Холодник – це холодний суп на основі відвару буряка, щавлю чи будь-якого кисломолочного інгредієнта. Такий суп затребуваний та доречний на літньому столі за свій приємний свіжий смак із одночасною ситністю. До складу холодильника завжди включаються в різних співвідношеннях свіжі огірки, редиска та цибуля. Доповнюється страва відвареним яйцем та заправляється сметаною, а м'ясні інгредієнти – за бажанням господині.
Холодник з буряка на кефірі
Весна і літо – час приготування легкого та освіжаючого холодника з буряка. Рецептів багато, і можна вибрати на свій смак. Готуємо охолодник з додаванням молодої картоплі та на основі кефіру. Заздалегідь відварюємо буряки з яйцем, молодою картоплею і остуджуємо їх до кімнатної температури.
Як зварити холодник з буряка на воді?
Альтернативою крихті для літнього столу може бути охолоджувач з буряка на воді. Його часто готують на кефірі, але на воді консистенція холодника вийде рідкішою, а сам суп смачніший. Готуємо охолодник відразу в порційній тарілці і без урахування часу на попереднє відварювання інгредієнтів.
Час приготування: 25 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 1.
Складові:
- Буряк відварений – 1 шт.
- Вода кип'ячена холодна – 500 мл.
- Картопля відварена – 1 шт.
- Огірки свіжі – 2 шт.
- Яйце варене – 3 шт.
- Редиска – 5 шт.
- Сік лимона – 1.5 ст.
- Сіль за смаком.
- Цукор – до смаку.
- Зелень – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу готуються всі продукти для холодильника згідно з рецептом і потрібною вам кількістю порцій. Відварені яйця, картопля, буряк очищаються. Редиска з огірком промиваються і у них видаляються кінчики.
Крок 2. У глибоку тарілку наливається півлітра кип'яченої остудженої води і в ній розчиняються сіль з цукром і соком лимона. Ця суміш пробується на смак та коригується за потребою.
Крок 3. На великій тертці подрібнюється відварений буряк, перекладається в тарілку і добре перемішується.
Крок 4. Невеликими кубиками нарізається відварена картопля. Дрібно шаткується промита зелень. Огірки з редисом та яйцем або дрібно нарізаються, або подрібнюються на тертці. Ці інгредієнти перекладаються в окремий посуд і ретельно перемішуються ложкою.
Крок 5. Приготовлена суміш перекладається в тарілку до холодця, ще раз все добре перемішується і дається 15 хвилин для настоювання. Потім до нього кладеться ложка сметани і охолодник на воді подається до обіду. Смачного!
Класичний охолодник з буряків по-білоруськи
Варіант класичного холодця з буряка по-білоруськи передбачає невеликий набір інгредієнтів, і готується суп на буряковому відварі. До нього не додають картоплю та ковбасу. Пропорція продуктів може бути змінена на особистий смак. Рецепт зручний тим, що можна приготувати кілька порцій одночасно і зберігати в холодильнику.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Вода – 2 л.
- Буряк середній – 2 шт.
- Огірки свіжі – 3 шт.
- Яйце – 4 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Сіль за смаком.
- Цукор – до смаку.
- Зелень – до смаку.
- Сметана – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Продукти для холодильника по-білоруськи беруться згідно з рецептом і потрібною вам кількістю порцій.
Крок 2. Буряк промиваємо і видаляємо хвостики.
Крок 3. Потім вона кладеться в каструлю, заливається водою і вариться до повної готовності.
Крок 4. За цей час відварюються круто курячі яйця, остуджуються в холодній воді і очищаються від шкаралупи.
Крок 5. Промиті огірки нарізаються тонкою соломкою.
Крок 6. Зелень (кріп із зеленою цибулею) промиваються і дрібно нарізаються.
Крок 7. Нарізка огірка та зелені кладеться в окремий посуд, посипається сіллю та добре перемішується.
Крок 8. Відварені буряки перекладаються для швидкого охолодження в крижану воду.
Крок 9. Потім ці коренеплоди очищаються від шкірки та подрібнюються на великій тертці.
Крок 10. У каструлю з буряковим відваром перекладається натертий буряк, насипаються сіль з цукром і додається сік лимона. Все добре перемішується. Знімається проба та коригується за смаком. Каструля з холодником ставиться для швидкого охолодження таз з дуже холодною водою.
Крок 11. Перед подачею страви до столу порційними тарілками розкладається нарізка огірка із зеленню, заливається остудженим холодником і все в тарілці перемішується.
Крок 12. Потім у кожну тарілку кладеться по половині відвареного яйця, ложка сметани і охолодник по-білоруськи подається до обіду. Смачного!
Простий рецепт холодника з буряка з оцтом
У холодильник з буряка, за будь-яким рецептом, завжди додається кислота у вигляді соку лимона, оцту або лимонної кислоти. Ця добавка потрібна як для смаку, так і для яскравого яскравого кольору. Холодник – це відвар або настій буряків та густа овочева заправка з огірків, зелені та відвареного яйця. Це можна приготувати окремо і кілька днів зберігати у холодильнику, що зручно.
Час приготування: 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Складові:
- Вода – 2.5 л.
- Буряк відварений – 5 шт.
- Огірки свіжі – 3 шт.
- Редиска – 5 шт.
- Яйце відварене – 5 шт.
- Оцет 9% – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Цукор – до смаку.
- Зелень – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Підготовляються у потрібній кількості всі продукти для холодильника. Заздалегідь відварюється буряк, остуджується та очищається від шкірки. Відварюються яйця. Промиваються зелень, редиска та огірки. Вода кип'ятиться та охолоджується.
Крок 2. Тонкою соломкою нарізаються огірки з редькою і кладуться в окремий посуд.
Крок 3. Дрібно нарізається зелень і додається до овочевої нарізки.
Крок 4. Яйця очищаються від шкаралупи, нарізуються невеликими шматочками та перекладаються до решти інгредієнтів.
Крок 5. Потім посипається сіллю і добре перемішується.
Крок 6. Відварений буряк подрібнюється на великій тертці, перекладається в інший посуд, посипається до смаку сіллю з цукром і до неї додається столовий оцет.
Крок 7. Потім буряк добре перемішується.
Крок 8. До неї наливається 2,5 літра охолодженої кип'яченої води, все ще раз перемішується та знімається проба.
Крок 9. У порційні тарілки кладуть по 2-3 ст. овочевий ложки з яйцем нарізки.
Крок 10. Все заливається рідкою буряковою сумішшю, кладеться сметана, і охолодник з буряка з оцтом подається до столу.
Крок 11. Можна всі порції охолодження змішати в одній каструлі, але можна і по-іншому. Овочеве нарізування складається в контейнер.
Крок 12. В інший контейнер переливається буряковий настій. Зберігати їх можна в холодильнику протягом 3-4 діб. Смачного!
Швидкий охолодник з маринованих буряків
Маринований буряк надає холоднику більш яскравий насичений смак порівняно з відвареним. У багатьох господинь є в запасі такі заготівлі, що дозволяє холодник приготувати дуже швидко, адже потрібно лише нарізати інгредієнти і змішати, і готова страва. Такий охолодник для ситості доповнимо вареною ковбасою, але можна приготувати і без неї, що буде не менш смачно. Воду заздалегідь кип'ятимо і охолоджуємо. Яйця відварюємо круто.
Час приготування: 25 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Складові:
- Вода – 2 л.
- Буряк маринований – 0.5 л.
- Огірки свіжі – 250 грн.
- Редиска – 200 гр.
- Яйце відварене – 4 шт.
- Ковбаса варена – 250 гр.
- Оцет 9% – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Цукор – до смаку.
- Зелень – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Варена ковбаса нарізається тонкою соломкою і кладеться в посуд для приготування охолодження.
Крок 2. Такою ж соломкою нарізається промитий редис і відразу перекладається посуд.
Крок 3. Потім такою самою соломкою нарізаються промиті свіжі огірки.
Крок 4. Зелень (пір'я зеленої цибулі та кріп) промиваються, дрібно нарізаються і додаються до решти інгредієнтів.
Крок 5. Невеликими кубиками нарізаються яйця відварені.
Крок 6. Потім до цих інгредієнтів перекладається маринований буряк із банки та переливається весь маринад. Якщо буряк у вас замаринований великими шматочками, то він нарізається.
Крок 7. Ця нарізка заливається охолодженою кип'яченою водою, і кількість води визначається за своїм смаком, адже хтось любить рідкіший охолодник, а хтось густий.
Крок 8. У холодильник додаються сіль з цукром і оцтом в залежності від смаку маринованих буряків. Ці інгредієнти добре перемішуються та залишаються на 15 хвилин для наполягання.
Крок 9. Холодник з маринованим буряком розливається в тарілки, доповнюється сметаною та подається до столу. Смачного!
Смачна охолодження з буряка з ковбасою
Варіант приготування холодильника з буряка з ковбасою досить популярний, і страва подобається як дорослим, так і дітям. Такий охолодник подібний до крихти, але з буряком смак інший. Готуємо охолодник на кефірі з водою. Заздалегідь буряки відварюємо або запікаємо в духовці, картопля та яйця відварюємо та вибираємо гарну варену ковбасу.
Час приготування: 25 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 5.
Складові:
- Буряк варений – 2 шт.
- Кефір – 1.5 л.
- Вода – 1 л.
- Огірок великий – 1 шт.
- Ковбаса молочна – до смаку.
- Картопля варена – 3 шт.
- Яйце відварене – 2 шт.
- Ковбаса варена – 250 гр.
- Лимон – ½ шт.
- Сіль – 1 ст.
- Зелень – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Невеликими кубиками нарізати відварену картоплю і перекласти у велику каструлю для охолодження. Яйця очистити від шкаралупи та подрібнити на великій тертці відразу в каструлю з картоплею.
Крок 2. Маленькими кубиками, як і картопля, нарізати варену ковбасу і великий огірок. Зелень промити та дрібно нарізати. Нарізку перекласти в каструлю до картоплі.
Крок 3. Залити її 1,5 л кефіру і все добре перемішати.
Крок 4. Потім налити в каструлю літр охолодженої кип'яченої води. Насипати до холодника на свій смак сіль і додати лимонний сік. Все перемішати ще раз, зняти пробу та відкоригувати смак.
Крок 5. Відварені буряки подрібнити на великій тертці, перекласти в каструлю і перемішати останній раз. Холодник з буряка з ковбасою готовий. Його можна подавати на обід. Смачного!
Як приготувати буряк з буряком?
Варіант холодника з буряка з бадиллям – страва літнього меню, коли бадилля молоде, корисне, смачне і багате на вітаміни, адже зі старим бадиллям суп не вийде. Крім буряків з бадиллям беруться лише редиска, огірок та будь-яка зелень. Готуємо такий холодник на основі кисломолочних продуктів (йогурту, сметани) та свіжого молока.
Час приготування: 45 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3.
Складові:
- Буряк молодий з бадиллям – 2 пучки.
- Молоко 3,2% – 3 ст.
- Вода холодна кип'ячена – 1 ст.
- Сметана 12% – 100 гр.
- Йогурт – 400 гр.
- Огірок великий – 1 шт.
- Редиска – 1 жменя.
- Сік лимона – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець – до смаку.
- Кріп – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Молоді буряки поділяються на коренеплоди і бадилля. Потім вона добре промивається під проточною водою, нарізається середніми шматочками та відварюється протягом 20 хвилин, щоб стала м'якою.
Крок 2. Буряче бадилля промивається, нарізається і за 10 хвилин до закінчення варіння коренеплодів кладеться до них у каструлю. Відварені буряки і бадилля відкидаються на друшляк для стікання зайвої рідини і остуджуються до кімнатної температури.
Крок 3. З огірка знімається шкірка. Редиска промивається. Потім огірок і редис нарізається тонкими кружальцями. Пучок кропу промивається і дрібно ріжеться.
Крок 4. У посуд для холодильника перекладаються овочева нарізка та відварений буряк з бадиллям. В окремому посуді змішуються вінчиком свіже молоко, сметана, йогурт та холодна вода. Цією молочною сумішшю заливається вся овочева нарізка. До холодника насипаються сіль із перцем, і наливається сік лимона. Потім усі інгредієнти добре перемішуються і знімається проба.
Крок 5. Холодник з буряка з бадиллям розливається по порційних тарілках і подається до обіду. Доповнити його можна відвареним яйцем та картоплею. Смачного!
Холодний буряк з квасом
Холодний буряк на квасі – страва з категорії літнього легкого супу, і посідає середнє місце між традиційним забарвленням і борщем, а м'ясо до нього не додається. Для холодильника важливо вибрати хороший хлібний квас. У цьому рецепті готуємо охолодник з молодого буряка з бадиллям.
Час приготування: 2 години.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Складові:
- Буряк молодий з бадиллям – 3 шт.
- Квас хлібний – 1 л.
- Оцет 9% – 1 ст.
- Яйце варене – 2 шт.
- Огірок свіжий – 2 шт.
- Цукор – 1 ч.л.
- Сіль за смаком.
- Перець мелений – до смаку.
- Зелень – 1 пучок.
- Сметана – 2 ст.
- Вода – 1 ст.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу готуються інгредієнти для холодного буряка згідно з рецептом та необхідною вам кількістю порцій. Овочі та зелень добре промиваються під проточною водою.
Крок 2. Буряк очищається від шкірки, подрібнюється на тертці та перекладається у каструлю. До неї наливається склянка води, додається ложка столового оцту, і буряк томиться на невеликому вогні під кришкою протягом 20 хвилин.
Крок 3. Промите бурякове бадилля нарізається середніми шматочками, перекладається в ту ж каструлю і все гаситься ще 10 хвилин. Після цього часу буряк з бадиллям добре остуджуються будь-яким способом.
Крок 4. За цей час дрібно шаткують свіжий огірок із зеленню і відвареними круто яйцями. Ця нарізка перекладається в каструлю з буряком.
Крок 5. Потім заливається холодним хлібним квасом. Додається до буряка сіль з цукром і перцем, і все добре перемішується. Обов'язково знімається проба та додається, чого не вистачає. Каструля зі буряком на 1–1,5 години ставиться в холодильник для наполягання.
Крок 6. У приготовлений на квасі холодний борщ кладеться сметана, і страва подається до обіду. Смачного!