку перекласти в каструлю.

Крок 4. Тонкою соломкою нарізати шматок білокачанної капусти і одразу перекласти в каструлю.

Крок 5. Потім нарізати брусочками очищену картоплю і додати до борщу. Варити борщ на невеликому вогні та під прикритою кришкою до повної готовності овочів.

Крок 6. До кінця готування в борщ перекласти банку кільки в томаті, додати на свій смак сіль і через пару хвилин вогонь вимкнути. Борщ охолодити за кімнатної температури і потім на ніч поставити в холодильник або остудити у великому посуді з холодною водою.

Крок 7. Приготовлений холодний борщ з кількою в томаті розлити по порційних чашках, декорувати кропом дрібнонарізаним і подати до обіду. Смачного!

Дуже смачний холодний борщ із м’ясом

Холодний борщ з додаванням м’яса – ситна страва, що важливо для чоловіків, поживне і добре зберігає водно-сольовий баланс організму в жарку погоду. М’ясо для такого борщу підходить будь-яке, тільки нежирне. Готується борщ на м’ясному бульйоні, і овочі такі ж, як для будь-якого холодного борщу. Інгредієнти для борщу (буряки, картопля, яйця та м’ясо) бажано відварити заздалегідь.

Час приготування: 1 год.

Час приготування: 30 хвилин.

Порції: 4.

Складові:

  • Свинина нежирна – 300 грн.
  • Картопля відварена – 2 шт.
  • Буряк – 2 шт.
  • Огірок свіжий – 4 шт.
  • Огірок солоний – 1 шт.
  • Яйце – 3 шт.
  • Сіль за смаком.
  • Цукор – 1 ст.
  • Сік лимона – 2 ст.
  • Сметана – для заправки.

Процес приготування:

Крок 1. Для борщу завчасно буряк ретельно вимити, не видаляючи кінчиків, і зварити або запекти в духовці до готовності.

Крок 2. Свинину промити, відварити до готовності, витягти з бульйону та остудити. Бульйон остудити та серветкою прибрати з поверхні залишки жиру.

Крок 3. Перед формуванням борщу очистити від шкірки відварену в мундирах картопля і подрібнити її на великій тертці.

Крок 4. Так само подрібнити солоний чи малосольний огірок.

Крок 5. Свіжі огірки промити, видалити кінчики і нарізати соломкою або натерти на тертці.

Крок 6. Відварену та остуджену свинину нарізати поперек волокон невеликими шматочками.

Крок 7. У остуджений та знежирений бульйон перекласти всі подрібнені інгредієнти. Потім до борщу насипати на свій смак сіль, додати цукор, налити сік лимона і все добре перемішати. Зняти пробу та відкоригувати, якщо потрібно.

Крок 8. Холодний борщ із м’ясом заправити сметаною, розлити по тарілках, декорувати половинками відвареного яйця із зеленню та подати до обіду. Смачного!

Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
Коліжанка - жіночий інтернет-журнал