Домашня тушонка з курки – 6 рецептів з покроковими фото

Домашня тушонка з курки є прекрасною стравою, яку можна активно використовувати в готуванні. Готується воно всього з кількох інгредієнтів, дуже просто, хоч і досить довго. Проте її смак точно вас порадує, і ви захочете готувати її знову і знову для всієї вашої родини.

Домашня тушонка з курки у скляних банках на зиму.

Курка обробляється на невеликі шматочки, до неї додається сухий часник, перець, лавровий лист, приправа для курки та цибуля. Потім все розкладається по банкам, прикривається кришками, встановлюється в каструлю та вариться 4 години. Тушонка закочується і вирушає на зберігання.

    Тушонка з курки в автоклаві

    Курка розрізається на невеликі шматочки і щільно розкладається банками. Потім у кожну банку додається сіль, лавровий лист та чорний перець горошком. Все закручується кришками, встановлюється автоклав і туди заливається вода. Тушонка готується під тиском 12 годин.

    Час приготування: 13 годин.

    Час приготування: 1 год.

    Порції – 2.

    Складові:

    • Курка – 500 гр.
    • Перець чорний горошком – 3-4 шт.
    • Сіль – 5 гр.
    • Лист лавровий – за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для початку обробляють курку на невеликі шматочки і ретельно її промиваємо. Найкраще для тушонки брати грудку, стегна та гомілки. Уникати потрібно частини з великою кількістю кісточок.

    Крок 2. Скляні банки разом із кришками ретельно промиваємо під гарячою водою із содою. Потім щільно розкладаємо курицю, залишаючи зверху близько двох сантиметрів.

    Крок 3. У кожну банку насипаємо по чайній ложці солі, а також кладемо лавровий лист і пару горошин чорного перцю горошком.

    Крок 4. Тепер щільно закриваємо банки кришками, встановлюємо їх в автоклав і заливаємо туди воду так, щоб вона була вищою за банки на 3-4 см. Потім закриваємо кришку і ставимо на вогонь. Після того, як температура досягне 110-115оС, регулюємо так, щоб вона постійно трималася на 110оС, а тиск не більше 0.8 Атм.

    Крок 5. Вимикаємо плиту. Після того, як температура в автоклаві досягне 40оС, зливаємо воду і дістаємо банки. Потім перевертаємо їх вгору дном і залишаємо на 12 годин, після чого відправляємо тушонку на зберігання холодне місце. Смачного!

    Як приготувати курячу тушонку в духовці?

    У простерилізовані банки розкладається курка, лавровий лист, перець горошком, цибуля, свиняче сало і сіль. Далі банки накриваються фольгою, і на кожній робиться кілька отворів. Все вирушає в духовку і нудиться протягом 2.5 годин. Потім все остигає і ставиться на зберігання в прохолодне місце.

    Час приготування: 3 ч. 10 хв.

    Час приготування: 30 хв.

    Порції – 1.

    Складові:

    • Цибуля ріпчаста – 1.5 шт.
    • Курка – 2 шт.
    • Лист лавровий – 8 шт.
    • Перець чорний горошком – 1 год.
    • Перець запашний – 1 ч. л.
    • Сіль – 8 год.
    • Сало – 8 ст.
    • Вода – 700 мл.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для початку ретельно промиваємо курячі тушки під проточною водою та обсушуємо на паперовому рушнику.

    Крок 2. Далі курку нарізаємо невеликими шматочками. Перед цим відокремлюємо куряче філе, оскільки воно розкладатиметься по банкам окремим шаром.

    Крок 3. Скляні банки стерилізуємо будь-яким зручним способом. Далі на дно кожної кладемо лавровий лист, чорний перець горошком, запашний перець, нарізане куряче філе, цибулю, нарізану кільцями і сіль.

    Крок 4. Поверх курячого філе укладаємо решту шматочків курки, залишаючи приблизно 1 см зверху. Потім кладемо перекручене свиняче сало і ще раз посипаємо сіллю.

    Крок 5 Тепер накриваємо кожну банку фольгою і щільно обертаємо біля горла. За допомогою зубочистки робимо невеликі отвори, щоб через них виходила пара. Ставимо банки на лист і відправляємо все в духовку. Спочатку встановлюємо температуру 200оС. Після того, як у банках почне кипіти рідина, зменшуємо температуру до 180оС і тушкуємоо тушонку протягом 2.5 годин.

    Крок 6. У цей час відварюємо у воді кістки, що залишилися від курки, і варимо бульйон 1.5 години. Через необхідний час даємо банкам трохи охолонути, після чого заливаємо в кожну курячий бульйон, закочуємо кришками і залишаємо до охолодження. Потім відправляємо на зберігання у холодне місце. Смачного!

    Домашня тушонка з курки в каструлі

    Курка відварюється разом з лавровим листком, чорним горошком перцем і сіллю протягом трьох годин. Далі м'ясо розбирається на шматочки, заливається процідженим бульйоном і вариться ще 15 хвилин. Потім все розливається по стерилізованих банках, закочується і забирається в холодне місце.

    Час приготування: 3 год. 35 хв.

    Час приготування: 20 хв.

    Порції – 5.

    Складові:

    • Тушка куряча – 2 кг.
    • Лист лавровий – 2-3 шт.
    • Перець чорний горошком – 1 год.
    • Гвоздика – 3-4 шт.
    • Сіль – 2 ч. л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Спочатку ретельно промиваємо курячу тушку під проточною водою, після чого видаляємо в неї все зайве. Потім беремо гострий ніж і обробляємо птаха. Відокремлюємо хребет, крила, стегенця, а грудку розрізаємо на чотири частини.

    Крок 2. Перекладаємо оброблену курку в глибоку каструлю і відправляємо туди чорний перець горошком, гвоздику та лавровий лист.

    Крок 3. Заливаємо все водою так, щоб курка була повністю покрита. Потім ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, знімаємо піну, що утворилася, зменшуємо нагрівання і варимо протягом 3 годин. За 30 хвилин до готовності додаємо сіль.

    Крок 4. Через необхідний час виймаємо м'ясо з бульйону, даємо трохи охолонути і відокремлюємо м'ясо від кісток. Шкірку також прибираємо.

    Крок 5. Перекладаємо курку назад у каструлю та заливаємо її процідженим через сито бульйоном. Кип'ятимо ще 15 хвилин.

    Крок 6. Розкладаємо м'ясо разом з бульйоном за попередньо простерилізованими банками, закочуємо їх, даємо повністю охолонути і відправляємо на зберігання в холодне місце. Смачного!

    Смачна тушонка з курки в мультиварці

    Нарізана курка відправляється в мультиварку та готується на режимі «Гасіння» без води 4 години. Потім туди додається цибуля, приправа, сіль і лавровий лист. Після закінчення програми м'ясо знімається з кісток, розкладається по банках, все закочується і забирається в холодильник.

    Час приготування: 4 ч. 20 хв.

    Час приготування: 20 хв.

    Порції – 4.

    Складові:

    • Курка – 800 гр.
    • Лист лавровий – 1 шт.
    • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
    • Приправа – до смаку.
    • Сіль за смаком.

    Процес приготування:

    Крок 1. Курку ретельно промиваємо під проточною водою і за бажання знімаємо з неї шкіру. Далі розрізаємо м'ясо на великі шматки, які вмістилися б у мультиварку.

    Крок 2. Відкриваємо кришку та відправляємо в чашу мультиварки нарізане м'ясо. Воду наливати не треба, воно гаситиметься у власному соку.

    Крок 3. Вибираємо на панелі керування програму «Гасіння» та встановлюємо таймер на 4 години. За кілька годин повинен виділитися бульйон.

    Крок 4. Цибулю очищаємо, розрізаємо на 4 частини і відправляємо до м'яса. Потім додаємо будь-яку приправу, сіль та лавровий лист. Далі закриваємо кришку та очікуємо закінчення програми. У цей час можемо простерилізувати банки будь-яким зручним способом.

    Крок 5. Готове м'ясо відокремлюємо від кісток і розкладаємо його стерилізованим банкам. Закочуємо все кришками, даємо повністю охолонути і прибираємо на зберігання холодильник. Смачного!

    Тушенька з курячих шлунків у домашніх умовах

    Курячі шлунки чистяться, нарізуються невеликими шматочками та посипаються сіллю. Потім все щільно розкладається по банках з лавровим листом і горошком чорним перцем. Банки закриваються кришками, ставляться в каструлю, туди наливається вода і все гаситься протягом 6 годин.

    Час приготування: 6 год. 30 хв.

    Час приготування: 30 хв.

    Порції – 12.

    Складові:

    • Шлунки курячі – 3 кг.
    • Сіль за смаком.
    • Лист лавровий – 3 шт.
    • Перець чорний горошком – 30 шт.
    • Перець запашний горошком – 12-18 шт.
    • Олія – 6 ст.л.

    Процес приготування:

    Крок 1. Для початку готуємо курячі шлунки. Ретельно промиваємо під проточною водою, обсушуємо на паперових рушниках та нарізаємо невеликими шматочками.

    Крок 2. Далі перекладаємо шлунки в глибоку ємність і додаємо сіль. Вони мають бути трохи пересолені.

    Крок 3. Банки стерилізуємо будь-яким зручним способом і на їх дно кладемо лавровий лист і кілька горошин чорного і запашного перцю.

    Крок 4. Тепер щільно наповнюємо стерилізовані банки шлунками, залишаючи зверху відстань півтора пальця. Далі в кожну банку наливаємо по столовій ложці олії і щільно закриваємо їх кришками.

    Крок 5. Встановлюємо банки в каструлю і заливаємо туди воду по плічка. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, накриваємо кришкою каструлю, зменшуємо вогонь і варимо тушонку протягом 6 годин. Якщо вода википатиме, то доливаємо туди киплячу воду. Через необхідний час вимикаємо вогонь і залишаємо до охолодження під кришкою.

    Крок 6. Після того, як тушонка охолоне, відправляємо банки на зберігання до прохолодного темного місця. Смачного!

    Друзі, Вам подобається ця стаття? Поділіться з друзями!
    Коліжанка - жіночий інтернет-журнал