
Хачапурі – традиційне блюдо грузинської кухні, яке має безліч розгалужень. Народ в різних куточках Грузії адаптував ароматні коржі під себе і сьогодні мова йде про Хачапурі по-мегрельськи. Хрусткі тісто начинений сиром, зеленню – це дуже смачно і просто, а варіантів приготування існує безліч.
Хачапурі з сиром по-мегрельськи в домашніх умовах
Існує безліч рецептів і видів хачапурі, однак, перевага коржі по-мегрельськи полягає у величезній кількості сиру, який є не тільки в середині, а й зовні!
Час готування – 2 ч. 40 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Борошно – 500-600 гр.
- Сулугуні – 200 гр.
- Молоко – 150 мл.
- Дріжджі (швидкодіючі) – 5 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – ½ ч.л.
- Масло вершкове – 70 гр.
- Олія – 50 мл.
Процес приготування:
- Приготуємо опару. У глибокій тарілці з’єднуємо тепле молоко, 5 грам швидкодіючих дріжджів і сіль.

- У цю ж ємність вбиваємо одне яйце, 50 мілілітрів соняшникової олії і розтоплене вершкове масло – все перемішуємо.

- В окремий посуд просіваємо близько півкілограма борошна.

- У борошно поступово, тонкою цівкою починаємо вводити опару.

- Отриману масу перекладаємо на робочу поверхню, присипану борошном, і починаємо руками замішувати м’яке податливе тісто, по необхідності додаючи борошно.

- Тісто формуємо в кульку, накриваємо харчовою плівкою або тканиною і прибираємо в тепле місце мінімум на півтори години.

- Після закінчення часу, тісто збільшується в кілька разів – дріжджі відмінно спрацювали.

- Для начинки сир натираємо на крупній або середній тертці.

- Пишне тісто поділяємо на дві рівні частини і з кожного шматочка розгортаємо корж, приблизно в півсантиметра товщиною.

- У центр викладаємо близько ¼ натертого сулугуні.

- Акуратно збираємо краю коржі і щільно їх защипуємо таким чином, щоб сир залишився всередині.

- За допомогою качалки знову трохи розгортає тісто, але вже трохи товщі, ніж в перший раз .

- Сирні заготовки перекладаємо на деко, попередньо застелений листом пергаментного паперу. Трохи наколюємо виделкою і посипаємо сулугуні, приблизно 50 грам.

- Відправляємо запікатися на 15 хвилин при температурі 200 градусів.

- Готові хачапурі по-мегрельськи, за бажанням, можна злегка змастити вершковим маслом перед подачею.

- Нарізаємо на порційні шматочки і подаємо з червоним напівсухим вином. Насолоджуйтесь!

Дуже смачні хачапурі по-мегрельськи з тістом на кефірі
Коржі з начинкою з великої кількості сиру, приготовані на пишному ніжному тісті на основі кефіру – це відмінна закуска, яка відмінно поєднується, як з шашликом, так і з вином. Цей варіант хачапурі відрізняється від оригінального рецепта тим, що тісто готується без додавання дріжджів і яєць.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Для тіста:
- Кефір – 150 мл.
- Сметана – 50 мл.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сіль – ½ ч.л.
- Сода – 1 ч.л.
- Борошно – 3 ст.
- Для начинки:
- Сир сулугуні – 200 гр.
Процес приготування:
- Готуємо всі необхідні продукти . Відміряємо потрібну кількість сипучих інгредієнтів за допомогою кухонних грамових ваг.

- Займемося тістом. У глибокому посуді змішуємо теплий кефір (будь-якої жирності), сіль, соду, сметану і розтоплене вершкове масло.

- Починаємо поступово вводити просіяне борошно в кефірну масу і замішуємо м’яке еластичне тісто. Борошно слід додавати до тих пір, поки заготівля не перестане прилипати до рук (може знадобитися трохи менше або більше борошна, ніж зазначено в інгредієнтах).

- Формуємо кульку і прибираємо на півгодини в холодильну камеру «відпочити».

- Сулугуні натираємо на крупній тертці (за бажанням можна додати свіжу подрібнену зелень).

- Через 30 хвилин виймаємо тісто з холодильника і качалкою, розгортаємо в нетовстим корж, а в середину викладаємо 2/3 частини сиру.

- Краї тіста збираємо в «вузлик» і щільно фіксуємо вологими пальцями.

- Вдруге проходимся качалкою і робимо в центрі маленьку дірочку (для виходу пари при готуванні) або проколюємо виделкою.

- Акуратно перекладаємо хачапурі на деко, попередньо змащений маслом, і посипаємо верхівку сиром, що залишився.

- Відправляємо в духовку на 20-25 хвилин при температурі 200 градусів.

- Гарячі коржі розрізаємо на шматочки і подаємо до столу. Приємного апетиту!

Як спекти хачапурі по-мегрельськи з листкового тіста?
Дуже простий і швидкий спосіб приготування традиційної страви грузинської кухні – хачапурі по-мегрельськи. У рецепті використовується вже готове тісто, що дуже скорочує час готування і значно спрощує процес, проте, в результаті ми отримуємо дуже ароматну і хрустку сирну корж.
Час готування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2.
Інгредієнти:
- Тісто листкове готове – 450 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Сир – 500 гр.
Процес приготування:
- Попередньо розморожені тісто розгортаємо в тонкий круглий пласт за допомогою качалки. Робочу поверхню рекомендується злегка присипати борошном.

- Півкілограма сиру натираємо на крупній тертці. 1/3 частина залишаємо, а більшу частину перекладаємо в глибоку піалу і з’єднуємо з одним яйцем.

- В середину круглої коржі викладаємо сирно-яєчну начинку, залишаючи лише трохи порожнього місця у країв.

- Другий пласт тіста також розгортаємо в коржик.

- Поверх сиру акуратно кладемо другу частину тіста і пальцями, змоченими у воді, щільно защипуємо краєчки по всьому периметру.

- Верхній шар трохи нарізаємо по типу піци або просто робимо кілька проколів виделкою для того, щоб в процесі випікання, хачапурі НЕ надувся через надлишок пара всередині.

- Час, що залишився яйце збиваємо і щедро змащуємо їм верх коржі, посипаємо сиром, що залишився.

- Запікаємо при температурі 190 градусів протягом 15 хвилин. Приємного апетиту!

Хачапурі по-мегрельськи на дріжджовому тісті в духовці
Оригінальний рецепт грузинських коржів з сиром – хачапурі. Блюдо випікається в духовій шафі, а не смажиться на олії, що робить його менш калорійним, але не менш смачним! Тонке хрустке тісто з великою кількістю сиру – нікого не залишить байдужим.
Час готування – 1 ч. 25 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 3.
Інгредієнти:
- Борошно – 350 гр.
- Дріжджі (сухі швидкодіючі) – 1 ч.л.
- Цукор-пісок – 1/2 ч.л.
- Сіль – 1/4 ч.л.
- Молоко – 250 мл.
- Сир – 450 гр.
- Яйця – 1 шт.
- оливкова олія – 1 ст.л.
- Жовток – 1 шт.
Процес приготування:
- Готуємо всі необхідні інгредієнти і відміряє потрібну нам граммовку сипучих продуктів.

- У глибокій мисці з’єднуємо просіяне борошно і одну чайну ложку дріжджів швидкодіючих.

- В борошняну суміш додаємо злегка підігріте молоко, яйце, сіль і цукровий пісок – перемішуємо.

- Вливаємо трохи оливкового масла і руками замішуємо м’яке еластичне тісто.

- Вимішуємо заготовку до тих пір, поки тісто не перестане прилипати до рук, може знадобитися трохи більше борошна, ніж зазначено в інгредієнтах.

- З податливого тіста формуємо кулю, накриваємо вологим рушником і прибираємо в холодильну камеру на 25-35 хвилин.

- Поки основа коржів «відпочиває» – натираємо на крупній тертці сулугуні або будь-який інший наявний у вас сир.

- Через півгодини виймаємо тісто і розгортаємо його в коржик невеликого діаметру.

- 350 грам сиру компонуємо в кулю і викладаємо на центр круглої заготовки з тіста.

- Защипуємо краю, по типу мішечка. Надлишки тіста відрізаємо, весь сир повинен бути покритий коржем.

- Перевертаємо «швом» вниз і знову розгортає за допомогою качалки.

- Верх рясно змащуємо збитим яєчним жовтком.

- Залишки натертого сиру розподіляємо рівним шаром по всьому периметру коржі.

- Обережно перекладаємо хачапурі на деко, попередньо застелена листом пергаментного паперу для запікання.

- Випікаємо при температурі 180 градусів протягом 20-25 хвилин до красивого золотистого кольору. Приємного апетиту!

Швидкий і простий рецепт хачапурі по-мегрельськи на сковороді
Простий і швидкий спосіб приготування сирних коржиків родом з Грузії – хачапурі. Блюдо обсмажується на сковорідці, що значно економить час, в порівнянні з запіканням. Тісто, виготовлене за цим рецептом, виходить тонким і хрустким, а начинка з сиру тягнеться і дуже ароматною.
Час готування – 1 ч. 45 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 8-10.
Інгредієнти:
- Борошно – 1 кг.
- Сіль – 2 ч.л.
- Олія – 2 ч.л.
- Сир – 700-800 гр.
- Вода – 500 мл.
- Цукор-пісок – 2 ч.л.
- Дріжджі ( сухі) – 2 ч.л.
- Яйця – 2 шт.
- Масло вершкове – 20 гр.
Процес приготування:
- Для начинки дуже важливо вибрати «правильний» сир, відмінно підходять такі сорти, як адигейський, сулугуні і бринза.

- У глибокому посуді замішуємо тісто. З’єднуємо просіяне борошно, дріжджі, сіль, цукровий пісок, півлітра теплої води і соняшникову олію. Руками замішуємо м’яке податливе тісто і формуємо кулю, накриваємо тканиною і прибираємо на годину в тепле місце.

- Поки основа хачапурі «росте» – сир натираємо на крупній тертці і змішуємо з яйцями.

- Що піднялося тісто ділимо на дві рівні частини і розгортаємо в досить товсті коржі, в центр кожної кладемо кульку з подрібненого сиру.

- Вологими пальцями з’єднуємо краї тіста і щільно їх защипуємо. Перевертаємо вузликом вниз і знову розгортає і залишаємо на 10-15 хвилин.

- Після закінчення часу знову скористаємося качалкою і зробимо корж тоншою. З двох сторін злегка присипаємо борошном, для того, щоб тісто не прилипало до рук і поверхонь.

- На плоску сковороду акуратно перекладаємо хачапурі і обсмажуємо на розпеченому рослинному маслі. Готуємо на сильному вогні, обов’язково прикривши кришкою.

- Коли корж підзолотившись з двох сторін, знімаємо з плити, обмазуємо вершковим маслом і подаємо до столу. Приємного апетиту!



























































